Apró élményeim a Linuxszal #6

Mai élményeink főszereplője az Ubuntu 8.04 LTS "Hardy Heron".

Csak címszavakban, mert ha elkezdem részletezni megint üvöltve fogok anyázni:

- Fagy. Random. Az egész rendszer. Megáll a kurzor, hang beloopol és szevasz. Biztos valami driver, de nem tudjuk egyelőre... Log persze töküres.
- Felhasználóváltáskor üres szürke képernyő fogad. Ha vakon begépelem a jelszót, beenged.
- Ha GDM-ből egy már bejelentkezett userbe akarok ismét bejelentkezni, akkor a GDM üdvözlőhangja beloopol és ott dobol.
- Ha kijelentkezek utána, akkor közli, hogy a bejelentkezés sikertelen volt (de legalább abbamarad a hang loopolása).
- Ha elfogy a hely a winyón, akkor az esetek túnyomó többségében eltűnik az Applications menü, és csak configfile-ok odavissza másolgatásával lehet visszacsinálni.
- PulseAudioval néha recseg a hang, filmlejátszás közben (VLC).
- Update: azóta egyszer az előbb teljesen el is némult a gép, nemtudni mitől. Mixerben minden jó, audio eszköz nem foglalt. Reboot meggyógyította, de kérdés meddig, és mitől volt...
- Update #2: Ja elfelejtettem megemlíteni, hogy szokása random fel-le allítgatni a TFT fényerejét.
- PowerPC-n (iBook G3) a splashscreen nemlétező módba akar váltani, amitől fut(!) a kép a TFT-n. Nem akarom tudni, ez hogy sikerült.
- PowerPC-n (iBook G3) rosszul detektálja az X displayt, és 800x600-ban indít, ami alul és oldalt "loopol". Ilyet se láttam még, ügyes.
- PowerPC-n (iBook G3) az Apple Disk Utility által létrehozott particiós tábla szerinte invalid és ezért le akarja gyalulni az egész HDD-t a telepítő. A particionálást átugrani nem lehet, már meglévő partíciók használatát nem engedi, merthogy invalid... Még jó, hogy a Tiger ezt nem tudja... :) A kernel egyébként látja jól a partíciókat, csak a libparted őrült meg valamitől (Jéé, ez majdnem ismerős, csak fordítva.)

Ezek csak így hirtelen, másfél nap alatt. A PowerPC-s hibák mind olyanok, amik korábbi Ubuntukban még működtek. Poénból kipróbáltam a 6.06-ot, aszerint még nem invalid a partíciós tábla, jó a splashscreen és jó az X display is. Hát, éljen a fejlődés.

Hozzászólások

OT: 10.6-os MacOS-ben tenyleg dobva lesz a PPC support? Nagy ervagas lenne sok PPC felhasznalonak. :(

Ja. Azt mondogatjak egy ideje, hogy igen. Ami figyelembe veve hogy az Apple alig 2,5 eve csak PowerPC-s gepeket arult, hat finoman szolva is a kapjakbe kategoria. Sot, azt mondjak, hogy csak 64 bit lesz. Ami azt jelenti, hogy a korai Inteles gepeken sem menne, amikben sima Core Duo van... Bar ez utobbi valoszinutlen, de a PowerPC szinte biztosan dropped. Az Apple barmit megcsinalhat, a hivei ujjongva kovetik. Egy eve meg az volt a duma, hogy Mac az ertekes befektetes, mert 7 eves gepeken meg megy a Tiger. Aztan a Leopardot is ugy hirtettek, hogy G3-tol Core2-ig. Aztan vegul a korai G4-eken sem megy mar. Es az igazan nagyot a G5 userek szopnak. Most erted, vettel 2,5 eve egy 4 magos G5-ot egy fel vagyonert, lazan veri sebessegben az azota kijott Inteles gepek joreszet is, es unsupported, mert megtehetik. No komment.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A vlc-ben való recsegést, a random fagyást megerősítem. A tft fényerő is elállítódik, de nem random, hanem mikor ki illetve bedugom a tápot.

--
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them.

Hat remelem en nem banom meg a dist-upgrade -t a telken. Egyelore a restart utan jol muzsikalt, kabe mint a gusty, gdm-mel problema nem volt, compizrol nem tudok nyilatkozni (not enabled), a vinyomuveletek nem voltak erzekelhetoen lassabbak. Vlc-t nem hasznalok, ellenben mplayer jol ment. A linux-image csomagot kellett ujrahuzni, mert nem erzekelte, hogy a /boot az nekem kulon part, es nincs mountolva, igy mountoltan kellett egy 'apt-get --reinstall install linux-image-2.6.22-19' -et nyomni.

Mac minimre (uccso G4 modell) 7.04-et installaltam, azotan azt upgradeltem es most elfogadhatoan mukodik rajt a 8.04, nincsenek ilyen jellegu problemak vele. Csak tipp. Egyebkent kiiktattam splashscreen-t szeretem latni mi tortenik. Lehet hogy az kavar be? Ofkorz a vinyon van az OSX particio is, tigerrel.