Ütős processzorral tér vissza a VIA

PH!:

Az Isaiah egy teljesen új design...
... az új architektúra teljesítménye, lényegében változatlan fogyasztás mellett, 2-4-szerese az azonos órajelű VIA C7-ének.

Az Isaiah egyik legfontosabb újítása a soron kívüli utasítás-végrehajtást támogató szuperskalár, azaz párhuzamos feldolgozásra képes felépítés. A chip órajelenként hét mikroutasítást tud végrehajtani egy időben. Az architektúra másik fontos újdonsága, hogy támogatja a virtualizációt és az x86-os utasításkészlet 64 bites kiterjesztését.

... az Isaiah négy lebegőpontos szorzáson és összeadáson tud dolgoznipárhuzamosan, és ezeket a műveleteket – a dokumentáció szerint – az x86-os chipek közül a legkisebb késleltetéssel képes végrehajtani.

Az új architektúra fejlett energiatakarékos funkciókat is kapott. Ezek közül újdonságnak számít, hogy a chip flexibilisen képes az órajelet és a tápfeszültséget változtatni a mag hőmérsékletének függvényében. Ha például a mag 20 fokkal hűvösebb a specifikációban megadott maximumnál, automatikusan megnöveli a feszültséget és az órajelet (túlhajtja a processzort). Beállítható továbbá egy olyan küszöbhőmérséklet, amelyet a chip sosem fog átlépni.

HWSW:

... az Isaiah exkluzív (az L1 adatait nem tartalmazó) 1 megabájt, 16-utasan asszociatív L2 cache-t alkalmaz 64 kilobájt 16-utas L1 cache-ek mellett -- az Intel Core L1 cache mérete és asszociativitása fele akkora, míg az L2 bár 4 megabájt, csak 8-utasan asszociatív, amivel relatíve alacsonyabb hatékonyságú.

ExtremeTech

... VIA C7 processors have shipped through the end of 2007. While compatible with the x86 instruction-set architecture, the internal architecture of these processors is very different from other x86 processor designs. This unique internal architecture yields processors that are significantly smaller (lower cost) and use significantly less power than other x86 processors from AMD™ and Intel®.

... VIA made a major investment in its U.S.-based processor design subsidiary — Centaur Technology Inc. — to develop a completely new x86 processor architecture. The result is a new architecture, codenamed the VIA Isaiah Architecture, that complements current VIA products by offering significantly more function and performance within the same low-power envelope.

Források: itt, itt, és itt és itt.

Jónak néz ki.
A hordozható eszközök körében mindenképpen nagy érdeklődésre számíthat szerintem.
Sőt talán asztali környezetben is tud érvényesülni majd. Csak így tovább! Már csak egy jó chip+VGA kell a cégnek (de az nagyon).
Ha eddig az Intel:VIA arány azonos órajelen kb 3:2 volt, akkor most ezzel a 2x-4x szorzóval szépet javult a teljesítmény. Így már odaverheti az azonos órajelű társait, mindezt alacsonyabb hőtermeléssel...
Csak legyen belőle termék is ...

Hozzászólások

Szinten a prohardware.hu oldalon volt par hete egy iras az uj Intel procikrol is, es azok kozott volt nehany aminel 12Watt alatti fogyasztas volt megadva. Gondolom ott sem lesz tul nagy ho termeles. Erre utal az is, hogy ujabban nehany procihoz nagyon lapos hutobordat ad az intel. Gondolom az uj Apple laptop is ilyesmit tartalmazhat, mert abba a vastagsagba nem tul sok hutest szerlhettek.
Lassan nem is lesz olyan nehez teljesen passziv hutesu rendszereket beuzemeltetni otthonra multimedia kozpontnak.

Az Intel-hez itt a link: http://prohardver.hu/hir/tobb_fogyasztasi_osztalyt_teremt_az_intel.html
Az Intel féle új jelölés U, SL, SU talán felveszi vele majd a versenyt, talán.
Csak hogy a VIA még nem is igazán lépte át a 20W-ot...

Az Apple pedig itt: http://logout.hu/tema/re_macbook_air_bemutato/hsz_65-65.html

Nájsz! Sokan szidják a via-t, pedig a kategóriájában szerintem elfogadható. Bár a processzorát még soha nem volt alkalmam próbálni. Viszont gafikus chipből van itthon, windows alatt egész tűrhetően működik. Linux alatt persze egy nagy kupac ... Nem is értem, miért nem ad ki a via specifikációkat, hiszen ha egyszer megvették az s3-at, akkor nem nagyon lehetnek jogi problémáik...

Ahogy nézem, nagy változások lesznek a proci piacon. Ha az amd nem szedi össze magát, csődöt mond. Most jött ki a via új, erőseb procival... Ha az amd elbukik, kérdés, ki vásárolja fel? Ha az intel, akkor a via-nak esélye sincs. Ha a via, akkor az intelnek is össze kell szednie magát...

A via sose volt jó. Én találkoztam nem egy via procival is, irdatlan sokáig tartott kernelt forgatni, de tényleg. 1ghz c3 volt talán. Sírni lett volna kedvem. Biztos valami otthoni kis szerverbe jó, VPN végpontnak vagy hasonló, mert titkosításban ottvan, de ez sajnos elég kevés.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

asszem, ideje aludni menni... Amikor elolvastam sokadjára az ütős processzort, eszembe jutott, hogy az intel a via sikerén felbuzdulva kijön mondjuk egy pengetőssel... Amd meg egy fúvóssal.

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	       //garantáltan véletlenszerű.
}	      //xkcd

És megjelenik a Duke Nukem Forever amelyet a BitBoys killer AXe videóchipjén lehet majd nyomni.

--
trey @ gépház

Azért nem kell elszállni, az intel:via 3:2 meg egyenesen nem igaz.

Pont a Via vezetőjével, és a fő tervzővel láttam egy videót, ő ott azt magyarázta, hogy eddig alacsony fogyasztással ugyan, de sehol nem voltak az intel/amd-hez képest, de ezzel az új procival elérik azt a sebességet, amit az intel/amd alacsony fogyasztású prociai nyújtanak, de az eddigi via procikkal megegyező fogyasztás mellett.

Egész pontosan az új Via proci lábkompatibilis a C7-tel, és ugyanannyit fogyaszt, azaz kicserélhető. Így elég hamar elterjedhet.
Talán notebookokban is, de elsősorban ezekbe a hordozható kacatokba szánják mint pl az Eee PC.
Meglátjuk...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o