Az MIT megnyitotta a MULTICS forráskódját

 ( bandix | 2007. november 12., hétfő - 19:40 )

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) nyíltan hozzáférhetővé tette a UNIX(R) és egyben minden modern operációs rendszer ősének, a MULTICS-nak (Multiplexed Information and Computing Service) a forráskódját. Mivel az 1965-ben kiadott ős-operációs rendszer semmilyen mai hardveren nem futtatható (anno a GE-645 mainframe hardverére tervezték, bár ha lehetséges, valaki biztosan ír majd egy emulátort, amin tesztelni lehet), elsősorban kutatási, tanulási célokra alkalmas.

A MULTICS egy korai időmegosztó, többfelhasználós, többfeladatos operációs rendszer, melynek a fejlesztését már a 80-as években leállították, de az utolsó MULTICS-ot futtató gépet egészen 2000-ig használták nagygépes környezetben.

Wikipedia leírás itt, Jos Kirps blogbejegyzése itt. Letölthető forráskód és dokumentáció itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Már késő. :)

Ezt az oprendszert még a Roswellben lezuhant csészealj fedélzeti számítógépéről fejtették vissza, nagyapám sokat mesélt róla, nagyapám kint élt in the júeszéj, you know, részt is vett az analizálásban kölök levelibékaként, de nem sikerült igazán használhatóvá tenni a rendszert, túlságosan hálózati és elosztott volt, egyszerűsíteni kellett sokmindent, aztán jött a hidegháború, a bell labsban nem dolgozhatott tovább kelet-európai származása miatt. Kicsit hazudós volt az öreg, aszondják hasonlítok rá.

Ehhhehehe :D :D :D
Hatezjo! Grat! :D

szerk: pedig az rss-reader-ben majdnem ra se kattintottam erre a cikkre, pedig ezert a hozzaszolasert megerte. XD

MEGALOL
Igen ez a hozzászólás annyira tetszik, hogy javaslom, hogy ne hagyd abba...
Még több Brekekét!!! Még több Brekekét!!! Még több Brekekét!!!

Hát... Sajnos nem sok emlék maradt, csak néhány fénykép, ezen a képen nagyapa Kennedy elnök látogatásán látható, ezen pedig éppen Ede bácsinak magyarázza a multics működését.

:D

+1

minden ilyen számít, minden ilyesmi jó.

Már várom a Multics vs. Linux vs. BSD vs. Solaris flamewarokat :D

nana, Minixet ki ne hagyd :D
---
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Lehet, hogy nem is oly kései ez a "nyitás". Bár azért kíváncsi leszek, hogy pl. az M$ mennyi kódot tol a saját rendszerébe a MULTICS-ból.
Nyilvánvaló, hogy még 1965-ben nem voltak olyan mretű és sebességű hálózati megoldások, mint ma, de az ötlet ott lehet, így az M$ féle zárt kód hálózati részei (amelyek VISTA alatt lelassulnak Multimédia lejátszás alatt!) talán jobb irányba fordulnak...

"hogy pl. az M$ mennyi kódot tol a saját rendszerébe a MULTICS-ból."

másra sincs szükségük :)

Egy ideje mar gondolkodom rajt, hogy sirjak ezen a poston vagy rohogjek. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

tudod, sirva vigad....

/* bocs az esetleges helyesirasi hidakert */

:)