Az MIT megnyitotta a MULTICS forráskódját

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) nyíltan hozzáférhetővé tette a UNIX(R) és egyben minden modern operációs rendszer ősének, a MULTICS-nak (Multiplexed Information and Computing Service) a forráskódját. Mivel az 1965-ben kiadott ős-operációs rendszer semmilyen mai hardveren nem futtatható (anno a GE-645 mainframe hardverére tervezték, bár ha lehetséges, valaki biztosan ír majd egy emulátort, amin tesztelni lehet), elsősorban kutatási, tanulási célokra alkalmas.

A MULTICS egy korai időmegosztó, többfelhasználós, többfeladatos operációs rendszer, melynek a fejlesztését már a 80-as években leállították, de az utolsó MULTICS-ot futtató gépet egészen 2000-ig használták nagygépes környezetben.

Wikipedia leírás itt, Jos Kirps blogbejegyzése itt. Letölthető forráskód és dokumentáció itt.

Hozzászólások

Ezt az oprendszert még a Roswellben lezuhant csészealj fedélzeti számítógépéről fejtették vissza, nagyapám sokat mesélt róla, nagyapám kint élt in the júeszéj, you know, részt is vett az analizálásban kölök levelibékaként, de nem sikerült igazán használhatóvá tenni a rendszert, túlságosan hálózati és elosztott volt, egyszerűsíteni kellett sokmindent, aztán jött a hidegháború, a bell labsban nem dolgozhatott tovább kelet-európai származása miatt. Kicsit hazudós volt az öreg, aszondják hasonlítok rá.

minden ilyen számít, minden ilyesmi jó.

Lehet, hogy nem is oly kései ez a "nyitás". Bár azért kíváncsi leszek, hogy pl. az M$ mennyi kódot tol a saját rendszerébe a MULTICS-ból.
Nyilvánvaló, hogy még 1965-ben nem voltak olyan mretű és sebességű hálózati megoldások, mint ma, de az ötlet ott lehet, így az M$ féle zárt kód hálózati részei (amelyek VISTA alatt lelassulnak Multimédia lejátszás alatt!) talán jobb irányba fordulnak...