APT - a kedvenc disztirbúciódhoz

 ( trey | 2001. december 10., hétfő - 9:20 )

Az egyik legnagyobb problémája a Red Hat, Mandrake, SuSE felhasználóknak a csomagok között fellépő dependency probléma. Van egy jól működő rendszered, nincs dependency problémád, telepíts fel egy .rpm -et és lesz. Van néhány próbálkozás, amely ezt a dolgot szeretné megoldani. Ilyen a SuSE YOU (Your Online Update), a Mandrake féle URPMI, és a Redhat UP2date programja. Aztán létezik egy megoldás az Aduva -tól, Aduvizor -nak hívják, de sajnos nem támogatja még teljesen a legutolsó disztribúciókat.

Aztán létezik a Ximian féle Red Carpet nevű eszköz (ez része majdnem minden disztribúciónak, ingyenesen használható) - egyetlen probléma van vele, hogy ha a csomagok nem a Ximian Red Carpet szerverén vannak, akkor sajnos nem használható.

A braziliai Connectiva -nak is van egy megoldása, amely használható bármely RPM-4 alapú csomagoknál (még nincs befejezve de már most stabilan működik). Ezt a project -et megtalálod a Sourceforge -n itt. Ennek a cikknek a szerzője kipróbálta, a bináris csomagokat tette fel, editálta a /etc/sources.list file -t, egyszerűen kiszedte a nem kellő # karaktereket, beírta :

apt-get update, apt-get dist-upgrade.Erre az updater kiírta, hogy: "48 new packages were installed, 7 were upgraded" nyomott egy ENTER -t, és kényelmesen hátradőlt.

Hehe, tiszta Debian. =)

Igazából már most vannak próbálkozások arra, hogy a Debian népszerű apt eszközét átültessék más .rpm alapú diszribúciókba. Az ötlet nem rossz, aki használta már az apt -ot az tudja, hogy mennyivel egyszerűbb a csomagok kezelése, mint mondjuk valamilyen .rpm csomagokat kezelő eszközzel. A próbálkozások ígéretesek, de korántsem 100% -osak.

Egyelőre maradok a Debian -nál. =)Az eredeti cikk itt.