Nagyobb kiterjedésű hálózat építése

Szervusztok!

Csak egy gyors eszmefuttatás eredménye képpen elkeztem filózni a dolog megvalósíthatóságán. Adott egy 11 km-es kiterjedésű ponthálózat, emellé kellene a pontokat összekötő hálózatot kihúzni. 7 db pont található, egymástól ~ 1-3 km távolságra. Rálátás közelít a nullához :D

Ezt ha jól sejtem, csak üveggel lehetne összekötni.

Szerintetek mennyire kivitelezhető a dolog, és nagyjából mennyibe fájna a dolog? (mondjuk árokásás nélkül, tehát csak az alapanyag, szerszám, esetleg a kiépítés)

Thx

Hozzászólások

Nemtom hoyg a sebesség mennyire számít, de pl meglehetne ezt elvileg wireless-el is ldani, ha 1-2 külön wifi AP-t is használsz, ami csak routolásnak van, így azért az optikához képest jóval olcsóbban ki lehet egy ilyet hozni..
Ha a sebesség is számít ( és tényleg nincs rálátás, szal vezetéknélküli nem menne ) akkor vezetékes módszer ( sima cat5e ilyen távolságra tényleg problémás, bár ha jól emléxem akkor mintha vmi jelerősítő/továbbító mintha itt is létezne :)).

Ha ezek se jók akkor még marad a szokásos módszer: minden gépet fel normál módon netre, oszt VPN-el összekötni őket :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

hat azert puszta kozepen nem huznek foldon/levegoben kabelt, illetve wifi AP-ket sem hagynam szerteszet a mezon.
rengeteg minden fugg a terulettol (pl. egy gyarteruleten ezek mind megoldhatoak).
Uveget fektetni viszont szerintem nem olcsosag...
Viszont van valami lezer-szeru optikai megoldas is, amivel nagyobb tavolsagokat at lehet loni(bar azt irtad, hogy nincs ralatas).

Tyrael

"hat azert puszta kozepen nem huznek foldon/levegoben kabelt, illetve wifi AP-ket sem hagynam szerteszet a mezon."

Akkor te ott lődd fel műholdra az adatokat ha az jobban tetszik :D ( aztán döntsd el melyik az olcsóbb: műholdas kapcsolat vs fizikai védelem a kiépített hálózathoz )
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

ilyet mi is csináltunk, csupán annyi baja van, hogy szintén kell egy AP amire rácsatlakozol ( és hacsak nem vmi jó magas helyről nézel lefele akkor nagy esélyel nem éred el, főleg ha még rálátásod sincs ), ami meg lehet megint a pusztában van...
szal ezzel max a hatósugarat tudtad kitolni, amin belül figyelheted a levegőben lévő csomagokat..
mindemellett az időjárásra a távolság növekedésével egyre jobban allergiás, és 1re lassabb és instabilabb is lesz a kapcsolat.. szal normális működés határaiba nem fér bele, hogy nagy távolságban legyen az AP sajna..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

1. A sebesség annyira számít, hogy egy VNC fusson rajta, pluszban pár ká' folyamatosan biztosított sávszélesség. Tehát nem 50 megás képszerkesztés futna rajta non-stop...

2. A külön AP annyiban érdekes, hogy ez az erdő közepén van. Ott nem tudom hova lehetne AP-t telepíteni :)

3. A sima cat5e lenne eccerű, csak asszem ilyen távolságokra a jelerősítő (repeater) sztem nem játszik

4. Normál net & VPN. 1. vezetékes telefon nincs minden ponton, és nem is biztos, hogy be lenne kötve. Kábeltévé esélytelen

Csak is wifi. Sztem abszolút ne is gondolkodj másban.

normális antennákkal 3szögeléssel (megfelelő eszközökkel)
szerintem is Wifi.
7 pont hm.. még igy is kérdéses a millás határ.
üveggel meg....

Kb. 4 éve pont-pont-pont optika városon belül a középső ponttól számolva az egyik 1 km-re a másik 3 km-re, kapcsolatonként 6 pár 9/125-ös optikával volt 22 millió Ft földben húzva.

Mik

Azt beszélik a népk 500 HUF/m a kábel.
És földalat 5000HUF/m elevezetve.

Ha ki tudod húzni a kábelt akkor optika. Annó keresgettem és vannak cégek akik szerszámot is bérbe adnak, ja meg műszereket. Ahhoz képest hogy mit tud az optika, szerintem a legolcsóbb megoldás, persze nem számolom a tereprendezést. :)

Ha van valamennyire rálátás a pontokra, akár egymáshoz is képest akkor ki lehet építeni akár egy parabolatükrös hálót, pontonként 2-3-4-inf. wlan kártyával, persze tápossal (400mw, talán kell hozzá engedély is). Ajánlom én is a mikrotiket, egyszerü, könnyen kezelhető, és nem megy wine alatt a gui, szóval terminálban konfigolom mióta linuxom van.
Mindenképpen routerboardot ajánlok hozzá ahová elég az a hardwer, ahová nem oda meg CF-IDE konverter (wowbagger-től tudsz venni), jó hűtés, egy kidobásra itélt gép, és licenc.

Szerintem a legjobb megoldás szakértőkkel felméretni, és ugyancsak szakemberekkel megcsináltatni. Próbálkozhatsz magad is, de ha valóban dombok-hegyek vannak közbe, nincs rálátás, és még te is kezdő vagy a témában akkor nagy buktát lehet csinálni, plusz millió idegeskedést a nyakadba.
Akik értenek hozzá lehet fele annyi idő alatt, kevesebb költséggel kihozzák (már nem divat a lenyúlás hiszen rengeteg cég van erre a témára) és működni is fog normálisan.
Egyébként a wifinél semmi sem lehetetlen, sem a rálátás hiánya, sem a sebesség mértéke - tényleg minden csak pénz kérdése. Optika viszont minden körülmények között rettentő drága, és ötször annyi engedély kell hozzá - az megint egy külön szakma. Szóval wifi. :)

Sejtem, hogy szakemberekkel lenne célszerű. Egyelőre ott tartok, hogy kb a megvalósíthatóságát nézzük, nagyon konkrétumot (pl felmérést) csak az után. Mert ha elméletben kijön egy nagy összeg (ez relatív), akkor az ötlet megy a susnyásba. Ha "elméletileg" összejöhet, normális áron, akkor érdemes komolyabban foglalkozni a dologgal. Sajnos ez egy olyan hely, ahol elég sok ötlet megy a kukába. Vagy mert drága, vagy mert nem meri senki adni a nevét, vagy mert csak. Ez is csak egy 5let, ami baromi jó dolog lenne...

Pl ez a telefonykábelen lévő 10Mbps-es dolog, számomra új dolog volt. A WiFi-t elvetettem a rálátás hiánya miatt (de hogy írtátok, nem lehetetlen), meg nekem volt a kezdeti üveg ötletem. Még erről a telefonos valaminek megpróbálok utána járni... Hátha lesz belőle vmi :D

Szia!

Meg lehet csinálni UTP, vagy ha van kiépített jó telefon kábel (két sodrott ér kell) azon is konverterrel. Ez max 10Mbps!

A távolság miatt optikában SM szerelvények javasoltak.
A kábel multi 9u 700 Ft/m (de 1km akár még hulladékban is akad itt-ott)
Csati + szerelés 8.000 Ft/db
Fali kötőszekrény 34.000 Ft/db
Konverter 40.000 Ft/db

Sajnos a kábelt csak hegeszteni lehet, ezért nem tudod házilag megoldani. Ha kijönne a távolság MM ben akkor sokkal olcsóbban jön ki. Pl. konverter 14.000 Ft/db. és ott már csiszolni is lehet a csatlakozókat, nem kell hegeszteni.

Ha kell ár pontosítanod kell a dolgot.

Bocs a kábel "A kábel multi 9u 700 Ft/m (de 1km akár még hulladékban is akad itt-ott)" Nem multi, hanem SM mono

Hnorbi! VDSL konverter kell hozzá. Ez olyan 1.5km ig szokott működni. az átviteli mód, és a kábel minősége fontos.

Ha rákeresel a neten elég sokat lehet találni. A Planet -ből nekem már pár megpusztult.

Biztos, hogy nem jön ki 2km -ből? Sajnos a 3km már MM ben sok. Viszont az SM sokkal drágább. vagy vegyesen? :)

Kilométereket 5 GHz en kényelmesen át lehet lőni irányitott antennákkal.
Egy árajánlat senkinél nem kerül pénzbe.
A VDSL helyett van egy másik xDSL cucc amelyik sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik egyik barátom javasolta. Személy szerint VDSL média konvertert használtam - tapasztalat: ne legyen sok kötés a vezetékben.

Bár aszinkron, de aminek mennie kell mindkét irányba adat, annak a sávszélessége minimális. Mondjuk negyedóránként 1-2k átküldése 2 pont között. (ha a választ is nézzük akkor már 4k :D). Naponta 3-4x menne mondjuk 10-20k-s adat. Puttyolni kell időnként a gépekre, meg ha lesz vmi grafikus felület, hiba / beállítás / átaállítás esetén kell egy VNC. Nagyon ritkán lenne szükség arra, hogy mondjuk egy 1-2-3 megás mp3-at szórjunk szét a pontok között. Tehát, ha van egy 512k-s feltöltési irány az már akár jó is lehet.

Bár még a rendszer nincs véglegesen kitalálva, az is lehet, hogy webalapú lesz, és akkor picit nagyobb a kommunikációs sávszél igénye.

N

Nem azt kell nézni hogy a legkisebb hanem az ár/megbizhatóság/teljesítményt.
A Routerboard -os eszközökkel 10-20 kilométereket át lehet lőni.
Az ára 1 végpontnak 100.000 HUF körül mozog (igénytől függ - teljes kiépítésben, szerelvényekkel..)
A megbizhatóságáról: linux fut rajtuk, nem ritka a 200 -300 napos uptime.
Teljesítmény: amilyen kártyát raksz bele(ami kapható), az ésszerűség határain belül.

A megbízhatóságról (amennyiben van több pontra rálátás) OSPF-el növelhető....