xfce saját kompozítorja

Fórumok

(ubuntu7.04)
Az xfce ablakkezelési trükkökben van egy ilyen kompozítor kunkció. A kérdésem az lenne hogy ez mi is pontosan, mert van néhány furcsaság vele kapcsolatban:
Legjobban a kde átlátszóság funkciójához hasonlít, (áttetszőség, árnyékolás állítása) ill a gnome lecsupaszított compiz asztali effektek funkciójához.
Számomra a furcsaság a következő: Ha bekapcsolom, érezhetően felgyorsul a képernyőre való rajzolás (nincs többi maszatolás, ott maradt ablakdarabok stb..) ennek megszűnését eddig csak az aiglx-xgl bekapcsolása után tapasztalhattam. viszon ezekben a listák simított görgetése rettenetesen belassul, bármit is csinálok. annyira hogy netezni sem lehet. ugyanez a kde átlátszóság funkciójánál, csak ott mégjobban. Viszont:ha elkezdem állítani az átlátszóságot, akár a legkisebb állításra rettenetesen belassul az ablakok mozgatása, akár a kde átlászóság funkciójában. Bár továbra sem maszatol, és ellentétben a többi kompozítorral, a görgetés is gyors marad.
Elször azt hittem hogy ez is olyan kompizítor mint mondjuk a beryl vagy akármi csak sokkal egyszerűbb, de ezt a furcsa (bár pozitív) viselkedést nem tudom hova tenni.
Sajnos nem sikerült utána járnom a dolognak, de a kíváncsiságom hajt, és ezért írtam.
Előre is elnézést kérek ha valami baromságot írtam, nem igazán értek az ilyesmihez[ és ideje felvilágosodnom :). ]

Hozzászólások

Eltelt egy év, új laptop, előkaptam újra az xfce-t, mert kell némi gyorsaság. A jelenség továbbra is fent áll. Tehát, ez a kompozítor aiglx/xgl technológiát használja ki, akárcsak a compiz, vagy valami más? Sajnos az aiglx támogatása óta az fglrx szörnyű lett, de az ati 200m-hez pedig nincs 3d gyorsítás a nyílt driverben. Még a supertux és komoly gondot okoz neki. Ezért jó nekem ez az xfce. Engem nem a pörgő kocka érdekelne, hanem a "maszatmentes" képernyő.
Az xfce kompozítor bekapcsolásakor kb 50-100fps visszaesés tapasztalható.

Németh Ákos [sokahtemen]

XFce comp OFF: ~7600FPS | comp ON: ~2400-4200FPS ... Nem tudom mit hasznal, de komolyan terheli a GFX-et. Erre en is kivancsi lennek, hogy Compiz-al nem lehetne e valahogy kivaltani, vagy csak szimplan masra "atkapcsolni" hogy kb Compiz szuksegletu legyen. Oszinten nekem CSAK az atlatszosag kell..
--------
"キャアア!" > The girls scream when you do something ecchi to them. :)

Nah igen, ez az ami zavar. Bar vegul is, smplayer-en kivul mas nem kell ami enne, es nem akadtak meg tole a .mkv / h264 fajlok sem, igy lehet ez marad. Compiz azert kicsit "nagyobb"..khm..

ps.; XFCE-t mikor akarjak tovabbfejleszteni? Elhiszem hogy a kiadasok atomstabilak (mert tenyleg, bugot se talalni), de a developer blog sincs frissitve, etc.. bar lehet az svn meg uj..nemtudom.

ps2.: Brekeke > Mondtam hogy ne zenwalkot .. -.-"
--------
"キャアア!" > The girls scream when you do something ecchi to them. :)

A görgetés még mindig gyorsabb mint a többi kompozitor alatt?
...
Hülye kérdés, inkább kipróbálom.
...
És igeeen! Tényleg gyorsabb. Gyorsabb mint a compiz, gyorsabb mint a metacity mint kompozitor, gyorsabb mint az xcompmgr. Lehet hogy átnyergelek xfce-re.
...
Az xfwm4 kompozítorként gyors, a gnome is elég gyors vele, meggyőzően jó a scrollozás és az árnyékokról se kell lemondani.

--
the tide is turning

Nonszensz.. egyszerubb lenne XFCE -t pakolni alapbol, fullos desknek, nem gnome-t. SZERINTEM.. :)

ps.: Igaz off, de nem tudjatok hogy mivel lehetne xcompmgr -t kivaltani Fluxbox atlatszosaghoz? Az xcompmgr-t eleg sokaig szenvedtem fel gepre, majd mikor felkerult, !!! ~400 !!! fps-t dobott glx, a szokasos 8k koruli helyett. .. na jo a 173-as driverrel 7400 korul. De akkor is..
--------
"キャアア!" > The girls scream when you do something ecchi to them. :)

Nem nonszensz. Pl. hiába kapcsolom ki a hintinget az XFCE-ben, a Fiferox fittyet hány rá. Ubuntuban...
http://www.mail-archive.com/ubuntu-bugs@lists.ubuntu.com/msg897743.html
A desktop is fura 48-as ikonokkal, öt-hat elefánt elszaladgálna köztük.
Szóval DE-nek inkább Gnome, de WM-nek tetszik az xfwm4.
--
the tide is turning

Ikonmeret > XF settings. Hinting? Mifenenek..sose hasznaltam ilyesmit..lol. :) Szoval hat..ahogy erzed. XFWM XFCE-re van tervezve, ezt mindenhol agyonhangsulyozzak / tak, ezert gondoltam xfce jobb lenne. Na meg hat az nem is ilyen bloated, etc..
--------
"キャアア!" > The girls scream when you do something ecchi to them. :)

Arch Overlord / Debian Testing -et ajanlom. ZenWalk eg es fold Ubuntu-hoz kepest. Debian Testing-hez lenne legkonyebb hozzaszokni. De igen, Ubuntuban ilyen pocsek. De spacing is, nalam nagyon osszement ha levettem ikonmeretet. Szvsz csomo ikon kifert..bar aztan el is tuntettem. Minek talca, quicklaunch, sorolhatnam.. :)
--------
"キャアア!" > The girls scream when you do something ecchi to them. :)

Ha netinstall eleg:
http://cdimage.debian.org/cdimage/lenny_di_beta2/i386/iso-cd/debian-Len…
ha xfce kell:
http://cdimage.debian.org/cdimage/lenny_di_beta2/i386/iso-cd/debian-Len…

En ugy ajanlom hogy netinstall berak, nyomsz egy esc-et a menunel es beirod: 'expert desktop=xfce' . Ilyenkor szimplan felrakod, egyszeru..tenyleg. Ha elakadsz irsz, segitek. Amikor kerdezi mit akarsz felrakni, en ugy szoktam hogy CSAK szoveges kornyezet (legalso), majd kezzel xfce+gdm+xorg. Mivel 'aptitude' egyszeru mint 1x1 es nagyon konnyu fuggoseget kezelni, pillanatok alatt fenntvan az egesz, es kov restartnal mar be is jon GDM.

szerk.: Csak akkor van ertelme XFCE-s iso-t leszedni, ha NEM eleg gyors a neted. Mivel azon lehet outdate a stuff, sok logika nincs a dologban.

(az iso-k a beta2 valtozatok. AZOKAT hasznald, ha nem vagy mazoista)
--------
"キャアア!" > The girls scream when you do something ecchi to them. :)

Mit ertesz font rendering-en? Settings be van hinting / sub-hinting (vagy mifene), mindkettore reagalt nalam es mukodott. Btw nem vagom egyiknek se ertelmet, mert semmi ertelme, de segond. Vegulis AA meg ugyahogy, mert annyira nem hanyas nehol a betu, de ezentul..kb M$ cleartype...na az is..lol.. ertelme 0.
--------
"キャアア!" > The girls scream when you do something ecchi to them. :)

A hinting az hogy ráfeszíti a betű görbéit a kijelző pixelrácsára. Bekapcsolt hintingnél teljesen megkockulnak a betűk, élesebbnek is látszanak, de pont a betű formája vész el ettől.

ttf-liberation-t használok gui fontnak. Weboldalakhoz kell az msttcorefonts csomag... De Ubuntuban nem működött a hinting kikapcsolása - a felhasználói felületen ugyan kikapcsolta, de az elindított programok (firefox pl.) nem vettek erről tudomást és bekapcsolt hintinggel jelenítették meg a tartalmat.
Debianban működik jól.
Ja, és hab a tortán: virtualboxban is megy az árnyékolás xfwm4-et használva.
--
the tide is turning

Nah remek. Bar ketlem atallsz Debian-ra ahogy ismerlek :).

Debian alatt akad egy shutdown bug, ami nem enged ujrainditani / kikapcsolni XFCE menujebol, van ra fix, itt van konyvjelzobe. Ha esetleg ugydontessz hogy xfec/debian lesz, akkor szolj es atkuldom. (Debian-on egyszerubb a codec kerdes is.. debian-multimedia.org es kesz)
--------
"キャアア!" > The girls scream when you do something ecchi to them. :)

Nem lesz egy egyszerű menet, szeretek pszeudocsomagokat csinálni az egyszerű telepítéshez... Már eddig is át kellett hoznom Debianból pár dolgot (lua-bin scite-st-hez, ubuntusítatlan gnome-icons), lehet hogy átnyergelek.
(Már csak az a kérdés hogy xfwm4 ablakkezelőt szuszakoljak gnome-ba, vagy nautilust az xfce-be.)
--
the tide is turning

továbbmentem, lecseréltem a metacity-t gnome-ban, azt hiszem már nem kell többet gondolkodni ezen a rohadt compozít ablakkezelőn. van awn, screenlets, és a gép nem lassul, nincs maszatolás. ennyi elég is. még esetleg egy szolid előtűnő-halványuló effektus kellene, és akkor minden tökéletes.
Mitől ilyen marha gyors? Nem hiszem hogy azzal lehetne magyarázni hogy funkciószegény. Ha a compizban mindent kikapcsolunk, alig nő a teljesítmény.

Németh Ákos [sokahtemen]

én e17-et hajtok, nincs vele komolyabb gond, picit lassúcska néha és akad. (i915gm, xorg7.3, exa, aiglx) már nagyon várom az intel-batchbuffer + dri2 branch stabilizálódását, állítólag baromi gyors, csak gyakorlatilag félóránként elszáll...

(szerk. xfce is akadt - szóval nem e17-tel van a gond, hanem valahol az X környékén)

Kipróbáltam én is, nem rossz, de az ékezetes betűk nem tökéletesek, és nekem még van sok dolog ami hiányzik! A legjobban talán az az xfce-vel szemben, hogy gnome-os kisalkalmazásokat nem támogat (a legfontosabb a wifi applet lenne)... Minden esetre, jól alakul!

Megcsináltam a gnome-ra az xfwm-et, tényleg jó ;).

Ha vkit érdekel, hogyan: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=88393

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

> gnome-os kisalkalmazásokat nem támogat
Azért ezt nézd meg, hátha jó ez neked valamire:

The XfApplet Plugin is a plugin for the Xfce 4 Panel which allows one to use applets designed for the Gnome Panel

http://goodies.xfce.org/projects/panel-plugins/xfce4-xfapplet-plugin

És van ilyen WindowMaker dockapp-hoz is:

http://goodies.xfce.org/projects/panel-plugins/xfce4-wmdock-plugin

Arról már nem is beszélve, hogy van az XFCE-nek saját wifi plugin-je, xfce4-wavelan-plugin néven. (Bár tény, hogy elég gyengécske.)

Vegeztem egy kis felmerest. Fura lett.
Compositing ON: http://hisui.borisz.net/pic/glx/on.png
Compositing OFF: http://hisui.borisz.net/pic/glx/off.png

Ha Compositing ON, az ablakokat MOZGATVA, rancigalva, megugrik FPS kb +6k-t is akar. Bar a kepen csak +5k-t ertem el, igy is rancigaltam a window-t mint a hulyegyerek.. :) A hofok rancigalasnal, mikor megugrik FPS, 2fokot emelkedik GPU-ban, majd szepen le is csokken. Passziv huteses, NX8600GTS amint latni. Bar szerintem az a gond hogy jobban fel van huzva mint a 8800GTS orajele.. ^^

Ha Compositing OFF, alapbol latni hogy magas FPS, bar ez varhato volt..kontroll.
--------
"キャアア!" > The girls scream when you do something ecchi to them. :)

Afókusz kezelésben azért vannak bibik: Ha az avant window navigatort használom, elveszi a fókuszt minden olyan ablaktól, ami nem teljes képernyőn indul. Ha átméretezem, elveszi a fókuszt a dokk. Nem sokat tököltem vele, kicsit játszottam a beállításokkal, de nem oldódott meg. Persze azért van biztos megoldás, ha beállítjuk hogy a fókus kövesse az egeret, nem lesz gond. csak ezt meg szokni kell.

Németh Ákos [sokahtemen]

Wikipédiáról:
Az Xfce ablakkezelője, amely a 4.2-től kezdve kompozit kezelővel (xcompmgr) is rendelkezik, az Xfce volt az első amely a kompozit kezelőt integrálta az ablakkezelőbe, amely lehetővé teszi az ablakkezelés videókártya által történő gyorsítását és bizonyos effektek megjelenítését (részleges átlátszóság, vetett árnyék). Más kompozit ablakkezelőkkel (Beryl, Compiz, Compiz Fusion) szemben ellenben az Xfwm nem támogatja az OpenGL használatát.

Ez megint érdekes.

Németh Ákos [sokahtemen]