Palacsinta recept - Opensource with HOW-TO

Tudom hogy lejárt lemez, de végre kikisérleteztem a számomra legjobb palacsintát. Ezt most megosztom veletek.

1 bögre liszt
1,5 bögre tej
0,5 bögre szódavíz v. buborékos ásványvíz
2 db tojás
1 csipet só
1 csapott evőkanál krisztálycukor
2 evőkanál étolaj

Bögre: standard kb. 2,5 dl-s edény, liszttel kb 13 dKg
Tej: 2,8%
Liszt: BL-55-ös finom liszt
Tojás: közepes méretű
Csipet: kb 1 mokkáskanál

Elkészítés:
Lisztet, tojást, cukrot, sót, fél bögre tejjel simára keverem. Kapok egy galuska sűrűségű tésztát.
Ehhez folyamatosan hozzákeverem a maradék tejet. Ha elég sima, akkor hozzáöntöm az ásványvizet és azt is összekeverem. (Ha nem így jártam el, akkor nem tudtam csomómentesre keverni a tésztát.)

Jön 20 perc pihentetés

Ezután hozzákeverem az olajat és lehet sütni. A folyékony tésztát az enyhén előmelegített serpenyőbe töltjük, egyenletesen eloszlatjuk, megsütjük, megfordítjuk és másik oldal kb 2/3 annyi ideig sütjük mint az elsőt.

Néhány tipp a sütéshez:

  • A szakácskönyvektől és a hagyománytól eltérően én teflonsütőben kislángon sütöm, mert szeretem a vastagabb tésztát. Ha nagylángon sütőm a külseje megég, de belseje nyers marad.
  • Ha adsz az esztétikára akkor úgy tekered fel a palacsintát hogy az először süt oldala kerül kívülre. Ezen ugyanis egyeletesebbek a foltok és nem pöttyös, mint a másik fele.
  • Ha a palacsinta papírszerű és törik, akkor még melegen halmozd egymásra és fedd le egy tányérra. Meg fog puhulni párperc után.
  • A 3-4 palacsinta kisütése után elég olajos lesz a serpenyő, ahhoz hogy ha kell fel is tudjuk dobni a palacsintát. Nem ördöngősség, vizszintesen meg kell rázogatni hogy csúszkáljon a serpenyőben, aztán ha már nincs leragadva laza csulómozdulattal fel lehet dobni.
  • Érdemes 2 vagy 3 palacsinta sütővel dolgozni, gyorsabban végzel a sütéssel.
  • Ha nagyon apró, pici likacsok vannak az elkészült palacsintán, akkor túl forró a serpenyő.

A kód egy kicsit hiányos, de működik ;-)


#define bögre standard kb. 2,5 dl-s edény, liszttel kb 13 dKg
#define tej 2,8%
#define liszt Vitamill BL-55-ös finom liszt
#define tojás közepes méretű
#define csipet kb 1 mokkáskanál

palacsinta_halom main() {
    bögre liszt = 1; 
    bögre tej = 1,5;
    bögre szódavíz = 0,5;
    db tojás = 2;
    csipet só = 1;
    evőkanál cukor = 1 ;
    evőkanál étolaj = 2;
    tál tészta;
    palacsinta [] palacsinta_halom = [];

    tészta = liszt + só + tojás + cukor + tej * 0,3333; 
    tej = tej-0,3333;

    while ( Álllag(tészta) == taSimaGaluska ) 
        Keverés(tészta);

    while (Álllag(tészta) != taSimaTejszin && tej > 0 ) {
        tészta = tészta + (tej – 0,25);
        tej = tej-0,25;
        Keverés(tészta);
    }
    while (Álllag(tészta) != taSimaTejszin && tej > 0 ) {
        tészta = tészta + (tej – 0,25);
        tej = tej-0,25;
        Keverés(tészta);
    }

    tészta = tészta +szódavíz;
    szódavíz = 0;
    Keverés(tészta);

    while (eltelt_idő < 20 perc) {
        nop;
    }

    tészta = tészta +étolaj;
    étolaj = 0;
    Keverés(tészta);


    // sütés

    while ( tészta > 0 ) {
        tészta_adag = 1;
        tészta--;
   	i++;
        palacsinta_halom[i] = sütés(tészta_adag);
    }

    return palacsinta_halom;
}

Hozzászólások

Tetszik, de azért nem szeretem a palacsintát, mert a tojás properitary.
__________________________________________________________________
Dúdold ezt a dalt, és aki gyűlöl majd érte, az lesz a bosszú népe.

Hmm, ezt ki fogom próbálni. Panacsintát szeretek sütni. :) (Of course nem 70 emberre :))

A kód meg lol, de LOLCODE-ban lenne az igazi. :)

"A 3-4 palacsinta kisütése után elég olajos lesz a serpenyő, ahhoz hogy ha kell fel is tudjuk dobni a palacsintát. Nem ördöngősség, vizszintesen meg kell rázogatni hogy csúszkáljon a serpenyőben, aztán ha már nincs leragadva laza csulómozdulattal fel lehet dobni."

Sikasika - Csss..

jótanácsok:
csomós általaban akkor lesz egy tészta, ha közvetlenül érintkezik a liszt a tojással, valamint ha eleve csomós a liszt(bár ez ritkább, és szitálással lehet is rajta segíteni).
a csomómentesség másik fontos kelléke a habverő, a háziasszonyok kedvenc kellékét a fakanalat messzire kerüljétek.
szerintem a cukrot el is hagyhatod a tésztából, mivel a tészta íze nyugodtan lehet semleges, lehet sós ízű töltelékkel is enni, pl. tejföl+sóval nagyon jó, főleg ha már ettél jópár édeset előtte.

A cukrot nem csak lehet, hanem érdemes is elhagyni a tésztából, méghozzá több okból:

- A tészta kissebb eséllyel ég meg, ha nincs benne cukor
- A töltelék ellensúlyozhatja a tészta cukormentességét. Bár ez ízlés kérdése,én speciel nem szeretem a túl édes dolgokat, és szerintem a töltelék amúgy is elég édes.
- Ha több palacsintát csinálsz, le lehet fagyasztani - a kisült palacsinta meglepően jól bírja - és később akár édes, akár sós töltelékkel használhatod fel.

Na egye fene, 2 éves topichoz is hozzászólok, hátha jól jön vkinek:
- Egyrészt a kódoláson röhögtem egy jót, bocsánat, Hofi után: "Kacagtam oly annyira..."
-Másrészt: életemben 2x csináltam palacsintát, az utóbbiba, ami már nem béta verzió volt, a tésztakulimászba belekevertem egy óvatos mennyiségű reszelt citromhéjat. Anyukám és a szomszédasszony áradoztak, hogy ez valami csudajó lett...

Akkor már én is. :)
1. tojás nélkül is lehet sütni palacsintát - igazából akár még vízből és lisztből is lehet, csak az már valóban downgraded verzió, ha szabad ilyen mocsok anglicizmussal izmozni.
2. Tölteléknek nagyon jó a tejbegríz ízlés szerint keverve kakaóporral, fahéjjal, vanilincukorral.