Bögre: standard kb. 2,5 dl-s edény, liszttel kb 13 dKg
Tej: 2,8%
Liszt: BL-55-ös finom liszt
Tojás: közepes méretű
Csipet: kb 1 mokkáskanál
Elkészítés:
Lisztet, tojást, cukrot, sót, fél bögre tejjel simára keverem. Kapok egy galuska sűrűségű tésztát.
Ehhez folyamatosan hozzákeverem a maradék tejet. Ha elég sima, akkor hozzáöntöm az ásványvizet és azt is összekeverem. (Ha nem így jártam el, akkor nem tudtam csomómentesre keverni a tésztát.)
Jön 20 perc pihentetés
Ezután hozzákeverem az olajat és lehet sütni. A folyékony tésztát az enyhén előmelegített serpenyőbe töltjük, egyenletesen eloszlatjuk, megsütjük, megfordítjuk és másik oldal kb 2/3 annyi ideig sütjük mint az elsőt.
Néhány tipp a sütéshez:
- A szakácskönyvektől és a hagyománytól eltérően én teflonsütőben kislángon sütöm, mert szeretem a vastagabb tésztát. Ha nagylángon sütőm a külseje megég, de belseje nyers marad.
- Ha adsz az esztétikára akkor úgy tekered fel a palacsintát hogy az először süt oldala kerül kívülre. Ezen ugyanis egyeletesebbek a foltok és nem pöttyös, mint a másik fele.
- Ha a palacsinta papírszerű és törik, akkor még melegen halmozd egymásra és fedd le egy tányérra. Meg fog puhulni párperc után.
- A 3-4 palacsinta kisütése után elég olajos lesz a serpenyő, ahhoz hogy ha kell fel is tudjuk dobni a palacsintát. Nem ördöngősség, vizszintesen meg kell rázogatni hogy csúszkáljon a serpenyőben, aztán ha már nincs leragadva laza csulómozdulattal fel lehet dobni.
- Érdemes 2 vagy 3 palacsinta sütővel dolgozni, gyorsabban végzel a sütéssel.
- Ha nagyon apró, pici likacsok vannak az elkészült palacsintán, akkor túl forró a serpenyő.
A kód egy kicsit hiányos, de működik ;-)
#define bögre standard kb. 2,5 dl-s edény, liszttel kb 13 dKg
#define tej 2,8%
#define liszt Vitamill BL-55-ös finom liszt
#define tojás közepes méretű
#define csipet kb 1 mokkáskanál
palacsinta_halom main() {
bögre liszt = 1;
bögre tej = 1,5;
bögre szódavíz = 0,5;
db tojás = 2;
csipet só = 1;
evőkanál cukor = 1 ;
evőkanál étolaj = 2;
tál tészta;
palacsinta [] palacsinta_halom = [];
tészta = liszt + só + tojás + cukor + tej * 0,3333;
tej = tej-0,3333;
while ( Álllag(tészta) == taSimaGaluska )
Keverés(tészta);
while (Álllag(tészta) != taSimaTejszin && tej > 0 ) {
tészta = tészta + (tej – 0,25);
tej = tej-0,25;
Keverés(tészta);
}
while (Álllag(tészta) != taSimaTejszin && tej > 0 ) {
tészta = tészta + (tej – 0,25);
tej = tej-0,25;
Keverés(tészta);
}
tészta = tészta +szódavíz;
szódavíz = 0;
Keverés(tészta);
while (eltelt_idő < 20 perc) {
nop;
}
tészta = tészta +étolaj;
étolaj = 0;
Keverés(tészta);
// sütés
while ( tészta > 0 ) {
tészta_adag = 1;
tészta--;
i++;
palacsinta_halom[i] = sütés(tészta_adag);
}
return palacsinta_halom;
}
- kisszol blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 18002 megtekintés
Hozzászólások
i lol'd
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Apropó palacsinta:
http://a-young.livejournal.com/80816.html
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Jajj! Itthon vagyok! :Đ
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Lol...
--
()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Tetszik, de azért nem szeretem a palacsintát, mert a tojás properitary.
__________________________________________________________________
Dúdold ezt a dalt, és aki gyűlöl majd érte, az lesz a bosszú népe.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hmm, ezt ki fogom próbálni. Panacsintát szeretek sütni. :) (Of course nem 70 emberre :))
A kód meg lol, de LOLCODE-ban lenne az igazi. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"A 3-4 palacsinta kisütése után elég olajos lesz a serpenyő, ahhoz hogy ha kell fel is tudjuk dobni a palacsintát. Nem ördöngősség, vizszintesen meg kell rázogatni hogy csúszkáljon a serpenyőben, aztán ha már nincs leragadva laza csulómozdulattal fel lehet dobni."
Sikasika - Csss..
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
jótanácsok:
csomós általaban akkor lesz egy tészta, ha közvetlenül érintkezik a liszt a tojással, valamint ha eleve csomós a liszt(bár ez ritkább, és szitálással lehet is rajta segíteni).
a csomómentesség másik fontos kelléke a habverő, a háziasszonyok kedvenc kellékét a fakanalat messzire kerüljétek.
szerintem a cukrot el is hagyhatod a tésztából, mivel a tészta íze nyugodtan lehet semleges, lehet sós ízű töltelékkel is enni, pl. tejföl+sóval nagyon jó, főleg ha már ettél jópár édeset előtte.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A cukrot nem csak lehet, hanem érdemes is elhagyni a tésztából, méghozzá több okból:
- A tészta kissebb eséllyel ég meg, ha nincs benne cukor
- A töltelék ellensúlyozhatja a tészta cukormentességét. Bár ez ízlés kérdése,én speciel nem szeretem a túl édes dolgokat, és szerintem a töltelék amúgy is elég édes.
- Ha több palacsintát csinálsz, le lehet fagyasztani - a kisült palacsinta meglepően jól bírja - és később akár édes, akár sós töltelékkel használhatod fel.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Azért szoktam cukrozni, mert nálam a töltelék kevés szokott lenni. És gyakran el is marad
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Akkor meg a tetejére lehet szórni vaniliás cukrot. De... ízlés dolga...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
nálam a turmixgép a nyerő :) És az alapján készül a tészta is. 2 tojás, fél liter tej, minden más érzésre. És finom, nagyon is :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Na egye fene, 2 éves topichoz is hozzászólok, hátha jól jön vkinek:
- Egyrészt a kódoláson röhögtem egy jót, bocsánat, Hofi után: "Kacagtam oly annyira..."
-Másrészt: életemben 2x csináltam palacsintát, az utóbbiba, ami már nem béta verzió volt, a tésztakulimászba belekevertem egy óvatos mennyiségű reszelt citromhéjat. Anyukám és a szomszédasszony áradoztak, hogy ez valami csudajó lett...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Akkor már én is. :)
1. tojás nélkül is lehet sütni palacsintát - igazából akár még vízből és lisztből is lehet, csak az már valóban downgraded verzió, ha szabad ilyen mocsok anglicizmussal izmozni.
2. Tölteléknek nagyon jó a tejbegríz ízlés szerint keverve kakaóporral, fahéjjal, vanilincukorral.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Re 2: tölteléknek főzött vaníliakrém, amit képviselőfánkba tőtöttek idesanyáink anno. Esetleg vaníliapuding. Überelhetetlen. Vagy esetleg sárgabaracklekvárba kevert darált mák.
Vagy sör, persze.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mi a dejot/diot szoktuk lekvarral bekeverni.
--
()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni