os x halozat

Fórumok

Sziasztok!

Ráerőltettem egy régebbi notebookra (Celeron 1700mhz, 512mb ram) a tigrist. Fut is rajta szépen, sebesség telljesen korrekt. Viszont az alaplapi sis900-as hálókártyát nem támogatja. A dwl-122 usb-wlan adapteren is elhasal (contact developers for new version), míg pcmcia nincs a laptopban, tehát picimacis hálókártyát nem rakhatok bele.

Hogyan tudnám mégis lan-képessé tenni a gépet? Elvileg netezésre szerettem volna használni...

Üdv,
Csaba

Hozzászólások

Esetleg USB-s WLAN kartya, de meg ne kerdezd melyik, mert fogalmam sincs :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Kicsit korulneztem:

Alig van x86-os driver os x-re. Tehat ha valakinek macbook pro-ja van es usb-wlant szeretne hasznalni vagy ext3-as particiot szeretne mountolni, akkor az faszan nem fog mukodni, mert alig van x86os kernel-extention. Minden ppc-s...

Köszi a válaszokat!

Kis élménybeszámoló: Sokat szívtam, mire ráraktam a gépre ezt a rendszert. Nyilván, nem erre tervezték meg minden, de eléggé keserves sebességgel vánszorgott a vinyóra. (4,5 óra kellett neki)
Végül egy újabb gépre került pentium m 745-el és 1g rammal.
Szép és jó, de egy délután után vegyes benyomásom van róla: VPS+BSD+ne hekkeld+ ha nem megy ne feszengesd + ha csomagot akarsz fordítani szedd le az ikszkódot, ami különbenis csak 1 gigás stb....
Lehet, hogy csal az első benyomás, de eddig nagyot csalódtam.
Az is "szép" meglepetés volt, amikor próbáltam lejátszani divx-et. Erre kiírja a kviktájmpléjer, hogy csak akkor megy fullscreenben, ha megveszem. Gratula! Ez a masni a szemétdomb tetejére!

Nem akartam senkit se megbántani, tudom, nem értek hozzá...

Ezek is QT-t használnak, szóval ha olyan file-t akarsz lejátszani, amit a QT nem támogat - és ilyet annyira nem nehéz találni - akkor az iTunes és a FrontRow se tudja lejátszani.

Az viszont elég szánalmas, hogy valóban, az iTunes és a FrontRow képes full-screen-re, a mezitlábas QT pedig nem.

Ave, Saabi.

Ezek szerint a pentium m-es gépre hamarabb felment, mint 4,5 óra? Az első gép milyen volt, amin próbáltad? Igen, a gcc valóban része az XCode-nak, ami nem csupán a compiler-ből és az IDE-ből áll, hanem rengeteg SDK-t, framework-öt és egyebet tartalmaz. Bővebb információt itt találsz: Apple Developer Connection. A regisztráció ingyenes. Bár úgy gondolom, 2007-ben 1 GB adat beszerzése nem túl megterhelő, ha neked csupán a gcc-re van szükséged, akkor ajánlom figyelmedbe a fink project-et, melynek segítségével könnyen és talán ismerős módon beszerezheted (apt-get install gcc).

A hackeléssel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe Amit Singh Mac OS X Internals című könyvét amiben elég részletes és mélyre ható leírást találhatsz az OS X felépítéséről. Biztos vagyok benne, hogy a benne foglalt információk ismeretében könnyebben tudod majd hackelni és feszengetni a rendszert. Gondolom a Linux-od hackelése előtt is elolvastál ezt-azt. Az úriember korábban az IBM egyik kutató közpoontjában dolgozott a Linux desktop-on való alkalmazásán, most pedig a Google-nél van.

Hogy a QuickTime alapból nem tud full screen-ben lejátszani egy üzleti döntés az Apple részéről, ami szerintem is hibás, ellenben a QuickTime Pro nem csupán ennyivel tud többet, bővebben lásd az Apple weboldalát. A QuckTime Pro 30 dollárba kerül, ami jelenlegi árfolyamon számolva kb. 5600 forint. Ez egy vacsora ára. Szerintem megéri az a plusz funkcionalitás amit a Pro jelent, ugyanakkor ha elveid akadályoznak meg abban, hogy egy szofverért fizess, rengeteg free / open source videólejátszó közül válogathatsz.

"Nem akartam senkit se megbántani, tudom, nem értek hozzá..."
Ez így van, de ha kérdésed van, szerintem még itt a HUP-on is sokan vannak akik érdemben tudnak segíteni és ezt szívesen is teszik.

Remélem a jelenleginél bővebb információk birtokában jobban fog tetszeni az OS X, amely természetesen nem hibátlan és sok hiányossága van, mégis milliók választották otthoni operációs rendszerüknek, ami azt hiszem nem sok Unix alapú rendszerről mondható el.

Azaz igazsag, hogy nagyon keves ember hasznalja QuickTime-ot kozvetlenul film nezesre. A dolog ott kezdodik, hogy DivX-et eleve le sem tud jatszani, ha nincs fent hozza a megfelelo codec. (www.perian.org/beta.html <- o javasolt, lavcodec alapu cucc, lassan turheto lesz) Arra inkabb Mplayer OSX v. VLC a divat.

VPS+BSD+ne hekkeld

Ennek oromere pl. a minimen egy szethekkelt OSX fut, kifejezetten filmnezesre es az eddig a SUN-omon futtatott UNIX-os appok futtatasara.

ha nem megy ne feszengesd

Ha nem megy valami elsore, akkor - ahogy linux alatt is megszoktad - Google. Aztan http://www.macosxhints.com/, VersionTracker, stb.

+ ha csomagot akarsz fordítani

Nem akarok. Ha megis akkor Darwinports, Fink. Ez utobbival aptzhetsz is.

szedd le az ikszkódot, ami különbenis csak 1 gigás stb....

Hogy az annyjaba ne kene leszedni, mikor alapban nem resze a rendszernek a gcc/binutils/satobbi. Mivel az OSX userek nagy resze nem igenyli. Arrol nem beszelve, hogy abba az 1GB-be nem csak a gcc van benne, hanem a rendszerhez kapcsolodo dokumentacio, pelda kodok, unibin kesziteshez szukseges sdk, es egy valag cucc, mint pl. Shark (profiler), OpenGL Driver Monitor (megnezheted, hogy egy 3D-s szar mikepp es hogyan hasznalja a 3D alrendszert es merre erdemes optimalizalni), OpenGL Shader Builder, Thread Profiler, MallocDebugger, Quartz Debugger, meg mittudomenmi. Hadd ne soroljam fel mind.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Más aspektusból nézve - habár nem kicsi csomagról van szó - rendben van. A legtöbb OS X-es fejlesztő GUI-s cuccokat akar fejleszteni, kellenek nekik a példák, dokumentációk és ott van még a tengernyi segédprogram. Vesd össze pl. a Linuxos fejlesztési lehetőségekkel: ott ugyan modulárisan rakod össze, miben akarsz fejleszteni és mivel. De ha nem vagy eléggé képben, bizony nem triviális összekaparni az összes komponenst kezdve a megfelelő lib+include-októl a példákon át a IDÉ-ig.... Linuxon az a belépő fejlesztéshez, hogy ezeket önállóan össze bírod pikk-pakk válogatni :)

Gabucinonak abban igaza van, hogy tényleg ritka az OS X-en CSAK drivert fejleszteni akaró egyed. Ma már nem olyan nagy szám azt a kb. 800 MB-nyi cucc megszerzése. Pláne, hogy originál OS X DVD-n jár alapból :))

Sz'al szerintem ez a része elhanyagolható momentum, Egyszer lerántod és ha bármi kell belőle, az egész kéznél van. Ma már ez nem ügy.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Volt szerencsém nekem is felpakolni warez OS X-et mindenféle PC-re, főleg laptopokra. Nos, igen vegyes benyomásaim voltak a kész eredményekről. Volt olyan eset, ahol kép meg hang volt, viszont semmiféle hálózat, de olyan is akadt, ahol a gyatra VIA USB chipsetet meg se ismerte az OS X (hozzátenném, maga a Microsoft is megtagadta ezen speci csipszetet mondván, hogy elbaltázták..).

Tanulság: az OS X-et tényleg az arra való hardveren kell futtatni, amire csiszolták és NEM általános hardverre szánták (elvben képes lenne, de a driverek száma erősen limitált).

Akinek ez nem tetszik, ne használjon warez OS X-et gagyipécén, hanem nyúljon mélyen a zsebébe és áldozzon egy rendes Mac-re. Vagy legalább fáradjon be egy bótba és ott próbálja ki élőben.

Ne hekkeld, ne feszengesd: ez azok között terjedő hiedelem, akik OS X-et legfeljebb prospektuson meg YouTube-on láttak futni. Igen, az Apple hangsúlyozza, az OS X-et azoknak szánja főleg, akik nem agyonhekkelni akarják a rendszert, hanem csak egyszerűen HASZNÁLNI. Azonban a BSD userland, a gcc és a dokumentált kernel + driver kit okán azt forgatsz rá és azt hekkelsz, amit akarsz. Senki sem fog ebben megakadályozni. És van is erre pár szép példa kezdve a ShapeShifter GUI skinezőtől, ami igen rendesen alányúl a rendszernek...

És végül DivX lejátszásról: Apple hülye vót, amikor letiltotta a fullscreen lejátszást a QT Playerről, ami csak némi zsetonért fog működni. Ez van. Fox egy normális lejátszót (VLC, MPlayer OS X, de van teljesen QT alapú 3rd party lejátszó is ingyé') és ezen gyorsan túllépsz.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

@Arilius

Köszi a hosszú választ.
Nem dolgozol véletlenül az apple-nél? ;-)