IBM Székesfehérvár. Érdemes vagy nem?

 ( Dr_Mac | 2007. január 10., szerda - 18:42 )

Tisztelt Kollégák!

Egy állásportálon akadtam a Pannon-Work hirdetésére, melyben IT System Supervisor-t keresnek. Mint kiderült, a székesfehérvári IBM-hez keresnek embereket. Az ajánlat nagyon csábító (juttatások, képzések stb.), számomra egyetlen pici probléma van vele: a távolság.
Azokat kérdezném, akik itt dolgoznak (dolgoztak):
- megéri belevágni?
- tényleg olyan jók a feltételek?
- fizetés nagyságrendileg hová "lőhető" be?
- 3-5 évre gondolkodva mik a továbblépési lehetőségek?
- albérlet/szállás milyen árszinten található?

Magamról:
- 38 éves vagyok
- vannak tapasztalataim Linux/Windows/hálózatok területén
- jelenleg nem az IT szektorban dolgozom
- gyorsan tanulok

Szóval érdemes, vagy nem érdemes?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szia!

A hangzatos név ellenére ez olyan "betanított informatikai munkás" jellegű. Kollégám dolgozott ott 2 vagy 3 műszakban. Amiért szerintem megéri: tanfolyam és papírok. Kevesen maradnak sokáig a tanfolyamok után. Előre lépés nem tudom milyen szinten van.

akit nem a betanított munka és az azzal járó 130as kezdő érdekel és van 3-5 év tapasztalata unix/tivoli/db2/windows/mainframe területen valamint expertnek érzi magát, az küldhet nekem cv-t.

hehe.... update:
úgy veszik fel az embereket, hogy aki AC-n megfelel beültetik 1 hónapos kis angol nyelvi felkészítőre itt a cégnél és ha a vizsgán megfelelnek akkor mehet tovább a móka...

Hello

Először is elnézést a teljes thread-et nem olvastam végig csak a feléig. Én voltam Fehérváron AC-n, kicsit vegyesek az érzések, nekem nagyon számít az első benyomás. A poént már most lelövöm: nekem 180 bruttót ajánlottak és én nem fogadtam el. Amit még tudok hogy kb 300-400 embert fognak még az idén felvenni, szóval hely van bőven. Az angol nem a legfontosabb, mivel egyből angollal kezdenek, a velem szemben ülő lány is ezért aggódott de Ő már a csapatban van.

Nekem előny, hogy remélhetőleg elég jól beszélek angolul (van egy Cambridge-i középfokú üzleti nyelvvizsgám) illetve 20 éve pc-zek (ebben a commodore is benne van:) ) plusz kb 8 éve linux-ozom, többnyire debian. Kisebb cégeknek it adminolás stb, szóval nem tartom magam expertnek de idáig minden felmerülő problémát meg tudtam oldani ami it-val kapcsolatos.

üdv
an-dee

Én voltam Fehérváron AC-n

Ez mikor volt, ha nem titok. Mert én kb. 2 hete küldtem CV-t, de azóta sem kerestek.

Fura, altalaban lecsapnak ra, ha gondolod kuld el az egyik IBMesnek, hatha ugy gyorsabban celbaer, ha elkuldod tovabbkuldom egy volt kollegamnak.

Az a mulatságos, hogy egy IBM-esnek küldtem el, január 14-én. Ő azt mondta, hogy továbbította a HR felé, majd hívnak. Azóta várok.

Edit: mindjárt összezippelem és átküldöm Neked is. Hátha gyorsabban célba ér.

Az enyém jan. 16, ill. jan 30-án ment el a megfelelő címre (mindkét levélből cc-ben kaptam) -- én is várom a visszajelzést/megkeresést. Tényleg várom :)

Az én időmben (egy éve még ott voltam) a munkakezdés 15.-e és 30.-a szokott lenni. Ehhez hangolják a behívásokat. Nem hinném, hogy direkt nem hívnak be titeket. Inkább azt mondom kitartás, esetleg keressétek közvetlen a PannonJob irodát, netán akár még telefonon is zaklathatjátok őket, segíteni fognak szerintem. Ha van fejlemény, lécci írjátok meg ide is.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Hát én decemberben küldtem el, és másnap már hívtak is és 1 hét múlva volt az AC. Szerintem azért volt ilyen gyors, mint utobb kiderült mert még januárig szerettek volna felvenni 40 embert.

Én is több, mint két hete küldtem el az önéletrajzot, de még semmi választ nem kaptam.

Hi,

ha gondolodjatok kuldjetek el az oneletrajzotokat a [szerkesztve - már nem aktuális] cimre, ujraelkuldom az illetekesnek.
Fontos: a subjectbe azt irjatok ONELETRAJZ

Hi
Múlt 7en hívtam fel az IBMet és azt mondták, még februárban értesíteni fognak, mondjuk ezzel nem lettem nagyon kisegítve, de a lényeg, hogy majd értesítenek... Amúgy szerintem is majd hónap közepe fele hívnak, remélem minél előbb.
A vizsga egyszerű?

Nem veszes, tudj szoveget erteni, legyen kozod a logikahoz, egyszerubb matekhoz, tudj csapatjatekos lenni, ill legy kepes megszolalni angolul(!). Ez az utobbi a legfontosabb (szt'm), nem eleg ha erted, ha tudsz irni, beszelni is kell tudni. De megilyedni nem kell, egy alapfoku angol tudas mar eleg, csak szolalj meg :)
A felvetelinek van egy IT resze is, azon inkabb az szokott eldolni h hova kerulsz, ill milyen pozicioba.
De ezek mind csak a sajat velemenyeim, semmi kozom a felvetelizetokhoz, ill. miota en jelentkeztem mar lehet h teljesen megvaltozott!

én délután küldtem egy CSV-t, egy ismerősöm kb. fél éve van ott, Ő is hasonlókat mondott a felvételiről

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

CSV?

CV... :)

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

És a konditerem bérlet hova szól? :)

Magma Fitt-Központ, Székesfehérvár
Cím: 8000 Székesfehérvár, Balatoni út 77.
Telefon: +36 (22) 505-844
Nyitvatartás: H-P: 6:30-22:30, Szo-V: 8:00-20:00

Vagy a fehérvári uszodába.

Amelyik jobban tetszik, oda mész.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Meg mindig heti 2 alkalom, vagy 1 szauna?

Havi 8, és a szauna az egynek számít. Tehát ha valaki edzés után elmegy szaunázni, akkor két alkalmat használ el.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Engem ma délelőtt hívtak fel.

Amit újdonságként megtudtam:
- a Pannonjob fog foglalkoztatni. Munkaerő kölcsönzés szitu van, ha jól értettem...
- még egyszer fel fognak hívni, angolul kell majd beszélnem, és akkor kapom meg a címet, hogy hova kell menni. Időpont február 15. csütörtök, délelőtt 9.

felvételivel kapcsolatban ennyit tudtam meg:
- csoportos feladat
- írásbeli
- egyéni szituációs feladat

Az első kettő magyar nyelven folyik, a harmadik pedig a telefonos segítségnyújtás angolul.

A felvételit követően két három nap múlva értesítenek, és azonnali kezdésre is lehetőség van, de lehet "halasztani" is pár hetet.

Nagyjából jól értetted. A pannon Job bérbe ad téged az IBM-nek. Ez annyit jelent, hogy nem IBM-es állományban leszel, a munkapapírjaid közösen az IBM humán csapatánál és a PJnál lesznek kezelve. A badge, amit kapsz majd, nem fehér IBMes, hanem sárga csíkkal megkülönböztetett lesz :)
A felvételin általános képességfelmérés és szakmai teszt van. Ha valamilyen kérdésben nem vagy biztos, akkor inkább ne válaszolj rá, mert a rosszra minusz pont jár, a semmire nulla. Az angol az alig 5 perc lesz egy telefonos segítségnyújtás. Szerintem nekem alap angol tudásom van és én is átmentem rajta két éve. Igaz a vindózzal megygyűlt a bajom, mert elszoktam a GUItól.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Értem. Te (vagy más, aki szintén ott dolgozik) az IBM állományában vagy, vagy te is A PJ-nál? Van esély, hogy átkerüljek teljesen az IBM-hez? :P

Látom, te már nem ott vagy. Akkor annak szól a kérdés, aki ott dolgozik.

Legtobb emebrt PJ veszi fel.
Atkerulni lehet, a kerdes hogy akarod-e?(Jo lemlexem 1 eves szerzodes...)

…én nem olyan régen jöttem el onnan.

Volt olyan, akit az IBM átvett, de Ők már jó ideje (évek óta) ott dolgoztak.
Valszleg számít, hogy milyen tudásod van, de az is, hogy milyen munkára fognak be. Engem anno rögtön IBM kötelékbe vettek fel expertként, sok éves IT múlttal, de még munkakeresés idején sem találkoztam a PJ-al, az interjú és a teszt is az IBM-ben volt. (Egyszer beszéltem egy fejvadásszal, de már akkor sem tudtam, h milyen cégtől van, s Ő küldte tovább az önéletrajzom.)
Egyébként a tapasztalatom szerint tök mindegy, h PJ vagy IBM alkalmaz. A feltételek és követelmények ugyanazok (szabi, felmondási idő, stb-stb.). S nem találkoztam olyannal, aki meg tudta volna mondani, h valójában miért lesz vki IBM-es és miért nem. (Lehet, h fizetési kategóriától illetve a tudásbeli besorolástól függ, de ezek csak olyan szóbeszédek.)
Anno életem első munkahelyén is kölcsönzött voltam, de senki nem tudta ezt ott a főnökeimen kívül, és a munkán sem változtatott. Egyszerűen jobb volt költségként elszámolni engem.

A badge, amit kapsz majd, nem fehér IBMes, hanem sárga csíkkal megkülönböztetett lesz :)
:-) Hehe, ez ismerős! Anno így volt megkülömböztetve a VT Mechatronika által kölcsönzött embereké is. Az a "Badge" az ún "felmutatós", RFID-hez hasonló elven működő kártya? Mert sztem csak hasonlít az RFID-hez. DE ez már azt hiszem, kezd off lenni.

--
A gazdagság legnagyobb forrása a két füled között van.

Téged legalább már hívtak. Engem még mindig nem keresett senki, pedig még a WC-re is viszem a telefont, nehogy lemaradjak :)

Ez a "kölcsönzés" viszont nem túl bíztató.

A kölcsönzés egy modern forma. Nem köll félni tőle :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nem is félelem oldalról közelítem meg a kérdést, hanem anyagi oldalról. Ugyanis szerintem a kölcsönző cég levesz bizonyos "percentet" a béremből, amiből fedezi a saját költségeit. Ergo az én fizetésem lehetne ennyivel magasabb is. Tudom, hogy nem nagy összegről van szó, de mégis :)

Tévedsz! Kva nagy összegről van szó! :)
De ahhoz jól kell csinálni a feladatot, hogy átvegyenek IBMes állományba, vagy rögtön managernek kell menned. Expertnek van esélye még a fehér kártyára, de szögelődroid kintről kezdi.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Tavaly áprilisban hagytam ott őket.

Ami jó:
Kellemes hangulatú város Székesfehérvár.
Jó csapat.
Sok jóságot lehet tanulni, amiből később nagyot profitálhatsz. Nagyon nagyon sokkal több pénzért lehet elhelyezkedni pár év gyakorlat után SAP, Oracle, AIX (HACMP) területekre. (részben azért is, mert nem sok fizut adnak kezdetben és később sem olyan ütemben emelnek, mint egy rendes cégnél, de cserébe szakmailag fejlődhetsz sokat).
4 műszakos munkarend, vagy 2 műszakos is szokott lenni de a 4 az sokkal jobb.
Ami nem jó.
Minél feljebb van valaki a fejed felett a ranglétrán, annál hülyébb. (Bocs a vezetőségtől, de ez a véleményem) Szal ami gömbölyű, azt cipelni kell, ami szögletes, azt addig görgetni, amíg le nem kopik gömbölyűre és akkor cipelheted a kezedben, persze nyele nincs) Ha voltál katona, érted mit akarok mondani.
A fizu. Kurvakevés. Ha nagyon átrágod magad az AIX unix alapismereteken (neten nézz körül), akkor esélyed van magasabb kategóriába kerülni egy sikeresebb teszt megírása után, ugyanis a felvétel előtt teszt is van. ORACLE és SAP előtanulás is sokat segít, de nem vészesek a kérdések, csak oda kell figyelni nagyon.
Kezdetben anno 130 bruttó volt a bér, ami alig volt elég valamire, de olyan tanfolyamokra jártunk akkoriban, ami több száz ezer forint lett volna, ha mi fizetjük. Később jön rá a műszakpótlék. Hétvégén nagy a csend, de akkor asszem mostmár 12 órázás van. Sok a favágó munka, de ha jól szerepelsz és/vagy nyalsz, akkor jobb tennivalókat is kifoghatsz. Van előrejutási lehetőség, de ahhoz türelem és szorgalom vagy nyalás kell. Ha jó vagy a teszten, akkor nagyobb az esélyed csoportvezetőnek lenni.
Szerintem rohadtul nem vészes távolság Fehérvár. Én tavaly 35 ezer plusz rezsiért béreltem egy kis lakást. Ha nem költözöl oda, akkor sok szép nyári délutánról és Vadászkürt sörözős elhajlásról lemaradsz. Ha autózol akkor ott a pálya, amin gyorsabban ott vagy, mint én egykor Gazdagrétről Újpestre... A nagykőrúti egyes-kettes-fék... helyett ötösben csaknem alapjáraton üzemanyagban se lesz nagy különbség... Ha két év kiképzőtábort be tudsz vállalni a "nagy" kiugrás kedvéért, akkor bele kell vágni. Senkit nem érdekel, hogy mivel foglalkoztál az előző munkahelyeden! A hozzáállásod és kitöltött teszted számít! Angollal hogy állsz?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Kösz, valami ilyesmire gondoltam.

A távolság. Jelenleg a Dunakanyarban élek, szóval innen sem lenne gond bejárni, ha Bp-et ki tudnám kerülni. Sajnos erre jelenleg nincs sok esély, így maradna a helyi szállás.
Fizetés. Jelenleg 160 bruttó körül kapok, ez alá nem szívesen mennék. Viszont ha 3-5 év távlatában lehetséges valamilyen normális előrelépési lehetőség, akkor hajlandó lennék bevállalni 1-2 gyengébb évet. Sajnos a jelenlegi helyem "befulladt" ilyen szempontból, szóval vagy váltok, vagy marad a "tötyögés".
Telefonon beszéltem egy emberrel a Pannon-Worknél, aki azt mondta, hogy jelenleg 3 műszakos a rendszer. Ez nem jelentene problémát, mert most is váltásos rendszerben dolgozom. Azt is mondta, hogy előképzettségtől függően 130-200 az induló bruttó jelenleg, ami a képzések után emelkedhet.
Angol. Olvasás megy elég jól, beszédértés és beszélgetés egy kissé "döcögős". Valamikor tanultam, de nem nagyon használtam és "megkopott" a tudásom. Szóval "rá kell gyúrnom".

Ide akartam írni, de lejjebbre is illett :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Az angollal van nekem is bajom. Mekkora szükség van rá mondjuk az első pár hónapban? Pl szivesen bevállalnám, hogy OTT megtanulok, de addig nincs rá pénzem/időm. Voltam már 5 évet az IBM-nél, igaz a vinyógyárban, + Vácon. Szivesen visszamennék. Főleg a fejlődési lehetőség csábít nagyon, de a jelenlegi angol tudásommal - illetve nemtudásommal, és itt főleg a megszólalással van gond - mem merek belevágni, mert azt mondták a PannonJob-nál, főleg angol nyelvre épül a munkavégzés. + h 6 órás angol nyelvű felvételi interjú. Vagy csak a kedvemet akarták elvenni???

--
A gazdagság legnagyobb forrása a két füled között van.

Hát ez az... Nem mindegy, hogy egy melónál azért írják oda az angolt, mert tényleg kell, vagy azért, mert "így szokás". Az olvasás/szövegértés a legtöbb geeknek nem gond, a nagyjából helyes írás sem, a gond (és ez nem csak az idegen nyelvvel van így!) a megszólalással van. Ha egy ilyen ember bele kerül egy idegen nyelvi környezetbe, akkor néhány hét alatt össze bírja magát szedni annhyira, hogy megszólaljon, és használja a tudását -- ha viszont folyamatosan külföldi ügyfelekkel/kollégákkal kell kommunikálni, akkor tényleg az angol az elsődleges :-(

Ha érdekel, tudok fehérváron egy kedves angoltanárnőt ajánlani :-))

hát itt kell beszélni is... ha telefonon adják az xy technikust cocafalváról vagy töhötömöt a customer oldalról akkor bezony van, hogy neked kell beszélgetned vele... na jó... customerrel ritkán kell beszélni :D

Lehet menni szinte nulla angol tudással, és van lehetőség ott megtanulni angolul, vagy elvárják az első pillanattól? Én nem tartom magam geeknek - igaz, jó irányba haladok :-) -, de egyetértek zellerrel. Olvasás, szövegértés többé-kevésbé meg, talán még az írás is, ha van kéznél szótár. Sőt még a beszédet is tűrhetően megértem. Erre akkor jöttem rá, amikor Olaszo.-ban voltam, és a közös nyelv az angol volt. Már akkor röhögtem a poénokon, amikor még csak angolul hangzottak el. Akkor jöttem rá, talán mégsem vagyok olyan reménytelen eset. De egyszerűen nem tudok kibillenni erről a holtpontról. Azért is lenne jó oda menni, mert hátha ott sikerülne. Annak idején azt mondták, azért jó multinál dolgozni, mert ott mindenki megtalálhatja a neki legjobban testhez álló munkát. Bizonyos határok között, persze. De amikor át akartam menni a csomagolóról tesztelőnek, hogy ne csak 5 m-ről lássam a Sharkokat, hirtelen létszám feletti lettem. :-( De lehet, h nincs a kettő között összefüggés... Bocs a szó*sásért.

--
A gazdagság legnagyobb forrása a két füled között van.

Néha kell az angol tudás. Tudd felvenni a telefont és nem magyarul beszélni bele :) Meg némi kis konyhanyelvi szintű mondatot tudj összerakni. Olvasni tudd az angol manualokat. Dokumentációkat és jegyzeteket. Ennyi. Sokkal többet számít a szándék, a hozzáállás. Bruttó 200? Feledd el! Legalábbis kezdetben. Később lesz az több is, ha szépen fejlődsz. De az minimum másfél év, ha lent kezded. Ha jó vagy, akkor bruttó 300 al is kezdhetsz, de akkor valamiből (UNIX/SAP/ORACLE) expert szintet írtál a teszten és tudsz alkudozni is :) Szal valszleg 130 bruttó lesz az kezdetben. De kibírsz 2-3 évet és mehetsz igazi fizetésért máshova, a CV-dben azzal a bűvös 3 betűvel. Sokat számít, hidd el! És az IBM után bárhova is vetődsz, ex-IBMes lesz ott is :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Az utolsó mondatod az nagyon igaz... Még a végén kedvet csinálsz itt nekem is :-)) bár a számok... sz'al családdal nem biztos, hogy annyira jól mutatnak :-(

Zeller! A te tudásoddal nem a favágó szekcióba kerülnél, abban biztos lehetsz! Egy közös ismerősünk is "picit" többel indult ott, mint UNIX expert :) Úgyhogy neked meg mernék jósolni egy bruttó 300 ezret indulásnak. Persze ez csak jövendölésszerüség :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Tanusithatom, a jelenlegi munkahelyre, soha nem vettek volna fel ha nem az IBMnel dolgoztam volna.

Mivel bevezették a hétvégi 12 órát és ez sok embernek nem tetszett az ERP-n, ezért a kezdő ott már bruttó 200. Csak annyi kell, hogy oda kell bejutni. Amúgy más osztályokon, azt hiszem még mindig 130 a kezdő. Talán eSMC is magasabb kategóriába tartozik. Ott talán 160 körül lehet.
-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Az biztos, hogy sokat számít. Nekem is ott van a CV-ben. Eddig két munkahelyem volt, mind2 IBM. Bár az elsőnél papíron a VT Mechatronika volt a munkáltatóm. 4 év alatt kb 4x voltam (felvétel-bevonulás előtt-leszerelés után-leszámolás) a nagy irodájukban, a vidi területén.

*sza meg! El kell felejtenem ezt a topikot, mert tisztára megfájdítjátok a szivem. :-D 600e??? Szivesen elérném azt a szintet, és hiszem, hogy képes vagyok rá, ha kapok lehetőséget. Az IBM-ben találkoztam olyan emberekkel, akik felfokozták érdeklődésemet az infrmatika iránt. Nem csak a pénz, a tudás is érdekel. Sőt, elsősorban az! Pénz csak annyi kell, hogy egy "nyugati" életszínvonalat tudjak biztosítani magamnak és családomnak. (mottóm: aláírásom) Csak... Csak tettem egy felelőtlen igéretet apámnak, és nem akarom cserben hagyni. De majd látom, hogy alakulnak a dolgok. Lehet, év vége felé elnézek arra, addig rágyúrok az UNIX/SAP/ORACLE-re. Tud vki könyveket, doksikat ajánlani?

--
A gazdagság legnagyobb forrása a két füled között van.

Engem csak alapszintre vehettek fel. Január 2. kezdek. Angolból felsőfokúm van, mivel angol számtek tanári végzettségem van, de utáltam a tanítást és az It érdekel. Viszont az IT tudásom enyhénszólva nem expert szint. Ha jól kenem az angolt és mellé ott belejövök az IT-be, van lehetőségem előrejutni? Köszi a választ!

Ha már felvettek akkor van szerintem.

Szerintem minden további nélkül.. ráadásúl 2 lehetőséged is van: Mindenképpen kapsz oktatást az adott rendszerekről amivel dolgoznod kell majd, így egy részét már ott el tudod sajátítani ( bár ez a tényleges ismeretnanyagnak, amire szükséged lesz sztem a 10%-át nem adja ki, de alapnak megteszi ), és mivel a munka több mint 90%-ában külföldi kollégákkal folyik a párbeszéd ( angolul ), így segítséget tőlük tudsz kérni ( az más kérdés, hogy meg kell találni az illetékest akitől valós tényleges és hasznos információt is lehet kapni, de az nem szükségszerűen az IT tudásodon fog múlni ), vagy az aktuális munkatársaktól, és egy idő után ahogy néztem bele lehet rázódni a munkába..

A másik lehetőséged, hogy az első verziót rövid ideig csinálod, míg némileg rálátsz az ott folyó háttérfolyamatokra és processekre, aztán átnyargalni egyfajta részlegvezető / manager-nek ahol a szakmai rész ahogy néztem kissé háttérbe kerül és inkább az angol az ami erőteljesen szükségessé válik.

Tehát mindenféleképpen megvan a lehetőséged szerintem, és ha nem is vagy akkora kocka akkor sem fogsz olyan nagyon problémákba ütközni, max többet kell majd kérdezz.. Viszont tanulni azt kell és javallott is mindenképpen..

Amúgy meg gratula a sikeres "felvételihez" :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Okés de hogy érted, hoyg segítséget kérni mikor elvileg én nyújtom ott a support-ot? Tulajdonképpen ez szigorúan call center munka a 90% ában az egésznek? Folyamatosan megy a felvételi az IBM nél akkor ez azt jelenti, hogy sokan nem tudják, vagy nem bírják csinálni?

Igazából azért aggaszt az egész, mert nem is láttam még magát a helyet ahol a maló folyik és hogy pontosan mit kell csinálni nem is mondták meg.
(O_o)
Annyit tudok hogy van monitoring, de hogy mit is jelent pontosan... Én úgy vagyok, hoyg a legrosszabbakra vagyok felkészülve és remélem csak hogy megéri 300 km-re elköltözni csak emiatt a meló miatt.

Supoortot nyújtasz igen, de nem egymagad => Ez csapatmunka.. A másik meg hogy elméletileg nem dobnak bele nyomban a mélyvízbe, hanem azért hagynak némi időt fejlődni is, hisz az oktatás arra nem lesz elég, hogy a specifikus eseteket megismerhesd, vagy hogy az olyan gépre szabott hibákra felkészülj, amik szembe jöhetnek..
A call center munkát nem teljesen értem mire érted, de ha jól sejtem vmi olyasmi lehet, hogy non-stop a telefon végén ülsz és várod a telefon csörgését => ez hülyeség.. A legtöbb információ csere E-mailben történik, illetve erre kialakított üzenőprogramon keresztül, és a problémákat is általában remote kell megoldani egy putty / ssh ablak elött ülve ( Bár ez lehet részleg függő, sajna ezt nem tudom, de nekem nincs tudomásom másfajta munkavégzésről ).

Amúgy ha valami nem tiszta akkor nyugodtan írj, és amit lehet szivesen elmondok ha esetleg ezzel is tudok segíteni. És akkor már talán ez a 300 km-es költözés is lehet egyszerübb döntés lenne..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Köszi, már ezzel is segítettél. Akkor nem callcenter-szerű meló, ez már jó. És már késő dönteni, mert már aláírtam a szerződést, holnap költözöm, utána elsején megyek, és január 2-től meló. :-)

Welcome on board. :)

Huncraft jól írta le Call Center/Help Desk melóra ne nagyon számíts itt. Ügyfelekkel nincs közvetlen kapcsolattartás a részünkről.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Majd érdekelnének az első 1-2 hét tapasztalatai. Lehet magánban is, ha nem akarod nyilvánosan "kibeszélni" az új helyedet :) Most még egy kicsit "reszelgetem" az angol tudásomat, de talán februárban ismét teszek egy próbát.

Tényleg. Az tudja valaki tapasztaltabb, hogy ha idén ismét jelentkeznék, akkor megint végig kell csinálni a teljes AC-t? Vagy megmaradt az "előéletem" tavalyról?

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Arra tippelek, hogy végig kell újból csinálni. De ez csak tipp a részemről.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Nah itt vagyok Jan 2 óta. A kollégák jó arcok, a managerek egyelőre jófejek. KEvés lány van, de akik vannak többnyire Jól is néznek ki. :D Hát az elején helyünk is alig volt, kicsit lehetett némi fejetlenséget érezni. Az első 2 napon semmit nem csináltunk, csak ültünk itt. Azóta már van IBM-es ID-nk meg minden, nyomjuk az online triningeket, amikhez nem árt komolyabb angol ha nem akarsz szótárazni végig. (Én angoltanár vok papír szerint és azért néhány dologra nekem is szótáraznom kellett) Sokan nyávognak, hogy a mainframe terület nem jó, és nem szeretnék. Hát én úgy vagyok benne, hoyg semmihez sem értek IT területen és mindegy csak tanulni lehessen. Utána csak lesz valahogy. Bár lehet nem ártana ügyeskedni vagy érdeklődni, hogy valami. Más területre kerüljön az ember. Nem igazán tudtam eldönteni hogy közülünk kit miszerint osztottak be, mert van aki átkerült CPO-ra, meg securityre, de a többieket ezen kívül mind Mainframere osztottak be. Amúgy most is kis szünetet tartok a trainingben és úgy írok. Józanésszel lehet szabadon netet használni, de nem nagyon szeretik a videónézegetést meg egyéb non-business dolgokat nyilván a sávszélpazarlás miatt. De az ember elvileg csak melózni és nem mókázni van itt. ennyi, remélem érdekes volt a bezsámoló.

Egyik álláshirdetős postban már kérdeztem, mi a fenének nem tudják egy hirdetésben leírni, hogy mit is takar az angoltudás, mert sokan nem tudnak beszélni viszont az olvasás minden probléma nélkül megy. Ott ki lettem osztva, hogy aki nem tud beszélni, az félre fogja érteni az írott szöveget is. Ez szerintem sincs így.

Az IBMnél a hozzáállást nézik azon a bizonyos felvételinek titulált megmérettetésen. Telefonon fel fog hívni egy magyar IBMes srác a szomszéd szobából és angolul elmeséli, hogy baja van a wörddel és most mit csináljon. Ha tudsz ilyeneket:
Click on it, you have to see somewhere... choose the third one, azaz konyhanyelven megérteted magad vele és látszik, hogy törődsz a problémájával, akkor már jó vagy. Ha nem érted meg a kiejtését, vagy nem ismered fel a szót, amit mond, akkor kérdezz vissza bátran, akár le is betüztetheted, de lássák, hogy segíteni akarsz! Ha sose láttál életedben wördöt, akkor is meg lehet csinálni a feladatot, mert nem érdekel senkit a bizottságban, hogy tényleg tudod-e, hogy melyik menüt kell legördítened! A hiányzó tudást fel lehet szedni, de ha a hozzáállásod nem elég jó, akkor véged.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ez tökéletesen így van, ahogy leírtad. Én is nagyon paráztam az egésztől, hogy milyen lehet, amíg oda nem értem, és kiderült, hogy csak megmutatod, hogy tudsz a dologgal foglalkozni, akarod csinálni és azt is meglátják, hogy képben vagy-e a dologgal. Tehát nem adnak el angolul, ha arra kerül szó. Azt mérik föl, hogy meg van-e a szándékod a munkához, és tudod-e használni a nyelvet, ha szükség van rá.
Ezért alapjában véve két teszt van a felvételin:
- A fentebb említett telefonos Help Desk szerű teszt és
- Az informatiaki tudásfelmérő x-elgető teszt, amikor az egész kérdőív angolul van leírva, és 3-4 válaszból beikszelheted, hogy mit gondolsz a helyes válasznak egy infós kérdésre.

Ebből a kettőből kiderül, hogy megfelelsz-e a munkára.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Tom, hogy igazam van, ott voltam két éve :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Az x-elős teszt az jól szokott menni. Akkor "csak" az angol szövegértésre/beszédre kell egy kicsit rágyúrnom :) Minő boldogság :D

x-elős tesztekkel vigyázni ám! A rossz válasz minusz pont! Ha nem tudod biztosra, hogy pölö a DB2 micsoda, akkor ne ikszelj!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

:-)

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Ez valami 2-es számú német vasutak lenne?? :D

...6 órás angol nyelvű felvételi interjú. Vagy csak a kedvemet akarták elvenni???

Ez már része a tesztnek. Mennyire vagy "bevállalós" :DDD

Vácon melyik részen dolgoztál? A Zollner féle "rabszolgák" között, vagy a belső, zárt részen? Én Vácon élek, de nem sok jót hallottam az itteni viszonyokról.

A pannonjob szokott angol elofelvetelit csinalni, ezt mondtak.
De en szinte biztos vagyok benne h a 6oras interju kamu(na persze ha managernek mesz szamits erre...)
Az egesz proc kb 8ora, van kis logikai kerdes sor, kis szoveg ertes, kis csapatmunka, kis IT teszt, kis szemelyiseg teszt, es a legvegen van egy angol nyelvu telefonos segitsegnyujtas(tipikusan excel/wordben elromlik valami, es segiteni kell a csokanak, persze ki vagy hangositva/vetitve 3 fejes ele), utana pedig rovid beszelgetes a munkarol.

Ez már része a tesztnek. Mennyire vagy "bevállalós" :DDD
Ha angolról van szó, akkor szinte semennyire. :-( Az a baj, hogy túlságosan akarnék bejutni, és nem tudnék menni az esélytelenek nyugalmával.

A Zollner féle "rabszolgák" között,
Tartok tőle, hogy ezen a részen. Azt hiszem, 10-es épület, a portaépület mögött ami van. FRU/MES részleg, fent az emeleten, ha ismerős vagy arra. Bővítő készleteket és pótalakatrészeket csomagoltam. A műszakban én voltam az egyetlen IBM-es, mindenki más Zollneros. A másik műszakban azt hiszem, nem is volt IBM-es. A 2002-es fehérvári bezárás után kerültem oda.

Szerk: ja, a manager is IBM-es volt még.

--
A gazdagság legnagyobb forrása a két füled között van.

Részleteiben nem ismerem a helyet, egy barátom dolgozott ott rendszergazdaként kb. fél évet. Ő mesélt pár "legendát". A leírásod szerint Te a "rabszolgák" között voltál, mert a belső részre még az áram is csak hétpecsétes papírral juthatott be :D

Ha a vámszabadterületre gondolsz, akkor én is ott voltam. Legfeljebb a kártyám nem nyitott minden ajtót :-). Már nem emléxem pontosan, de asszem voltam abban az épületben is, ahol rendszergazdák vannak.

--
A gazdagság legnagyobb forrása a két füled között van.

Hali, ez rajtad all, szeretnel-e utana IT szektorban dolgozni?
En is a fehervari IBM-ben dolgoztam.
A csapat jo, a hangulat is, a 4 muszakosok mindig jol elvoltak, a fonokokrol hasonlo a velemenyem, de tulelheto.
A penz valoban nemsok, de palyakezdoknek is ennyit adnak, es azert az eleg szep szerintem, raadasul alberlet kicsit olcsobb mint pesten.

A hirdetesben repkedo szep szavakat nem mindig kell elhinni.
a 130-160 brutto alapberrel felvesznek. A berek viszont eleg dinamikusan novekednek(vagy csak szerencses voltam?).

A vadaszkurtos iszogatos party viszont mindig jol sikerult :o)
A kepzesek eleg jok, a legtobbet kulsos oktato tartja, oracle/aix/db2/sap/baan...

Az eloelet nem szamit, van cukrasz/benzinkutas, lenyegeben ha kicsit ertesz a unixhoz, es angol meg mersz mukkanni, mar jo eselyed van a bekerulesre, raadasul most keresnek eleg sok embert.

...ez rajtad all, szeretnel-e utana IT szektorban dolgozni?
:D Eddig is ott szerettem volna dolgozni, csak "bizonyos okok" miatt nem tudtam felsőfokú végzettséget és 3-5 év tapasztalatot felmutatni. Tkp. ez az első ajánlat, amelyben nem várnak el teljesíthetetlen dolgokat (legalábbis számomra).

A hirdetesben repkedo szep szavakat nem mindig kell elhinni.
38 évesen az ember már nem kerget ábrándokat. Én is úgy voltam vele, hogy ha a hirdetésben leírtak fele igaz, még akkor is eléggé csábító a dolog.

Februárban lesz legközelebb felvételi interjú, szóval van még pár napom. Hátha lesz még hozzászóló, aki "árnyalni" tudja a képet.

...ez rajtad all, szeretnel-e utana IT szektorban dolgozni?
:D Eddig is ott szerettem volna dolgozni, csak "bizonyos okok" miatt nem tudtam felsőfokú végzettséget és 3-5 év tapasztalatot felmutatni. Tkp. ez az első ajánlat, amelyben nem várnak el teljesíthetetlen dolgokat (legalábbis számomra).

A hirdetesben repkedo szep szavakat nem mindig kell elhinni.
38 évesen az ember már nem kerget ábrándokat. Én is úgy voltam vele, hogy ha a hirdetésben leírtak fele igaz, még akkor is eléggé csábító a dolog.

Februárban lesz legközelebb felvételi interjú, szóval van még pár napom. Hátha lesz még hozzászóló, aki "árnyalni" tudja a képet.

Bocs a duplázásért, valami hiba van a Mátrixban :D

Latom nem fogadsz leveleket, van egy kis angol doksim, ilyen interju kerdesek, mire lehet szamitani stb, elkuldom ha gondolod.

Üdv!

Ez engem is érdekelne, elküldenéd nekem is?

Petya

Kösz, rendes vagy.

drmac at t-online dot hu

Pse send me the doc. Tnx.
ze11er@yahoo dot com

Megjött, köszi.

+1
Én is köszi.
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Csak ismételni tudnám magamat.

jszigetvari (kukac) gmail (pont) com
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

-

elkuldened nekem is?

koszonom.

Elküldenéd nekem is? THX!

--
A gazdagság legnagyobb forrása a két füled között van.

Kérek én is 1 pld-t.
covek@covek.hu

Ha lehet, en is kerek egyet. Koszonom!

én is kérnék egyet belőle

én se maradjak ki, légyszíves!

emilcim@yahoo.ie

____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

Esetleg én is kérhetnék egy példányt?

dzsolt

Kérlek, küldj egyet a szotsaki@gmail.com címre is.

Köszönöm!

Ugyan PM-ben kértem már, de akkor most publikusan is kérnék én is egy példányt!

eaglee@tux.hu

Előre is hálásan köszönöm!

Helló!
Megköszönném ha nekem is elküldenéd!

már rég fel kellett volna tölteni vhova, és dobni egy linket, nem? akkor nem kéne kéregetni mindenkinek, akinek szüksége van rá. bár, jót tesz az ego-nak :DD
--
bYe bailey

Gondolom (c) okból nem teszi...

Jah... de érkezni sem érkezett még semmi.
:-(

Legalábbis nekem nem.

???

+1
thx
--
Peace, Love, Unity, Respect

Csak kiváncsiságbol postolnád ide is?

pelach at freemail dot hu

thx

Van még esély ilyen kérdések kapására valakitől ?

Akit érdekel az anyag, dobjon levelet és elküldöm.

Koszi, oszinten szolva az elso 3 utan, mikor valaki csak beirta hogy o is keri, de emailcimet nem hagyott, most en kuldjek neki emailt hogy valaszoljon, aztan kuldjem neki a stuffot.... belefaradtam

Szívesen. De a második témában nem írtál azóta sem semmit (felvételi).

Feljebb irtam.

Igazad van, csak átsiklottam felette. Azért kösz a mailt is.

Én is írtam a felvételiről
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Szia!

Küldenél nekemnek is egy dokot a felvétliről?
Nagyon megköszönném!

pusi százegy kukac citromail pont hu

(persze egyben...)

Tényleg nagyon hálás lennék!

+1
tothasze k_u_k_a_c gmail po_nt com

Előre is köszönöm.

--
GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület

Pls valaki küldje el nekem is a paradosz@gmail.com -ra, és ha nincs senki ellenére, akkor ideiglenesen felteszem vhova.
Köszönöm előre is.


Ha nem ejtesz fogságba, sosem leszek szabad.

Szeva Supafly :) jól leléptél a cégtől :P
Hát mit is mondhatnék... stimmel a dolog kb. fizu, ha teljesítmény van (nem okvetlen nyalásra gondolok) azért elég jól tud nőni... lehet túlórázni stb. :) társaság jó, itt akartam dicsőíteni a kollegákat még, de nem teszem mert túl sokan olvassák :P
Egy biztos: szakmailag lehet fejlődni :)
Jah a vezetőség meg igyekszik... :) csak hát túl sok ötlet üti egymást, a megvalósítás meg... hát idővel minden összejön :)

ui.: Supa pls dobd át nekem is azt a doksit :)

Az mennyire jellemző, hogy
- felvetsz valami értelmes(nek tűnő) ötletet
- elhajtanak, hogy hülyeség
- majd 2 hét múlva valamelyik főnök nagy hangon terjeszti, mint saját ötletet
???

A jelenlegi helyemen főleg ezzel van tele a hócipőm.

Altalaban csak elhajtas van, igazabol nagyon kotott szabalyok alapjan dolgozik az egesz ceg.
De otletet nem loptak, marmint amig en ott voltam nem hallottam ilyenrol. Inkabb a nem dolgozom fonokseg jellemzobb, tisztelet a kivetelnek!

ebben a citibank nagyon jártas, illetve az ottani főnökök. anno azért vettek fel, hogy ötleteket gyártsak a hatékonyabb munkamenetre, 1 ötletemet sem fogadták el, majd miután kitettek, sorra véghezvitték az összes beadványomat..... elég mókás szitu... jah, meg a főnökök azért vannak hogy ne csináljanak mást, csak a saját munkájukat lepasszolják egy alacsonyabb beosztásúnak.
van még 1-2 mókás szitu (ajánlom a lekötött pénzetek gyors kivételét és a kamatok átszámolását, szerintem jópár esetben lehetnek kerekedő szemek :(), de erről ennyit, köt a titoktartási szerződés...

OFF
Miért, fizetnek kamatot...?
ON
Az internetes bank jelszóbepötyögője viszont cool :-)

lekötött pízre miért ne lenne :)

Nekem ott ennek (130e-160e brutto) a tobbszoroset ajanlottak level 3 mainframe specialist munkakorbe, egy dolog miatt nem fogadtam el: nem akartam szekesfehervarra koltozni, mert az asszony mar Budapesten dolgozott jol bejaratott helyen...
Ja es a masik dolog: nagy stressz es __anyagi felelosseg__.

persze valamit valamiert.

-----
Si vis pacem, para bellum...

+1, köszi szépen!

bitumen kukac tuxworld.homelinux.org

Bakke milyen összegeket írtok...
Most vagy engem néztek félistennek, vagy hiba van a mátrixban, de nekem másfél éve tettek ajánlatot 650-700 bruttó körül.
De elég tetűnek tűnt a hely, és a költözködés se nagyon vonzott, úgyhogy inkább nem.

Amit irtam, az a tobbszoros az nekem is ottkorul volt. 600 korul :)

a 160 br. tenyleg eleg zsenge egyebkent. kozalkalmazott palyakezdokent 200-al kezdtem es 300-al hagytam ott a nonprofit szektort.
-----
Si vis pacem, para bellum...

Fehervar vs Budapest
160 vs 200

Nem lehet osszehasonlitani a ketto fizetest.
Az meg hogy ti 600at kaptok, specialistakent nem meglepo, de a 130at olyan ember kapta, aki megcsak nem is latott unixot soha, vagy csak egy erettsegije van.

Vannak a favágók (ha úgy tetszik, szögelő droidok) és vannak az expertek. Nyilván a kezdő bér is más lesz a két csoport számára. Szögelődroidból is fel lehet jutni eléggé szakember szintre és lehet kezdeni rögtön magasan, ha nagy tapasztalatod van és -főleg- ha jó tesztet írtál. Az elvándorlás a szögelődroid szekcióban és a (customer)support emberek körében volt(van(?)) nagy. Nyilván okkal. És az az a hely, ahol pizzafutártól kezdve óvónőn át buszvezető is megtalálható, persze a rendszeres képzésnek hála egy műkörmös kiscsajnak is van esélye két év után kenni-vágna a unix/SAP/ORACLE azon részét, ami rá volt bízva. Úgyhogy a tudást azért fel lehet csipegetni.
És Fehérvár nagyon jó hely, és nincs is messze BPtől! :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Yell

Itt dolgozom per pill kb 1,5 éve..
Amit hozzűá tudok fűzni :
- Nem csak 3 műszak van, jelenleg sok a 2 műszakos projekt ( 6-14,14-22 ).
- Ha van alőképzettséged, jó eséllyel Expert-ként vesznek fel ( 200-250 bruttó kezdő ).
- Kiugrási lehetőségnek mindenképp hasznos.
- Felvétel után oktatásokra küldenek, azon a területen, ahova felvettek. ( AIX, DB, SAP ).
- A hangulat általánosságban jó, juttatások nem sok. ( sportolási lehetőség, 9000/4500 meleg/hideg kajajegy ), bérlet
- Fizetés teljesítményarányosan emelkedhet, ill.
- Negatív az a vezetőség hozzá nem értése, tisztelet a kivételnek. De ki lehet velük bírni.
- Alapnyelv az angol ( kommunikációs szint ), ill német előnyt jelent.
- Kicsit zsúfolt a site, ami szintén nem a legjobb.

Nagyjából ennyi ami hirtelen az eszembe jut. Ha esetleg konkrét kérdésed van, peter.hegedus (at) hu.ibm.com

Gelb P :D
nemsokára elkészül a másik szárny.... úgy márciusra akkor majd csökken a zsúfoltság remélhetőleg.

Hat ettol nem tartanek :)

Inkabb lesz hely ahova lehet meg heggesztoket pakolni, de tudja a fene, vegulis igyekszenek.

Negatív az a vezetőség hozzá nem értése, tisztelet a kivételnek. De ki lehet velük bírni.

A mostani helyemen is ez van. Csak itt "fűszerezik" a dolgot azzal, hogy emberileg is nehéz velük kijönni.

Küldtem mailt pár kérdéssel.

"Itt dolgozom per pill kb 1,5 éve.."

Akkor már ott voltál, amikor én eljöttem onnan :O
BTW a mostani helyemre olyan CVvel vettek fel, amiben még nem volt benne az IBM...
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

7 hónapja jöttem el onnan.
Most újra pályáztam, remélem vissza tudok menni...
Drukkolok nekem! ;-)

Mé jöttél el onnan és miért akarsz visszamenni? Közben mi volt? IBMnél melyik csapatban voltál?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

És miért mentél el anno?
:-)

Ha gondolod magánban válaszolj!

Nem titok:

A munkát szerettem, de akadt egy jobbnak tűnő lehetőség a lakóhelyemen, így nem kellett ingáznom. Rendszergazdának mentem el egy most épülő gyárhoz, ahol még SAP bázisos is lennék.

Nos, ehelyett itt minden baromsággal foglalkozom, csak a szakmámmal nem. Felvetettem, hogy tán mégiscsak az informatikus állásra jöttem, mire egy nagy mellébeszélés lett a válasz, szivatással körítve.

Én mindenféleképpen IT területen szeretnék dolgozni, ezt csinálom több mint 10 éve. Azon belül is nagyon szeretem a Unix rendszereket, az adatbázisokat, és az SAP-t is megkedveltem, a kezdeti idegenkedés ellenére. Egyszóval, nekem bejött az a munka a mit ott csináltunk és most meg már hiányzik. Itt csak leépülök szellemileg. Egy példa: az itteni ázsiai IT-sok nem tudják mi az a MAC address... No comment.

( adós maradtam egy válasszal: az egyik 2 műszakos customer support teamben voltam )

Hát ezért.

Hát, igen! A hangulat nekem is soxor hiányzik :)
Nagyon klassz kollegáim voltak! Sőt, a közvetlen főnökeim is jó fejek voltak. Igaz, ők is a szőnyegtől jobbra jártak melózni :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Na, talán valami lesz...
13-án voltam egy interjún a menedzsmentnél.
Remélem, sikerült meggyőznöm őket, hogy komolyak a szándékaim és a jövőben is számíthatnak rám, hosszú távon.
Aztán most meg remélem a legjobbakat és várom a hívásukat.
Most drukkolok csak igazán nekem! :-)

Csak hogy kerek legyen a történet:

Sikerült, április 2-án kezdtem újra. A kollégák még mindig jófejek.
Üdv mindenkinek a kapun kívül és bévül!
A címem: A05-B05 :-)

Mit monc? Korábban dolgoztál az IBMnél, elhagytad, majd megint visszamentél? Miért?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ha rákeresel Zolix nevére, akkor azonnal megtudod, hogy miért. Arréb leírta. Ha az sem elég, akkor meg kell várni, amíg válaszol. ;-)

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Ismeritek egymást személyesen, mi?
Lehet hogy velem is találkoztatok a siteon, csak nem tudjátok, hogy én vok. Igaz, egy éve nem dolgozom már az IBMben.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Hát, igen. Nem is kellett sokat visszakeresni. Csak hát hetek teltek el közben és a fene se emléxik mindenre.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nos, úgy döntöttem, hogy követem az egyszeri sebészt: Belevágok! :D
Köszönöm mindenkinek az észrevételeit, tanácsait. Remélem, pár hét múlva már büszke IBM-es dolgozóként írhatok ide. :)

Remélem találkozunk személyesen is!
:-)

Szerintem biztosan.

Oldman, nem értem félre, de UHU-Linux+IBM :D

Egyiknek sincs semmi köze a másikhoz...

Legalábbis számomra nincs.

Ne viccelj! Egy sikertörténet kezdete! Uhu-t minden IBM mainframe-re! :DD

Ezesetben én is remélem, hogy találkozunk. :-)

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Meglátjuk hogyan fogok (le)szerepelni a felvételin :)
Tegnap benn voltam a mostani melóhelyen és olyan információkat kaptam, amik erősen a váltás felé billentették a mérleget. Csak el puskázzam.

Hát úgy gondolom így látatlanul, az alapján az infó alapján, amit a hozzászólásaidból láttam, hogy reális esélyed van arra, hogy felvegyenek ide. Már csak tényleg az kell, hogy ezt meg is mutasd. Szerintem nem túl rázós a felvétel ide, én rosszabbra számítottam a "vizsgázás" előtt. :-) És nem mondanám, hogy übermensch vagyok az IT szektorban. De azért konyítok valamit hozzá. ;-)

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Szerintem sem lesz nagyobb gond. Csak szokatlan a helyzet, mert az eddigi munkahelyeimre mindig ismerettség alapján kerültem, amolyan "csókosként". :)

Felvételi követelményekről csak annyit, hogy ahhoz képest, hogy mit kéne ténylegesen tudnia annak, aki tényleg alkalmas lenne arra, hogy betöltse a szerepet: kb. semmit nem kérnek. Tudj angolul, meg pár alap. Szerintem itt senkinek sem kell aggódnia azok közül, akik tudnak angolul (esetleg +németül).
Ha pályakezdő vagy, mindenképp megéri menni. Ha karriert akarsz építeni, akkor pedig kb. 2 év után érdemes elmenni, mert ugyan ott azt nem lehet. :D Az IBM jó cég, a management már kevésbé értelmes, a munkakörnyezet a zsúfoltság (leglábbis mikor még ott voltam, akkor zsúfolt volt) miatt kellemetlen lehet egyeseknek. A társaság az nagyon jó, eszméletlen jó arcok vannak.
Igen, németek néha belekakiltak a dolgokba, de köztük is nagyon sok rendes és segítőkész volt.
Nem tudom felvételin mennyit változtattak azóta, de ha az van, ami 2 éve, akkor ne aggódjon egy percig se az, aki menni akar, csak jelentkezzen halálos nyugodtsággal. :D

Te is két éve jelentkeztél az IBMbe? Akkor ismerjük egymást.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Sokminden leszel, de büszke nem :P
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Khm.... En is hasonlot akartam irni, de orulok, hogy vegul nem en tettem meg. ;-)

Mire gondoltok...?

Muszály előre elrontani az ember kedvét ? :)

muszáj :P
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Mondjuk mindegy. Szívesen írok ide "nem büszke" IBM-esként is :D

korrekt
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

két év óta sok minden változott ám, teljesen más a légkör.

Mire gondolsz? Jobb, vagy rosszabb, mint két éve? (NO POLITIKA!) :)
Mi lett jobb? Mi rosszabb?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

En viszonylag friss ex-ibmes vagyok.
A rendszerek nagyresze atruccant magyarokhoz, nemet site megszunt, egyik nagy bank eleg aggressziv viselkedest folytatott.
De sztem a shiftben semmi sem, legalabbis mi jol szorakoztunk, voltak bulik ugyanugy, poenok stb, pedig voltak hajtos napok is.
Bucsu bulimra is eljottek, sot ha osszejon volt kollegam bucsu bulijara en is elmegyek.
De a 12 ora hetvegen hatarozottan rosszabb.

HSH?
Már akkor acsarkodott, amikor én ott voltam. 12 óra. Na, az már utánam lett kitalálva. De azt hallottam, hogy nagy felzúdulás volt belőle.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ja sokan felmondtak, de azert fehervari szinten, marmint aki ott lakott, annak meg talan igy is megerte.
Acsarkodott mert megtehette, es persze leginkabb a shift szivta meg, az okos otletek miatt, ugye nalunk nem nagyon volt expert hacmp/db2-ben, de ha a gep lehalt azert elokaptak...
Fokozott figyelem, dedikalt emberek stb...
Hibak mindig voltak, es mikor mar 3szor hivtuk fel ejjel az egyik supportost, gondolhatod mennyire volt kedves, bar azt meg kell hagyni mindig megprobaltak normalisan hozzaallni.

pl az a vezetőség aki akkor volt, lecserélődött. meg mondjuk én office timeba jöttem vissza.

Ezt már nem bírom ki :)
Jobb lett... elment pár arcoskodó ember :D
Amúgy azért IBM az IBM, picit becsülje már meg magát aki nekik dolgozik... lehet nem az IBM Hungary váltotta meg a világot, de mégis része a Nagy Kéknek és elég szép feladatok vannak... tudom, hogy nem egyszerű és még nem alakult ki minden, sőt szinte semmi sem alakult még ki teljesen, de mivel már megvolt a nagy cutover és a német support elhagyta a siteot méginkább illik odatennünk magunkat...
Amúgy mostanában nem érzem úgy, hogy konkrétan mi lennénk a hülyék... más site-okkal (a munka szinvonallal) is van elég probléma... hiába mi sem 10 éves tapasztalattal rendelkező német infósok vagyunk. Ennyi.

Arrol ne is beszeljunk, hogy 1-2 nemet volt oly kedves b***ni a rendszerre...
Nem a kekkel van a baj, hanem azzal ami ott megy.
Mai napig nem ertem meg, miert jo a cegnek a hatarozatlan ideju szerzodes(raadasul a proba ido sem remlik..), es a x ezer forintos oktatas, ha utana felmond es megy mashova az ember?
Egyetemistak nyarra jottek oktattak oket, fizut is kaptak, kezdes elott meg felmondtak

Tudom magam ellen beszelek, en sem biztos hogy vallalnek fix ideju szerzodest.
Az meg a masik, hogy a tobb eve ott dolgozo tapasztalt kollegat nem tartjak meg, ambator felvesznek 1 specialistat, valoszinusitem tobb penzert, aki csak 2 honapig azt tanulja, amit a regi kollega fejbol tudott.

a németeknek az fájt, hogy ide hozták a servicet és tudták, hogy nekik nemsokára vége a dalnak...
próbaidő sztem van... nem tom már... majd megnézem a munkaszerződésem.
Mostanában már próbálkozik a vezetőség megtartani az embereket... halvány fejlődés látszik :)
A munkahelyek többsége határozatlan időre köti a munkaszerződéseket... ez a normális mondhatni.

Úgy látom, semmi nem változott :-) . Vagy csak a történelem ismétli önmagát? Csak nehogy ennek is az legyen a vége, mint 2002-ben a "szomszédban".

--
A gazdagság legnagyobb forrása a két füled között van.

Picit én is megbecsültem ott magam. A vezetés meg tett magasról minden hozzám hasonló szögelőrobotra. No, ez ott a baj! Ezért húz el onnan aki csak tud. Ezt kellett volna megérteni a menedzsmentnek! Nem a felesleges döntéseket szaporítani.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Meghalt Mátyás király, oda az igazság.

Valaki legyen szíves küldje el nekem is azt a felvételi doksit. Előre is köszönöm.
gexcube@freemail.hu

Én is kérek egyet . köszönöm samsongabor@mail.com

elvileg ment mind2toknek, remelem rajtam kivul meg sokan elkuldtek :D

-minden, aminek kezdete van, véget is ér-

Kérek én is egyet a kuglibogyo@gmail.com-ra. Köszi szépen előre is!

Küldtem.

Kérnék szépen énis.

pelach at freemail dot hu

pch

Done.

Légyszíves küldd el nekem is azt a doksit. Előre is köszönöm.

gmstudio kukac atw pont hu

Nekem is küldd el légyszi.
Kösz: taki06 qkatz gmail dot com

aki megkapta pls küldje el nekem is a paradosz@gmail.com ra
(sorakozó kiscsoport lool)


Ha nem ejtesz fogságba, sosem leszek szabad.

Ha kérhetném nekem is:
dancsoj[kukac]gmail[pötty]com

Köszi!

ha valaki elküldené nekem is megköszönném...
akos pont juhasz kuki kgpltd pont com

szerk: köszi megkaptam, 4embertől is...

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10
iBook G3 - VGA halott...
BackSwicher!

Hali!

En is kernek!

......s@l.......l.org

kossz

Hogyan lehet '...@linuxmail.org' e-mail címet kreálni?

Ez a szmájlis link nagyon jó! :-)

Tényleg nagyon jó lenne a szmájlis link, ha nem egy kínai domain-re vezetne... Mire jó az, ha kínán keresztül történik a levezésem :-/

hi, ki nem kapott meeg? :)

-minden, aminek kezdete van, véget is ér-

:-) szerény személyem. sadair et citromail pontyhu - ha lennél oly kedves:)
thx
--
bYe bailey

Nekem is elküldené valaki?
katonaz86 kukac vipmail pont hu

Köszönöm!

megy mind2toknek..

-minden, aminek kezdete van, véget is ér-

szia, szeretném megkérdezni, hogy megvan e még az az ibm-es felvételes doksi, légyszi küldd el nekem is, ha még megvan, sajnos a fentebbe említett link nem létezik már.

Ha valaki még nem kapta meg, de érdekli. Innen letöltheti a fentebb sokak által kérd doksit...
http://tepsi.extra.hu/elip_en.doc

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10
iBook G3 - VGA halott...
BackSwicher!

csak megszületett...
--
bYe bailey

veegre, koszi! :)

-minden, aminek kezdete van, véget is ér-

thx!
--
A gazdagság legnagyobb forrása a két füled között van.

Engem ma hívott egy hölgy, a jövő héten derül ki, hogy hívnak-e interjúra, vagy sem... Remélem, be kell szereznem egy pályamatricát :-P

Úgy látszik, én nem kellek :( Se e-mail, se telefon.

Ne légy kishitű :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nem kishitűség, realizmus :) Történt pár dolog az elmúlt héten, ami nem erősítette az optimizmusomat (más téma). Jó lett volna egy kis megerősítés.

"Úgy látszik, én nem kellek :( Se e-mail, se telefon."
Én 6 éve vagyok így ezzel :D
Igaz, ez a cég nem szerepelt a tarsolyomban.
Ennek olyan koncentrációs tábor szaga van (kiválogatósdi). Hiába na, öregszünk.
"Két üvegszem találkozik:
- Hogy vagy üvegem? - kérdi az egyik.
Mire a másik:
- Üvegszem, üvegszem.

Néha nagyon lassan reagál a HR. Néhányszor felhívtam őket azzal, hogy mi a helyzet? Igaz, hogy később kiderült, amikor már bekerültem, hogy volt egy két szervezési probléma, amiért akkor annak a csapatnak, akik velem együtt jöttek, elhúzódott a felvétele. Van IBM-es ismerősöd akit meg tudsz kérni, hogy kérdezzen rá, hogy mi a helyzet veled? Ha nincs, dobd át a nevedet meg, egy két azonosítódat (pl. Lakhely vagy valami hasonlót) és akkor majd érdeklődöm a HR-eseknél, hogy mi van. Talán akkor tudok szerezni egy kicsit biztosabb infót.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Mail ment.

Küldtem egy mail-t az aktuális helyzetről az ügyeddel kapcsolatban.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

A lassúságról:

Kb. 3 hete felhívott egy HR-es hölgy, ha nem értettem félre azonnali midrange szintű munkát ajánlott, HA(!) perfekt vagyok angolból. Nem vagyok az, azóta sem.

Nagy nehezen sikerült csak "meggyőznöm", hogy nyelv(nem)tudásomn miatt a "kezdő" csapatban is számoljon velem.

Ígérete szerint elvileg február közepén, azaz talán a jövő héten fog ismételten keresni. Talán.
De nagyon az előzőek után én sem bizakodok már. :-(

Amúgy érdekesek ezek a multik! :-(
Vagy csak kifogja mindenki a "jobbakat"?

Nem kellene ennyire rinyálni má! :)
Midrange? HA? Azonnal fogadd el! :)
Azzal ne törődj, hogy szerinted mennyire tudsz angolul! A tudásod biztos megfelelt nekik, ezt pedig ki köll használni!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

> Midrange? HA? Azonnal fogadd el! :)

Azt hiszem nem értettél meg!

Én elfogadtam volna, mivel dolgoztam már ilyen téren majd 3 évet egy másik multinál.

De éppen az angol nyelv(nem)tudásom miatt végül is NEM ajánlották fel azt a munkakört számomra.

> Azzal ne törődj, hogy szerinted mennyire tudsz angolul! A tudásod biztos megfelelt nekik, ezt pedig ki köll használni!

:-)
Én nem törődnék vele, de ezek szerint ők igen.

Szemérmes koldusnak üres a tarisznyája.
Ha nem ajánlották fel, attól még egy picit erősködhetsz, hogy mindannyiotoknak jobb, ha felvesznek :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ha az interjún megfeleltél, akkor tényleg ne törődj vele. Úgy is elég hamar belejössz, ha meg nem, akkor inkább elküldenek ingyen tanfolyamra minthogy kitegyenek, mert nem megy annyira az angol. Egyébként meg, többségében olyanokkal kell beszélni, akik ugyan úgy tanulták az angolt, mint Te, és nem az a céljuk, h szívassanak, hanem, h együtt dolgozzatok.

Mac, sztem jövő 7en úgyis felhívnak... Nempara. /remélem :D/,tudom sovány vígasz, de amúgy engem sem hívtak fel, nem is parázom miatta. Majd alakul.
Sok sikert magunknak :)

én legalább a jövőhéten éjszakás leszek, úgyhogy napközben otthon vagyok, nem lesz vicceseb egy esetleges angol interjú mint amikor félrészegen felhívott a volt cégnél a dájrektor, hogy valami outlook-os gondja van :) ja mindezt persze angolul egy koreaival :)

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

A koreaiknak (gondolom déli gyerök volt) azért jobban megy az angol, mint némelyik madzsar embörnek.

déli gyerek volt, de az államokban nevelkedett... kitünő angolja volt, és nem volt akcentusa :)
a kínaiak a legroszabbak angol terén... szoptam is velük annó :)

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Egy tanár barátom mondta, hogy a japánok viszont rosszul beszélnek angolul. Nem tudom, hogy ezért-e vagy másért, de keresnek is gyakran jampec tolmácsot, például Székesfehérvárra.
Jelenleg a bábeli nyelvzavar megoldására az angolt kell használni (no meg programozási nyelv is), de azért ott van az eszperantó is, ami semmivel nem művibb, mint a többi irodalmira csiszolt világnyelv.

na ezért nem tanulnék meg eszperantóúl! :) akkor inkább bővítem a román szókincsemet és kimenekülök oda céget alapítani...

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Nem mondta senki, hogy tanulj meg eszperantóul, ha mégis megteszed, nyilván az eszmeisége megértése, és jó használhatósága miatt tennéd. Pénzkereset szempontjából biztosan jobb nyelv a román, de az nem világnyelv. Az eszperantó viszont világnyelv, és dallamosabb hangzású a románnál, sőt még a román szókincsed kibővítésében is segítségedre lehet :-)

Majd alakul.

Mint púpos gyerek a prés alatt :) Igazából egy mail azért jól esett volna, hogy "anyagát megkaptuk, hamarosan jelentkezünk", vagy ilyesmi. Na, mindegy. Legurítok egy "nyugtató" sört.

"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

A hetes útra még nem kell matrica :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Az M7-es viszont gyorsabb :-P (Bánja kánya, ha összejön a dolog...)

Most hívtak, szóval Csütörtökön ki jön AC tesztre a hup-osok közül?

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Erre csak egyet tudok mondani: Jó Szerencsét! (Egy ex-miskolci ex-barlangász)

Osztán az élménybeszámolót se feledd! :)
Ha felvesznek, üdvözlöm a régi kollegákat! :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Hát úgy látom, hogy először a szakmabelieket hívják, aztán jöhet a "maradék". Mondjuk valahol meg tudom érteni.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

akkor én most mi is vagyok? :)
6.án küldtem nekik levelet, a 6napos reagálási idő egészen jó szvsz... gondolom mazsolázniuk kell, de rendesen.

ha gondolod majd rádkérdezek! Név, cím, meg hasonlók... dobj egy mailt és ha lesz alkalmam majd kérdezősködöm!

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

6.án küldtem nekik levelet, a 6napos reagálási idő egészen jó szvsz
Én jan. 14-én küldtem anyagot.

Na, közben okosodtam egy kicsit. Kiderült, hogy úgy küldték tovább az anyagomat, mintha Expertnek jelentkeznék. Viszont a HR-es úgy látta, hogy nincs meg hozzá a tapasztalatom (milyen igaza van), ezért nem hívtak eddig (meg amúgy is sok a jelentkező). Szóval lassan "sínre kerül" a dolog.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Aha!

Ez lehet a háttérben az én esetemben is...

Kivel "beszéltél" közben?

GoRien kolléga tapogatózott az ügyemben. Köszönet érte mégegyszer.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Én is megyek... engem is most hívtak.. hehehe...

talivalahol, valamikor?

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Hát nem igérek semmit, mert nem ismerem még a terepet. Az biztos, hogy Csákvárról megyek. Talán busszal. Nekem azt mondták, hogy a Videoton terület főbejáratától (Berényi út ...) jobbra van a pannonjob. Ott biztos lesznek páran. Magamat ismerve legalább nyolckor ott leszek.
Majd HUP-os pólót veszek fel... :)

nekem e-mailt küdtek, abba szósincs semmilyen pannonjob irodáról! :O
De a berényi út az biztos... no para addigra én is ott leszek, tipikus korábban menő vagyok :D

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Én is csütörtökön fél kilencre megyek a PJ irodához. Vhol előtte össze kéne futni...

nekem szinte mind1, keressetek egy bordo ford escordt kombit, az leszek én :D

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Most telefonáltak... Számomra a műsor 1 héttel elhalasztva... Állítólag sok a jelentkező...
Szóval én 22-én megyek.

Jövő hét kedden (20-án) én is terítékre kerülök :D Addig még gyűröm egy kicsit az angolt, mert az első telefonos teszt eléggé döcögős volt. Sok sikert nekem :D

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Nekem meg most mondták vissza a csütörtöki interjút. Kedden megyek én is elvileg, csak nekem keríteni kell szállást is pesten, mert innen nem érnék be időre Fehérvárra, csak fél óra késéssel.

Ha sikerül elintézni a szállást, akkor előtte ütközünk valahol Mac?

Persze. Én a Vác - Budapest - Székesfehérvár útvonalon megyek, felveszlek valahol útközben.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

lol Mac. Remélem a következő sörözés közös lesz :D Sok sikert mindenkinek

Majd igyekszem.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Gratulálok! Akkor megtörtént az áttörés. :-)

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

engem most hívtak másodszor, gondolom ez akart lenni az angol teszt, de mivel a hölgyemény keltett fel (éjszakás voltam) így szerintem nem volt túl értelmes hangom... kérdéseket tett fel magyarul, hol találtam a hírdetést, váltanék e, hajlandó vagyok műszakos munkavégzésre, blabla.

És rákérdeztem, hogy ez most akkor munkaerő kölcsönzés e vagy sem. Azt mondta, hogy az IBM állományában leszek mert a PW csak közvetít.

Hívtak még valakit?

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Hívtak, de még 01.23-án.
:-)

Mi az a PW?

Ha PJ-re gondolsz, akkor nyugodtan elkonyvelheted, hogy atgyurtak a fejed, lehet hogy azota valtozott, bar nem hiszem, akkor is a PJ kozvetitett, de nem az ibmnel.

PW PannonWork
PJ PannonJob

Szerintem.
:-)

Gondolom a Pannon Work. Ha a PW tényleg csak közvetít, akkor nem tudom mi van. Nem értem :D
Dr_Mac: írtam mailt.

Még nem ért ide. Ennyire messzire vagy? :D

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

A PannonJob berbead. Lehet hogy a PW lehet hogy csak kozvetit.. :o)

Pannon Work, akkor tehát vagy van egy kis keveredés a többieknél vagy nem tudom... én a Pannon Workhoz adtam be önéletrajzot, ők is hívtak kétszer és ők küldtek e-mailt is Pannon Work-ös címről...

Tehát sehol sem jelent meg nálam a Pannon Job!

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

ahogy elnézem a többieket, rajtam kívül senkisem jön csütörkönön mert mindenki valamiért halasztott... ki miért? van köze ehhez a tegnapi második telefonhíváshoz? abban lett volna az angol beszélgetés amit én szépen kibekkeltem?

a mai napot rágyúrással töltöm... legalábbis remélem. :)

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Én mennék, de állítólag sokan vannak, és átszerveztek 1 héttel későbbre, mivel munkanélküli révén úgyis ráérek... Nekem ezt 'tartalmazta' a második hívás.

a hétfőn a PWtől és az IBMtől közösen kapott levélben benne vannak, hogy milyen feladatokra lehet számítani, eggyel bajban vagyok.

Group exercise
This exercise is designed to assess behavior in teams. The task is to address a virus attack issue in a customer’s IT system. The group should discuss the problem, prioritize the steps to be taken, write it on the flipchart. The exercise is in Hungarian. This exercise measures the following competencies: teamwork; analysis, planning and creativity; decision-making, communication. Prep time: 5 minutes, discussion: 20 minutes, no. of participants 5-7 people

Az egyértelmű, hogy az egyének csapat munkályát fogják pontozni, de mégis mit várhatnak el? Persze ezt én is látom: This exercise measures the following competencies: teamwork; analysis, planning and creativity; decision-making, communication. de van valakinek közelebbi ötlete?

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Nekünk is volt ez a feladat 2 éve, de nem harangozták be előre, hogy miről van is szó. A lényeg az, hogy mennyire vagy képes együttműködni a többiekkel. Mennyire lesz jó az, amit együtt hoztok létre. Mennyire hagyod magad meggyőzni és mennyire tudod magad elfogadtatni a többiekkel. Mennyire vagy vezetői alkat. Ezek csak az én feltételezéseim, nem biztos, hogy jól vettem le a dolgokat.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Lenyegeben azt nezik, mennyire figelsz masokra

Jo pontok:
- ha valaki nagyon nem ert, vagy nagyon csendben van, megkerdezed neked mi a velemenyed
- kepes vagy kompromisszumokat kotni, ertsd nem akarod raeroltetni masokra a velemenyed (fonokoskodsz)

Amikor engem folvettek, akkor volt egy srac, aki nagyon tetszett nekik.

Az illeto a kovetkezot csinalta:
kb. fel perc beszelgetes utan felallt, odament a tablahoz,
es elkezdett ujjal mutogatni az emberekre hogy most te mondjad, most te mondjad....
Ez viszont nem nagyon tetszett a tobbi felvetelizonek, mert leulni meg nem nagyon akart,
ugyhogy boven ido elott vege lett mert senki nem mondott mar semmit.

Felvettek csoportvezetonek az ovis csapatba...

Én is elvittem a táblás balhét, de csoportvezetőség helyett szögelődroid lettem :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

nem mindegy, hogy azt is hogy "viszed"... :]
mi lett volna más ha "szögelődroid" csoportvezető leszel?
amúgy 24/7-el (ERP) nincs semmi baj... lehet, hogy nincs konkrét lehetőséged mindent mélységeiben megismerni, de pl. jobb esélyed van arra, hogy egy midrange vas minden "szegletével" találkozz

"mi lett volna más ha "szögelődroid" csoportvezető leszel?"
nemtom
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Amikor engem vettek föl, akkor meg én álttam ki a tábla elé, mert már nagyon ciki volt, hogy senki sem akarta ezt magára vállalni. Kint is maradtam, és összedolgoztam a csapattal. Aztán a délutáni elbeszélgetésen a manager egyszerűen le "tanár urazott" :-). Nem lettem csoportvezető :-).

De szerintem azt veszik figyelembe, hogy mennyire tud résztvenni a játékos a közös mulatságban. Mielőtt elkezdtük volna a játékot, azt az instrukciót kaptuk, hogy mégha nem is tudunk semmit az adott szituációról, akkor is szólaljunk meg, mert különben, ha ott ülünk némán, ők nem tudják értékelni a produkciónkat. És lehetünk akár a világ legjobb szakemberei is, ők csak egy csendben hallgató alakot látnak, aki nem csinál semmit. És ez biztos, hogy rossz pont.

Szóval mutassátok meg magatokat!!! :-D

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

na mindjárt indulok, délután/estefelé részletesen beszámolok!

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Most hívott egy kedves hölgy az IBM-től, hogy a jövő héten várnak tesztre+interjúra; Kedden délután meglátjuk, mi lesz :)

Úgy látom, hogy kedden egy egész HUP szekció fog összejönni :D

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

:-)) Én 14:00-ra kaptam időpontot, és kocsival megyek; ha valaki úgy gondolja, hogy csatlakozik, az szóljon (Indulás Bp.-ről 12:30, visszafelé meg előzetes infó alapján 16:00 után valamikor)

Nekem "hajnali" 9-re kell ott lennem. Magamat ismerve ez minimum fél 6-os kelést jelent. Nem tudom, hogyan fogom kibírni :D

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Majd ha 6-ra kell járni a műszak miatt :)
BTW kva jó hajnalban autózni Bp-Fehérvár útvonalon. Főleg télen hóesésben :)
Szinte senki sincs az úton, úgy autózol, ahogy jólesik (nem a hó)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Majd ha 6-ra kell járni a műszak miatt :)
Akkor úgyis oda kell költöznöm. De ez még odébb van.

Főleg télen hóesésben
Én szeretek télen, hóesésben vezetni. Csak ne legyenek körülöttem "vasárnapi" vezetők. Jópár telet lenyomtam kocsival, baleset és megcsúszás nélkül. A jó öreg Ladával igazi művészet volt, de élveztem.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Én szivesen lemennék meglátogatni a régi kollegákat :)
Csak hát melózom is és már rég nincs IBM-es badge-m, úgyhogy nem jutok be a többiekhez :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

lehet, h a teszten majd lesz egy olyan kérdés, h hup nick:.......
:DD
--
bYe bailey

estét...

na szóval én azok között vagyok aki már túlesett az egészen. hála az égnek! hulla vagyok teljesen. tehát lássuk mi volt:

9órás kezdés, én már fél 9re ott voltam, elsőnek érkeztem. 9körül elkezdtük a dolgot, rövid bemutatkozás mi lesz ma hasonló formaságok, a társaság elég vegyes volt. Sőt nagyon is vegyes. A következő dolgok történtek időrendi sorrendben:

1. Magatartás teszt (válaszokat kellet adni különböző kérdésekre)
2. Raven teszt (logikai feladatmegoldás)
3. Angol IT teszt - Érdemes átnézni a UNIX alapokat, CISCO és egy kis Lotus Notes sem árt. Ezen kívül volt pár hálózatos kérdés, egy pár windows os és adatbázisos. Meg még valami de most nem ugrik be, sorry. :S
4. A Raven illetve az IT teszt közben került sor a "telefonos" support-ra. Én személyszerint amikor meguntam a Ravent akkor mentem el telefonálni. Jobb is volt mert egy kicsit kikapcsolt. A telefonos dolog nálam arról szólt, hogy az úr netbankolni akar és a barátai azt mondták neki, hogy töröljön ki dolgokat. Ő nem tudta miket. Kb. 1p alatt felfogtam miről lehet szó. Akkor internet exprorer, temp és cookik törlését javasoltam. ekkor megköszönte és aztt mondta itt vége.
5. Ezekután jött a csoportos teszt. Nekünk egy rendszer karbantartást kellet beütemeznünk. Nem volt nehéz, oda kellet figyelni. A probléma az volt, hogy itt kezdett mindenki bepunnyadni. Muszály voltam valamennyire kérdezgetni mindenkit, hogy gondolkodjon. Lehet ez rám rosz fényt vetett, de sebaj.
6. Matek teszt. Egy feladathoz sem tudtam mivel kellet volna megolani. Grafikonról kellet adatokat leolvasni utána meg össze vissza számolgatni.
7. Szöveg értés teszt. Egy szövegből kellet megérteni a dolgokat aztán meg válaszolni kellet kérdésekre.
8. Külön személyes interjú.

Személyes benyomásom az, hogy engem egy kicsit megszivattak. A végén az interjút angolul kezdtük el, aztán többször váltottunk magyarra. Bele is kérdeztek a dolgokba, kötekedtek egy kicsit. Ezt hívják stressz interjúnak... Az interjú kb. 45 percig tarthatott, én jöttem ki utoljára háromnegyed 4kor az épületből.

Kaját, ücsit, ne vigyetek. Szenvicseket, ásványvizet, sütiket és kávét adnak.

Ja és egy fontos dolog ami itt derült ki. Igazatok volt. A foglalkoztató a Pannon Job. A Pannon Work fejvadássza az embereket, de a Pannon JOB foglalkoztatja őket. Ennyi... Asszem...

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

CISCO-ból mi volt?
A személyes interjún "erőltetik" az angolt, vagy csak amolyan tesztképppen bele-bele keverik?
A felvételről a döntést azonnal meghozzák, vagy "majd később értesítjük"?

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Cisco-nál nem emléxem pontosan. Újra indítás biztosan volt. Az a helyzet, hogy szétpörgették az agyam és most teljesen kész vagyok. Lehet holnapra beugrik, de már most kezd homályos lenni az egész annyira elfáradtam.

Tudomásom szerint csak nekem kellet angolul beszélnem. Senki más nem mondta az előttem lévők közül. hogy ő vele is bezséltek volna angolul. Mondták a srácok (mert ketten interjúztattak), hogy nyugodtan mondjam tovább magyarul ha valamit nem tudok elmagyarázni. Nagyrészt olyanokba kérdeztek bele nálam amit nem tudtam elmondani angolul.

Majd később 1-2 hét múlva értesítünk.

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

tudom mit hagytam ki! az IT teszben volt Domino szerveres kérdés

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Az nekem is volt, akkor lattam eloszor ezt a nevet.
A matek teszt amugy ilyen szazalek szamolos volt, Kis Joska csinal 60 gumit 1 honapba, Nagy Janos ebbol 15 kocsira tud gumit rakni, mennyivel nene Nagy Janos teljesitmenye ha Kis Joska 15%al tobbet dolgozna.

tudom ez ego, de matematikuskent mar nem tudok megcsinalni
ilyen keveresi feladatokat amit nyolcadikba adnak a gyerekeknek:)

multkor en is meglepodtem..

ellenben barmikor parcialisan integralok! :-)

hm, nem tunik tul veszesnek..
bar ilyen raven tesztet meg nem csinaltam :)

Az kedves, kb 8-10 kerdes van, es valahol nincs helyes valasz.

A "telefonos segítségnél" gép előtt ülve kellett csinálni, vagy "vaktában", fejből?
Az IT tesztnél hálózattal kapcsolatban mik voltak (vázlatosan)?

Bocs, hogy így "részletekben" faggatlak, de nekem is csak így ugranak be a kérdések.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

gép előtt ülve. nem volt telefonálás az illető veled szemben ült és ha jól emléxem akkor 5en voltak még rajtunk kívül bent.

hálózatnál? melyik a helyes IP cím, egy kis topográfia meg hasonlók... érdemes átnézni a hálózati alapismereteket is.

most pedig másnaposságomra való tekintettel alszok tovább...

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

angol helpdesknél itt olyat olvastam, hogy pitiáner feladat lesz, csak arra kiváncsiak hogy foglalkozol-e az ügyfél problémájával, és tökmind1 hogy tudod e a megoldást. Nos, pl a Netbankos probléma nekem már nem tetszik. Mi van ha valaki nem érti meg a kérdést, vagy hogy mit akar az ügyfél. Ok, visszakérdez, de akkor se mehet ez a végtelenségig. Mi a helyzet akkor ha olyat kap ki, amit életében nem csinált, és még csak elméleti szinten se tudja rá a megoldást? Akkor ezen az egy feladaton elbukhat a jelölt?

amikor bementem tőlem megkérdezték, hogy értek a windowshoz... elkezdtem mosolyogni és azt mondtam, hogy nem...

a többiek excel, word és fájl átnevezési feladatokat kaptak. sorba rendezés, kiválasztás, kaptam egy olyan fájlt amit nem tudok megnyitni és hasonló problémákkal. én úgy vettem észre, hogy a helpdesknél illetve a az angol elbeszélgetésnél is komolyabban néztek. gondolom ellenőrizni akarták az önéletrajzomban lévő dolgok helyességét... nem volt véletlen az angol stressz interjú sem. de én egyedi eset vagyok! :D

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Biztosan túl sok szépet írtál magadról. :D

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Ha nem tudod a megoldást, akkor az látszódjon rajtad, hogy átérzed a telefonáló bánatát, és segíteni akarsz neki. Legyél együttérző. Mondd meg neki, hogy mivel ő a legfontosabb neked az életben, ezért most nagyon magasan képzett kollegákat kérsz meg, hogy segítsenek minél rövidebb idő alatt megoldani a gondot. Kérdezd azokat, akik felvételiztetnek. Mondd el, hogy egy rendkívül fontos feladatot kaptál és mindenáron meg akarod oldani, mert neked fontos az ügyfél és segítsenek. Közben 30 másodpercnél több időre ne hagyd magára a telefonálót, hanem időnként mondj neki olyanokat, hogy most a kollegákkal keresitek a megoldást az ő problémájára és bevontál a konzultációba experteket is és különben is most csak az ő baja a legfontosabb a számodra és biztosítsd arról, hogy az IBM csak is és kizárólag őérte létezik estébé. Tudod, mint az ügyfélszolgálatos telefonhíváskor, amikor a női hang bemondja, hogy "az ön hívása rendkívül fontos nekünk"... Közben meg le se szarnak, de legalább jól érzed magad :)
Kulcsszó:
Hozzáállás!
Az IBM egyik jelmondata házon belül az, hogy mindenki ember, mindenki hibázhat, de törekedni kell a jobb munkára.
Na, ki tudja mi az a híres másik, amit továbbképzéseken annyiszor hallottunk? :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

...resistance is futile?? ;)

-minden, aminek kezdete van, véget is ér-

Customer is the god, customer is the money. ez persze minden cégre, vállalkozásra igaz, hogy jó ha eszerint dolgozik ;)

Dr_Mac kollega a mai nap megy az interjúra. Érdekel, hogy milyen élményekkel gazdagabban fog hazatérni ma este. Szorítsunk neki. :-)

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Hát, gyerekek, engem az IBM lesz*patott JÓL.
Voltam januárban náluknál és minden nagyon cool volt (azaz minden frankón sikerült), de sajna rá 2 hétre mégis elutasítottak, ráadásul INDOKLÁS NÉLKÜL.
Ha van itt valami ősmufti és tud erről mondani egy jó gondolatot, lécci írja már meg, miért, mert én nem tudok rájönni parány agyammal...

Nem kell, és nem is szokás indokolni az elutasítást szerintem -- Ez még mindig jobb, mint az, hogy elmész interjúra, szakmai dolgok is, meg a munkaügyi (bér, juttatások, munkarend, stb.) dolgokat is végigrágjátok, a beszélgetés végén meg "majd értesíjük"-et kapsz válaszul arra a kérdésre, hogy mi a következő lépés, illetve hogy mikor számíthatsz döntésre, aztán b...nak szólni, hogy nem téged választottak... Ezért célszerű megegyezni abban, hogy meddig kapsz választ, illetve kit kereshetsz ezt követően a döntéssel kapcsolatban.

Szerintem viszont 7-8 óra interjúzás után (főként, hogy mindent!!! letisztáztunk) asszem talán elvárhatnék valami magyarázatot, nem? Még ha azt is mondják, hogy nem tetszik a pofám, vagy mi....
Nem vagyok könnyen hergelhető és ráadásul még "ez is jobban esne", mint a bizonytalanság....

Ha azt mondták, hogy nem, akkor vedd úgy, hogy nem a válasz, ez nem bizonytalanság szerintem. Legfeljebb kellemesen csalódsz.
Ennél rosszabb az a szitu, amikor a "majd értesítjük" az utolsó mondat... Ez, pláne, ha a juttatásokról, munkaidőről, miegyebekről is szó volt, általában a "köszönjük, nem" finomabb formája szokott lenni (az még a jobbik eset ekkor, ha egy-másfél héten belül tényleg felhívnak, hogy nem, az általános az, hogy (ha rákérdeztél, és kaptál kontaktot) neked kell felhívni őket, hogy mi az ábra...)

Lehet hogy csk szerinted volt "minden nagyon cool", szerintük nem. Pedig nem nagy kunszt bekerülni oda (sőt továbblépni sem). Próba szerencse alapon, próbálkozz újra (más néven :D), értékes tapasztalatokkal felvértezve, jobban átgondolva a válaszokat és lépéseket. Nem kell feladni... mindig nagy volt onnan az elvándorlás... olyankor sok ember kell nekik... egy ilyen hullámot kell kifognod, és szabad a pálya (úgy hallottam most márciusban is lesz egy...már nem vagyok belsős, nem biztos az infó, kérdezd a belsősöket). Még egy tipp... keress egy belsőst, add be ő rajta keresztül a cv-det, ez neki is megéri ha felvesznek, meg neked is jobbak az esélyeid, ha a belső szemed és füled ellát egy két tanáccsal.

Lehet hogy a "parány agyad" volt a baj? :D (csak vicc ne szívd mellre, nem ismerlek, nem tudhatom, de ezt nem hagyhattam ki ;P)

Kösz tomasz!
Nem szívom mellre! ;))

Melyik suli papírja ér többet:

Kék-Suli Oktetóközpont (LPI 101)
Pentaschool
ULX Informatikai Tanácsadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Mission Critical Linux Kft.

Penta OKJ-s. Azt országszerte el kell fogadni valamennyire, legalábbis szakmaként biztos. LPI nem tudom mennyire ismert és elismert. Én Pentába jártam és nem volt rossz. Nyilván a nagy tudást a gyakorlat adja majd meg, de ennél sokkal többet "iskolában" nem tanulhatsz. ULX RedHat spec. Linuxos szakembereket képez. Egyelőre itthon nem sok helyen hallottam, hogy egyáltalán tudnának a RedHat szörtifájd oklevélről, nem hogy értékelnék. Erről nem tudok nyilatkozni.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Voltam anno egy LPI 101 tanfolyamon. A vizsga az olya lett volna, mint a M$-nál: van pár válaszlehetőség, és neked kell kiválasztani a legjobbat. Elég régóta van már, de úgy látom, h elég lassan terjed, és a 3. fokozatot most januártól lehet megszerezni.
Egy barátom viszont volt RedHat vizsgán: itt installálás és hibakeresés volt a feladat, nem teszt töltögetés. Ez tényleg a tudást értékeli sztem, és nem foglalkozik olyannal, hogy ha valamit két paranccsal oldasz meg egy helyett.

----------------------------
"Még jó, hogy nem szeretem a finomfőzeléket. Mert ha szeretném, meg kellene ennem. Pedig nem szeretem."

Na, ez is megvolt. Nemrég értem haza, éppen csak vacsoráztam.
Meglehetősen vegyes érzések kavarognak bennem: némi elégedettség, több értetlenség és sok csalódottság. Úgy érzem, hogy számomra itt ért véget az IBM című fejezet.
Na, akkor bővebben.
18-an voltunk, pontosan kezdtünk. Rövid ismertető a nap programjáról Bajnok Melindától (kedves, csinos hölgy), aztán elkezdtük. Hatunkat mindjárt átvittek a csoportos tesztre. Rendszerkarbantartás és frissítés volt a feladat, szerintem egy kicsit kevés idővel. Ennek ellenére szerintem elég jól összedolgoztunk és sikerült megfelelő fontossági sorrendet felállítani. Ezután vissza, szövegértési teszt, logikai teszt, matek teszt, angol nyelvű IT teszt, magatartás teszt. Közben egyesével mentünk "telefonos" segítséget adni. Szerintem a tesztek egyáltalán nem voltak nehezek, kis odafigyeléssel megoldhatók.
A "telefonos" résztől kicsit tartottam, mert tisztában vagyok vele, hogy nem elég "gördülékeny" az angol beszédem. A feladat szerint egy portugál ügyfél szeretné megakadályozni, hogy egy dokumentumát más is meg tudja változtatni (Word dokumentum levédése jelszóval). Számomra meglepő módon elsőre megértettem a problémáját és sikerült is neki segíteni, igaz egy kicsit döcögősen. Eddig a pontig minden nagyon szép volt, segítőkészek voltak, egyáltalán nem a "szivatásra" ment a dolog.
Miután mindenki leküzdötte a teszteket, jött egy hosszabb szünet, míg kiértékelték a munkánkat. Kb. fél négykor behívtak mindenkit, aztán felsorolták azokat, akik maradnak interjúra. 13-an maradtunk. Itt egy kicsit megkönnyebbültem, nagy baj már nem lehet. Négy csoportba osztottak minket, hogy gyorsabban lemenjenek az interjúk, én a csoportomban utolsónak maradtam. Mire bekerültem előjött rajtam a fáradtság, némileg eltompultam. Nagyjából korombeli emberrel kerültem szembe. Beszélgetés a várható munkáról, miért akarok váltani, miért pont Fehérvár, gondot jelent-e a költözés, mennyi fizetésre számítok, gond-e, ha először csak kölcsönzött munkaerő leszek, ilyesmi. Kaptam dícséretet is, hogy milyen jól sikerültek a tesztjeim. Aztán jött valami, amit én egy kicsit szivatásnak éreztem. Beszéljek pár szót magamról angolul, meséljek el az életemből egy stresszes szituációt. Na itt "lefagytam". Eléggé tompa voltam már agyilag, így nem sokat tudtam hozzászólni a kérdéshez. Pár mondatot összekapartam, de nem volt túl sikeres. Emberem azonnal váltott és előadta, hogy itt sok képzés angol nyelven van, meg sok külföldi kollégával kell beszélni és aki nem tudja felvenni a ritmust, az lemarad és ilyenre nincs szükségük. Úgyhogy köszöni az egész napos ottlétemet, de nekik ennél több kell. Erősítsek rá az angolra és próbáljam meg talán fél év múlva. Viszlát.
Miközben várakoztam az interjúra, beszélgettem a többiekkel, akik már végeztek. Senkinél nem volt ilyen típusú angol társalgás, csak nálam. Ezért érzem azt, hogy ez szivatás volt. Mintha le akartak volna "pattintani", de a tesztjeim túl jók lettek, így kellett valami más indok. Sokkal jobban viseltem volna, ha nem is marasztalnak interjúra.
Nos, ennyi volt a történet. Persze történhet még valami csoda és mégis felvesznek, de én már rég nem hiszek a csodákban. Köszönöm mindenkinek a bíztatást, a segítséget. Ez egy nagyon jó lehetőség lett volna számomra, hogy valami újat kezdjek. Nem jött össze.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

akkor nem vagyok egyedül...
én is elkámpicsorodtam az egésztől, és még ha pozitívan hívnak fel akkor is nemet mondok. rádásul otthon megint problémák vannak és elg nagy a valószinűsége, hogy haza kell térnem miskolcra

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Talán túl öreg vagyok :(
Mondjuk a fentiek alapján én már azon is meglepődnék, ha egyáltalán mégegyszer felhívnának.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Nem hiszem, hogy tú öreg lennél. Én ismerek olyan ötveneseket aki velem együtt kezdtek, és még mindig itt vannak. Aki meg interjúztatott, azt nem tudom, hogy vele mi van, de tudok olyan emberről, aki szeret szivatni. Lehet, hogy épp őt fogtad ki. De a végső értékelésben nem csak az ő véleménye számít. Amit meg mondott, az számomra hülyeségnek tűnik. A most kezdő újak álltalában egy angol tanfolyammal kezdik az életüket. És ráadásul a régi munkatársak közt is vegyes az angol nyelvi tudás mértéke.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Lehet, hogy rossz embert fogtam ki. Viszont hármunk közül csak velem "szórakozott".
Most, így pár óra múltán visszagondolva még feltűnőbb számomra az a változás, amin átment az emberem. Minden szép és jó volt, jók a tesztjeim, elég jó a tudásom. Aztán mintha átkapcsoltak volna valamit benne. Olyan villámsebességgel rakott ki, hogy csak néztem ki a fejemből.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

A leírtak alapján, lassan örülök, hogy végül engem be sem hívtak...
:-)

Az elmondottak alapján nem olyan rossz hely és egész nap semmi probléma nem volt. Maximálisan segítőkész volt a hozzáállásuk, nem akartak mindenáron mindenkit kiszórni. Csak ez az utolsó 20 perc rontott el mindent.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Hát érdekel, hogy mi lesz. Remélem, hogy sikerül neked a dolog. A szerintem említett személy akkor is szivatott egy embert, amikor én voltam interjún, de akkor azt az egyént felvették. Sajnos ilyen emberek szinte mindenhol előfordulnak. Itt a cégnél szerencsére csak ritkán futok össze velük.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Hát engem is érdekel, bár nincs sok illúzióm. Ahogy a fickó előadta, hogy "nekünk ennél több kell", az olyan véglegesnek hangzott. De akkor miért nem küldtek el rögtön a tesztek után? Nem értem.
Kb. úgy saccolom, hogy a jövő héten mindenképpen lezárul ez a történet, aztán majd meglátjuk. Na, megyek aludni, mert holnap meló van (egy laza 24 órás műszak).

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Észre kellene már venni emberek, hogy a külföldi cégek a jóemberek nagyobbik hányadát csak szivatják. Biztosan egy-két ember bekerül majd, a többiek pedig egy tanulsággal gazdagabbak lesznek. A fiatalka management, és a megélhetési pszichopata-lógusok meg gyűjtik az interjúkat, a teszteket, mert kell a statisztikához, felmarkolják a szép kis lóvéjukat, és rá se nyerítenek Ödön bátyó egzisztenciális gondjaira.

amikor tőlem megkérdezték, hogy mit akarok én itt olyan tudással amit ók nem tudnak használni, akkor azt mondtam, hogy azért mert úgy érzem ez nekem alapot teremt a tanuláshoz...
viszont én egyre inkább úgy érzem, hogy nekik olyan ember kell akinek az előképzettsége 0 csak tudjon angolul, mert így akkor azt vernek bele amit akarnak...

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

> én egyre inkább úgy érzem, hogy nekik olyan ember kell akinek az
> előképzettsége 0 csak tudjon angolul, mert így akkor azt vernek
> bele amit akarnak...

Ezt én is megerősítem rövidke telefonos interjúmat követően.
A "túl képzett" embereknek nem sok esélye van/volt ez esetben.

Persze mindeközben tisztelet a "kivételnek".
:-)

Ezt nem értem. Mi alapján jött ez a következtetés? Mi hangzott el a beszélgetés során? Én ismerek itt elég sok "túl képzett" embert. Igaz vannak az újak közt full kezdők is. teljesen vegyes a kép.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Most, hogy aludtam egyet az "élményre", a következőket szűrtem le.
Két féle embert keresnek:
- "szögelő droidot", akinél mindegy az előélet, csak tudjon valamit "makogni" angolul
- szakembert, akinek van elegendő IT tapasztalata és jól beszél angolul

Gyanítom, hogy tepsi, Oldman és én is valahol a kettő között vagyunk. Van elegendő tapasztalatunk, de nem beszélünk elég jól angolul. Így viszont nem vagyunk túl "vonzóak" a cég számára.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

> Így viszont nem vagyunk túl "vonzóak" a cég számára.

Yes, valahogy én is így gondolom a dolgot.
:-(

És még sokat sem kértem, amikor a megkívánt bér iránt érdeklődött a hölgy.
:-(

Lehet hogy "3x annyit" kellett volna mondani, és egyből megfelelő lettem volna???

Itt en is voltam intejrun.. Tetszett a nev, hogy IBM. Gyorsan kiderult hogy sima costumer supportrol szol a dolog folleg es nehany experttet is tartanak.. Nem vettek fel. Talan mert volt allasom es eleg komoly arccal mentem oda holott alapom nemigen volt ra ;) Mind1 megerte a probalkozast.
Viszont akkor arra gondolta, ha nem vettek fel szellemi fogyatekos lennek? Csak azert, mert sok ismerosom aki meg az iskolaban is csak elmeleti szinten latott linux-szot bekerult. Talan azabaj hogy a brutot 150e-s fizetest keveslettem volna? Szoval ez jart a fejemben, de igy, hogy sok mast sem vettek fel innen azok kozul akik ertelemmel es esetleg szakmai hozzaertessel birnak, az megnyugtat :D

Viszont az interju valamiert nekem a legvegen, mar vegig angolul ment :/ A matek feladatok jobban fajtak :D

Amugy az ott dolgozo ismerosok meseltek, hogy a kepzesek jok es ha az ember lelkes lehet tanulni, utana viszont tovabb allni minel elobb.

drk
.

...mit akarok én itt olyan tudással amit ók nem tudnak használni

Ez jó. Akkor tkp. miért is hívtak be interjúra?

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Tudja valaki, hogy mennyit ér a munkaerőpiacon, ha egy CCNA (Cisco Certificated Network Associate) oklevél van a zsebemben?

Cisco-val is foglalkozó hálózatos cégeknél, Cisco partnereknél szeretik, ha van valamilyen vizsgád a tudásod mellett, arra ugyanis lehet építeni a későbbiekben. Szerintem...

Sokat.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

szamokban? :)

es egy CCNP?

en most gondolkodok egy CCNA+CCNP vizsgan...

Igazából nem sokat.
Ahogy én látom a legtöbb helyre a vizsga nélkül is felvesznek ha válaszolni tudsz a kérdésekre amiket feltesznek.
A CCNA-hoz nem igazán értek, de azt tudom, hogy van egy raklap szemeszter mindegyik végén egy vizsga. Nem mindegy meddig jutottál.
Ami kétségbeejtő tud lenni, hogy ha jön a "jövendőbeli kolléga" interjúra és nem tudja a különbséget az ICMP és a TCP közt.
Így aztán a "kolléga" eposzi jelző a feledés jótékony homályába is merül azon nyomban...

A topickhoz visszakanyarodva.
Az IBM igen hasznos lehet valakinek, aki:

- tényleg tanulni akar, mert lehet és kell(ene) is ott.
- tényleg látni akarja a nagyvállalati káoszt (o: káosz elméletből és kreatív menedzsmentből diplomázni is lehet. (Csendben jegyzem meg, hogy ezt még sok helyen lehet hasznosítani.)
- később vállalati struktúrában akar informatikával foglalkozni. (értem itt azokat a cégeket, ahol vannak folyamatok, incidens és változás kezelés, eszkalációs utak (o;, stb. stb. stb.)
- használható informatikai nyelvismeretet szeretne (ugye az, hogy a SAP kernek change-t ki tudsz írni angolul az nem jelenti azt, hogy nem halsz éhen egy angol kisvárosban (o; )

Annak idején vegyes érzelmekkel mentem oda, életem egyik nagyon jó döntésének bizonyult.

Következő jó döntésed az lesz, ha távozol onnan :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Itt a vége, fuss el véle.
Éppen most hívtak és beigazolódott minden balsejtésem. Nem felelek meg az elvárásoknak. Úgy látszik az utolsó kolléga szava volt a döntő az ügyben.
Köszönöm mégegyszer a tanácsokat, ötleteket, bíztatást, mindent. Számomra itt lezárult egy fejezet.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

én is ilyen értesítést kaptam....

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10 & XP + iBook G3 - VGA halott

Lehet, hogy már túl öregek vagyunk. Minket már nem lehet eléggé "idomítani".

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Ne bánkódjatok. Lehet, h nem jártatok azért rosszul...
Ahogy hallottam pár hírt régi ottani kollégáktól, a fejetlenség és az emberekkel való nemtörődömség csak nő, s ez a közhangulatban is tükröződik...

----------------------------
"Még jó, hogy nem szeretem a finomfőzeléket. Mert ha szeretném, meg kellene ennem. Pedig nem szeretem."

1-2 évig még ezt is bevállaltam volna, cserébe a megszerezhető tudásért.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

igazad van.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

+1
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Szóval a megoldás egyszerűnek látszik... learn some English :)

Kicsit nevetségesnek tartom ezt az "IBM metodológiát", mert egy IBM kaliberű cég szerintem kétféle embert képes foglalkoztatni:

1. Már bizonyított szakembereket, és ezeket általában az IBM "fejvadászok" maguk keresik meg, vagy IBM munkatárs ajánlata alapján kerülnek a céghez, ilyenkor informális interview szokott lenni, elbeszélgetünk, hogy tudunk e együtt dolgozni vagy nem.

2. Egyetemről intership és friss diplomások, na itt ugye kell némi technikai interview is.

Nem értem miért kell egy cégnek (bár IBM kaliberűnek), angolul beszélő de szakmailag képzetlen ember? Ez csak olyan esetben logikus, ha fizikai "IT" melósokat keresnek, ami a 180k bruttó alapján nem is mond mást, (szerintem a 300k nettó egy minimális, amit elfogadnák egy IBM-féle cégnél), tehát szerintem a topic kérdésre - érdemes e? A válasz egyértelmű NEM, mert szívatás az egész, aki teheti, az kerülje ezt a fajta megalázást.

Tudásunkat nem nyertük egy szerencsejátékon, hanem sok éves sokszor keserves munkával és tanulással értük el, ha ezt angolul tettük (mint pl. én) az OK, de ha valaki angol nélkül lett szakember, az még többre becsülhető, mert még nehezebb volt neki (tudván, hogy a szakirodalom kis része jelenik meg magyar nyelven). Probléma megoldáshoz nem kötelező az angol nyelv, ha az ember tudja mit, és hogyan kell tennie, az pedig, hogy egy portugál embernek kell a .doc fájlt bezárni telefonos segítséggel, az nem szakterület és nem tudom mi a fenének, foglalkozik az IBM ilyen baromságokkal. Szerintem a support-ot más cégekre kellene bíznia (föleg a Word-ra vonatkozó support-ot), ők pedig nevüket, infrastruktúrájukat és emberi erőforrásukat valami kreatívabbra kellene használják.

Szóval mit mondjak, ilyen "munkával" nem csoda, hogy a HP még Carly Fiorina rombolásai ellenére is elporolta őket. Szóval szerintem mondom még egyszer NEM ÉRDEMES.

Ugyanakkor... how the hell can someone call himself a UNIX geek or a hacker and don't speak at least elementary English...? and all this in the age of Internet and global communications... I just don't get it :)

Irtó rossz ezzel a kitessékelt ember vagyok érzéssel bírkózni, de ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a keserűség. Ezeknél a nagy cégeknél nem lehet mindenben logikát találni, de valamiért találtak egy gyenge pontot, amin keresztül kirostálhattak. Ez viszont nem feltétlenül csak téged minősít, őket is, legfeljebb ezzel most még nem törődnek. Akik az interjúztatásodban résztvesznek, vagy még csak most gyakorolják be ezt pénzért, afféle bábok, akiknél te sem vagy csökkentebb értékű ember, sőt. Az IBM az nekünk itt egy nagy név, és tényleg az is, de az IBM maga nincsen itt, és nem "ő" mondott feletted ítéletet. Mi hiszünk az "amerikai álomban" egy picit, sajnos ez a szellemiség a földrajzi távolság növekedésével erősen megkopik, átgyúrmálódik. Hidd el, egyszer a téged interjúztató tasunkókat is meg fogják szívatni, de téged ne ez a tudat boldogítson majd :-)

Ahogy elhangzott, a "száznyolcvanas" kategória (meg amennyit differenciáltan majd emelnek annak, aki jól teljesít...) a szögelődroid, finomabban fogalmazva first line support, aki direktben szembesül a felhasználók problémáival. Mivel az incidenskezelésre egyrészt rövid idő, másrészt pedig szigorúan dokumentált módszerek vannak, így oda -kicsit szigorúan fogalmazva- önálló ötletekkel is rendelkező dolgozó nem biztos, hogy jó megoldás -- az ugyanis gondolkozni kezd a probléma megoldásán, nem pedig a doksi alapján dolgozik. Ha gondolkodni kezd, azzal megy az idő, ha megy az idő, akkor lehet, hogy az adott incidens kezelése kifut az SLA-ban vállalt időből...

Ha a szükséges tudást az IBM plántálja bele a dolgozóba, akkor egyenszilárdságú, bár nem biztos, hogy a leghatékonyabb/legjobb firstline supportot tudja nyújtani az ügyfeleknek, és gondolom ez a cél.

Az operation, illetve 2nd line/expert csapatban viszont valóban drága lenne a dolgozót saját maguknak kiképezni az alapoktól, ott kell egy jó IT-alap, illetve némi specializáció is -- szerintem. Mivel pedig egy darab magyar ügyfél sincs, így mindenképp kell az angol, minimum az "értsd meg az ügyfelet, értesd meg magad az ügyféllel" szinten. Az, hogy ezt a szintet mivel mérik le, az lényegtelen, ahogy itt írták is, nem az a lényeg, hogy pontosan tudod, hogy a probléma megoldásához a "Foo" menű "Bar" menüpontjára előugró ablakban a "Baz"-t kell átállítani, hanem értsd meg, hogy mi a probléma, és amit segítségként gagyogsz, azt a túloldal értse meg.

Szerintem...

OK, 180k bruttó akkor is kevés. Ugyanakkor gondolkozzunk el a következőkön: az IBM szerintem a support-ot (ezt az analfabéta user support-ot) ki kell, helyezze specializált cégekhez, szerintem nem lehetséges ezt hatékonyan IBM keretein belül végezni (azért is van csak 180k) - de ugye ez az IBM vezetőségének a dolga, úgyhogy most itt csak hülyére dumálom magam :)

De most nézzük csak valójában a userek problémái milyen százalékban vannak hatékonyan megoldva, szerintem gondolkodás nélkül lehetetlen a doksit használni hatékonyan, ha lehetne akkor automatizálnák, és pl. valamiféle "wizárd", bot is megoldhatná a problémát. Különben ha a doksit megtanulta és kiképezték az adott feladatra, miért okoskodna feleslegesen, ha a doksi képes megoldani, akkor azt hiszem, ez lenne a legrövidebb út és gondolom azt is választaná, ha pedig a doskiban nem látták 100% előre a dolgot (és elég sokszor az eset) akkor viszont "improvizálni" tudna és esetleg növelni a hatékonyságot.

Az oktatással az "improvizálás" készsége is fejlődik, méghozzá az elvárt egyenszintre -- szerintem. Ami annál több, az kilóg a first line-ból, és vagy előre lép, vagy ki. De ekkor már "exájbíemes"-ként, ami ajánlólevélnek egy üzemeltetési pozícióban nem rossz -- megintcsak szerintem, mert én sem dolgozok a nagy kék eme cégének -- még.

OK, de miben rejlik az IBM üzleti logikája, hogy ex-IBM-eseket termel? Mert én ezt nem értem, minek egy IBM kaliberű high-tech cégnél ilyen entry level munkahely, amikor ezt a legjobb kihelyezni partnercégeknek. Ez nem McDonald's hanem IBM. Vagy ezért van az a "munkakölcsönzés" a PW-részéről?

Ne persze mondom most hülyeségeket dumálok, mert nem ez a lényeg, a lényeg az, hogy technikai képességű embereket elutasítanak angol nyelvtudás hiánya miatt, viszont angolul beszélőket felvesznek technikai képesség nélkül, mindezért 180k bruttó... szóval :(

Egyrészt, hogy az IBM mellett is érveljek, ne csak ellene:
180-as netto fizu miatt ne sirjon senki... regen az csak egy
alom volt.
Masreszt, azert fontosabb nekik az angol, mert angolul evek
alatt tudsz csak megtanulni (normalisan), viszont a szukseges
technikai dolgokat Ok meg tudjak tanitani.
Angol meg azert kell, mert tenyleg nincs magyar ugyfel es igenis
kell az ugyfellel kapcsolatot tartani, nem csak seggen ulve
buheralni, meg sirankozni.
Masrészt, egyik nagyon jo baratom velem egyutt ment anno IBM-hez,
viszont _nagyon_ gyenge (ismetlem: nagyon) angol tudassal... Viszont:
ha makogott is, de megertette, amit mondtak neki es ugy, ahogy, de
tudott valaszolni es meg tudta ertetni magat. Felvettek.
Az pedig, hogy miert gyart az IBM ex-IBM-eseket? Nem tok mindegy?
Biztos megeri neki, ha egyszer csinalja. Masreszt meg, nem ezzel
kell foglalkozni. A lenyeg, hogy aki bekerul, majd kikderul az az
oneletrajzra irhat valami jol mutatot, na meg persze, ha nem
toketlenkedett, akkor nemi hasznos tudashoz is hozzajutott.
Amugy meg hülyeseg ezt a topicot tovabb nyuzni... Bar, mondjuk
kezdenek elszaporodni a hulyesegek a hup-on, ugyhogy annyira nem
csodalkozom. :D
Mindenesetre gratulalok annak, akinek sikerult es orul neki!
Akinek nem sikerult, az meg ne bankodjon, talal olyan helyet, ahol
jobban megbecsulik az embert.
Es igen, angolul meg nem árt megtanulnia azoknak, akik nem
tudnak, vagy nem igazán tudnak, mert hasznos, szükség lehet rá,
még akkor is, ha magyar céghez kerül... Na meg főleg akkor, ha
valamit el is akar érni az életben a szakmán belül, nem csak
a pincében hegeszteni...

Üdv

Csak viszonyításképpen: Egy nagyobb szaküzletben egy részlegvezető (aki egy sornyi áruért felel, és az ott dolgozó két alkalmazottat cseszegeti, megírja az időbeosztásukat, és új rekordokat próbál felállítani passziánszban) 200 bruttót keres, amire jön még a túlóra, prémium, ilyesmik. A munkakör betöltéséhez kell egy (bármilyen) diploma, meg valamilyen normális nyelvből egy középfokú nyelvvizsga.

OK, de nem voltam én az IBM-nél. Én egy másik (normálisabb) amcsi cégnél vagyok fejlesztő, egy "dot com" multinacionális cégnél, amely az IBM-től eltérően egészen más módon működik. Úgyhogy ami azt illeti, nem is érdekel, de ettől függetlenül írtam le a véleményem.

nem tudom mi a probléma... én nem 180-al jöttema céghez... frissen végeztem, beszéltem angolul (nem vagyok perfekt, de ment)... emeltek miután lezajlottak az oktatások és beálltam a "termelésbe" (ez így normális) nem "szögelődroid" lettem (azt hiszem). A különböző 1st level supportos osztályokra sem lehet panasz... onnan is át lehet kerülni más osztályokra idővel és azért legalább normális munkája van annak aki be tud kerülni (nem ganyét lapátol, etc.), attól hogy valaki nem atom geek és nem hergel 5 éve linuxot mondjuk nem kell lenézni... valahonnan el kell indulni és pl. erre nagyon is jó hely a nagy kék akárki akármit mond... tudom sajnálni az olyan arcjátékosokat (nem akarok személyeskedni :D) akik az új embereknek nekiállnak játszani az arcukat... (áh lzrd ne ismerj magadra, csak eszembe jutott amikor én a céghez kerültem :D)
akit nem vettek fel: nem kell elkeseredni szerintem is van abban ráció, hogy attól is függ kit vesznek fel, hogy milyen elképzelések vannak megvalósuló félben (ezek viszont mindig változnak :D)

Igen, csak te itt az általam említett első osztályba tartozol (frissen végzett, angolul beszélő), tehát a hozzád hasonló embereknek megvan a helye egy IBM-féle cégnél (és meg is kell, hogy legyen). Az amiben én problémát látok, hogy angolul beszélő de technikai tudás nélküli embereket is keresnek egy olyan munkahelyre amilyen az IBM-nél tökéletesen felesleges. Szerintem egy IBM kaliberű IT-s cég kétféle embert foglakóztathat, a hozzád hasonló friss diplomásokat (viszonylag mérsékelten drága, és tanfolyamok szükségesek, meg a real world-hoz való hozzászokás elég sok pénzbe kerül a cégnek, mert vannak hibák, alacsonyabb a produktivitás stb., de ez nem más mint befektetés, mert ezekből lesznek később a tapasztalt szakemberek) és a már hírnevet szerzett tapasztalt szakembereket (nagyon drága, de megéri). Más kisebb cégek alapjából csak a friss diplomásokra támaszkodhatnak, mert a process még nem érett a kisebb cégeknél, és a legtöbb nagy kaliberű szakember itt nagyon kis százalékban volna kihasználva, sőt sokszor nevetségesen nézne ki a fiatal kollegái mellett, mert ő megszokta a formálisabb folyamatot, a komplexebb projekteket stb.

Mindenesetre, az a filozófia, hogy felveszünk valakit, aki tud angolul, de nem ért semmihez, megtanítjuk a manuálból megoldani az analfabéta user FAQ problémáit és majd ex-IBM-esként megválunk tőle. Na ez szerintem idióta HR politika, de ez az IBM dolga :) csak az a baj, hogy megaláz olyan tapasztalt szakembereket, akik nem beszélnek jól angolul és csak az ország (főleg a vidék) nem éppen rózsás helyzete miatt kénytelenek tudásukat felajánlani aprópénzért, és aztán fejbe verik őket, hogy nem tudsz angolul... mintha tolmácsnak vennék fel, nem pedig IT-snek.

Azt hiszem, hogy nállad egy bizonyos szintű félreértés alakuklt ki az itteni munkával kapcsolatban. Egy, alapjában véve élő angol nyelvi teszttel kapcsolatban, ami csak a beszéd értést és készséget méri, de nem mutatja be az itt folyó munkát. Mi nem végzünk Help Desk munkát. A külsős ügyfelekkel kapcsolatos Help Desk csapatokat a szerződő ügyfél állítja fel, és az ő Help Deskjükkel tartjuk a kapcsolatot. Hozzánk nem jutnak el olyan problémák, hogy XY nem tudja, hogy miként méretezze át a szövegét a Word doksijában. Mi a rendszer üzemeltetésért felelünk, hogy az minél zökkenőmentesebben működjön az ügyfél számára. Még egy first line szögelődroid sem tarthatja a kapcsolatot a különböző Gonzalezekkel. Ez nem a mi dolgunk. A mi dolgunk a hibák észlelése, kezelése, rendszerkarbantartás, backupok kezelése, security stb... És ez akár nemzetközi szinten is történik, mivel vannak itt olyan csapatok, amelyek a 2nd line supportot itt látják el és a 3rd line-t meg valahol máshol. Igaz itt is van néhány 3rd line project. A saját Help Deskek amiket ismerek, azok Szlovákiában és Dél-Afrikában vannak, de azok belső Help Desk-ek IBM-esek számára. Székesfehérváron nem ismerek Help Desk csoportot.

OK, köszönöm a magyarázatot. De ez esetben meg az a meglepő, hogy miért csak 180k bruttó? Nem hinném, hogy egy IBM-es aki az általad leírt munkakört látja el olyan csekély értéket teremt az ügyfeleknek, hogy csak 180k bruttó-t érdemel? Másik kérdés, hogy miért van akkor "Help Desk" munkakörre "optimizált" interview ha nem ez a célmunkahely?

"miért van akkor "Help Desk" munkakörre "optimizált" interview ha nem ez a célmunkahely?"

Na látod, ezt nem tudom. Csak találgatni tudok. Talán szóbeli szövegértés, ami valamennyire kapcsolódik mégis az informatikához. Ha a saját éles telefonos beszélgetéseimet nézem más csoportokkal, akkor ennél könnyebb és jóval nehezebb beszélgetéseim is voltak. Da ott már tényleg meghatározó, hogy tisztában legyél a feladatoddal, meg a nyelvvel mert különben semmi értelme a beszélgetésnek.

"miért csak 180k bruttó?"
Ez kb. a szakmát kezdők fizatése. Meg akik beleegyeznek ebbe, mert ez is jobb mint munkanélkülinek lenni. Ismerek olyat, aki az első ajánlatot nem fogadta el és másodikra már magasabb fizut kapott. Megegyezés kérdése. Meg függ attól, hogy a kezdők milyen bérért hajlandóak jönni. Ha ezt nem fogadnák el, akkor lehet, hogy följebb menne a kezdő fizu nagyátlagban.
De akit már nagyobb tapasztalattal vesznek fel, azoknak már magasabban van a kezdőjük is. Emlékszem még, hogy egy srác még valahol ezen topicnak az eleje felé azt írta, hogy neki 600 rugót ajánlott a cég ha ő idejön.

Mutassámá egy embert, akit lenéztem az újonc IBMesek közül! Vagy veled paraszt voltam?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Az jó, ha az íbéem másodszor is behív interjúzni...?

Nem tudom, hogy jó-e, de ismerek olyat, akit így vettek fel.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Sziasztok!

Valaki áttudná nekem dobni mailben azt az angol doksit?

nickem @ freemail . hu ra?

Küldtem...

énis hadd kérjek belőle 1et...

köszi

Milyen címre?

bocsesz, nincs cim tenyleg
gaalp83 , freemail

koszi szepen!

Koszonom szepen, megkaptam!

eeej, csutortokon megyek, addig gyurok az angolra
hetfon kuldik a napirendet, majd beszamolok, ha tulvagyok rajta

Hajrá! Több sikert, mint ami nekem jutott.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Lenne néhány kérdésem.
1. Mennyit ajánlanak most kezdésként? Később mennyit emelkedik?
2. Váltott műszakos munka?
3. Határozott idejű szerződést kínálnak?
4. Ha határozatlan, akkor mennyi próbaidővel?

megnezed barmelyik civilizaltabb allaskereso portalt es IT System Supervisor -ra keresel, a pannonworkos hirdetesben az elso 2 pontra valaszt kapsz.
egyebkent az lesz odairva, hogy 130 brutto a kezdo, tehat 97 netto, es 3 muszak van.

eeeeeeeeeeeeeeeeeej, kevesebb mint T-2 ora...

Sok sikert hozzá.. Most eléggé sokan jönnek ahogy nézem, szal ha egy alap szintet megütsz akkor sztem bőven menni fog ( most 1-2 új kollégám nyögi a UNIX alapokat, merthogy ők még ilyennel sose találkoztak, szal mindenképp előny, ha ilyen tudással is rendelkezel :))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

En mondjuk ovatosan irkalnek ide, ugyanis arra gondolom senki nem gondolt, hogy az IBM-be van net, es tudnak olvasni is, es szerintem olvassak is.

olvassák hidd el

Tapasztalat?:D
(Talan nem rakerdezetek a kocsidra?:D)

Nem nállam kérddeztél rá, de tapasztalat. :) Én is IBM-es vagyok és olvasom. És még egy két vagy több ember is innen. Nem ismeretlen a számunkra a HUP. ;)

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Na hogy sikerült? Milyen feladatok / tesztek voltak? Az angol hogy ment?

Bocsesz hogy nem irtam eddig, de sikerult, felvettek, ugyhogy most sok dolgom van/lesz, igy hirtelen annyit, hogy egyaltalan nem volt nehez, nem voltak szivatos feladatok. Jul 2.-n kezdek, de megirom majd reszletesebben is.

Gratulálok. Most egy kicsit irigyellek.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Gratula :)) Lassan ahogy nézem már Szfehérvári IBM-en belül is csinálhatunk külön HUP talit, mert ahogy nézem 1re többen vagyunk :)))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Mennyi dolgod van exactly? :D

++ mostly harmless

azer mostmar akad...

Okés de hogy érted, hoyg segítséget kérni mikor elvileg én nyújtom ott a support-ot? Tulajdonképpen ez szigorúan call center munka a 90% ában az egésznek? Folyamatosan megy a felvételi az IBM nél akkor ez azt jelenti, hogy sokan nem tudják, vagy nem bírják csinálni?

Igazából azért aggaszt az egész, mert nem is láttam még magát a helyet ahol a maló folyik és hogy pontosan mit kell csinálni nem is mondták meg.
(O_o)
Annyit tudok hogy van monitoring, de hogy mit is jelent pontosan... Én úgy vagyok, hoyg a legrosszabbakra vagyok felkészülve és remélem csak hogy megéri 300 km-re elköltözni csak emiatt a meló miatt.

Hehehe, még mindig a Székesfehérvári IBM a téma...

Hali
Dr Mac: Végig kell csinálnod az egészet. Add le minél előbb, aztán sok sikert:)

Azért kapkodni nem fogok :D
Most azon áll vagy bukik a dolog, hogy összejön-e január 21-ig 5-6 ember, hogy elindítsanak egy hiperintenzív 2 hetes angol tréninget. Ma voltam szintfelmérőn, ezen megfeleltem, most várom a fejleményeket. Ha elindul, akkor utána ismét belevágok. Ha nem indul, akkor még átgondolom (bár 80%, hogy akkor is).

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Megpróbálni mindig érdemes, főleg, ha reszelgettél az angolodon az elmúlt időszakban.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Próbáld meg máshol is, mert a fizetés nagyon rossz, de tény hogy jól mutat az önéletrajzban az a 3betü, de szerintem jobban jársz, ha fél vagy inkább egy évet kint töltesz valamilyen angol nyelvterületen (bár akkor már inkább maradj kint), mert szerintem az angol mindennél fontosabb. (Főleg az IBM-nél, a főnököm angol tanárként végzett és meló mellet csinált valamilyen műszaki fősulit)

A fizetéstől kicsit elvonatkoztatva számomra két vonzó dolog van:
- IT területen nincs semmilyen "komolyabb" végzettségem/papírom. Amit tudok, azt saját kútfőből tanultam. Egy felvételnél viszont ez az egyik szempont (tapasztalataim szerint). Ennek hiányosságait lehet esetleg kompenzálni megfelelő szakmai referenciákkal, de
- eddigi "szakmai múltam" néhány kis cég (jellemzően 5-10 gép) rendszereinek "dédelgetésében" merül ki, ami megint nem tekinthető komoly érvnek mellettem.

Itt két legyet is üthetnék egy csapásra: megismerhetnék nagyobb rendszereket is és lenne egy jó referenciám. Ezekért cserébe szerintem 1-2 gyengébb évet simán be lehet vállalni.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Én is beszéltem már 1-2 emberrel aki ott dolgozott mint unix rendszergazda. Nem túl jókat mondtak, hiszen akkor nem jöttek volna el. Bár aztmondták, hogy a semminél jobb. Nem kapsz külön iróasztalt, csak annak egy töredéke a munkaterületed, épp hogy elférsz a monitor előtt. AIX-ot kell adminolni de azt 2 v. 3 műszakban és betanitanak. Nem kell hozzá semmilyen korábbi tudás, tapasztalat csak valamilyen szinten tudd mi az az ls,cat stb. parancsok és ismerd a vi-t (nem, vim nincs AIX-on ott) :-) Arra jó, hogy az AIX-ot megismerd egy nagyvállalati környezetben.

Fizu elég jó, bruttó bejelentett és magas persze tapasztalattól függ az is ill. hogy mennyire vannak veled megelégedve.

azt lehet tudni hogy a "magas" mit jelent?
tehát pl. egy ilyen AIX-buherátor mókus mennyit kap?

Hát szerintem nettó 200-250e között van a fizetésük attól függ, hogy kezdő vagy esetleg már projekt menedzser. Ezt hallottam legalábbis.

4 műszakban meg lehet keresni kezdetben a 120 nettót is. Ez valóban a nem sok előképzettséggel, gyorstalpaló tanfolyamokkal a majd beletanul kategória. Jó dolgokat lehet megtanulni, ha valakit ez érdekel és van is akkora szerencséje, hogy a gyakorlatban a fájlrendszer növelésnél többet is engednek neki...
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ennyiért csak friss diplomás tapasztalat nélkül, esetleg nem IT-s végzettségű pályaváltoztató illető megy el (pl. pedagógus), senki más nem. Ha van már 1-3 éves tapasztalatod, ez a pénz nagyon kevés.

Azt érdemes figyelembe venni, hogy akkor kapsz ennyit, ha a minimális szintnél nem teljesítettél többet a felvételin. Persze függ attól is, hogy miként tudsz tárgyalni a fizetésedről, hiszen itt is felteszik a kérdést, hogy mit akarsz megkapni.
Ha pedig Expert minősítéssel kezdesz, akkor többet is símán el tudsz kérni. Azt a 120-at ne vegyük alapnak. Max. csak valamilyen viszonyítási pontnak.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Érdekes. Nekem fullos asztalom van. És ha körbenézek, akkor mindenkinek ott van a saját asztal. Hmmm... Tehát ezzel nem vagyok egyedül. :) Szerintem azok a Unix guruk abban az időben mehettek el innen, amikor kicsit átépítették a site-ot és néhány hónapig tömörítetteb állapotban voltunk. :)

Egyébként AIX adminoláson kívül még van Windows, Rad Hat Linux és pl Z/OS adminolás is. Lehet, hogy valamit kihagytam az oprendszerekből. Ezen kívül SAP, Oracle és egyéb más cuccok supportja.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Ezt a kulfoldre jutast nezegetem en is, de nem tunik egyszerunek.. Van aki ebben tud segiteni mondjuk itt folleg tanacsokra gondolok pl. hogy alljon neki valaki ilyesminek?

drk

Amikor nem volt melóm akkor ajánlották a http://www.iranyirorszag.com oldalt minden infó fent van ami lényeges. A google a barátod.

Vki kuldje el nekem azt a doksit kerem szepen.
koszonom

gabor.bella@gmail.com

Sziasztok!

Ha esetleg még valakinek meglenne ez a felvételizős dokumentuma, eltudná küldeni a következő címre:
csaszinak kukac gmail pont com.
Előre is köszönöm.
Most szerdán én is megyek bájcsevegésre és kíváncsi vagyok.

Nyugi, kb mindenkit felvesznek, aki meg tud szólalni angolul és látott már windowst.. :)

++ mostly harmless

Nomad84, nagyon nagy tévedés...
Ez abszolut nem így van!Nem tudom, hogy személyes tapasztalataid alapján mondod ezt,vagy csak hallottad valahol,de nekem személyes tapasztalataim vannak efelől!

ERP1-en vagyok, de transferen körbenézve a búvár-tűzoltótól a bölcsészen át az aerobiktanárig talalálkoztam mindennel (a velem együtt felvettek között kevés (=1-2) volt a mérnöki/technikai végzettségű), egyes osztályokon olyan szintű hozzá nem értés és skillhiány van, hogy ha meg is fizetik a 3rd levelt akkor is iszkol innét mindenki, mert a közvetlen munkatársaid tudás beli hiányosságai miatt termelik neked a munkát. Egész osztályok vannak azért létrehozva, hogy a külföldi divíziók nyereségességét fenn tudják tartani és hát monitorozáson pár script megírása helyett egész seregnyi klikkelgetődroidot tartanak fent. A menedzsment folyamatos hibás döntéseit és a dolgok anyagi oldalát most inkább nem emlegetem, lenne mit mesélni természetesen erről is..
Ettől függetlenül, kezdőként, ha a sarkadra állsz, elég sok mindent meg lehet tanulni még mielőtt váltanál..

++ mostly harmless

Én már ott dolgozok egy ideje...Azt feltételeztem, hogy csak hallottad a dolgokat...Én is szerencsére egy jó csoportba kerülte,de ezért harcolnom is kellett!Sztem kezdőknek a legjobb hely, mivel rengeteg tanfolyam van és nagyon-nagyon sokat lehet és kell is tanulni. Ezt valahogy úgy fogom én fel, hogy ha fősulin is megtanulod a sok szart,ami ahhoz kell, hogy elvégezd az nem egyenlő azzal, hogy az ott útmutatóként prezentált dolgokat el is sajátítod saját izzadság árán.Az viszont igaz, hogy akad "gázos" csoport,de ha ügyes vagy és valamelyest képbe vagy,mit szeretnél,akkor sztem abszolut jó hely!

Nincs bajom a csapattal, akikkel együtt dolgozom, már korábban is dolgoztam velük egy hónapot és többé/kevésbé mindenki rendben van. A kinti kollegák is elfogadhatóak (habár éppen a napokban futottam bele abba, hogy egy power5-ös procikkal és 24gigs rammal szerelt gépet úgy sikerült átadniuk, hogy a paging space és a /usr ugyanazokra!!! a lemezekre került.. no comment). Úgy érzem elég nagy rálátásom van több osztály működésére is, nem csak hallomásból tudom, amiket leírtam. Btw ez a harmadik munkahelyem, nem hinném, hogy túl ügyetlen vagyok 1-2 héten belül alkalmazni fog egy másik multi 3x ennyi fizetésért sokkal komolyabb munkakörbe, itt meg beleszarnak az ötleteimbe és bizony nem vagyok egyedül, persze ettől még te érezheted itt jól magad, de azért ne felejtsd el, hogy a legtöbben ilyen napközis helyként fogják fel, nem véletlen.

++ mostly harmless

Mondtam, hogy az összes rendszer olyan hogy ugyanazokon a lemezeken van a paging meg a /usr nemcsak az az egy.

Nem, nem az összes olyan, elég komoly gondokat okozna, ha az lenne. Itt pl kb annyit, hogy a ksh válaszideje 4-5mp az sap-é pedig néha fél perc körüli.. produktív rendszeren. Több ramot nem raknak bele, mert az ügyfélnek szolgáltatást adtak el és nem gépet, ahhoz meg hogy másik diskekre rakják a paging spacet az kellene, hogy dolgozzanak 3rd levelen, de eddig nem mutattak rá kellő affinitást az illetékesek.
De ez csak egy kiragadott példa volt, nem akartam ennyire belemászni, csak meglepődtem a kollégám naivitásán, amikor a hárombetűs védelmére kelt.

++ mostly harmless

AIX terén van még mit tanulnom, emiatt megéri itt lennem!Amit írtál, hogy "napközis" hely, én is aláírom,mert bizony sok esetben nem lehet egy lapon említeni az itteni és más cégek juttatási csomagját. Fiatal vagyok, tanulni lehet,nekem most az a legfontosabb!Amúgy itt, örök igazság, hogy aki "kitanulta" az elmegy!

Jól érzem magam=minden nap, olyan szervereket kell heggesztenem,amik rettenetesen ramaty állapotban vannak,emiatt persze olyan dolgokat látok/megoldok, amivel tudom növelni a tudásomat és nekem most ez számít.

De aláírom, hogy én sem itt fogok megöregedni...

Csá!

Ha vkinek +van az említett angol doksi legyen szíves küldje el a peter1234 (csiga) freemail (dot) hu címre.

Előre is kösz! :)

Mivel az elmúlt időszakban többen kérték tőlem a sokat emlegetett angol nyelvű anyagot - én meg eléggé lusta vagyok:) - ezért ide írom: nekem már nincs meg az anyag. Ne tőlem kérjétek.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Sziasztok!

Nos én megtudok szólalni angolúl és már láttam Windows-t is, mégsem jött össze. :)
Tegnap a nap végén az volt a kifogásuk hogy nem lett igazám meggyőző a RAVEN féle elfajzott IQ tesztem és a csoportos feladatban való részvételem. Ez utóbbiban nem is tudom igazán hogy mit vártak volna? Kiabáltam volna mindnekit túl? Akkor meg a többiek néztek volna hülyének. Pedig részt vettem a feladatban. A RAVEN-ben igazuk volt, mert nekem nem igazán megy az ilyen hülye ábrás feladatok, de ha már ezen múlik egy ekkora cégnél akkor már régen rossz...
Az hogy a szakmai teszt az jó volt, már nem igazán hozta tűzbe őket.
Na mindegy, elmondhatom hogy ilyenen is voltam...

Hát igen...Sajnos pont azokat rontottad el,amik talán a "legfontossabbak".
Raven tesztnek én sem értem sok értelmét, biztos az okosok egy héten keresztül magyaráznák nekem...
A csoportos feladat meg arról szólna, hogy készülj fel az adott feladatból és amiért Te vagy felelős azt tényleg tudjad is és NE hátráltasd a csoportot.Anno amikor én voltam, egyik jelentkező 2x nem volt biztos a dolgában (pedig csak apró dolgok voltak, hogy milyen feladat mit kell kövessen) és kiesett!
Angol fontos még sztem nagyon, meg a limites matek.A szakmai rész, tényleg nem fontos, mert miután felvettek és egy ideig lógatod a lábad, utánna beosztanak egy csoportba és oktatásokon kell résztvenned!
Sajnálom,hogy nem sikerült, 2-3 hónap múlva megint próbálkozhatsz, van itt olyan, akinek csak 2x-a sikerült.Haverom is így járt sajnos, pedig nem csak Win-t ismeri, hanem Linux-ot, programozás stb...

Akkor nem tudod máshol, hogy mennek a dolgok ezekszerint. Sehol sem a pillanatnyi szakmai tudásod nézik, hanem, hogy képes vagy/leszel-e problémát megoldani és azt hogy teszed csapatban/egyedül. A szakmai tudás heteken/hónapokon belül megszerezhető szinte mindenhova, ha jók az alapjaid, szóval ha a hr-es teszteken elhasalsz..

++ mostly harmless

Sorry, ha objektívnek tűnt a fogalmazásom...Én most csak az IBM-ről beszélte, hogy ott hogyan tudod magad átverekedni,amiről nekem is megvan a priv véleményem...Van itt történelem tanár stb stb...És volt olyanra is példa,hogy egy "nagyon" jó Linux-ost jó angollal elhajtottak!

Igen, erdemes.

Sziasztok!

Csak egy kérdésem lenne. Elolvastam sok hozzaszolast, de mindent nem.
Szóval látom ide jeleht jelentkezni ha icipici IT tudasod van, es fullos angolod?
Azt hittem nehez ide bejutni. Majdhogynem semmit nem kell tudnod az angolon kivul
csak legyel ertelmes ember. Nekem ez jott le, de mondom, nem olvastam el minden postot.

-
budacsik

Hali, sztem be lehet kerülni... vannak osztályok ahol nem az IT szakértelem az aminek domborodnia kell... amúgy meg úgyis nekiállnak tanfolyamokat nyomatni neked az elején (online tréningek, helyi oktatások minimum)

amúgy remélem senki nem akarja fikázni a kollegákat akik itt dolgoznak... rengeteg kompromisszumot kell kötni amikor egy ügyfelet szupportálsz és nem hiszem, hogy az a legnagyobb gond, hogy paging hol van alapvetően :)

Igen, ez igaz. Vannak itt adminisztratív munkát végző osztályok is. És ott tényleg fontosabb az angol és egyéb nyelvek ismerete, mint Op. és egyéb rendszerekkel való bensőséges viszony.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

igazad van.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Sziasztok!

Holnap megyek 2. körre. Elvileg egy osztályvezetővel kell beszélnem, remélem jót jelent. Ha minden igaz valami UNIX Expert munkakörre paszíroznának be. Ez mit jelent kb. milyen szint? Anyagilag bruttoban mit várhatok el? (kb. 1 - 1.5 év tapasztalat, főiskolai villamosmérnöki diploma - számítógép-hálózatok szakterülettel)

Hehe, asszem tudom,h hova akarnak tenni! :)

Ne csigázz :))

Elvileg felvettek :))

Ez olyan, mint amikor valaki elvileg szűz? :D
Bocs.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Értem a poent :>

Hali, Tudod,h hova (melyik dep.) vettek fel?Vagy kinél voltál felvételizni...

Csali Zoltannal voltam felvetelizni.

azt tudod, h milyen departmentre?

Nos hát, kicsit felhozom újra a témát, mivel a héten voltam "felvételizni" az IBM-nél, és értékes információk voltak, amiket itt megtudtam. A mai nappal pedig elvileg fel is vettek, bár még nem mondtam végleges választ (de valószínű az igen). Volt még mostanában más is felvételizni, vagy van ott más hup-os? :)

nem is gondolnád mennyi ;>

Ja, jónéhány HUP-os van ott. :)

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Üdvözletem!

Érdeklődni szeretnék, hogy a "felvételin" milyen feladatok vannak, hasonlók azokhoz, amiket a hozzászólások elején olvashatunk?
Pontosan milyen munkakörök vannak?
Az egyes munkakörökben milyen feladatokat kellene végezni?

Én az idén végeztem a főiskolán "egészségügyi-informatikusként", középszintű angol nyelvtudással lenne-e esélyem a felvételin valamilyen munkakörre?!

Köszönöm előre is a válaszokat!

Utolsó kérdésedre. Lenne esélyed.

A felvételik nem tudom feladatok nem tudom, hogy változtak-e az évekkel ezelőttihez képest.

Akkor volt kis matek, szövegértés, infoteszt (angol nyelvű), csoportos feladatmegoldás, angol nyelvű help desk jellegű telefonos teszt. A lista nem teljes, de szerintem már fentebb volt tárgyalva.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék néhány dologgal kapcsolatban:

Úgy tudom, hogy a nappalos munkaidő ott 9-17-ig tart. Ebből egy óra az ebédidő. Van arra lehetőség, hogy ha az ember csak fél órát vesz igénybe az ebédidőből akkor 16:30-kor elinduljon haza? Én ingáznék, ezért az a napi fél óra is sokat jelentene nekem.

Milyen a közhangulat nálatok?

Milyen a nemek megosztása a cégnél?

Kb mennyi a napi telefonos támogatás a külföldi vevők felé? Gondolom egy része a támogatásnak e-mailban is történik.

Ki lehet jönni vezetőkkel, mennyire toleránsak az emberekkel?

Sokan járnak Budapestről dolgozni?

A munkával kapcsolatos dolgok után már érdeklődtem. Bocs a sok kérdésért, de a munkahelyváltás fontos dolog és nem szeretnék ismeretlen dologba beleugrani.
Köszönöm a segítségeteket.

Hali.

3 fajta műszakbeosztás van azaz négy :D
Office time 8 tól 17 ig tart. Egy óra ebéd idő. Nem hivatalosan Departmentől függ...
2 műszuak Értelem szerűen 6-14 , 14-22
3 Műszak Hasonlóan mint a 2 műszak csak van egy 22 től reggel 6 ig dolgozó csapat is.
4 Vannak csúsztatott műszakosok is. Nem jellemző de a vevő igényeinek megfelelően Office vagy 2 műszakban fordul elő.

Közhangulat? Milyen értelemben? Én elégedett vagyok vele :o)

Nemek Megoszlása? Ájtííí területen azthiszem nem kell ecsetelnem hogy Férfi uralom. Egy-két hölgy azért akad. KCO -s területen van fele fele arányban :o)

Telefonos támogatás? Terület függő, konkrét project függő amúgy nem jellemző a telefonos támogatás. Előfordul hogy van telefonos beszélgetés, de nem napi rutin, teljesen terület függő.

Vezetők? Ki lehet jönni abszolútte velük. Szerintem teljesen korektek. Tulképp nem akarom agyon dicsérni őket de eddig ez az első munkahelyem ahol az összes vezető akivel dolgom volt korrekt :o)

Bp környékéről is vannak akik bejárnak. Hogy hányan azt szerintem pontosan senki sem tudja.
Ha minden igaz hamarosan én is onnan fogok :D

Ahogy Ben0ke írta, department-től, managertől és munkatársaktól függ, hogy egymás közt hogy intézitek el a munkaidőt.

Ezen kívűl 2 műszak és kétféle 7/24-es beosztás van. Az egyik az hétköznap 8 órás műszakok 3 műszak szerint, de hétvégén vagy nappalos vagy éjszakás 12-es műszak. 4 hétből kettő hétvége esik bele.
Ezenkívül vannak olyanok, akik full 12-es-ben nyomják.

A közhangulat jó. Elég jól kijövünk egymással és a managmenttel úgy általában. Néha itt is vannak súrlódások, de megoldjuk őket.

Ben0ke kollega kb. jól leírta a helyzetet. KCO-n vannak a legtöbben csajok. De van pár jó bőr. :)

Ügyfelekkel nincs közvetlen kapcsolat tartás, csak nagy ritkán, ha valami fontosabb meló van, vagy valami nagy elborulás történik. A kapcsolattartásra megvannak a megfelelő csapatok, de azok nem itt Fehérváron vannak. Telefon konferenciák jellemzőek, de leginkább a többi IBM-es kollegákkal, akik a nagyvilágban stétszórva vannak (nem árt angolul tudni). Persze ezeken a telkókon leginkább a tapasztalt munkatársak vesznek részt, akik tudják is, hogy miről van szó és mi hány lépés. Az e-mail és a sametime (like MSN)a legjellemzőbb.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

"Persze ezeken a telkókon leginkább a tapasztalt munkatársak vesznek részt, akik tudják is, hogy miről van szó és mi hány lépés."
Ezen jót mosolyogtam...
Vagy a magyar oldalra gondoltál? Akkor nagyrészt(90%) visszavonom. Bárcsak így lenne :)

Ha azt mered állítani, hogy az Indiaiak tudják a dolgukat, akkor én fogok a székről röhögőgörcs közepette lefordulni :DD
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Minden IBM es topicban ott vagy? :D

Lehet hogy van amelyik jobban képben van, mint amikor én 2 hét után beülök a reggeli callra :P

Lehet.. De amikor úgy akarnak egy AIX szervert downgrade-elni 5.3-ról 5.2-re ( már a gondolat is hülyeség szerintem, főleg abban a kontextusban), hogy csinálunk 1 másik 5.2-es szerverről mentést, legyaluljuk az alap 5.3-as gépet, majd visszatoljuk rá az 5.2-es AIX-et mentésből, és szépen ráhegesztjük a gépre, az nálam nem a hozzáértés kategória :)) ( kb mint atommal hangyát gyilkolni )
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Nem értetted félre a mondatot? Indiaiakkal szerencsére nincs dolgom, de a németek mókásak tudnak lenni, szoktam is kínomban röhögni. :D

:) Kizárólag a magyar oldallal kapcsolatos tapasztalataimról írtam. Az indiaiak fogjuk rá, hogy viccesek tudnak lenni. Német kollegákkal is volt néha vicces beszélgetésem, de ők fényévekkel jobbak a kedves indiai kollegáknál.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Csá!

Ha vkinek +van az említett angol doksi legyen szíves küldje el a peter1234 (csiga) freemail (dot) hu címre.

Előre is kösz! :)

Csak a doksiig jutottál az topic elolvasásában?
Abban a doksiban általános tanácsok vannak angol nyelvű interjúkhoz. A neten megtalálod ugyanezeket a tanácsokat.
Hidd el, ez a doksi nem segít, hogy könnyebben bekerülj az IBM-hez.

Az egészet végig olvastam.

A többieknek ezt mért nem mondtad? :S
Így kell válaszolni? (a linkre gondolok)
de nagy az arcod :S

Szerintem nem neked való az IBM. Ilyen stílussal, nem biztos, hogy bejutsz. Szerintem nem is éreznéd magad jól itt ilyen stílusban.
A kommentemben nem gondolnám, hogy volt bármi sértő is számodra. Eddig.
Jobb ha szokod stílust mackósajt, ennél kerülhetsz 100x rosszabb helyzetbe is a cégnél, ahol kioktatnak, esetleg hozzá nem értők kioktatnak (ez a rosszabb), azt ráadásul forwardolják a managerednek is. Akkor sírni is fogsz? Hidd el, itt nekem elég kis arcom van... Bár 4-5 órás reggel ezt honnan tudhatnád...

Nekem nincs meg az említett doksi. De ha van egy kis angol tudásod és társul hozzá józan paraszti ész, akkor az egész AC-t simán meg lehet csinálni.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.3, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Üdv

Ti hol jelentkeztetek az álláshirdetésre? Az IBM honlapján lévő jelentkezési felületen? Vagy a PannonJob/Work -nél?

2 hete jelentkeztem, és még nem kaptam telót meg semmit, kezdek türelmetlen lenni. Gondoltam hátha az IBM.com -os jelentkezéseket elfelejtik nézni:D

Nem felejtik el. Sokan jelentkeznek, viszont most kicsit lassabb lesz a felvétel. Aki viszont teljesen fantáziátlan, azt nem is fogják felhívni. Várni kell, anno engem is kb 1 hónapra rá hívtak fel. Az IBM es honlapon KELL jelentkezni.

Értem, kösz az infót.

Kicsit más téma: Székesfehérváron csak IT support van, ahol windowst/AIX-et/linuxot kell túrni, vagy vannak más jellegű állások is? Olyasmire gondolok, mint pl. nagyobbacska cégeknek proxy rendszerek bevezetése, segítség valakinek, hogy egy linuxos infrastruktúráról AIX-re migráljon, meg hasonlók. Vagy ezeket az IBM külföldiában intézteti?

Ilyen esetleg Budapesten, ha az IBM akarsz dolgozni, valamint partnercégeknél.
"linuxos infrastruktúráról AIX-re migráljon - hehe, biztosan van ilyen, csak mostanában fordítottjáról cikkeznek

Mindkét konkrét feladat hasalás volt, írhattam volna bármi mást is. De a választ köszi :-)

Hm, pannonjob ma föladott egy Junior IT specialist SAP/UNIX székesfehérvárra hirdetést, gondolom kétszer nincs értelme jelentkezni, ha még az elsőre se hívtak be.

Fura, IBM honlapon ez nincs fönt.

Szerintem nem veszítesz vele, ha PJ-on keresztül is beadod.
Ezek ilyen sztenderd hirdetések. Attól, hogy erre jelentkezel lehet belőled win admin is.

Szerintem add be a PJ-hoz direktben, jobban jársz. Anno én is először az ibm-es oldalon jelentkeztem, amire semmi reakciót nem kaptam. Beadtam pár hét után a PJ-hez, két nap múlva már hívtak is. Szóval nyugodtan küld el nekik, van értelme.

Ezt én is megerősíthetem.
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos

Kösz szépen az infót. Akkor beadom nekik is. Legalább látják hogy lelkes vagyok. :)

Igazatok volt a PJ-vel kapcsolatban, most hívtak hogy jövő hét szerdán mehetek interjúra. Majdnem egy hét, készülni fogok rá mint a güzü. Még szerencse hogy ebben a topicban ennyi infó fölgyűlt. :)

Majd számolj be pls.
Szomjazom a friss infókra.

a hupwikin van pár aix anyag, azokat nézd át. segít abban, hogy tudd hová tenni a dolgokat.
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos

Aham, meg is van. Mit érdemes még átnézni? Oracle, SAP? Mondjuk mindegyikhez találtam neten jó sok anyagot, de betanulni tuti nem lesz időm a több száz oldalas doksikat.

Adatbáziskezeléshez meg SQL -hez konyítok, de Oracle-t még nem bütyköltem. Meg SAP- ot sem.

Windows és Unix (AIX) teszt van csak, ha junior it specialist-nek jössz.
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos

Amikor én AC-ztam, akkor volt pár Oracle specifikus kérdés is. Amire figyelj, hogy a tesztnél a jó válasz + pontot ér a rossz válasz mínusz pontot és ha nem válaszolsz, akkor pedig 0-át. Szóval próbáld nem gyűjteni a mínuszokat. Azoknál még a nem válasz is jobb. ;)

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.3, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Persze, leírom majd mi volt.

Kérdés: alap elvárás az öltöny vagy egy elegáns ing + nyakkendő kombó is elég? Nem akarom magam ilyenen elkaszáltatni.

sztem elég egy utcai ruha + póló helyett ing, szóval nem kell túlzásba vinni.
márcsak azért is mert az AC általában "egész napos program" (9-15).
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos

Elég, ha elegáns vagy.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.3, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Ejj, holnap lesz az interjú...azért van bennem egy kis félsz. :)

Tettél valami törvénybe ütközőt? Vagy titkolni valód van? Semmi okod félni, hidd el!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

hogy sikerült?
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos

Nah, hazaértem végre.

Igazából az interjú ugyanaz mint amit itt leírtak,nem változott semmi. Matek teszt nem volt mondjuk. Végülis a végére a fél csapat kibukott, hálisten én bentmaradtam azok között aki bement a személyes interjúra. Beszéltünk a fizetésről, feladatokról, ilyesmi...de ugye semmi konkrét, 2 héten belül értesítjük.

Az IT teszt mondjuk nem úgy sikerült ahogy szerettem volna, de ez van (papíron nem megy annyira a számtech, gépen hipp hopp megcsináltam volna de így most fejből nem). Raven, szövegértés, angolos help jól ment.

Csoportos tesztnél mondták hogy kicsit passzív voltam, de mondjuk olyan feladatot kaptam ami nem követelt meg túlzott megbeszélést(nem volt párhuzamosítható semmivel, ezen nem nagyon van mit megbeszélni), de azért konzultáltam másokkal, meg adtam ötleteket.

Nemtudom, meglátjuk.

Így, hogy bekerültél második körbe, eléggé sanszos, hogy majd kapsz egy fizetési ajánlatot, majd valamikor, ami lehet 2 héten belül, vagy kicsit tovább is. Az utóbbi hónapban ahogy láttam, elég sok újoncot körbevezettek HR session kereteiben (pl. "Ez itt a konyha, itt eszünk."). Szóval folyamatos a felvétel.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.3, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

akkor lehet, hogy összefutottunk :)
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos

Hoh.. Van azért itt HUP-on nem 1 kolléga hidd el :)))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

ex kolega is van
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Veled meg valószínűleg még én futottam össze. De akkor én még a komoly transzfer projecten dolgoztam. :)
-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.3, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Azt sejtettem már csak abból is, hogy a helyemen is az egyik közvetlen szomszéd is HUP-os pólóban volt a minap. (Igaz, hogy ő nem fórumozik.)
De nemcsak a HUP-ról, hanem a Pannon Egyetemről is sokan vannak, az első két hétben olyan 20-25 körüli kolléga volt, akiket (látásból) ismertem.
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos

Na ja... Pannon egyetem, hup.hu, a "legjava" ... :) (remélem ereztétek az iróniát...)

Az lehet. :)

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.3, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Most hívtak hogy föl lettem véve. Jupí:D

gratula

Lesz még olyan pillanatod a jövőben, amikor ennek nem fogsz annyira örülni :)))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

És olyan is, amikor azt fogja itt mondani majd másnak, amit most te neki.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

PJ vagy IBM ?

PJ

Valahol el kell kezdeni. Én sem ebből a pozícióból akarok nyugdíjba vonulni. :)

Nah, hétfőn én leszek az egyik akit végigvezetnek hogy mi hol van. :D

Welcome in the Big Blue Hell! ;)

Üdv

Segítséget kérnék tőletek. Én is csatlakozni szeretnék a BigBlueHell-be :) még egy hónapig nyomom az angolt és leadom a jelentkezést. A PJ azt mondta még sokáig keresnek embereket valószínű. Nem akarok csalni meg semmi, de valaki aki nemrég volt az interjún el tudnál mesélni nekem kicsit részeltessen, hogy mire kell majd számítanom? Visszaolvastam de részletekre is kíváncsi lennék.
Előre is köszönöm segítségeteket. :)

ÜDV
Imi

A Pannonjob Kft.-től telefonon felkerestek, hogy IT unix specialist pozícióra van szabad hely, mondom ok.

Pár órával később visszahívtak telefonon, megvolt az angol nyelvű rövid kérdezz-felelek, "próbahelpdeskelés", stb. Végén mondták, h. jöhetek Február 24.-én, egy teljes napos további, immáron személyes interjúra.

Leírom majd a tapasztalatokat.

Esetleg lesz valaki, aki szintén ekkor megy interjúra? :O

Engem decemberben hívtak. Nem tudtak meggyőzni :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

de te nem egy 22 éves, pár év referenciával rendelkező emberke vagy :)
[nekem olyan hely a király, ahol lehet fejlődni, érzem, h. van jövő benne, van értelme annak, amit csinálok] - tudod, az ember kiskorában állandóan kérdezősködik, aztán ha nagy lesz, akkor már őt kérdezhetik. én azzá akarok válni, akitől kérdeznek :)

Akkor javaslom, hogy próbáld meg. Tapasztalatnak jó lesz. Ha tanfolyamra küldenek, akkor maximálisan használd ki, hogy ingyen tanulsz, figyelj oda mindenre, ne lazíts és minél előbb igyekezz a gyakorlatban is elmélyíteni a tanultakat. A több lehetőség közül meg fogod látni, hogy melyik tetszik a legjobban. Abba az irányba próbálj feladatokat kapni. Ez nem lesz könnyű, mert vaskalapos az a cég. De próbáld kiharcolni, hogy azzal foglalkozhass és ha bizonyítasz és vagy olyan szerencsés, hogy a menedzsered segít, akkor el tudod érni. Ebben az esetben ott a lehetőség, hogy valóban komoly rendszerekkel dolgozz, ami szakmai tapasztalatnak jó lesz. Arra számíts, hogy néhány év alatt belerázódsz, gurucska leszel és kinövöd valszleg az ottani lehetőségeket.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

azért úgy megyek oda, h. ha engem felráncigálnak Pécsről Szkfv-ra, akkor valószínű sok emberke lesz, szóval kisebb az esély, hogy engem "sorsolnak" ki -> nem valószínű, h. engem választanak. de ha nem mennék, akkor végképp nem lenne esélyem. de akármi is lesz a vége mosolygok majd :) [ha igen, akkor hurrah, felvettek, ha nem, akkor hurrah, örülök, h. résztvehettem az állásinterjún, az élet pörög tovább:)]

Csak, hogy motiváljalak az agyament centerre: Duran szendvics :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

nah :) ma volt az állásinterjú:

1 - személyiség teszt
24 sor, soronként 4 melléknév, egy sorba I-t és K-t írni [Inkább v. legKevésbé] aszerint, h. mennyire jellemző rám az adott dolog

2 - windowsos kérdéssor
~12-15 kérdés -> legalább 5-re nem tudtam sajnos válaszolni, pl.: normál windowsos megosztáskor milyen [van-e] bekapcsolva caching? stb.

3 - linuxos kérdéssor
~12-15 kérdés -> mi a df, du? mi a /dev/null? stb. alap kérdések

4 - raven teszt
36 db volt, vége felé egyre nehezebb

5 - angolul helpdesk
csak beszéltetni akartak, semmi nehéz: a tag [telefonálló] eljátszotta, h. kapott ismerősétől egy emailt melléklettel, de nem tudja megnyitni a mellékletet.

6 - kaja!
rántott hússal szendvics+ásványvíz

6 - csoportos cucc
7 ember közt fel lett bontva egy szimulált 2 órás feladat, miszerint 0-ról újra kell telepíteni egy éles servert [különböző szolgáltatásokkal rajta, és h. miket nem lehet egyszerre csinálni], csak józan ész kellett hozzá, ezt meg kellett beszélni, h. mi után jöhet mi, mi nem futhat párhuzamosan, stb.

7 - értékelés
külön irodában 20-30 perc alatt kijavította 5-6 ember a 7 jelentkezőnek a tesztjeit, stb.

8 - szóltak, h. a 7 jelentkezőből 2 jutott tovább, először mondták az én nevem, utána egy másik tagét. nem tudom, mi lett a többiekkel, engem 9.->

-> 9 - elvittek egy másik épületbeli [immáron IBM-es] irodába, az odaút közben elmondták, h. nincs szabad non-windows-os hely, én pedig arra jelentkeztem. mondták mondjam meg őszintén, h. ha lehetne választani, akkor winnel v. linux-szal szeretnék-e foglalkozni. mondtam linux. ok. windowsos tag ekkor átadott [nem haragudva, v. ilyesmi, hanem segítőkészen] egy unix-os vezetőnek. ok.

10 - 15 percet beszéltem a vezetővel, utána odahívott 2 expertet. velük rögtönzött szintfelmérés volt, kérdezgettek, válaszoltam, végén "bólintottak", h. nincs több kérdésük.

11 - utána beszéltünk a bérről, mondom sajnos mivel nem tudom, h. mi a pontos munka, így pontos összeget se tudok, így mondtam az előre eltervezettet: 120-130 nettó.. ok. ez után a vezető mondta, h. legfeljebb 2 hét múlva visszahívnak, h. igen v. nem

12 - bye

50% esélyt adok rá, h. amikor visszahívnak, akkor igen-t mondanak. szerintem az lehet baj, h. elmondásuk szerint [röviden szólva, mert azért hosszabb volt] vagy igazi expertet keresnek [ala' google se segít], v. pedig supportost, én pedig ezek közt lennék valahol.

amúgy jó arcok voltak mindvégig +1 ezért, remélem, azért nem hiába mentem el, várom a hívást

majd megírom, h. igen, v. nem-et válaszoltak

A fizetési igényed nagyjából bele is férhet a supportos keretbe. IMHO fel fogják ajánlani a supportos (feltehetően 4 shift) pozíciót. Ha gondolod vállald el, próbáld ki. Kérdezz rá a tanulási / tanfolyam lehetőségekre és tanulj. Expert pozícióba azért ennél több pénzt illik kérni :) Kérdezz rá az utazási / lakhatási támogatásra, juttatásokra is.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

+1 Egyetértek a kolléga megállapításaival.
===================================================
Ubuntu 10.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

ok, hurrah :)

jó hír: visszahívtak, és igen, felvettek!

rossz hír: a hölgy felajánlotta, h. nem muszáj rögtön kezdenem, lehet áprilisban is. először azt mondtam, h. kezdenék "azonnal". ok. aztán egy teljes délutánon keresztül a barátnőmmel albi hirdetéseket kerestünk... - nem volt 1 elfogadható se [és nem vagyok nagy igényű..]. szóval este felhívtam a hölgyet, és mondtam neki, h. inkább a későbbi kezdés mellett maradok.. :\ remélem ez nem fog gondot okozni később... :\ idáig ennyi.

Melyik pozíció?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

http://hup.hu/node/100012#comment-1234493

de még nem írtam alá szerződést sajnos.

Gratulalok!

Alberlet:
Van 3 foiskola is Szfvaron, erdemes elnezni a kollegiumokhoz, iskolakhoz es atbongeszni az uzenofalakat.
Sajnos a varosban majdnem pesti alberlet es lakasarak vannak.
(Bocs, hogy nem hergelem a Google-t a cimek kikeresesevel.)

S az sem gond szerintem, hogy esetleg dobsz egy levelet a HR-nek, hogy ilyen gondod van, van-e otletuk. Hatha eljutottak odaig, hogy eme generalis problema megoldasaban is segitenek egy kicsit.

Ezen kivul tobb exkollega is iwiw-en talalt megfelelo alberletet. Igaz, ez meg a facebookos korszak elott volt.

"Arra számíts, hogy néhány év alatt belerázódsz, gurucska leszel és kinövöd valszleg az ottani lehetőségeket."

Azért hála az égnek -ha kicsit nehezen is - de van lehetőség a cégen belül is pozició váltásra.. Bár amúgy egyet kell értsek (néhány év ~= 3||4 )
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

enis hamarosan a nagy keknel.. kivancsi leszek :) ugyan nem szekesfehervar :)

tudjuk..külföld..drága pézé' kitanít a Magyar állam, utána kiviszed más országokba a tudást ehh:)

megneztuk az ethz -n mennyi egy felev, 580 frank. ez azt jelenti, hogy egy 10 feleves kepzes 5800 frank. ami egy kinti msc diplomaval rendelkezo szakembernek ~1 havi bere (sincs).

Valamelyik centerbe mész, vagy a HQ-ba?

IBM Research, Zürich :-)

Gratula! :) És welcome on board! :)

Gratulálok hozzá. Hogy jutottál a közelébe?

===================================================
Ubuntu 10.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

az IBM mar 4 eve hirdet osztondijat egyetemistaknak, iden en kerultem ki hazankbol gyoztesnek :)

eleg gyakorlati tema (cloud security), tetszik. remelem valami jo vasakkal (uveg SAN) jatszhatok :)

Mi lesz az ELTE java tanítással?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

a mostani felevre skip. aztan ha hazajovunk (90%), akkor folytatom.

az MSc -s ora kozelebb all a szivemhez (Elosztott alkalmazasok keszitese, Java EE), de annyi a hallgato lassan, hogy nem tudom egyedul vinni, szoval keresni kell valakit mellem... :-)