/opt-ba telepulo csomag /etc/profile.d -ben levo profile scriptjenek ervenyesitese reboot nelkul...

Fórumok

Slackiban is igy van megoldva mint Archlinuxban ha jol emlekszem...
ha /opt -ba telepul a csomag, van melle pakkerolva egy script pl: /etc/profile.d/kde.sh ami minden inditaskor lefut, es a profile-ba belekerul, kulonbozo kornyezeti valtozokat inicializal a script.

van ra lehetoseg hogy globalisan beloheto legyen ez a script a profile-ba anelkul hogy ujra kellene inditani a rendszert egy friss /opt-os csomag telepitese utan?

Hozzászólások

Gondolom, van egy globalis /etc/profile, meg van az aktualisan bejelentkezett userek login shellje, nyilvan ezt a kettot kell megkuldeni az uj valtozokkal. (Ha azt is akarod, hogy a telepites utan ne kelljen kijelentkezni/uj login shellt inditani, akkor siman userkent kell source-olni/futtatni az emlitett shell env fajlt/scriptet.)

pl. írhatsz egy szkriptet, amit használva az alábbi folyamat játszható el:

1. telepíted a programot
2. kiderül, hogy kellene még neki valami /etc/profile.d-beli szkript
3. ha a szkripted neve mondjuk attach, akkor kiadsz egy ilyen parancsot:

  $ attach program /etc/profile.d/xyz.sh

4. ha legközelebb indítod a programot, akkor az nem az eredeti helyéről indul, hanem a $PATH elejére berakott könyvtárban lévő attach-szkript által generált program nevű szkriptből, ami úgy néz ki, hogy először meghívja a /etc/profile.d/xyz.sh-t, meg még amit attacholtál, és utána elindítja az eredeti programot.
5. ha újraindítod a gépet, és belépsz, akkor a belépéskor lefuttatsz egy harmadik szkriptet, ami törli az attacholt könyvtárbeli szkripteket..

nos?

Nem vagyok benne biztos, de az "ldconfig" nem erre van?