SuliXerver tapasztalatok

 ( RasTasi | 2006. június 5., hétfő - 21:39 )

Üdv!
Holnap, nagy nap előtt állok, egy szedett vedett kis csonka UHU-Linuxot, amit a melóhelyem (egy kis iskola) szervernek használt eddig,
lecserélem egy SuliXerver rendszerre. Itthon telepítettem előre és konfigoltam, és elég szimpatikusnak tűnt, be tudtam lőni mindent,
ami kell majd neki, ki is próbáltam amennyire lehetett meg átnyálaztam kézzel a konfigfájlokat.
rábeszélni a debian-ra vagy másra már késő, egyszer majd szeretnék olyat is de egyelőre nem kisérletezgetek éles rendszeren tovább mint ahogy azt az uhu-val is tettem. :) (nem vagyok még végzett r.gazda)

Ti mit tudtok róla, van valakinek tapasztalata ezzel a rendszerrel kapcsolatban?
esetleg nem tudjátok hogy lehet kilőni benne az X11-et? :)
válaszokat előre is köszi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szerintem sokan azt se tudjak mi az a SuliXerve
koztuk en sem.

Szerintem az a legkönnyebben használható rendszer, amit sokan használnak , de legfőképp az, amihez legtöbb a leírás.

--
TheReplaced, Argh! ><

szentivanyi szagu

nem szoktam bevallani ha valamilyen szófordulatot nem értek, de most fáradt vagyok:
az mit jelent?

Peace & Love
http://bsys.php.hu

ez csak az oregek ertik, meg azok akik tudjak hogyan kell a kort negyszogesiteni :)

Szentiványi Gábor volt a Suse magyarország vezetője amikor még volt olyan. Az UHU magyarlinux bejelentésekor, hosszas cikkben ecsetelte mennyire felesleges próbálkozásról van szó, mert már úgy is van magyar linux a Suse személyében.
Ekkoriban mérgesedett el a viszony közte és a magyar linux community egy része között.
Ma a Linux ipari szövetsév (LIPSZ) elnöke és az ULX Kft vezetője. Érdekesség, hogy az ULX-et mostanában Unified Linux Xpertise rövidítésnek próbálják magyarázni, pedig eredetileg mást jelentett. Nevezetesen United Linuxot. Ez egy kísérlet volt kereskedelmi linux disztribútorok közötti világméretű szövetségre (Suse/Európa, Caldera/USA kanada, Connectiva/Latinamerika és Turbolinux/Ázsia). Kimondatlanul ugyan, de a RedHat konkurenciája akart lenni az United Linux.
A Calderából később a hírhedt SCO lett egy, miután a részvényesek kirugták a linuxos szakembereket a vezetőségből és ügyvédekkel helyettesítették őket megindult lefele a lejtőn. A szövetség utána hamarosan szétesett. A brazil Connectivát megvette a Mandrake, a Suset medig a Novell.
Az United Linux féle kereskedelmi vonal megbukott, maga a RedHat is közösségi fejlesztés felé fordult a Fedorával.
Szentiványi Gábor mögül pedig eltűnt a magyar Suse a Novelles felvásárlással. Ő mindig a hagyományos software dobozos eladásokban hitt. Volt nekik előfizetéses firewall Suse CDtől, DeLuxe Suse kiadásig minden. (A spájz meg közben tele lett Suse dobozokhoz rendszeresen kapott mannuálokkal :) )
Régen a Suse nem volt letölthető CD image formában, csak ftpről lehetett ingyenesen telepíteni. De egy mezei usernek az ftp telepítés bonyolultsága egy hidrogénbomba összeszerelésével ért fel. Ergo meg kellet vennie, vagy maradt a warezftp. Még unofficial install CDimaget sem lehetett csinálni mint pl openbsdből.
A Novell féle ingyenes Suse megjelenése óta új területen keresi Szentiványi a kereskedelmi Linuxok jövőjét, mert itt már nem látott profitot. Így most az ipari linuxfelhasználást, és a 3rd party saját supportjukat nyomják. Szociális projectnek meg itt van a SuliX :))

Lényeg, hogy Szentiványi Gábor sokak szemében egy marketinges, aki a Linux világ kapitalista ágát képviseli.
Remélem kielégítő volt a válasz,
most pedig megyek, van még pár négyszögesítendő kör ma estére :D

Oregonnak volt némi nézeteltérése Szentiványi Gábotrral az ULX Kft vezetőjével, még akkor amikor ők voltak a SuSE Linux magyarországi disztribútorai. Pontosabban vagy 5 éve, még "nyíltleveleztek" is egymással. A SuSE Novell általi felvásárlásával az ULX megszűnt disztribútor lenni, mert a Novellnek van M.O.-ági cége, tehát nem kellett tovább egy alvállalkozó. Az ULX Kft akkor váltott a RedHAT vonalra és úgy látom most a RedHAt Enterpreise Linux-ra alapozva készítik a SuliXervert.
Olcsón (ingyen) máshonnan is hozzá lehet jutni RedHAT EL klónhoz, pl: CentOS.
Lehet, hogy a SuliXerever-hez csináltak néhány kattintgatós admin felületet, ami a kezdetekkor talán jól jöhet. Ez az utóbbi fél mondat csak feltételezem, az alapján amit a honlapjukon olvastam.
Szóval 8300 Ft+ÁFA lehet, hogy megéri.
Majd számolj be, hogy mire jutottál!
Amúgy ha lenne letölthető változata, sokkal többen kipróbálnák és ha tényleg olyan barátságos sokan oda is adnák érte azt a 10 eFt-ot. De az ULX ezt úgylátszik örökölte a régi SuSE cégtől.

Hát ja, elég csúnya ügy volt. Ha már így konkrétan szóba került itt vannak a linkek az eredeti forrásokra:

http://hup.hu/node/1719

http://hup.hu/node/1744

regi szep idok.

aztan volt meg egy esett amikor a suse kozossege (szentivanyi baratai) feljelentettek a rendorsegen, hogy feltortem a mylinux.hu -t es elloptam a levelezest. 200k hufom ment el erre a kis poenra.

Szal imadom a lipsz kozeli dolgokat.

most értem haza... (éjfél)
az előre elkészített változatot baszhattam, élesbe 3x telepítettem újra, 1x azért mert random összeomlott az ldap szerver benne. (másik 2 winyó hiba).

most úgy tűnik működik, bár a hülye drake kliensek nem minden felhasználó jogaival kapcsolatban akarják az igazságot és a csoportokat se veszik át az ldap-ból... de ez már szinte részletkérdés.

windows alól szépen szuperál a szamba, ez már nagyon kellett. (majd igyekszem a konfigjából tanulni... bár most élni sincs kedvem).

itthonról nem tudom elérni, valszeg elgépeltem már félálomba a külső ip-jét, vagy nem dugtam vissza a kábelt... de valahogy már leszarom csütörtökön megint nekiugrunk úgyis.

Az egésszel, ha azt a csúnya reinstall-t nem nézzük, még mindig az a gondom hogy egy cseszett dokumentációt nem adnak hozzá amiből kiderül hogy az évfolyamokat HOGYAN archiválja, mi van ha új tanév kezdődik.

ja, és oks hogy fizetős meg minden, de elég nagy seggarcúak azok akik ezt használják egy jól pörgő fórumot nem használnak, ahol esetleg tudnánk egymásnak segíteni...

első nekifutásnak ennyi.
nagyon gyp-seknek van kitalálva, de egész jó, már ha épp rendeltetés szerűen működik.

Peace & Love
http://bsys.php.hu

Hi all!
Tegnap, másodszori nekifutásra, beleszerettem ebbe a kis ketyerébe.

Rájöttem miért fosta magát össze az LDAP szerver az előző telepítésnél,
és most megnyugodtam hogy tudom orvosolni a hibát. (ha megadunk a belső hálókártyának default routert és/vagy elsődleges és másodlagos DNS-t is beállítunk, akkor nem akar semmi se authentikálni LDAP-ból. A logikáját biztos a tapasztalatlanságom okán nem látom.)

A drake-s kérdés is megoldódott, csak a régi adatok átvitelénél volt egy-két rosszul beállított jog, tehát ez egyátalán nem a SuliXerver hibája.

Maga a rendszer piszok egyszerűen használható a webes felületen keresztül, sok olyan funnkció van benne ami kifejezetten az iskoláknak lett kitalálva. Tetszik a kifinomult jogosultság rendszer és az, hogy a mezei felhasználó segge alá nyomnak sok webes szolgáltatást.

Persze egy olyan os-hez képest amit a hozzáértő ember, maga állít be szája íze szerint, nagyon merev, (pl. első dolgom volt kipofozni az smb.conf fájlt, mert nyomokék megosztásnevek és rossz workgroup, server string, netbios name volt beállítva) de kezdésnek bármilyen iskolába kiváló szvsz.

Sajnálom hogy a sulix.hu oldalon, a Fórumba senki nem ír, egy ilyen nyúlfaroknyi support nélkül azért szerintem nem csak nekem nehéz... (sőt, nálam sokkal hülyébbek is használják ezt, milyen lehet nekik...)

remélem ez a nagy boldogság így is fog maradni és uptime rekordokat fogok nyomni ezzel a rendszerrel :) :)

Peace & Love
http://bsys.php.hu

Írtam én már nagyobb hülyeségeket is. =)

--
TheReplaced, Argh! ><

Nem ide tartozik, de megneztem a Sulix oldalat, onnan meg elnavigaltam a www.lipsz.hu -ra. Jol latom, amit latok? :/

Jol. Ha csipnem oket, most szolnek nekik.

Legalabb Ubuntut tedtel volna fel de ez...jesszus uristen.

miért? :)
amúgy egész emberi parancssorból nézve... RedHat. bár sajnos van olyan része amit nem értek hogy csinál. (pl az automatikus évfolyam archiválás... honnan tudja hogy új tanév van.)

amúgy az ubuntu-val és a debian-nal jóba vagyok... egy darabig volt is itthon mindkettő és a jövőben is ezzel szeretnék foglalkozni de nem játszom többet azzal, hogy élesbe tanulok(!)meg hálózati szolgáltatásokat konfigolni.

Peace & Love
http://bsys.php.hu

Ni Hao!

Nos Szentivel nekem is volt nem kis nézeteltérésem, bár ez szerencsére nem kapott olyan nagy hírverést. --ettől függetlenül írom a tapasztalataimat.
Két tapasztalásom volt:
SuliXervert egyszer használtam egy évig, amikor még Suliszerver volt a neve, de akkor még SuSE Linux volt a plattform. Tulajdonképpen egész jó kis cucc volt, egy átlagos iskola átlagos igényeit szinte kielégítette. Én akkor az adminisztráció, mint külön csoport hiányát éreztem, azt hiszem azóta már nem csak tanár-diák, de adminisztráció is van. (legalábbis úgy tudom javították). Legnagyobb baja az volt, hogy 1-2 hetente random időben csonttá fagyott a rendszer, illetve 1-2 hetente az NFS fagyott csonttá. Egyébként jól működött.
SuliXszervert is kipróbáltam (talán tavaly?)és végül is ugyan ezt tapasztaltam, tehát könnyen telepíthető, webes felületen jól karbantartható, nem igényel különösebb hozzáértést. Aki nem akar turkálni, annak szerintem jó választás. Ha viszont szeretnéd a saját szád izére szabni a dolgot, akkor lehet, hogy nem ez a rendszered.

Mivel én szeretek tekergetni, ezért nálunk Sarge van, szeretem ha átlátom mi miért és hogyan van, de szerintem sok embernek megfelelő lehet ez a termék. Ja igen, ami nekem a leginkább zavaró volt az az volt, hogy nem láttam biztosnak a rendszeres frissítéseket. {igen ritka volt} --de gondolom valószínüleg már ez is megoldódott.

Üdv: G.

http://www.pingit.homelinux.org a megoldás.