Hogy öltözködik a Linuxos?

Fórumok

Olvastam egy cikket az indexen. Illetve nem ott, hanem az IT.news-on (javítva 2006.05.22):
http://it.news.hu/c.php?mod=10&id=18355

Maga a cikk nem különösebben érdekes vagy szórakoztató, nagyjából arról van benne szó, hogy a Linuxos fejlesztőknek is elegáns öltönyt kell venniük, ha meg akarják győzni a nagy döntéshozókat, még akkor is, ha egyébként nem hordanak ilyesmit.

Ezzel kapcsolatban azonban felmerült bennem: szerintetek mennyire igaz az a közhiedelem, hogy az informatikusok, és azon belül a Linuxot használók már az öltözködésük alapján is messziről felismerhetők? A ti öltözködésetek mennyire felel meg ennek a sztereotípiának?

Én erről a témáról ezt írtam valamikor korábban a honlapomon:

"A HUP pedig tulajdonképpen a Hungarian Unix Portal, ami persze így elsőre rendkívül és kifejezetten informatikusan hangzik, ahol a nem megfelelően tájékozott ember legalábbis fekete farmernadrágot és az ahhoz remekül haromonizáló kockás inget feltételez a fórumozókon. Ez azonban egy nehezen igazolható, és ellenpéldákkal könnyedén romba dönthető sztereotípia. Én például úgy öltözködöm, mint egy bölcsészhallgató a rendszerváltás környékén, akiről akkor még nem lehet tudni, hogy másfél évtizeddel később korrupt liberális miniszter, vagy buta de hataloméhes kereszténykonzervatív államtitkár, esetleg szánalmas tévéműsorokban haknizó, kiégett újságíró lesz."

Igaz, én egyáltalán nem vagyok informatikus, csak elkötelezett Linux user...

Hozzászólások

Szerintem is felismerhetoek. Most nezd meg a BSDseket. Tok normalis kinezetu emberek, normalis ruhakban.

Az biztos, hogy nagyon számít a külső. Szakadtan odaállítasz egy megbeszélésre, elfelejtheted az egészet. Nézd meg miről szól a MS világ. Lurdi-házban meetingek (voltam elég sok ilyenen), öltöny, nyakkendő, hostessek. Beszélnek a nagy semmiről 2 lefagyás, error közben. Van csillogás, el tudják adni a cuccukat. A céghez is jött 2 fószer szoftverek miatt. Tiszta mátrixos megjelenésben. Én meg ingben, gatyában;) Szerintem lehet látni, hogy ki informatikus (a szó igazi, megszállt értelmében) és ki az aki csak megélni akar belőle. Manager alakokat kimondottan rühellem.

"Van csillogás, el tudják adni a cuccukat."

Hát ez így van. Nagyon jó példa erre a SAP.

Beírattak ugyanis egy kétnapos SAP fejlesztői tanfolyamra, hadd okosodjak. Hát, vazze, öltönyös, nyakkendős figura két nap alatt adta le, hogy hogyan kell egy 6 mezős adattáblát létrehozni és egy reportot (pardon: Form-ot) készíteni belőle SAP alatt.
Volt ott minden: mezőszélesség (karakterben) alapján kiszámítani, hogy az adott oszlop adata hányadik karakterpozícióban kezdődjön, ha x karakter széles, és már y karakter volt előtte; hozzálőni a fejlécet, úgy, hogy aszongya: "Hányadik karakterpozícióban kezdődjön ez az oszlopfejléc, ha 10 karakter széles, és azt akarom, hogy az oszlopa felett középre legyen ütköztetve".

Ez nem vicc: 2006-ban az SAP-vel egy report nyomtatásához való adatpozícionálgatással ment el két nap. Tiszta múlt századi feeling: állítom, hogy a dos-os clarion 1995-ben (amikor utoljára láttam), magasabb műszaki színvonalon állt fejlesztői produktivitás szempontjából, mint az SAP ma.

Mellesleg Gipsz Jakab MSAccess-en minden tanfolyam nélkül 10 perc alatt vaktában összekattogtatta volna azt, amit mi két nap alatt véres verejtékkel produkáltunk.

Az SAP mégis hasít mint az állat, mert kiváló a marketing munkájuk: meggyőzik a csúcsmenedzsert németországban, a gyarmati számítástechnikusok meg kussoljanak; a cégeik meg fizessenek a multi német fejlesztőinek, ha nem tetszik.

De ha tetszik, akkor is; ugyanis hiába lettünk a négy alapművelet segítségével SAP Report Szakértők; végül nem adtak a németek fejlesztői jogosultságot senkinek a saját adatbázisunkra.
Ők is a pénzből élnek.

P.S.
A tanfolyamon viselt öltözékem: sportcipő, farmer, ing (nem kockás)

Nemtom, tőlem 20 méterre épül a szégyenkeznivaló magyar SAP fejlesztő és support HQ. 4 emelet, többszáz négyzetméter, full modernizált anyámkínja. Csak a napot takarják el az irodánk ablaka elől. Ezért viszon orrolok az SAP-ra. Mégha konkurencia is :P

Másrészt meg a Graphisoft parkban, tőlem vagy 500 méterre itt van az SAP tanácsadói és fejlesztő bázisa. Mármint a mostani. Mármint az, amiben az SAP magyar fejlesztői és szupporterei ülnek és dolgoznak. :) Szóval biztos szégyelli őket a SAP AG. :)

"...hogy másfél évtizeddel később korrupt liberális miniszter, vagy buta de hataloméhes kereszténykonzervatív államtitkár, esetleg szánalmas tévéműsorokban haknizó, kiégett újságíró lesz."

Melyik lettél? ;-)

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Én -ha tehetem- fekete farmer, fekete póló vagy ing és fekete farmerdzseki az öltözet, de ha kell -főleg tárgyalások miatt- öltöny, igaz, az is fekete :-D.
De ha megszólítanak az öltözetem miatt, akkor általában kinyitok egy gépet és megmutatom, mi van benne -főleg a port- és ezután megkérdezem, szerinted ezt öltöny-nyakkendőben milyen szerelni, vagy kinyitom a patch szekrényt, az sem különb, hiába takarítják rendszeresen.
Azonban annyit "javultam", hogy most már nincs hosszú hajam -nem egészen önszántamból, de akor az ezzel jár.:-DDD

A cégen belül én kétféle embertípust ismerek:
1. aki a munkájából él, és annak megfelelően öltözködik.
2. aki a munkájából él, és annak megfelelően öltözködik.

a 2. típus a porszívóügynök.

ELaci

Elegáns, célszerú, tartós.

Kínai sportcipő 200 féléből kiválasztva, Póló, ing, kabát hőmérséklettől függően, Kínai farmer.
Az öltöny télen hideg, nyáron meleg, ősszel elázik, tavasszal meg nem divat.
Nincs papírom, csak Linuxot használok, fél év múlva indítom a saját clusteremet, és még csak elkezdtem a pályafutásomat.

Az, hogy az öltönyösök megbeszélik maguk között a maguk dolgát, az legyen az ő bajuk, az hogy én nem tudom futtatni a gépemen a programjaikat, az is, az hogy az Oracle vezető pozícióba nem vesz fel papírral rendelkező nyakkendőket, az is, az hogy az én számítástechnikai problémámim nem függnek tőlük az meg legyen az enyém.

Aleph

Puha bőrcipő, farmer nadrág, - többnyire sötét - poló (HUP vagy TomCat), mellény jósok zsebbel. :-) Programozáshoz, adminoláshoz, bicajozáshoz ideális öltözék, ráadásul mosni is könnyű.

Szerintem mindenképpen van egy kis szubkulturális beütése a dolognak; egy Linuxos egy kicsit úgy érzi magát az öltönyös IT-menedzserek között, mint egy metálos a drága és igen igényes dance-klubban :)

Én nem gondolnám azt, hogy a Windows-rgazdák öltönyös, kinyalt majmok. Nyilván, egy Lurdy-házba az ember nem megy szakadt farmerba, egyrészt mert nem illik, másrészt egy hivatalos valamire illik kiöltözni.
Ezzel együtt a linuxos közösségnek is hasznára válhatnának a Lurdy-házban leadottakhoz hasonló előadások, persze linuxos témákban. Webcastok, stb. A kellékek adottak lennének, némi hekkeléssel biztos össze lehetne hozni. Sok érdekes dolgot megtudhatnánk...

"Nyilván, egy Lurdy-házba az ember nem megy szakadt farmerba, [...]"
erdekes, hogy pont ezt hoztad fol :-)
en ezzel ugy vagyok, hogy inkabb mennek a Lurdy-hazba topisan, mint pl az Iparmuveszeti Muzeumba.
lurdy-haz csak egy bót' a sok kozul. mas kerdes, hogy egyesek pont az ilyen helyekre oltoznek ki...

de pl adategyeztetesre, en sem tornacipoben, es a kedvenc szakadt farmeromban (sajnos mar nincs meg :-( ) mentem: borcipo, farmer nadrag (nem sz!rra koptatott, hanem normalis) + (vasalt) ing.

ja, igen :-)
es most, hogy itthon dolgozom, van ugy, hogy meg 14.00-kor is egy szal alsogatyaban es poloban ulok a gep elott :-))

(mondjuk erdekes lehet gep oldalat lekapni, aztan benne matatni, vagy a szekrenyben, ugy, hogy nem lesz minimum poros a pierre cardin oltony :-))

Az lehet, hogy a Lurdy csak egy bót' a sok kozul, én mégis úgy érzem, ha elmegyek valamilyen nagyszabású előadásra, megtisztelem az előadót az öltözködésemmel. Nyilván webcashoz én se öltözök ki, marad a poló+rövidnaci, sőt este csak alsó, de ez más.
Mondjuk Mr. Gatest eddig csak webcastba láttam :DD

Nekem mindenképpen az a véleményem, hogy nem a ruha tesz azzá ami vagy, és felesleges különbül öltözködni mert te mondjuk windowsos vagy linuxos, vagy *BSD renszergizda vagy. Ám ha elmegy az ember akár egy Linuxos vagy windowsos, az nem kérdés, hogy azzal fejezem ki tiszteletemet és elismerésemet az előadó felé,hogy jól öltözött vagyok. Nyilván persze helyszine/helyzete válogatja, hogy ez pontosan mit takar.
Lehet valaki egy farmerban is elegáns meg lehet valaki öltönyben is topis.

Ez érdekes dolog, azt mondják nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, de nálam ez nem működik. Teljesen normálisan öltözködöm, 7köznapokon póló vagy ing, farmer meg bőrcipő, erről senki nem mondja meg, hogy linuxos vagyok. Már csak azért sem, mert csak pár éve foglalkozom informatikával, korábban vegyész voltam, az öltözködésem viszont mit sem változott. Persze ha beüt a tuti biznisz és le kell ülni tárgyalni azért néha felveszem a nyakkendőt.

Nekem van egy fekete, XXL-es huppos pólóm...

Kényelmes bakancs, sötét farmer vagy strapabíróbb terepnadrág, póló, opcionálisan kockás vagy norvégmintás ing, mellény ill. télen kabát.
(Tajvani műszálas cuccok kizárva, normális és tartós ruhát csak vadász-, vagy túra-boltból.)

Tök viccesnek találom, hogy mindenki lenézi az öltöny-nyakkendős figurákat. Ém elég sokszor megyek így munkába, bár kevesen tudják, hogy ez az igénytelenség jele: gondoljatok bele, hogy végül is egy inget kell vasalni és a az aktuális napra kész teljes öltözködés, ráadásul a BKV-ellenőrök is simán tovább engednek a metróban, valamint az ABC-ben 'úrnak' szólítanak... :)

Nos, öltöny még elmegy, abból lehet kényelmeset viselni, de ahhoz meg illik valami normálisabb cipőt felvenni, nem szakadt ütött-kopott tornacipőt, nekem meg az összes "ünneplős cipővel" sikerült megünnepelni azt, hogy előbb-utóbb feltörte a lábam.

Igaz, nekem voltegy osztálytársam, aki pár hónappal ezelőtt azt mondta nekem, hogy szeretné, ha majd az esküvőjén a férje öltönyben, nyakkendővel tornacipőben állna az oltár elé.

Fekete farmer, fekete polo, bakancs vagy felcipo, borbol, persze az is fekete. ;]
Nah jo, holnap nem, mert vizsgazom, de a fekete az marad...
De szerintem ha megfogadnank, hogy holnaptol szolariumsargan, random() -mal osszeallitott szinu ruhakban maszkalnank, akkor sem tudnank az atlagember "monitorfakitotta boru, szakadt farmer, szakadt polo/ing, opcionalisan szakall es/vagy szemuveg" kenyszerkepzetet megszuntetni...

Fekete póló, kék farmer, télen bézsszínű termokabát. A póló ritkán kissebb XXXL-nél, ami egy kicsit nagyobb nálam (XXL már feszül). Akkora cipő, amiben macskák alszanak este. :)
Öltönyben meg szimplán hülyén nézek ki.

Mellesleg rólam valamiért rögtön, első látásra meg szokták állapítani, hogy infós vagyok. De nem értem, miért. Pedig egyszer még a kibelezett billentyűzetet is letettem a kezemből. :-)

"No boom today. Boom tomorrow. There's always a boom tomorrow. What? Look, somebody's got to have some damn perspective around here. Boom, sooner or later. BOOM!" -- Lt. Cmd. Ivanova

Az semmi, par eve meg nemvoltak divatban a kit-ben kaphato vizhutesek es havernak csinaltunk egyet. Bementem a bivalyb*sznadi kis "halbot"ba, kerek egy Eheim 1048-at[gyk.vizpumpa]. Tag [30-35 koztinek nezett ki...] kotoraszik, leveszi a polcrol, ramnez majd megszolal "Folyadekhuteshez lesz, igaz?"
"Igen, haverral rakjuk ossze..." "Keresett tipus hozza..."
Mondom magamban ennyire nemnezhetek ki kockanak, mikor kiertem az uzletbol, es sz*rrarohogtem a fejem:D

Szerintem ez a fajta sztereotipia ma mar idejetmult. A zenei izles is elegge sokfele, es ma mar sok admin/informatikus/linuxos stb sportol es egyeb igenyes dologgal is foglalkozik, ami korabban talan nem volt jellemzo.

Mindenesetre ami meglepett, hogy tobb ismerosom is egyszeru hetkoznapi poloban/farmerben ment allasinterjura multihoz.

Én fizikushallgató vagyok, mégis az emberek nagyrésze első találkozásunk alkalmával felteszi nekem a kérdést, h.: te programozo vagy? felháborító :))))

Ááá! Most vettem észre, hogy mióta Linuxot használok, azóta szakállam nőtt! :D

A póló felett hordott kigombolt ing a legjobb öltözet. ;)
De ha kell, akkor úgy kiöltözök, mint James Bond a jugoszláv nagykövetségen (tagadjatok ki, de én szeretem az öltönyt). =)

--
TheReplaced, Argh! ><

Ismerek embereket akik HUP-os vagy linuxos pólóban közlekednek.
Én teljesen hagyományosan: farmerféleség, meg ami épp sikerül.
Öltönyt tizensok éve nem láttam közelről.
Mondjuk emiatt a színházlátogatásokról is le kell mondanom, de egyszerűen gyűlölöm az eleganciát. :)

--
Fel! Támadunk!
Fotó galériám

Naja, nekem is a ket kedvenc polom a HUP-os es a Debianos. Persze mindketto xxl, de kell is, elvegre medve { define medve.suly = 120; define medve.magassag = 190; } vagyok, vagy mi a szosz. Visszaterve az xxl-re, az igazi polokbol (gildan ill. fruit of the loom, tehat nem gagyi kinai) az xxl boven eleg nekem ;-)

Most épp Vukováron dolgozom. Kék farmer + HUP-os póló comboban vagyok !

Ez jó ? :)

"Hogy öltözködik a Linuxos?Hogy öltözködik a Linuxos?"

Idojarasnak megfeleloen: tollkabat, siszemuveg, sitalpak. :-)

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

En speciel mindig a szekrenyben legfelul levo polot/inget kapom le :) Nadrag/dzseki egy hetig ugyanaz, alatlaban farmer. Meg bakancs, szeretem a Martenst, ropant kenyelmes, nyaron nem izzadok benne, telen nem fagyok meg.
De tenyleg izgalmas lenne oltonyben, mikor a napom legalabb egynegyedet a padlon fekve toltom, mert mindenki az iroazstal alatt tartja a gepet :)