Titkos jelek a papíron nyomtatóról stb.

 ( zoozo | 2005. december 23., péntek - 16:13 )

Titkos jelek a papíron nyomtatóról stb.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kb 1 perc volt a linket fellelni:
http://www.eff.org/Privacy/printers/list.php

Aztan ird meg, mit talaltal. :-)

Régebben azt olvastam az olyan nyomtatókra igaz ez, amelyek alkalmasak pénz- és/vagy okmány-hamisításra. Ebből adódóan mátrix biztosan nem.

[quote:e181027c5e="zoozo"]Nemrég a hup-on is volt szó róla, hogy állítolag a mai naomtatók titkos jeleket nyomtatnak, minden nyomtatás alkalmával a kidaott nyomtatási feladat mellett. Ezekből a titkos és szabad szemmel nem látható jelekből, el lehet dönteni, hogy az adott nyomtatványt melyik nyomtató készítette, gondolom szériaszámmal, esetleg nyomtatás ideje stb.
Mi igaz ebből, és milyen nyomtatókra? Csak drága fotónyomtatókra igaz, vagy minden nyomtatóra, még a szimpla mátrix és feketefehér lézernyomtatókra is?[/quote:e181027c5e]

Elvileg minden mai nyomtatora igaz, ami alkalmas erre (pl. a mátrix nemnagyon). Ez egy USA szövetségi kormánya általi rendelet, szóval az ott forgalomba kerülő típusokra különösen igaz. Nemrég volt a prohardveren cikk, hogy a xerox ilyen kodját megfejtették. A nyomtató szériaszáma és a nyomtatás dátuma kerül a lapra egy asszem 32x32-es mátrixba.

Nemrég a hup-on is volt szó róla, hogy állítolag a mai naomtatók titkos jeleket nyomtatnak, minden nyomtatás alkalmával a kidaott nyomtatási feladat mellett. Ezekből a titkos és szabad szemmel nem látható jelekből, el lehet dönteni, hogy az adott nyomtatványt melyik nyomtató készítette, gondolom szériaszámmal, esetleg nyomtatás ideje stb.
Mi igaz ebből, és milyen nyomtatókra? Csak drága fotónyomtatókra igaz, vagy minden nyomtatóra, még a szimpla mátrix és feketefehér lézernyomtatókra is?