Csaló internetes oldalakat kinek kell bejelenteni?

Fórumok

Sziasztok!

 

Szembejött 2 "feltehetőleg" csaló oldal, ahol Columbia "outlet" cuccokat árulnak elég hihető körítéssel: columbia-hu pont com ami a columbia-hu pont top -ra irányít át, és a hucooutlets pont com

Teljesen működő webshop szaga van, de ha elkezded megkapargatni, akkor azért kilóg a lóláb (pl. más oldalakról másolt privacy policy, úgy hogy az eredeti oldal email címe van benne), főleg hogy amikor fizetnél, akkor előzékenyen még a már 50%-ra leárazott termékekre dob még egy ~50%-os kedvezményt.

Kinek kell / lehet ezt bejelenteni, úgy hogy valami történjen is? Mindkét oldal CloudFlare-t használ + privacy védelmet WHOIS adatokra, tehát ha jól gondolom, akkor csak hatóságnak van esélye továbblépni (kikérni az adataikat a CloudFlare-től, és az alapján továbbvinni a dolgot).

Üdv,

Gergely

 

Ui: Mivel rájöttem a turpisságra, ezért nem rendeltem semmit, tehát esetemben a csalás nem valósult meg. Ezért nem tudom, hogy mi alapján lehetne őket feljelenteni.

Hozzászólások

totális szélmalomharc... hetente új domain-en jelennek meg hasonló tartalommal.

 

Van is pár ilyennel kapcsolatos topik itt is a HUP-on.

Amíg valaki el nem kapja őket.

Nyilván nem próbáltam ki, de szerintem két irányba mehet tovább ez a konkrét csalás:
- be vannak kötve valamilyen fizetési szolgáltatóhoz, és akkor azon keresztül lehetne követni a pénz útját. Nyilván itt is vannak nehézségek.
- fizetésnél "csak" a bankkártyaadatokat lopják el, és utána eladják a feketepiacon, a felhasználónak meg kiírják, hogy sajnos nem sikerült a fizetés, aki megnyugszik, hogy nem vontak le semmit. Aztán majd pár hónap (év?) múlva bepróbálkoznak nála. Ez a problémásabb, mert akkor tényleg bármilyen bérelt szerveren üzemeltethetik ezt a "businesst", külső kapcsolat nélkül.

Ugyanakkor ezt a fajta csalást szerintem automatizáltan meg lehetne fogni, de legalábbis költségesebbé tenni, ha amint bekerül a Google-be végig lenne szkennelve, hogy a webshop adatai rendben vannak-e, megfelelnek-e a GDPR-nek, NIS-nek ... stb. Ha nem, akkor mehet rögtön az értesítés a domain tulajnak (igen így el tud menekülni) + a Google-nak, hogy addig ne adjon vissza az adott domainre találatot, mert szabálytalanul működik ... stb.

 5 másodperc alatt találtam, látok hasonlóságot a rólunk oldalon:

https://www.columbia-hu.top/about_us.html
https://www.wellensteynkabat.com/about_us.html

Ami azért közös, se telefon se ASZF, se cím, viszont tizedár  ami nagyon jó, tetszik is nekem, rendelek is egy fasza kabátot gyorsan.
Sajnos ahol van ÁSZF , meg mintabolt meg telefonszám , hát ott nem 2000 ft egy kabát. Jobban járok az olcsóbbikkal, azt ha valami van irok majd kitöltöm a kapcsolat oldalt, aztán várom a választ.