[MEGOLDVA] Mikrotik halál

Előzmények: https://hup.hu/node/184943

A készülék teljes upgrade-t követően, kb. 30 perc üresjárat után kómába esett és "meghalt". IP címet oszt, de ezen kívül semmilyen port nem elérhető. Egyik RESET (sem a gomb, sem az alaplapi) kapcsolóra sem reagál. (Jól gondoltam az elején, hogy kerülendő az upgrade.)

Találkozott valaki ilyennel?

Hozzászólások

10+ éve van Mikrotik szinte mindenhol és ilyennel _én_ még nem találkoztam. 

Biztosan nem a frissítés okozza a jelenséget. RB411-ek is működnek ROS7.x-szel hibátlanul.

Én inkább azt gondolom, hogy a kondik száradtak ki a lapon a kora miatt, vagy a tápegysége nincs már a helyzet magaslatán ugyan ezért.

Nálunk sok RB411 és RB433 lett már kondi-cserélve, és ,űködnek tovább. Inkább a rajtuk lévő ősrégi rádió korlátai miatt dobáljuk ki, minthogy frissítési gond miatt.

Én is erre gyanakodtam. Most szedtem szét, pont a kondik miatt: semmi bajuk, legalábbis vizuálisan minden oké. Továbbá tükörtiszta minden mint egy agysebészeten. A tápegység pedig teljesen új (24V 2.5A): mivel táp nélkül szereztem ezt a kis ketyerét, rendeltem kifejezetten Mikrotikhoz való tápegységet és ezzel kezdtem használni.

WAP LTE-vel jártam úgy (PoE in input Voltage: 9-30 V), hogy 12V + szivargyújtó-DC adapter + tápfeladó + 30cm UTP, már nem akart bootolni a vadiúj router. 

Valamint az LtAP mini-hez mostanában elkezdtek gyártani utólagos "tápszűrőt" autóba, mert biztos-ami-biztos (magyarul túl szar volt a belső táp, a bajszos kancsó meg úgy mutatta be az új cuccot, mintha egy nagy fejlesztés lenne, nem pedig utólagos hibajavítás). Mindenesetre hiába van tág feszültségtartomány, igényli a stabil táplálást.

Nem teljesen halott az ha a dhcp oszt ip-t.
Jómagam is üzemeltetek 951G-2HnD-t most néztem, 7.11.2 van rajta, kb fél éve frissitettem 6.x-ről, nem tudom melyikről, de jó régi lehetett, mert évek óta nem volt használatban ez a router, de nem volt semmi gond, simán ment.
Hogy próbálod meg elérni?
Winbox? Webfelület? ssh?
 

Mindegyikről. Minden port zárva.

Ismétlem: nem konfigoltam rajta semmit mert időm sem volt. Lefrissítettem mindent (ahogy az előző topicban olvasható), ketyere feléledt, böngészőből rájelentkeztem majd úgy hagytam. Úgy 30 perc elteltével amikor már mókoltam volna vele, a config felület már nem látszott, timeout hibával elérhetetlen. Pingenli lehet, címet oszt, de minden más szolgáltatása és funkciója elérhetetlen.

Nézted a doksit, hogy hogy kell resetelni? Mert kb. ahány mikrotik, annyiféle.

"Sose a gép a hülye."

Ennek kapmec. Sem netinstall, sem soros kábel nem hozott eredményt. Szerintem a Mikrotikkal is úgy leszek mint minden más eszközzel: ahogy van gyárilag, úgy hagyom és nem frissítem. Egyedül az OpenWRT amivel még nem volt gondom soha.

Mégis megoldódott, köszönöm!

Mindent a leírás és YT videó alapján követtem el, mégsem találkozott egymással a netinstall szoftver és a router. Aztán a netboot PXE IP cím esetében a 192.168.88.3 helyett a .254 lett a jó megoldás, bár franc tudja miért.

Rendszer + boot firmware: 6.49.13 LTS

Az ilyenekért mondtam hogy nézd meg a doksit az adott típushoz hogy mit és hogy kell nyomni, meg mik a defaultok, mert istenverte elbaszott mikrotikéknál ez nagyon régóta. Tök más a reset gomb ha csak megnyomod, ha 3mp-ig, ha 7mp-ig meg az isten tudja meddig nyomod, megspékelve esetleg azzal esetleg nem mindegy hogy menet közben vagy bekapcsolásnál... A hap ac2-nál már a WPS gomb is egyben, mert annyira nagyon jó hogy 20 fillért spórolnak hogy egyel kevesebb gombot kell berakni hogy hihetetlen (ha már mindenképp erőltetik ezt a nyomorult WPS-t). Van típus, aminél pl. más a kívülről nyomható és az alaplapi csavarhúzóval rövidre záros reset (volt amelyiken kizártam magam, és csak az alaplapi reset-tel tudtam factory defaultot nyomni). Típustól függően mások a default konfigok is.

Ennél jobban csak úgy lehetne kibaszni a néppel, ha mondjuk le kéne morzéznod a gombon, hogy R E S E T

"Sose a gép a hülye."

Köszönöm az értékes infókat.

Az, hogy miért pont csak a 192.168.88.254 címről (semmi másikról) volt hajlandó működni a PXE boot, arra sehol nem találtam említést.

Kíváncsiságból felfrissítettem 7.14.3-ra: a probléma megint jelentkezett. Netboottal ismét visszaraktam a 6.49.13-at, azzal nincs gond.

Mert az nem PXE boot, hanem TFTP és a firmware-ben egy fixen beégetett cím. A mikrotik TFTP kliens, ami fixen a 254-es címre konnektál a TFTP szerverre, és onnan egy fix nevű fájlt próbál lehúzni. Ha ott van és eléri megy, ha nem akkor nem.

A PXE ha úgy tetszik egy ilyen TFTP és egy DHCP kliens összegyúrva. Vagyis nincs beégetve sem az eszköznek (kliensnek) a fix címe (meg mask, meg semmi sem), sem a szervernek, hanem DHCP-től kapja, mint ahogy a bootfile-t is hogy mit kell letölteni. Felveszi a kapott paramétereket, becsenget a kapott szerverre és kéri a fájlt. Innentől már ugyanaz.

"Sose a gép a hülye."

ez mióta van így? csak azért kérdem, mert nekem nem rémlik, hogy a netinstall használata esetén meg van határozva, hogy hova KELL állitani az ipcímet, hovatovább a wiki oldalon ( https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Netinstall ) a 192.168.88.2 címet írják, a netinstall PXE részénél pedig a megadott ipcímet a netinstall-ni kívánt eszköz fogja megkapni. szerintem.

Szerintem nem kell 192.168.88.2 cím, ez egy példa arra hogy összekötve a laptopoddal egy kábellal a Ethernet-re, igy kizárja hogy más DHCP/BOOTP szerver legyen a két eszköz között.
Ilyenkor a Windows, ha nem fix IP-d van feldob egy 169.254.x.x IP-t az Ethernetre, ami nem szerencsés, ezért állít be egy fix címet. A kiosztott 192.168.88.3 is csak példa, lehetne 192.168.88.4-is, azzal is menne.

A C:\Users\Support\Downloads is példa, ezért nem csinálnék egy "Support" nevü accountot a gépemre.

Ez a netintstall.exe csinál egy DHCP/BOOTP szervert a Windows-ra, plusz kapsz még egyéb dolgokat hozzá, mint az install meg a reboot gomb.

Mindemellett mennie kellene egy normál DHCP/BOOTP +TFTP szerverrel is, ha megfelelöen fel vannak konfurálva, csak akkor elvesztenéd a GUI-t.

Így van.
Ha jól emlékszem a PXE önmagában csak annyi hogy begyűjti dhcp-n, bootp-n az infót, kirak egy menüt és amit abból választasz azt tftp-n betölti.
Szóval egy full pxe boothoz kell mindegyik fenti komponens, jól felkonfigurálva. 

Ha nincs fullos PXE-támogató környezet akkor jönnek a default értékek (amik a doksiban le vannak írva).

Gábriel Ákos

 le kéne morzéznod a gombon, hogy R E S E T

--

How do I reset my GE Link light bulbs?

Start with your GE Link bulb turned on. Then turn off the light and wait 3 seconds. Turn on the light and wait 3 seconds. Repeat turning the light off and on (approximately 5 times) until the bulb flashes once. As soon as the bulb dims and goes back to full brightness it has been reset.

https://www.wink.com/help/products/ge-link-connected-led-bulbs/