Keresek egy könyvet v. novellát

Fórumok

Sok-sok sok éve olvastam egy rövid történetet (vszleg kitalált), az h. szgépen v. papír alapú könyvben már nem tudom.

Röviden arról szólt, h. az emberke megpróbált úgy aludni, h. közben az egyik szeme nyitva maradjon. Egy darabig működött a dolog, de aztán szokás szerint rosszra fordultak a dolgok. Elkezdett éjszaka nagyon meredek dolgokat halucinálni, talán valami hasadt személyiség is kialakult nála, de pontosan már nem emlékszem a történetre.

Az egyik sci-fi antológiában megnéztem ami itthon megvan (Asimov: Szívélyes Fahrenheit) de azok között nincs.

Bárkinek ötlete mi lehetett a címe / hol lehet online megtalálni?

Hozzászólások

Chatgpt:

Ez a novella valószínűleg Edgar Allan Poe "A fekete macska" című műve lehet. A történetben egy férfi megpróbálja elviselni a lidércnyomásokat úgy, hogy közben az egyik szeme nyitva marad az álom alatt. Ám végül a szokásos módon minden elszabadul, és a férfi egyre sötétebb és félelmetesebb hallucinációkba süllyed. A történetben ténylegesen megjelenik egy hasadt személyiség, ami a férfi őrületének és tetteinek egyre sötétebb irányt ad.

Mindekozben a GPT4:

Sajnos, a leírás alapján nem tudok konkrét címet vagy szerzőt javasolni a történethez. Azonban van néhány lehetőség, amellyel tovább kutathatsz:

  1. Online könyvadatbázisok: Olyan online könyvadatbázisokat kereshetsz át, mint például a Project Gutenberg vagy a Google Books. Ezek a weboldalak gyűjteményeket tartalmaznak számos ingyenesen elérhető könyvről és novelláról.

  2. Sci-fi fórumok és közösségek: A Redditnek számos sci-fi tematikájú közössége van, ahol felteheted a kérdést, és mások segíthetnek az azonosításban. Például, a r/scifi vagy a r/printSF.

  3. Könyvtárak: Ha az adott könyv nem elérhető online, megpróbálhatod könyvtárakban keresni. Néhány könyvtár digitális katalógusai is elérhetőek online.

  4. Könyvkereső eszközök: Használhatsz online könyvkereső eszközöket, például a Goodreads vagy a LibraryThing. Ezek a weboldalak nagy könyvadatbázisokat tartalmaznak, ahol különféle keresőszűrőkkel tudsz kutatni.

  5. Sci-fi antológiák: Próbálj meg olyan sci-fi antológiákat találni, amelyeket még nem vizsgáltál át. Lehet, hogy a történet az egyik olyan kötetben szerepel, amelyet még nem láttál.

Remélem, hogy ezek a tippek segítenek neked az emlékedben lévő történet azonosításában!