Vezérelt áram PWM-mel, vagy valami más?

A vezérelt áramról működő bojlerem egészen furán viselkedik néha. Olykor folyamatosan ég a piros visszajelző fénye, máskor azonban csak pislákol. Ez utóbbi esetben is hallani lehet, hogy melegszik a víz, tehát úgy tűnik, ilyenkor is jön áram. De mitől lehet ez más, mint akkor, amikor folyamatosan nagy fényerővel ég? Lehetséges, hogy a vezérelt áramot nem csak egyszerűen be és kikapcsolják, hanem valami sokkal nagyobb frekvenciás vezérlés van rajta?

Hozzászólások

Inkább döglődik a relé, vagy mivel oldják meg.

Ha ég, akkor villan lekapcsol, és lehet oltani. Ha világít, akkor nincs gond :-) Azt nézd meg, hogy amikor teljes fényerővel világít, akkor fűt-e a bojler (mennyire pörög a vezérelt áramnak a fogyasztásmérője), mert nekem az a gyanúm, hogy terhelés hazására leesik a feszültség, és a glimm azért pislákol - ha így van, akkor valahol van egy ronda kontakthiba/magas átmeneti ellenállás, ami nagyon nem jó.

Meg kell mérni, mérés nélkül ebből jósolni nehéz.

De, ha tippelni kell, akkor

a, nulla kötés valahol gyenge és a bojler és/vagy másik fogysztó másik fázison/körön elhúzza a nullát maga felé,

b, a visszajelző fény döglődik, kontakthibás.

--

Vezérelten nincs PWM, se fázishasítás, se egyéb, a hiba nagyrészt a fogyasztói hálózatban van.

Lehet csak a visszajelződ döglődik. Mérjél rá vagy cseréld ki.

Én 5 éve vettem egy csokorral bojler alkatrészesnél 230V-os glimmeket és raktam jó pár helyre visszajezőnek elosztódobozokba. Kb 1-1, 5 évente megdöglenek. Elkezd pislákolni, csökkent fényerővel világítani, majd sötét lesz. Ezek lehet ennyit tudnak.

Félig off: ezek a 230v glimmek régebben nem diódák voltak, amik kb 3-6 éves élettartammal bírtak? Vagy azok más célra voltak?

Amik az Aliexpresszen vannak 3/6/12/24/230v fém házas kis kerek vagy szögletes státusz fények, akár kapcsolóval is, azok is csak 1-2 évet bírnak akkor folyamatos használat mellett?

Igen, megerősítem. Ezek a glimmlámpák egy idő után elkezdenek pislákolni, besötétedik az üvegbúrájuk, emiatt elhalványulnak. Aztán annyi nekik. Szerintem ezeknek is romlott a minősége a régiekhez (>50 év) képest. De ennek nincs hatása arra az áramkörre, aminek a feszültség alatt voltát hivatott jelezni.

Megint halvány volt a visszajelző, így rámértem. A visszajelzőn és a többi konnektorban is 222V-ot mért a műszer. Amikor bekapcsol a bojler, ez leesik 217V-ra. Amúgy 230V körül szokott lenni.

Nem gondoltam volna, hogy 10V különbség ennyire látványos eltérés a visszajelzésben.

A 217V az mindenütt annyi,vagy csak a visszajelzőn (azon az áramkörön, amin a bojler van bekötve)? Ezt szerintem nézesd meg egy plombabontásra is jogosult villanyszerelővel, mert ott valami nagyon csúnya dolog is lehet... (Számold ki: 5V-ot esik a feszültség a bojler által felvett áram hatására... Ha csak 1600W-os a bojler, akkor is ~7A áram folyik, azaz valahol 7*5=35W "eltűnik"...)

felejtettek el rendesen/megfelelően meghúzni egy csavart valamelyik sorkapocsban

Leginkább az szokott lenni, hogy megtépik izomból, mert akkor jó, és nem veszik figyelembe a sorkapocsnál a gyártói előírást a nyomatékra. És idővel pont a túlhúzás miatt folyik meg hidegen az alumínium...

Most jutottam további méréshez. Arra gondoltam, megmérem, mi van, ha egy 2KW-os hősugárzót dugok a konnektorba, és azt kapcsolom be. Mérés előtt 230V-ot mért a multiméter. Bekapcsolás után ez leesett 224V-ra. Több, különböző biztosítékon lévő konnektorban is mértem kb ugyanezzel az eredménnyel, vagyis - szerintem - még a biztosítéktábla előtt esik 6V-ot a feszültség 2KW terhelés esetén.

Mivel az óra mögötti vezetéket nemrég újították fel, és vitték el a biztosítéktábláig, így azt gondolom, ez a feszültségesés az óra előtt keletkezik.

Jól gondolom?

A mért oldalon igen, a méretlenen gyakorlatban nem. Én mondjuk az ÉV relén (a megtáplálásnál) mérnék első körben, az ugyanis plomba bontása nélkül (az elosztódoboz burkolatát kell "csak" levenni hozzá) elérhető - lényeg, hogy minél közelebb a fogyasztásmérőhöz, hogy lehetőség szerint kevés kötés legyen a mérési pont és a méretlen oldal között. Ez mondjuk jelen esetben csak elméleti kérdés - gyakorlatban asap vissza kell hívni azt, aki a legutóbbi szerelést csinálta, és meg kell nézni, hogy hol fűti el azt a ~50W-ot  (6V esik ~8.7A áramnál) - ha felteszem azt, hogy a vezetékek keresztmetszete rendben van, akkor kizárásos alapon a kötésekkel lesz gond.

Az a képletes benzin már szét van locsolva több mint egy hónapja és csak idő kérdése, hogy mikor áll elő véletlenül olyan helyzet, hogy ~4-6 kW fogyasztó megy egyszerre 20-30 percet, amikor már 250-500 watt fog valahol melegedést okozni... mondjuk az is lehet, hogy ez a melegedés már megjavítja a laza kötést, mert össze is olvad... :D

Ugye itt most közel 1 Ohm átmeneti ellenállású kötésről beszélünk, ami abnormálisan sok. Vagy kihív egy villanyszerelőt végre vagy valamikor lesz egy fény-, füst- és/vagy hangjelenséggel kísért reveláció, hogy hol volt rossz ez a kötés.

Tényleg meg kellene nézetni ezt egy villanyszerelővel, elég komoly problémát tud okozni és lehet olyan helyen is gond, amihez csak "regisztrált szerelő" férhet hozzá.
A fent írt "pislákol" jelenség eleve egy olyan dolog, ami miatt sürgősen szerelőt kellene hívnod!

Ha digitális fogyasztásmérőd van, azon is meg tudod nézni a kiírt feszültségeket, az kicsit komolyabb műszer mint egy teljesen közönséges (olcsó) multiméter.
...de NE te játssz a hálózaton!