6:3 70 év távlatából

1953. november 25. Wembley Stadion

https://youtu.be/2J2_6aBCyAI?si=B4uFZLTAgOjBmh04

Hozzászólások

Nem ezen mérkőzésen szereztük az első gólt valami 45 másodperc környékén? Ma meg annak kéne tapsolni, ha a bődületesen túlfizetett primadonna-majmaink akár csak egyetlen gólt szereznek -- 90 perc alatt összesen....

Abban az időben nagyon kevés tétmérkőzés volt, olyan értelemben, hogy az valamilyen nemzetközi kupa megszerzésére irányuljon, a válogatottak egymás ellen főként mai fogalmainkkal értve barátságos meccseket játszottak. Azonban ezek nagyon komoly mérkőzések voltak - hiszen nem volt más! Nem a semmiért ment el 105 ezer néző a Wembleybe 70 éve. Ugyanúgy volt tétje a meccsnek, fontos volt mindkét válogatottnak, erőpróba.

Ma már jóval kevesebb az ilyen, a reklámok és a tévés közvetítés miatt minden meccsnek valamiféle rangot kell adni, ezért is vezette be az UEFA a Nemzetek Ligája sorozatot, hogy az éves FIFA játéknapokban ne "barátságos" meccseket játszanak az európai válogatottak, hanem "tétmeccseket". Ugyanis ebből sokkal-sokkal több pénzt lehet szerezni. Az egész foci egy üzlet lett, ezért is van az, hogy nagyon kevés az olyan meccs, amikor két válogatott azért találkozik, hogy összemérjék erejüket, és ne valamilyen tétmeccs vagy felkészülési meccs legyen, a meccsnaptárak is teljesen másmilyenek - a cél az eladhatóság, a reklámérték. Teljesen megváltozott az üzletiesedés miatt a labdarúgás.

1953-ban nem létezett már az ÁVO.

ÁVH volt, de Sebesnek semmi ügye nem volt velük. UEFA alapító volt, olimpiai bajnok edző. A hatalom számára akkor elemi fontosságú volt a sport mint a propaganda eszköze (nem véletlenül lett akkor kész a Népstadion), sikeres sportvezetőt akkor nem bántottak. Főleg úgy nem, hogy Sebes bőszen írta a jelentéseit a játékosokról a sportvezetésnek.

Kiutaztam az európai labdarúgó kongresszusra, ahol megkeresett engem Stanley Rous, az angol szövetség főtitkára. Felvetette, hogy szeretnének játszani velünk egy meccset Londonban, ezzel szeretnék megünnepelni a szövetségük fennállásának 90. évfordulóját. Mire hazaértünk, a pályaudvaron azzal fogadtak a kollégáim, hogy muri van a meccs miatt, mert erre nem volt megbízatásom. Erre kifakadtam, hogy olimpiai bizottsági elnökként, és szövetségi kapitányként miért ne lenne? Ez egy megtiszteltetés, módunk van arra, hogy megmutassuk magunkat. Félóra múlva Rákosi Mátyás telefonált, és áthívott, azt mondta, Sebes elvtárs, maga nagyon önfejű, önállóan dolgozik. Azt feleltem, én megtiszteltetésnek vettem a meghívást, és érzem, miért minket választottak. Mi nyertük meg az 1952-es olimpiát, és szeretnének bizonyítani, hogy megverik az ötkarikás győztes magyarokat. Azt mondta, hát jó lesz vigyázni! Ez februárban történt, november 25-ig sokszor rettegtem, mert akkoriban voltak a koncepciós perek. Én a Baross téren laktam, és amikor éjszakánként megállt egy-egy autó az ablakom alatt, nem voltam nyugodt. Végül megnyertük a mérkőzést, és minden meg lett bocsájtva.

Sebes Gusztáv 

Akkor szegeny soru gyerekek jatszottak focit mert nem volt mas es orultek ha volt egy labda es szorakoztak.

Most tulfizetett milliardos szineszek alakitanak meg gazdagabb tulajdonosaiknak es borzasztoan nem erdekli oket.

Big biznisz betette a labat.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

2013:

A kormányfő hangsúlyozta: a futballklub nem gazdasági vállalkozás. Aki nem így gondolja, félreérti a helyzetet. Egy vállalkozásnak egyetlen szempontja van, hogy tulajdonosának minél nagyobb hasznot hozzon. A futballban ez lehetetlen. „A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész” – fogalmazott Orbán Viktor.

Ez elég egyértelmű és világos hozzáállás. A Válogatottat, a Fradit és az infrastruktúrát látva elérte amit akart. A költségei és a hosszútávú fenntarthatósága miatt számonkérhető. Nagyon várom, hogy a Momentum (Kele Janek) előálljon valamilyen új és biztató vízióval, konkrét tervvel.

Fura ez, mert anno Csányit pont azért tartotta jó MLSZ elnöknek Orbán, hogy megszervezze az üzleti alapú magyar focit:

https://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/mlsz-csanyi-szemelye-gara…

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Csányi Sándor garanciát jelent arra, hogy a magyar labdarúgás üzleti alapon is meg tud szerveződni – derült ki a kormányfő és a Magyar Labdarúgó-szövetség új elnökének Parlamentben tartott szerda reggeli megbeszélése után.

Orbán Viktor jelezte, úgy tud a kormány és a parlament segíteni az üzleti alapok lerakásában, hogy a sportpiacot megszervezni akaró szándékot támogatja. Ezért készült el az az öt látványsportágat érintő – hamarosan a parlament elé kerülő – tervezet, amely megpróbálja azokat üzleti forrásokhoz juttatni.

Úgy néz ki, Viktornak nincs konzisztens jövőképe a labdarúgásról sem, mindig épp azt mondja, amit szerinte a hallgatóság hallani akar.

Mert kevés az a 1,5-2 mrd amit az UEFA fordulónként utal egy tisztes közepes teljesítménynél? Meg mondjuk egy Budapest méretű városnak elég lenne 2 max 3 stadion. Az MTK stadion még soha nem volt tele… Egy FTC+Puskás+Megyei úti stadion bőven ki tudná szolgálni az összes csapatot.

Ekkora UEFA pénzhez már valamelyik sorozat csoportkörébe be kell jutni. A Fradit kiverő feröeri kis klub lehetne a minta. 

Nekem is az az ideám, hogy a profi focira dobják össze a pénzt a cégek, sportmédia, szurkolók stb. de ebből szerintem soha nem lesz semmi. 

Szerkesztve: 2023. 11. 27., h – 19:18

Két jelentős dolgot figyeltem meg.

A játékosok részéről nincs showmankedés, látványos esések, vonaglás, térden csúszás stb., csak kőkemény profi, fegyelmezett játék.

A kommentátor ugyanúgy tud örülni az angolok által berúgott gólnak, mint a magyarok által berúgott gólnak, ez által a kommentár sportszerűbbnek hat, mint az szokott lenni mostani önző, mohó, vadkapitalista világunkban.

+1 hogy ne okozzak csalódást: A foci egy olyan sport, amit az igazi szurkoló HD, 4K, 8K nélkül is tudna ugyanúgy élvezni egy analóg CRT tévén. :P Ja és a Kygo mix rohadtul nem hiányzik a végéről.