MS SQL Server 2022 licencelés

Sziasztok!

MS SQL Server 2022 licenszeléssel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.

Egy ESXi 7-en futó virtuális Win 2022 szerverre kellene MS SQL Server 2022 Standard-et telepítenem, de fogalmam sincs, milyen licenszre van ehhez szükségem.

A virtuális szerver 6 CPU-val és 64 GB RAM-mal van konfigurálva.

A cél, hogy egy másik virtuális gépen futó MS SQL Server 2008 adatbázisait átmigráljunk.

A 2008-as SQL Server Management Studio Security/Logins részében ~120 login van létrehozva, de ezek egy része már nem él, és egyébként is jóval kevesebben csatlakoznak egy időben a DB-hez.

 

Sajnos nem ismerem eléggé a Microsoft licenszelési eljárásait, így nem tudom, hogy a különböző CAL-okt hogyan értelmezzem, mit vegyek figyelembe, mennyire van szükségem.

Nem akarom a legnagyobb csomagot sem megvetetni, de azt sem szeretném, hogy leadok egy költségvetést, és utólag derüljön ki, hogy nem elég!

 

Ha bármilyen lényeges infót kihagytam volna, kérlek jelezzétek!

 

Köszönöm,
Sanyi

Hozzászólások

Talán az is segítene, ha valahogyan az MS SQL 2008-ból ki tudnám olvasni, az hogyan van licencelve...

Erre van valami módszer?

Igen, próbáltam ezt is, de a 2008 ennyire nem beszédes: :-(

Microsoft SQL Server 2008 (SP1) - 10.0.2531.0 (X64)   Mar 29 2009 10:11:52   Copyright (c) 1988-2008 Microsoft Corporation  Standard Edition (64-bit) on Windows NT 6.1 <X64> (Build 7601: Service Pack 1) (VM) 

Elég halványak az emlékeim arról az időszakról, de mintha 2008 R2-nél szedték volna szét core és CAL alapú licenszekre, a 2008 még standard licenszekkel jött volna. 

Valahol van a Microsoftnak kalkulátora, ahol megadod a core-ok és a felhasználók számát és kiszámolja neked, hogy melyik éri meg jobban. 

Szerk.: Hülyeség, 2008-nál is ez a licenszelési modell volt. A kalkulátorra keress rá mindenesetre. 

https://download.microsoft.com/download/9/3/d/93d32de6-f268-45ed-ba25-2…

A licenchez tudni kellene, hogy hány felhasználó használja effektíven: nem a létrehozott felhasználók és nem a párhuzamos felhasználók számítanak (a "~120 login van létrehozva, de ezek egy része már nem él, és egyébként is jóval kevesebben csatlakoznak egy időben a DB-hez." túlságosan kevés információ, mert attól, hogy "kevesebben" csatlakoznak egy időben, még lehet, hogy összességében 60 felhasználóról van szó). Illetve az is kérdés, hogy az új helyen hány magot fog használni, mert a jelenlegi állapot nyilván legfeljebb csak kiindulásnak jó. A felhasználók és magok számából kijön, milyen módon érdemes licencelni.

Ez így még mindig pongyola megfogalmazás, mit értesz maximális licencek száma alatt? (még nincs licenced)

Ha a licencek szó alatt felhasználót értesz, akkor még mindig tudni kell, hogy a 28 mindkét esetben ugyanaz a 28 felhasználó vagy csak részleges átfedés van? Legrosszabb esetben - ha diszjunkt a két halmaz -, akkor 56 felhasználóval kell számolni.

Ha már dolgozok, szívesen küldök ajánlatot :-)

Ez így még mindig pongyola megfogalmazás, mit értesz maximális licencek száma alatt? (még nincs licenced)

Teljesen igazad van, rosszul fogalmaztam.

A vállalatirányítási rendszerünk van úgy méretezve, hogy egyszerre maximum 28 felhasználó tud csatlakozni.
És a  28 fő mindkét esetben ugyan az!

Ha már dolgozok, szívesen küldök ajánlatot :-)

Jöhet! :-)