LED világítás tápegység csere

Sziasztok! 

Szeretném a segítségeteket kérni LED tápegység cserében! Nem igazán az én asztalom a LED-es világítás.

Anno vásárolta egy LED-es lámpát az előszobába, egy év után átment stroboszkóp! Voltak előjelek, az utóbbi időben cicergett.

Ez volt a régi táp:

https://ibb.co/ftvp4hK

 

Tudnátok kérlek segíteni, hogy pontosan milyen tápot kellene vennem a régi helyett és hogy honnan?

Félek, hogy a kis méret miatt nem fogok találni!

UPDATE: hossz 115mm,  magasság: 30mm, szélesség: 47mm

Köszönöm!

Hozzászólások

hu ilyen tapot en is vettem egyszer, nalam 1 honapot sem birt ki :)

Kezdjük az elejénél.

Vannak a fix feszültségű, tehát ideális esetben nulla belső ellenállású, feszültséggenerátor tápegységek. Jellemzően 12 V-osak, három LED van sorba kötve egy előtét ellenállással, s ilyen három LED-es blokkból van sok egymással párhuzamosan kapcsolva. Az áramot a fix feszültség és a három LED nyitófeszültségének különbsége és az előtét ellenállás határozza meg egy blokkban. Több blokkban ennek n-szerese az áram, a LED-ek darabszámának harmada lesz n. A tápegység teljesítményétől nem függ a fényerő, hiszen a feszültség fix 12 V. A tápegység teljesítményétől az függ, hány LED-del szabad terhelned a tápot.

Aztán vannak a fix áramúak, ideális esetben végtelen belső ellenállásúak, áramgenerátorok. Itt LED-ek vannak sorba kötve terhelésként. Itt sem függ a fényerő a táp teljesítményétől, csak az függ tőle, maximálisan hány LED-et köthetsz sorba. A 700 mA mindenképp annyi, viszont 21 W maximum terhelhetőség esetén 30 V-nál telítünk be, míg mondjuk 42 W esetén ez 60 V-nál következik be. Azaz egy 42 W-os tápra kétszer több sorba kötött LED kapcsolható. A 21 W-osra is ráköthető, legfeljebb nem fog világítani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Érdemes a 20 vagy 21 watt kérdése terén még eggyel visszább lépni: valójában a LED füzérnek mennyi a teljesítmény felvétele. Egyetlen feszültségmérés a LED füzéren * 0,7A és megvan a valós igény.

A 21 és 20 watt 5% eltérése tuti nem műszaki értékből jött ki. Erről egy vicc jut eszembe. Pistike bemegy a boltba

- kérek 17,5 deka párizsit
- de hát fiam, nem tudok ilyen pontosan adni
- miért ha 20-at kérek, azt oda tudja adni?

Az egyik gyártó kerek 20 wattot írt rá, a másik kerek 30V-ból indult ki (* 0,7A). Ennyi.

Bemész egy tetszőleges villanyász boltba, megmutatod a fotót, és adnak másikat.

Én tervezni szeretek, nem kapcsolási rajzot keresni. ;) De akkor is drága kis sorozatban PCB-t gyártatni, netán ráébredni, hogy elszúrtuk valamelyik alkatrész footprint-jét, a mechanikán meg végképp bukik a dolog. Alkatrészekből is fajlagosan drága a kis darabszám. Aztán vagy nagy alkatrészekből építkezel pákával ültetéshez, vagy nem tudom, mert méregdrágán teszik ültetőgépre - illetve el sem vállalják - az egyetlen darab nyákodat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE