Szennyvízzel fognak fűteni Bécsben

Várhatóan az év végén üzembe állnak Bécsben azok a hőszivattyúk, amelyek segítségével a szennyvízből távhőt tudnak előállítani; az új eljárással kezdetben 56 ezer, 2027-re pedig több mint 110 ezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel − közölte az Eurocomm-PR Budapest, Bécs külképviseleti irodája az MTI-vel.

Hozzászólások

Mi a technikai lényeg? A szennyvíz kémiai összetételét hasznosítják vagy a hőmérsékletét?

"Mielőtt a Dunába engednék, a megtisztított szennyvíztől hőcserélők segítségével hőt vonnak el, 6 Celsius-fokkal csökkentik a víz hőmérsékletét. Az így nyert hővel több mint 90 Celsius-fokos vizet állítanak elő, amelyet a bécsi távhőrendszerbe táplálnak." - ezek szerint utóbbit.

A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Elolvastam helyetted :)

Az eljárás révén az Ebswien szennyvíztisztító telepet elhagyó, tisztított szennyvizet távhő előállítására használják majd. Mielőtt a Dunába engednék, a megtisztított szennyvíztől hőcserélők segítségével hőt vonnak el, 6 Celsius-fokkal csökkentik a víz hőmérsékletét. Az így nyert hővel több mint 90 Celsius-fokos vizet állítanak elő, amelyet a bécsi távhőrendszerbe táplálnak.

Erdekes. Te vagy a harmadik, aki ugyanazt a feluletes maszlagot valaszolja. Lenyegi info nulla.

 

Ilyen aprosagok, mint egy haztartas olyan havi 100-150kWh hot fordit melegvizre, amit aztan leenged.

Ez a ~38C-os viz elutazik a szennyviztisztitoba, majd onnan a szurkevizbol kivonnak hot, es kiengedik a Dunaba.

Ha tenyleg csak ennyi tortenik, akkor ez egy nagy green washing, semmi egyeb. A szallitaskor elvesz az osszes nyereseg.

Amugymeg milyen hoszivattyu az, amivel 90C-os vizet lehet eloallitani? Es mindezt 1COP felett? :)

 

Mindegy. A cikk jol hangzik. Es ugy latom tobben okosnak gondoljak magukat tole, hogy elolvastak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, a szállítást még el sem kezdtem boncolgatni, brutál hőmennyiségek el tudnak menni egy 90C-os csövön. Gondoljátok el, egész télen folyamatosan szökik az egész felületén a hő.

Ezért kérdezgettem én is a részleteket, mert azt például el tudok képzelni, hogy a hőszivattyúval csak előfűtenek mondjuk 12-ről 30 fokra, vagy ilyesmi. És ezt az előfűtött vizet küldik a kazánba, ami eddig 12->90-et csinált és most 30->90-et fog csinálni. Ezt el tudom képzelni, hogy működőképes.

A 12->90 hőszivattyú fizikailag elvileg működhetne, de a gyakorlatban én sem tudok ilyenről, ami hatékony volna. Ha megoldották jó COP-val, akkor az önmagában is érdekes eredmény.

Sajnos a cikkből pont a lényeg nem derül ki. Az újságírók nem értik a termodinamikát. Utána kutatni meg most nem fogok. Talán valaki megteszi és összefoglalja nekünk.

Ausztriában eléggé élenjárnak a nagyhőmérsékletű hőszivattyúkban, épp nemrég indítottak egy kutatási projektet 200 Celsius-fokos gőz előállítására hőszivattyúval: https://www.industryandenergy.eu/electrification/industrial-steam-gener…

Ez az 55 megawattos hőszivattyú, amit most helyeznek üzembe, ez is egyedülálló Európában, K+F eredmény, szóval ne abból induljatok ki, ami kommersz módon már most elérhető mindenkinek.

Nem, az index cikk hangzik rosszul, mert se forrás, se konkrétum nincs benne.

Az eredetije nem tűnik greenwashingnak. Link

Ez alapján az energia 1/3-a jön a Freudenau-i vizierőműből, a maradék 2/3 jön a hulladékhőből (a cikkben az ábrán jelölik). Vagyis nagyjából 3-ra tervezik a COP-t. A cikkben megadott 110MW kimenő hőteljesítmény mellett ez tényleg rendkívül jó érték.

Mitől lesz 38C-os a bemenő szennyvíz? Ez a másik cikkben van kifejtve: Link
A szennyvíziszapból gázt termelnek, ehhez kell előmelegíteni 38C-ra. Az ehhez szükséges energiát maga az iszapból megtermelt gáz adja.

Vagyis ha jól értem, most állt össze egy többéves (2014-ben kezdődött) beruházás eredménye egy kerek egésszé. Az eddig csak önmagát fenntartó gáztermelő üzem ezzel tud hasznos kimenő teljesítményt produkálni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

És ha jól értem, az egész sokéáves beruházás, ami valóban javítja a szolgáltatásokat, CO2-t spórol, és közben távhőt termel, került annyiba, mint az atlétikai stadion vagy az MVM Dome. Úgy néz ki, Budapesten túl jól működik minden, hogy szórakozásra költjük a pénzt.

Mintha Bécsben nem építenének sportcsarnokokat. Ja, de: WH Arena. Ez is 20 000 fős befogadóképességű mint az MVM Dome, az 116 milliárd Ft volt. A leggyengébb becslés szerint 250 millió Euróba fog kerülni ami jelenlegi árfolyamon 97 milliárd Ft, de akár a háromszorosa is lehet.

Pedig nálunk is vannak fejlesztések, csak észre kell venni. Nekem elsőre a tömegközlekedéssel kapcsolatos fejlesztések jutnak eszembe, és nem csak az évtizedekig elhanyagolt infrastruktúra felújítása. Pl. fonódó villamos, 1-es villamos meghosszabbítása Újbudáig, déli körvasút.

Vagy itt van a témához kapcsolódóan ez a tegnapi hír: Újabb rekordtermelést ért el 2022-ben a Budapesti Közművek Hulladékhasznosító Műve, amiben szintén említenek egy fejlesztést:

Nem állunk meg, a tervezett turbinacsere révén hamarosan közel tíz százalékkal növeljük a hulladékhasznosító mű energetikai hatásfokát

khiraly Szallj le picit a magas lorol, semmi maszlagot nem toltam en sem es az elottem szolok sem. Olvasd vissza a szal indito kerdest mielott kritizalnal es a valaszok idopontjat is erdemes lenne megnezd, hogy szinte percre pontosan egyszerre irodtak, tehat egyikunk sem latta, hogy valaki mar beirta.

 

Ilyen aprosagok, mint egy haztartas olyan havi 100-150kWh hot fordit melegvizre, amit aztan leenged.

Ez a ~38C-os viz elutazik a szennyviztisztitoba, majd onnan a szurkevizbol kivonnak hot, es kiengedik a Dunaba.

Ha tenyleg csak ennyi tortenik, akkor ez egy nagy green washing, semmi egyeb. A szallitaskor elvesz az osszes nyereseg.

Amugymeg milyen hoszivattyu az, amivel 90C-os vizet lehet eloallitani? Es mindezt 1COP felett? :)

Tuti nem az indexen es meg merem kockaztatni, hogy meg a HUP-on sem fogsz konkret adatokat es valaszt talani, ha tenyleg erdekel akor talan erdemes lenne folkutatnod az esettanulmanyt, ott biztos tobb konkretumot talalsz mint barhol masutt. Az biztos, hogy az lenyegesen tobb energiabefektetest igenyel reszedrol mint szetflamelni egy egyszeru kerdesre adott egyszeru valaszt.

Értő olvasás, általános iskola, 2. osztály... a gyerekeim pont most gyakorolják, nálad nagyobb találati aránnyal..., már bocs, ha már ekkora khirály vagy vagy annak kimondatlanul is érzed magad... ;) :D

Eredeti kérdés: "Mi a technikai lényeg? A szennyvíz kémiai összetételét hasznosítják vagy a hőmérsékletét?"

Erre a válasz a cikkben. "A hőmérsékletét". Olvasta, nem olvasta, a kérdését feltette mégis. A 3 válaszból 3 sztem pontosan a feltett kérdésre adott választ. Tehát, nem a fing-/fos-/szar-/GÁZT, hanem a fing-/fos-/szarlé hőmérsékletét használják ki. Mégis ki a f*sz volt kíváncsi ennél többre és/vagy gondolt bele Nálad többet ebbe a mondatba? Akinek az 1COP+ a lényeg, meg, hogy milyen hőszivattyú, az utánajár magától is, meg itt amúgy is jobban is tudja mindenkinél is... Egzakt kérdésre egzakt válasz. Ne gondold túl, kössz! ;)

A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Ezek a brüsszelita szankciók lassan a bécsi lakásokat is bebüdösitik. Az origonál meg a többieknél jó hangulatú lehet a mai reggeli értekezlet.

Zseniális. Mármint viccen kívül :-)

Bécsben már szarral fűtenek.
A magyar emberek NEM fognak fossal, húggyal fűteni. Ezt meghagyjuk a brüsszeli idiótáknak.
Isten áldja meg Orbán Viktor elnök urat, hogy elintézi nekünk az olcsó gázt.

Egyébként kiváncsi lennék a projekt részleteire, ha valaki tud pontosabbat:

 * Mitől meleg a hőforrás? A szennyvíz eleve melegebb mint a bejövő víz, jelentős része mosógép, mosogatógép, zuhanyzás, fördés melegített vize. Utána kezelik, a kezelés során is hő keletkezhet, ha bomlási folyamatok mennek végbe. Az is lehet, hogy melegíteni is kell, hogy gyorsítsák a bomlást? Melyik?

 * Milyen kiinduló hőmérsékletről szivattyúznak? Mi a cél kiinduló hőmérséklete? Mi a teljes hatásfoka a szivattyúzásnak?

Végső soron valóban meg fog térülni ez a beruházás, vagy pedig ilyen kirakat klímasemleges projekt ez is?

Végső soron valóban meg fog térülni ez a beruházás, vagy pedig ilyen kirakat klímasemleges projekt ez is?

Szerintem ez attól függ, hogy mivel állítod elő a távhőnek a meleg vizet. Ha fosszilis energiával, akkor valószínűleg megtérül.

Nem értelek. Ha jól értem arról szól a cikk, hogy a szennyvíz hőjét hőszivattyúval használják a távhő vizének melegítésére.

Gondolom a szivattyút árammal hajtják - aminek a forrása bármi is lehet a hálózatról.

Lehet hogy csak előmelegítik a vizet (a hőszivattyú kis hőmérsékleten a leghatékonyabb) és utána még rendesen felmelegítik fosszilissal? Ezerféle kombináció elképzelhető.

Jelenleg a távhő előállítása így néz ki Bécsben:

Jelenleg a megtermelt távhő több mint fele származik kapcsolt erőművekből, vagyis földgázból, a távhő egyharmada hulladékégetésből, a maradék pedig biomasszából, ipari hulladékhőből és földhőből.

Ez benne van a cikkben. Szóval egyre több hulladékhőt hasznosítanak, ez is ennek a része.

Nagyrészt a saját szennyvíziszapból termelt gázukkal hajtott gázmotorral termelik. (forrás)

Ugyanitt írják, hogy a gáztermeléshez az iszapot oxigénmentes környezetben erjesztik 75000m3-es silókban, ehhez 38C-ra kell előmelegíteni. Ebben a cikkben konkrétan nem szerepel, de arra gyanakszom, hogy nagyrészt ezt a hőt próbálják visszanyerni a végén.

Edit: für die, die kann nicht Deutsch sprechen: link

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Az is lehet, hogy melegíteni is kell, hogy gyorsítsák a bomlást?

Szerintem pont a biológiai feldolgozás miatt melegszik fel, azért a baktériumtelepek eléggé jól tudnak dolgozni.

 

Milyen kiinduló hőmérsékletről szivattyúznak? Mi a cél kiinduló hőmérséklete? Mi a teljes hatásfoka a szivattyúzásnak?

A cikkben:

A 70 millió eurós beruházás − amelyet az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium támogatásával valósítanak meg − lehetővé teszi, hogy évente mintegy 300 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerüljön a levegőbe.

A jelenlegi piaci CO2 kvóta ára tonnánként 90 euró körül van: https://carboncredits.com/carbon-prices-today/

300 ezer tonna CO2 az 27 millió euró, így 3 év alatt megtérül.

Ilyet már kb 15 éve csinálnak itthon is. https://www.thermowatt.hu/

Sok helyen használják, mint pl. Honvéd korház. Az eszközökről, beépítésről a galériában láthatsz pár dolgot.

Olyan 120-150m3/nap vízmennyiségtől éri meg foglalkozni vele.

Egyébként 20 (mire odaér nem lesz 37) fokos szennyvízből (a föld alatt ráadásul nem is hűl ki annyira) sokkal jobb COP értékkel lehet hőt elvonni, mint 20 fokos levegőből. (valaki irta fenn, hogy nem hiszi, hogy gazdaságos lenne).

Épp ma jött szembe a youtubon egy lengyel hóban -15fokon dolgozó háztartási hőszivattyú, ami simán kitol magából 50-60-fokos vizet. És az eszköz kb 80x60-as méretű volt.