külső ssd boot és rendszerlemezként

Fórumok

Adott egy Late 2015 21,5" imac. Gazdája elmondása szerint, a bigsur upgrade óta egyre használhatatlanabb, lassú. Azon gondolkozik, vegyen-e újat, de látva az aktuális imac árakat kérdezte hogy van-e valami lehetőség gyorsítani a jelenlegi rendszert, mert igényeinek egyébként megfelel. Felmérve a problémáját, úgy tűnik, a gépben lévő 1TB 5400-as hdd nagyon lassú, és ez okozza a gondokat. Ráadásul apfs nem macos extended. Laikus a tulaj, biztosan nem ő választotta az apfs-t, azt sem tudja mi az, nem tudom hogy került egy hdd-re. Azon gondolkoztam, hogy usb 3.0 porton csatlakoztatva egy külső 1TB ssd-t, boot és rendszer diszk-ként használva, viszonylag olcsó és belenyúlás mentes megoldás lehet. CCC-vel klónozva rá a gépben lévő 1 TB apfs diszket, majd már az ssd-ről bootolva pont ugyanaz a környezet fogadja majd, csak gyorsabb lesz. Még jól is jön, hogy apfs nem macos extended a hdd fájlrendszere. Az internet szerint az elképzelés működik, nem is ez a probléma.

Kétségeim, aminek eloszlatásában/megerősítésében kérnék véleményeket, esetleg tapasztalatot:

  • mennyire megbízható megoldás ez, egy usb-n csatlakozott külső ssd-t használni rendszerlemezként, várhatóan még évekig
  • mennyire fog melegedni a külső ssd rendszerlemez szerepben? A macos szinte folyamatosan írja/olvassa a diszket.

Esetleg van ötlet, melyik az a külső ssd, ami ezt az igénybevételt tartósan, érdemi melegedés nélkül ki tudja szolgálni. Nekem egy Samsung T5 a hordozható tárolóm, és nem tanácsolnám megvenni ilyen célra. Rámásolok pár GB-ot és erősen melegszik. Visszahűl ha a loadnak vége, ez nem gond, csak nem tudom ha folyamatosan kapna egy T5 terhelést, rendszerlemez szerepben, akkor azt hogy viseli. Egyébként jó gyors, igaz usb 3.1 portra szoktam dugni. Az imac late 2015-ön az adatlapja szerint csak usb 3.0 van, de a hdd-re blackmagic-el mért 71MB/sec-nél biztosan gyorsabb lenne.

Hozzászólások

A 10.13 (High Sierra) ota APFS a rendszerlemez, a 10.13-ra frissites default allapotban konvertalta a HFS formatumu particiot APFS-re, a Fusion Drive kivetelefvel, arra csak 10.14-ben (Mojave) kerult sor.

USB Storage hasznalat rendszerlemeznek megbizhato, ha megbizhato a kulso hazad :D. Az SSD pedig melegedni fog, ha melegedos fajta, es nem fog melegedni, ha nem melegedos fajta :D.

Ha megfeleloen kiluggatod a kulso hazat, akkor rendesen tud benne cserelodni a levego, ami sokat segithet. A gyari szellozo nyilasok tobbnyire tul szukek, nem indul meg a cirkulacio. A muanyagot ha nem akarod furni, fureszelni, akkor tobbnyire gazlangon hevitett szoggel (elotte attolod egy parafadugon hogy nyele legyen) szepen lehet pontokban olvasztani, es repedes mentesen luggatni. Ha alul es hatul olvasztasz rajta lukakat, reseket, akkor nem fog feltunni senkinek. Forrasztopakaval meg egyszerubb, ha van.

Machoz nem ertek, ezert csak kerdezem: az miert nem opcio, hogy siman kicsereled a vinyot SSD-re?

Belenyulas mentesen mit ertesz? Egy vinyo nem szamit cserelheto alkatresznek? Nehany csavar, max speci csavarhuzo, mi lehet a gond? Vinyo szeriaszam, vagy valami hasonlo kotottseg? Sosem szereltem meg Mac-et, ezert kerdezem.