Kaspersky Rescue Tool indítása másik disztrón

Fórumok

A címben említett live médiumot próbálnám fixen beágyazni egy már meglévő disztró alá (mondjuk egy Manjaro XFCE alá). Ha jól emlékszem, egy Gentoo van a KRT alatt és bár valamelyik régebbi KDE jele van az indító ikonon, de az asztali környezet XFCE. Elméletileg jól behatárolható maga a Kaspersky Rescue Tool helye is, mert van egy asztali ikon, ami a /bin/valami.sh-ra mutat. Egyébként ezen az egy fájlon kívül az /opt/KRT alatt van az összes állomány szerintem. Van egy tool, amivel pl. ha USB meghajtóról indul a Live rendszer, akkor lehetne perzisztens területet faragni vele, de az nem lesz jó mert van egy már meglévő disztróm amit teli raktam mindenféle hasznos toolokkal, viszont ez még nagyon hiányzik.

Ha csak átmásolom ezeket az állományokat, akkor sem indul el, mert azt írja, hogy először a környezeti változókat telepítsem. Ha közvetlenül az /opt/KRT/bin/KRT futtatható állományt akarom indítani, akkor azt mondja, hogy nem tudja betölteni a *nem emlékszem nevű* modult, ami egyébként ott van mellette .so kiterjesztéssel. Sajnos nincs előttem a rendszer, így a pontatlanságokért elnézést.

Kíváncsi lennék, hogy valaki próbálkozott-e már ezzel vagy hasonlóval?

Még a naaaagyonokos ChatGPT-t is megkérdeztem, szerinte lehetséges más disztrón is futtatni, de mindig az a vége, hogy olvassam el a felhasználói dokumentációt. Abban nincs ilyen rész :)

Hozzászólások

Pont ez a "nem emlékszem nevü.so" lenne a lényeg, a gond az lesz hogy nincs meg az a shared lib ami kell neki vagy nem az a verzió van fenn.

egy ldd <amit inditasz>, megmondja milyen libeket keres és mit hol illetve nem talál meg.

Elvileg lehet házasítani más disztróval, de ha már itt elekadtál (mármint hogy mi az so-fájl és mire jó), ez küzdelmes lesz

Nem volt előttem a virtuális gép. Most átmásoltam a helyi gépemre, ez elvileg egy friss Manjaro XFCE. Ha a /bin/krt.sh-t indítanám, akkor "Please setup KRD environment variables before script execution!". Ha tudnám mik ezek a változók, szívesen be is állítanám. Ennek ellenére rápróbáltam a /opt/KRT/KRT állományra. Itt nem nyüszögött, elindult a GUI, hogy elfogadjam az EULát. (Egyébként a fent említett so a libGuiClient.so volt).

Miután elfogadom a feltételeket, elindul abetöltés, de "can't initialize service manager" hibaüzenettel leáll. Systemd van a gépen. A konzolon ennyi látszik:

compver: 18.0.11.3c 32-bit (Aug  9 2019 18:18:06)
Use client module </opt/KRD/Bin/libGuiClient.so>
QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 604, resource id: 11330483, major code: 40 (TranslateCoords), minor code: 0
QXcbConnection: XCB error: 3 (BadWindow), sequence: 875, resource id: 11331343, major code: 40 (TranslateCoords), minor code: 0

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

hogy nem tudja betölteni a *nem emlékszem nevű* modult, ami egyébként ott van mellette .so kiterjesztéssel.

a megfelelő LD_LIBRARY_PATH lesz az ami biztosan hiányzik neki.