Digi internet - Mikrorik 2011- Unifi AP AC Pro - Samsung S9+

Sziasztok!

Adott a tárgyban lévő konfiguráció.  1000 Mbit/s digi internet. Kábelen mérve, régi corde2quad asztali gépről stabilan működik az internet, szinte minden percben a legalább 665 Mbit/s le, és 325 Mbit/s felfele sebességekkel. Válaszidő 7 ms. A Mikrotik routerben a fastpath opció be van állítva, láthatóan működik. 

Az otthoni WiFi hálózatot több UniFi AP látja el  ( 1 db Unifi AP AC PRO, 2 db Unifi AP AC Lite), de teszt alatt 1 Unifi AP -AC PRO használok. Ez papíron a legerősebb. 3x3 Mimo kapcsolatra képes 5 GHZ-en.  Az AP-k kábelen, gigabites kapcsolattal kapcsolódnak, szintén gigabites switchez. Ugyanahhoz, amibe az asztali gép is van dugva. 

Kábelen asztali gépen tudom érni a 665 Mbit/s letöltési sebességet.

Wifi kapcsolattal, a kapcsolati sebességem közvetlenül az AP mellett 866 Mbit/s, de a mért speedtest.net-es letöltési sebességem a Samsung S9+ telefonon CSAK 259 Mbit/s .  A Samsung telefonon a feltöltési sebesség 220-260 Mbit/s. A feltöltési sebesség mindig nagyobb mint a letöltési sebesség a mobilomon. 

Próbáltam, csatornaváltást, 5 Ghz-en, kipróbáltam VT40-at használni VT 80 helyett az AP-nél,  játszottam az AP adóteljesítményével, levettem közepesre, felvettem erősre. Nem hozott javulást. 

Sajnos másik  5 GHz-es , nagyobb sebességű eszközökkel nem tudok jelenleg tesztelni.  Levittem minden teszt eszközt a pincénkbe, ahol már tényleg nem zavarná semmi, ott is ugyanez a helyzet. 

Kicsit elméleti a kérdés, mert a 259 Mbit/s sebesség is megfelelő lenne, ha nem érezném azt, hogy lehetne még jobb is. Ez egy kisvárosban van, környéken üres telkek, szembe szomszédok az út másik oldalán pedig 2.4 Ghz-et használnak, nincs nagyon ami zavarná az 5 GHz-es jelet. 

Felvettem a telefon teljesítményét max módra, rajta hagytam töltőn, úgy is mértem.   Probólam a másik 2 UAP AC Lite-val, ott is ugyanaz a helyzet.  Tudom, hogy a Wifi csak a kapcsolati sebesség 70-60 %-át képes átvinni, ráadásul nem is duplex, de akkor is illene olyan 500-550 Mbit-s sebességgel letöltenie.

Kipróbáltam, hogy az asztali gépet közvetlenül az UAP AC PRO 2. ethernet aljzatába dugom, vezetéken ott is ki tudtam mérni a 650 Mbit/s sebességet. 

Kérlek építő jellegű hozzászóllásokat írjatok, ne olyanokat, hogy a 200 Mbit/s több mint elég, meg, hogy a Wifi egy megfoghatatlan dolog, biztos más is használja stb. 

Amire főleg kíváncsi lennék, hogy ilyen kombóban Unifi AP AC PRo + Samsung S9+ használja-e valaki a hálózatát, és milyen le és feltöltési sebességeket ér el. 

 

Az unifi controllerben most így van beállítva az AP: 

Model
UniFi AP-AC-Pro
Version
6.2.49.14111
Board Revision
23
WiFi Experience (2g)
99%

WiFi Experience (5g)
100%

Memory Usage
43%
Load Average
0.04 / 0.08 / 0.08

Uplink
-
Speed
1000
Duplex
Full duplex
Down Pkts/Bytes
9 025 565 / 1.11 GB
Up Pkts/Bytes
5 230 749 / 0.99 GB
Activity
6.74 Kbps


RADIO (11N/B/G)

Channel
1

VHT20

Transmit Power
6 dBm / 9 dBm (EIRP)
Tx Pkts/Bytes
392 406 / 381 MB
Rx Pkts/Bytes
204 433 / 113 MB
Tx Retry/Dropped
13.4% / 0.0%
Rx Retry/Dropped
0.0% / 0.0%
Ch. Util. (Busy/Rx/Tx)
11% / 9% / 1%



RADIO (11N/A/AC)

Channel
42

36,+1

VHT80

Transmit Power
13 dBm / 16 dBm (EIRP)
Tx Pkts/Bytes
1 377 151 / 1.62 GB
Rx Pkts/Bytes
526 958 / 443 MB
Tx Retry/Dropped
5.7% / 0.0%
Rx Retry/Dropped
0.0% / 0.1%
Ch. Util. (Busy/Rx/Tx)
1% / 0% / 0%

 

 
 

Hozzászólások

Ennyit tud a telefonod. Wifi5-n szerintem nem is fog több menni. Wifi6 AP kellene ahhoz hogy lényegesen több legyen (és Wifi6 képes eszköz).
A MiMo meg a több antenna arra van az AP oldalon hogy ezt a sebességet több eszközzel is tudja hozni.

Gábriel Ákos

A reddit-en találtam egy topic-ot, ahol tesztelték, pont a Samsung S9+ sebességét, és ott elérték 534 Mbit/s le és 656 Mbit/s fel  sebességet, csak ott nem Unifi AP volt, hanem közvetlenül a router wifijét használták.

https://www.reddit.com/r/GalaxyS9/comments/8atw6q/comment/dx1upiv/

" Asus RT-AC68U router. It's flashed with Asuswrt Merlin firmware."

https://imgur.com/yqRVXbM

A teló szerintem tudna többet, csak az Unifi UAP + Samsung S9+  párossal nem találtam még forrást nagyobb elért sebességre. 

A 7ms amúgy nem egy túl jó érték, nálam vezetéken 2 alatt van. Unifi USG-vel.
A wifi-d a leírtak alapján teljesen oké.
 

Gábriel Ákos

Szerintem meg Fastpath-al is gyengus a Mikrotik gigabites nethez, én helyedben ahhoz nyúlnék előbb, nekem bosszantóbb ha a router vezetéken se bírja kihasználni az előfizetést, ha meg szeretnél egy kis forgalomgyurmázást (legalább CAKE vagy FQCodel, ha nem is komplett Queue tree), pláne csere. 

Sikerült elérnem asztali linuxos géppel, a gép az Unifi AC PRO második portjába van bedugva ( mikrotik 2011 még mindig a router,) 881 Mbit/s le és 325 Mbit/s fel sebességet. Másik servert ( nem a Digi Budapest választottam, hanem a Giganet szerverét. Úgy néz ki az gyorsabb, kevésbé leterhelt)

Így azt a következtetést  vontam le, hogy egyenlőre a kívánt tempót a mikrotik 2011 bírja, a kábel az Unifi AC PRO ig  is megfelelő. 

Telefonon továbbra is "nagyon" elmarad a sebesség, hiába csatlakozok 866 Mbit/s sebességgel. Mért érték csak 280 Mbit/s /280 Mbit/s  körül mozog.

Szerkesztve: 2023. 01. 18., sze – 11:21

Ez egy telefon.... ráadásul nem is mai darab.  mégis mit vársz tőle?

Az mondjuk érdekes, hogy a feltöltés a több - de ez szerintem mindenképp a telefon miatt van, nem az AP okozza.

Esetleg próbáld megmérni valami komolyabb wifi-s eszközzel is...

 

Ezen kívül a WiFi önmagában - még ha a marketing szövegekben mást is ígérnek, a gyakorlatban soha nem is fogja megközelíteni a kábeles sebességet. Ráadásul minden eset egyedi, hiszen mindetől is függ (ami a környezetében van) hogy milyen lesz a végeredmény.

 

Ha ez esetleg vígasztal, nálam itthon 1Gbs Digi vonal:

- kábelen 800Mbs körül méghető speedtest-en. 

- wifi-n csak 15/15Mbs. (Mert wifi, mert régi az AP, és csak 100Mbs-es uplinkje van, meg mert mert sok eszköz lóg rajta)

a gyakorlatban mégis minden problémamentes. senki nem panaszkodik.

 

szerintem.

Nem nagyon talalom, hogy milyen eszkoz van a telefonban, plane nem azt, hany szoros MIMO-t tud a pontosan. Talaltam arra utalo jeleket, hogy amerikaban mertek vele nagyobb tempot, de mivel az egy totalisan masik hardver (a nev, marmint, hogy galaxy s9, az ugyonaz, viszont europaban exynos, odaat pedig snapdragon alapokon epul), igy benne van a pakliban, hogy a masiknak jobb a radioja. Azt irja egyebkenta Samsung oldala, hogy MU-MIMO van, de azt nem, hogy ezen kivul hany streamet tud pontosan. A 866-os link sebesseget melyik eszkozod irta ki? Ez ugye elvileg, azt jelenti, hogy 2 stream megvan, amivel elvileg 450-500 elerese nem lehetetlen. 

Igen, tényleg 2 verziót gyártott annó a Samsung, és lehet ebből adódik a sebesség különbség. 

1 ilyen 5 GHz-es eszközöm van, ez a Samsung S9+ telefon. És az írta ki a 866 Mbit/s linksebességet, közvetlenül az AP mellett mérve.  A 866 sebesség 2x2 Mimo és VT 80. Szerintem így jön ki. ( Az ap egyébként 3x3-is tudna)

És 866 Mbit/s linksebesség mellett volt 259 Mbit/s a letöltésem wifin. Más 5 GHz-es eszköz nem volt bekapcsolva akkor. 

( van másik 5 Ghz-es teló, de azok nem tudnak csak sokkal kisebb linksebességet)

Itt szintén Digi 1Gbps FTTH, bitre pontosan ugyanezzel a telóval (exynos), viszont egy gagyi tplink wifi6 APvel, 5 GHz-en. A digi.hu/meres oldalon 250Mbps lefelé, 300 MBps fölfelé, következetesen. Speedtest.net szerint 400 Mbps

Egyébként vszeg a snapdragon vs exynos sokat számít.

:wq

Igen, a speedtest.net nálam is minden esetben többet mér, azt is használom mindig. :)

A telónk nem tudja a Wifi6-ot, csak ac-s.

De ezek szerint exynos-os S9+, mégha tp link AP-val, de tudja a 400 Mbps. 

Akkor ez lesz az elérendő következő célom, csak UAP-AC Pro/lite -tal :)  Köszi az infót és a mérést. 

Kicsit offtopic, de múlt héten voltam vendégségben és valamiért wifire kellett csatlakoznom. Telekom saját doboz, optikai net, minden alapértelmezésben Samsung S10e olyan wifi6  sebességet dobott, hogy kicseszte a szemem... Nagyon gyors.

Szerkesztve: 2023. 01. 31., k – 21:08

Én több lépésben mérnék a következők szerint:

  • Asztali gépre iperf3. Ha netán Windows lenne rajta, akkor nagyon vigyázz, mert a gyári build hibás (nincs is belőle új a hivatalos oldalon), komoly performanciagondjai vannak, a tcp window scaling környékén van benne elcseszve valami, ami kifejezetten a wifi-n lógó klienseket tudja érinteni. Sajnos nincs kéznél hirtelen a link, de google a barátod, vannak alternatív buildek újabb verziókból, azok jók. Linux esetén nincs ilyen gond.
  • Telefonra iperf3.

L2 mérés:

Gép a Mikrotik switcportjára, AP szintén. Itt látnod kéne az 5xx Mbit körüli értéket amit vársz, ha nincs semmi zavaró dolog a választott csatornákon, és közel vagy az AP-hez, no meg természetesen 80Mhz-en vagy. Ha már itt baj van, akkor kár is tovább mérni. A gép egyébként akár mehet az AP portjába is közvetlenül, ezzel még a Mikrotik switchét is kihagyod (ez esetben nyilván kell a gépre egy dhcp szerver, vagy manuálisan kell IP-t adni a telefonnak).

L3 mérés:

Natolj a Mikrotikkel a gép és a telefon között, és mérj így is. Ha tovább akarsz ásni, akkor ppp szervert is csinálhatsz a gépen, amibe a Mikrotik betárcsázhat pppoe-vel, ezzel szimulálva a Digit. Bár innét ez már fingreszelés kategória, hiszen sokan megtették már ezt a 2011-el, felesleges talán ebbe időt tenni, van egy csomó benchmark és review a neten. Ha jó az AP és a wifi, akkor itt nagy meglepetések nem érhetnek, a routernek azt kell tudnia pppoe-vel amit az interneten is írnak róla :)

Nálam amúgy egy RB3011 + UAP-AC-PRO hozza az elvárt számokat LAN-on, és WAN-on is (szintén Digi/pppoe). Azaz megvan az 5xx Mbit 5Ghz wifin, arra képes klienssel.

Linuxos az asztali gép. 

Iperf3-at telepítettem, indítottam: 

 sudo iperf3 -s
 

A telefonon felraktam ezt, ebben van iperf3 modul.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appplanex.pingmasternetworktools&hl=en_US&gl=US

 

Az AP-ra csatlakoztam 5 GHz-en, VT80 ( az AP mostani beállításai:

RADIO (11N/A/AC)

Channel

106

100,+1

VHT80

Transmit Power
22 dBm / 25 dBm (EIRP))
 
 

, az asztali gép az AP második gigabites portjára volt dugva. A mobilon az adatkapcsolat 866 Mbit/s volt, a teszt indításakor és a végén is. 

IPv4 TCP-n mérve:

Server listening on 5201
-----------------------------------------------------------
Accepted connection from 192.168.42.42, port 39708
[  5] local 192.168.42.80 port 5201 connected to 192.168.42.42 port 39710
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-1.00   sec  31.9 MBytes   267 Mbits/sec                  
[  5]   1.00-2.00   sec  34.5 MBytes   289 Mbits/sec                  
[  5]   2.00-3.00   sec  34.2 MBytes   287 Mbits/sec                  
[  5]   3.00-4.00   sec  34.3 MBytes   287 Mbits/sec                  
[  5]   4.00-5.00   sec  34.3 MBytes   287 Mbits/sec                  
[  5]   5.00-6.00   sec  34.1 MBytes   286 Mbits/sec                  
[  5]   6.00-7.00   sec  33.8 MBytes   284 Mbits/sec                  
[  5]   7.00-8.00   sec  34.0 MBytes   285 Mbits/sec                  
[  5]   8.00-9.00   sec  35.1 MBytes   295 Mbits/sec                  
[  5]   9.00-10.00  sec  34.0 MBytes   286 Mbits/sec                  
[  5]  10.00-10.07  sec  2.48 MBytes   289 Mbits/sec                  
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-10.07  sec   343 MBytes   285 Mbits/sec                  receiver
-----------------------------------------------------------

IPv4 UDP-n mérve, elég kis számokat hoz:

Server listening on 5201
-----------------------------------------------------------
Accepted connection from 192.168.42.42, port 39730
[  5] local 192.168.42.80 port 5201 connected to 192.168.42.42 port 59981
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate         Jitter    Lost/Total Datagrams
[  5]   0.00-1.00   sec   123 KBytes  1.01 Mbits/sec  20387.335 ms  0/87 (0%)  
[  5]   1.00-2.00   sec   129 KBytes  1.05 Mbits/sec  58.278 ms  0/91 (0%)  
[  5]   2.00-3.00   sec   127 KBytes  1.04 Mbits/sec  1.979 ms  0/90 (0%)  
[  5]   3.00-4.00   sec   129 KBytes  1.05 Mbits/sec  1.138 ms  0/91 (0%)  
[  5]   4.00-5.00   sec   127 KBytes  1.04 Mbits/sec  0.799 ms  0/90 (0%)  
[  5]   5.00-6.00   sec   129 KBytes  1.05 Mbits/sec  0.310 ms  0/91 (0%)  
[  5]   6.00-7.00   sec   127 KBytes  1.04 Mbits/sec  0.397 ms  0/90 (0%)  
[  5]   7.00-8.00   sec   129 KBytes  1.05 Mbits/sec  0.648 ms  0/91 (0%)  
[  5]   8.00-9.00   sec   127 KBytes  1.04 Mbits/sec  1.091 ms  0/90 (0%)  
[  5]   9.00-10.00  sec   129 KBytes  1.05 Mbits/sec  0.655 ms  0/91 (0%)  
[  5]  10.00-10.04  sec  5.66 KBytes  1.06 Mbits/sec  0.575 ms  0/4 (0%)  
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate         Jitter    Lost/Total Datagrams
[  5]   0.00-10.04  sec  1.25 MBytes  1.04 Mbits/sec  0.575 ms  0/906 (0%)  receiver

A csatorna használat így néz ki egyébként: 

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=5415Ghz.jpg

Sajnos közelben 5 Ghz képes csak olyan van ami nem AC-s. Jövő hónapig várnom kell, amíg jönnek rokonok hozzánk, az Ő eszközükkel tudok talán tesztelni. 

Addig próbálgatom a FW cseréket  (downgrade)  az Unifi AP-n, hátha megoldja a problémát. Az S9+ telefonom nem nagyon akarok downgradelni, újrahúzni.

Tesztelésként átállítottam a csatorna szélességét VHT40 -re és VHT20-ra:

speedtest.net eredemények alkalmazásból:

asztali gép (vezetékes): 881/325 Mbit/s

S9+ wifi 5 GHz, VHT40: 204 /274 Mbit/s  (wifi  kapcsolódás sebessége az elvi max volt: 400 Mbit/s a teszt alatt végig)

S9+ wifi 5 GHz, VHT20: 122 /141 Mbit/s  (wifi  kapcsolódás sebessége  173 Mbit/s a teszt alatt végig)

S9+ wigi 5 GHz, VHT80: Eddig 280 Mbit/s volt a mért legtöbb.

20 MHz szélességre váltásnál látszódik a különbség, érdekes, hogy az upload nagyobb. 

40 MHz szélességnél igazából nem sok különbség van a feltöltés oldalon, ( nem lett rosszabb sokkal). Letöltés oldal rosszabb, de nem drasztikusan. Ha 400 Mbit/s csatlakozási sebességgel a feltöltésnél el lehet érni a 274 Mbit/s sebességet, akkor 80 MHz-en, 866 Mbit/s csatlakozási sebességgel illene olyan 400-450 Mbit/s hoznia letöltés irányban.  

Szóval olyan mintha a 80 MHz-es csatorna szélességből adódó sebességet a telefon nem használná ki egyáltalán, vagy mert nem elég gyors hozzá, vagy hibás benne a FW, vagy túl van terhelve stb. Vagy inkább a 2x2 MIMO nem működne megfelelően. 

A telefon 2x2 MIMO képes. Olyan lehet, hogy 2x2 MIMO-ként csatlakozik, de csak 1x1 küld és fogad adatokat, de a kapcsolati sebességet fenntartja ? Kicsit szofisztikus, de elképzelhető, pl HW, SW hiba miatt?

Mindamellett, hogy az hogy rá van írva az AP-ra, hogy 1300Mbit, az azt jelenti, hogy labor körülmények között, Faraday kalitkában, teljesen tökéletes beállításban, egyirányban ennyit tud magából kitolni. Bármi ami ettől rosszabb és illetve zavaró körülmény, az nyírbálja a sebességet.

Szóval a 2011 sem egy erőbajnok, és mikrotiknél amúgy az sem feltétlen mindegy, hogy melyik portba van dugva a kábel, mert nem egyformák (pl. külön switch chipen vannak, amik között csak CPU-n keresztül megy az átjárás... ami egyébként kb. ennyit tud erőből)

"Sose a gép a hülye."

Még csak nem is azt jelenti...

Hanem azt jelenti hogy 2.4-en tud mondjuk 450-et (3x150 a 3 mimo miatt) + 5ghz-en a többit.

Értelemszerűen egy kliens maximum annyit tud kirángatni az ap-ból ahány "mimo sávot" egyszerre meg tud enni.
Az AP-ban a több MIMO-val meg az az okosság hogy nyélen elférnek egymás mellett a kliensek.

Gábriel Ákos

Igazából, ha nem nézzük a marketing trükköket, hogy a gyártók szeretik összeadni a 2.4-es és 5GHz-es sávon elérhető sebességet, akkor a megadott "throughput" érték valós technikai jelentéssel bír.

A valós throughput alatt azt kell érteni, hogy amikor éppen küldi a csomagot, akkor ténylegesen ennyi a signaling rate. Ha linked 1300mbit/s, akkor csomag átvitele valóban a csomagméret/(1300Mbit/s) idő alatt történik meg.

A felhasználó számára elérhető "goodput" ennél viszont lényegesen kevesebb lesz, laborkörülmények között is. Leginkább amiatt, hogy az egyes csomagok (pontosabban keretek, frame-ek) között jelentős üresjárati idők vannak, amíg az RTS/CTS csomagváltás megtörténik (részben figyelmeztetve a környező állomásokat, hogy véletlenül ne pofázzanak bele a készülő adásba), valamint az adó meggyőződik róla, hogy a csatorna szabad, figyelembe véve a jelterjedési időket. Egyszerűen ez a megosztott wireless médium szükségszerű overheadje. Ez ellen vannak a AMPDU, AMSDU megoldások, amivel (picit egyszerűsitve) több csomagot tudnak összevonni egy keretbe, így az overhead összesen kevesebb lesz, de ezekkel együtt is csak kb az idő felében tud hasznos adatot forgalmazni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2023. 02. 05., v – 08:59

Wifi6 2x2 és 4x4 Zyxel AP-im vannak, és a fiókban van egy S9+, most egy S21-et használok. Internet a Vodafone-tól, régi UPC kábel 500/20 Mbps. Mindkét telefon csak 2x2, tehát ez nem szűk keresztmetszet.

Az S9+ 866 Mbps-al csatlakozva 150 Mbps-ot visz át Speedtesttel.

Az S21 902 Mbps-al csatlakozva 400 Mbps-ott tud.

3m-re vagyok az AP-tól és annak a beállítása 6/11 dBm.

Sztem eljárt az idő a 2018-as telefonok fölött. Azt még nézd meg, hogy nincs-e beállítva az akkukímélő mód, de nálam ez nem számított.

Kicsit előrébb jutottam. 

Megfordítottam a tesztelés irányát. AZ AP AC PRO eszközt kliensként használva ( 5 GHz- VHT80) rácsatlakozva az egyik AP AC Lite-ra a másodlagos ethernet portján az asztali géppel 536 / 287 -et sikerült mérnem. 

Ez volt a felállás: 

Digi Ont -> Mikrotik 2011 -> Unifi UAP Lite ( 5 Ghz VHT80)  -> 2x2 MIMO ( 866 Mbit/s TX/RX kapcsolati sebesség teszt alatt -> Unifi AC-PRO -> Asztali linuxos gép. Eredmény 536 /287. Ennél nem is lehetne több, hiszen a 866 2x2 MIMO max sebessége itt van. 0,6X x 866  .

Szóval most úgy néz ki sikerült leszűkíteni a telefonra. Legalábbis 2 AP között megvan az elérhető max sebességem. Ugyanakkor más fórumon, meg megerősítették, hogy mértek a telefonnal ( S9+) 465 Mbit/s letöltést. Még nem tudom, hogy milyen Android/FW verzióval.