Windows alatt képernyőt rögzítenék.

Linux alatt simplescreenrecorder-t használok. Pár kattintás, kiválasztom melyik képernyő, mennyire tömörítsen, hová kerüljön a felvétel, aztán megy. Az évek során sokszor használtam. Egész napos tréningek felvételére is jó. Ha szünet alatt megállítom, akkor utána új fájlban folytatja, amit szintén kedvelek.

Windows alatt korábban OBS stúdiót használtam, talán 1-2 alkalommal, és úgy emlékszem, hogy működött. Utálom, hogy a simplescreenrecorderhez képest mennyire túl van bonyolítva. Eltelt egy kis időbe, amíg be tudtam állítani, hogy egyáltalán el tudjak kezdeni felvenni vele dolgokat.

Nemrég újratelepítettem a gépemet (a Windows szokásos elrothadása miatt). És ha már, akkor engedtem, hogy Win11-re upgrade-eljen.

Szerdán és ma használni próbáltam az OBS stúdiót tréning felvételére, és csúfosan kudarcot vallott. Szerdán a másfél órás felvétel után amikor a stop recording-ra kattintottam, azt írta, stopping... aztán órákon át semmi. Közben a gép laggolt. Se egy YT videó, se egy spotify zene lejátszása nem ment akadás nélkül. Miközben állítólag a processzor 1% környékén leterhelve lógatta a lábát. Simán azt hittem, hogy az OBS lefagyott. Órákkal később rebootoltam. Utána nem volt lag, örültem. A másfél órás felvételből készült egy 12 perc hosszú, videó, amiben nem lehet előre-hátra tekerni.

Ma egész az egész napot fel akartam venni. 4 darab kb. 2-1-1-3 órás menetből lett egy 24 perces nem tekerhető felvétel, két 1 órás, tökéletes felvétel, és egy 3 óra hosszú, aminek a második felében az audió és a videó teljesen el van csúszva, és az utolsó mittudomén 30 percben valamiért az üres első képernyőt rögzítette (talán, mindenesetre amit korábban felvett a második képernyőn, az nem látszik). Ja, az első menet után rebootoltam, mert úgy tűnt, az OBS lefagyott, és közben indítanom kellett volna a második menetet. A második és harmadik rész végén, amikor a stop recording-ra kattintottam, azonnal leállt. A harmadik menet végén ugyanúgy stopping... és végül kb. 7 óra múlva sikerült befejeznie.

Eléggé felbosszantott a dolog. Gondoltam, valami mást használok majd. Szomorúan láttam, hogy simplescreensaver nincs windows-ra. (Pedig más Qt-s programokat használok, pl. Okular-t és Filelight-ot).

A microsoft store-ból feltettem 3 különböző ingyenes, legalább 4 csillagos értéklésű screen recordert. A háromból egyik se tudja a második képernyőt rögzíteni, a háromból kettő ráadásul pénzt kér, hogy ne legyen vízjel, vagy ne álljon le x idő után. Le is töröltem mind a hármat a csipába!

Most komolyan? Ilyen nehéz ez?

Segítsetek! Melyik az a program, ami nem próbál arra rávenni, hogy fizessek még, fel tudja venni a) a teljes desktopot (2 képernyő), b) választhatóan a teljes első vagy második képernyőt, c) egy tetszőlegesen kiválasztható ablakot, pl. egy böngészőt. Tudom órákon át futtatni, és a végeredmény egy használható video fájl lesz? Mindezt Windows alatt.

Nem baj, ha nincs erősen tömörítve az eredmény (pl. a simplescreenrecorder is azt csinálja, hogy alapból szinte nem tömörít, cserébe nem terheli le a gépet, és utólag, a felvétel elkészülte után majd valami programmal az ember tömörít igény szerint). De ha menet közben tömörít, az is jó. A gép elméletileg elég erős, egy videó tömörítés nem kellene, hogy túlterhelje. (i7-1065G7 CPU, 32GB RAM, talán valami hardveres videó tömörítést is lehet használni).

Hozzászólások

A jól bevált módszeredet ne cseréld le! Indítsd el a pici és puha tömör gyönyört egy Linux host-on és rögzítsd a simplescreenrecorder-el. ;) Azt gondolom, hogy a W11 TPM-ét át lehet csövezni a KVM-en pl. így nem fog nyűgni ez miatt sem. A remmina is képes áthozni hangot...

vfero

OBS egy ideje támogat hardveres encode-olást, de el tudom képzelni, hogy ez nem működik megfelelően, ezért tart sokáig a felvétel leállítása és ezért használhatatlan a felvétel. Első körben megpróbálnám letiltani a hardveres gyorsítást OBS-ben.

Utálom, hogy a simplescreenrecorderhez képest mennyire túl van bonyolítva. Eltelt egy kis időbe, amíg be tudtam állítani, hogy egyáltalán el tudjak kezdeni felvenni vele dolgokat.

Ez azért van, mert a streamereknek találták ki, több forrás egyidejű kezelésére, átmenetekkel, compositinggel, effektekkel, stb. Egy forrásból felvételre valóban picit overkill, de egyszerűbbet nem nagyon tudok ajánlani. Esetleg, ha csak egy ablakot szeretnél felvenni, az Xbox Game Bar (Win+G) működhet, ami alápértelmezetten telepítve van.

Első körben megpróbálnám letiltani a hardveres gyorsítást OBS-ben.

Köszönöm a tippet! Majd megnézem, megtalálom-e a beállítások között, aztán tesztelem.

Esetleg, ha csak egy ablakot szeretnél felvenni, az Xbox Game Bar (Win+G) működhet, ami alápértelmezetten telepítve van.

Erről nem is hallottam még. Megnézem.

Köszi!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Erről nem is hallottam még.

Persze, mert szokásod szerint most is előbb kérdeztél, mint hogy internetes keresőt használtál volna. Legalábbis én el nem tudom képzelni, milyen nyakatekert módon kell keresni ahhoz, hogy a beépített megoldásról ne legyen szó az első három találatban.

:)

A beépített csomagkezelőben kerestem. Ugyanúgy, ahogy Linux alatt tenném. Nem gondoltam rá, illetve nem vettem észre, hogy a rendszer részeként jön

Amúgy vigyázz, a stressz árt az egészségednek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Esetleg, ha csak egy ablakot szeretnél felvenni, az Xbox Game Bar (Win+G) működhet, ami alápértelmezetten telepítve van.

Ez de fosul működik! De úgy néz ki, hogy legalább működik, ami a korábbi tapasztalataim fényében egyáltalán nem magától értetődő.

Az, hogy gombnyomással indítható a felvétel, az jó. De egyfelől nem tudom, hogy mit vesz fel*, másfelől valamiért az egész Game Bar másként működik mint bármi más ablakos dolog Windózon. Nem lehet áttenni az ablakokat a második képernyőre. De az, hogy melyik képernyőn jelenik meg, az random. Ha az alsó képernyőn van, de felül szeretném, akkor annyira fel tudom tolni, hogy az ablak fejléce már ne látszódjék. Így megragadni se tudom, hogy máshová áttegyem. Meg bezárni se. Szerintem ezt a terméket nem látta UX mérnök.

* Azt írod, hogy ablakot. De melyiket? Az éppen aktívat?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezt teljes képernyőn futó játékokhoz találták ki, ahogy a neve sugallja. Amikor megnyitod akkor az aktív alkalmazás felett jelenik meg, overlayként. Az szinte csak véletlen, hogy nem csak játékokkal működik, épp ezért bizonyos alkalmazásokkal nem is működik (pl. cmd.exe). A felvétel akkor is megy, amikor nem látszik, sőt, el lehet indítani a Game Bar megnyitása nélkül is a megfelelő globális gyorsbillentyűvel. Vagyis a helyes használata úgy néz ki, hogy kiválasztod a felvenni kívánt alkalmazást, megnyitod a Game Bar-t, elindítod a felvételt, bezárod a Game Bar-t, majd a felvétel végén megint megnyitod a Game Bar-t, leállítod a felvételt és végül bezárod a Game Bar-t.

Én ezt használom: Free Cam

https://www.freescreenrecording.com/

Igaz nem egyből készít videó fájlt. Hanem egy átmeneti formátumban tárolja. Viszont így gyorsan tudod benne a felesleges részeket kivágni stb. Majd exportálod.

Pedig elsősorban én is az OBS-t javaslom (esetleg valami másik verziót, terjesztést belőle, meg rendszergazdai joggal futtatni), ha az nem, akkor Bandicam, de az meg fizetős, ha jól emlékszek.

Ha a videóban nem lehet tekerni, akkor ereszd rá az ffmpeg-et, és indexeld azzal újra a videót. Átkonvertálod a fájlt, copy codec-kel videónál, audiónál, és ugyanolyan konténerbe tegyed, pl. mp4, vagy mkv, vagy amiben most van.

Egyébként meg ja, a legtöbb fórumos topikban menni szokott a szokásos hülyeség, hogy a Windows a king, mindent arra írnak, arra minden elérhető, Linux az szar, nincs rá semmi, nem kompatibilis, nem olyan a FOSS szoftverek minősége, olcsó/ingyen húsnak híg a leve, sose lesz Linux desktop éve, stb.. Erre meg mikor hosszabb linuxozás után az ember Windows elé ül, akkor látja, hogy mennyire nincs így, a linuxos szoftverek sokszor mennyivel jobbak, hiányoznak Windows alatt, akkor tanulja meg ezeket értékelni. Plusz még kínosabb, mikor keresztben fordul elő, pl. mikor egy-egy windowsos szoftver jobban fut Wine-ban, meg DXVK Protonban (pl. GTA IV), mint natívan, Windows alatt, igaz ez ritkán fordul elő, de bele lehet futni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

OBS mai napig pipecül rögzít nálam. Nyílt, sajna nyilván ehhez túl sokat tud.

Szerkesztve: 2022. 12. 03., szo – 22:15

Fentebb már írták a freecam-et. Pici, praktikus. A végén exportálhatsz wmv-be, mi nagyon szeretjük.

 

Ui kijelöléssel adhatod meg a kért területet, szóval kettes monitor nem akadály.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem, wmv-be exportálni nem lehet. Próbálkozni lehet vele, de ha megtudom, hogy valaki még most 2022-ben, vagy utána is ilyen szutyok MS-os formátumba exportálgat akármit is, szépen büntetésként kiosztatok vele egy léccel történő önvalagverést, amíg nem vörösödik ki a hátsója.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, a fétis az a wmv használata. Félre ne értsd, menő volt az, kb. 20 évvel ezelőtt. A MS elvetélt kísérlete, hogy a nyílt szabványokat saját zárt szabvány tolásával kiváltsa, és olyan zárt dominanciát szerezzen, mint a webnél az IE-rel. Ha nem muszáj, nem ragaszkodnék ma már hozzá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nincs MS Office a gépemen. Libreoffice-t használok, vagy ha nagyon kell, akkor felhős MS szoftvereket. Talán Microsoft365 mostanában épp a neve.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

ShareX
Egyszer kellett Win alá, aztán ez maradt. Kollégáknak ezzel készítek néha (ki)oktató képernyőfelvételeket. Csak rövideket, mert a végére elfelejtik az elejét. Opensource, ffmpeg-et használ. Mindennel is felszerelték, amit én nem használok, mert a Win környezet kényszerből van használva. (CAD, PLC ... ilyesmik) Eddig nem volt vele problémám.

Esetleg lehetne közvetlenül ffmpeg-gel is rögzíteni videót a képernyőről. Hiszen az OBS is egy ffmpeg frontend végső soron. Mondjuk azt nem tudom, hogy Windows alatt milyen eszköznévvel kell erre hivatkozni, hogy működjön. Csak Linux alatt csináltam ilyet, de kötve hiszem, hogy Win-en ez a v4l2 meg /dev/video0, stb. működne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 12. 04., v – 11:37

én rendszeresen használom win10 alatt, CAD oktató anyagokat veszem fel Nvenc-el. nem volt még gondom vele.
itthoni nagyobb streamerek (TheVR) is ezt használják folyamatosan, több órás streameket veszik fel.

Szerkesztve: 2022. 12. 04., v – 10:05

Én OBS-t használok Win11 alatt, nekem jól működik, illetve korábban ShareX-et is használtam, az is jó, de egyébként lehet ffmpeg-et is, megfelelően felparaméterezve.

Én is OBS-t javasolnék, nekem Linux és Win10 alatt eddig soha semmi baj nem volt. Win11 tapasztalatom nincs. Én online előadást szoktam vele menteni saját részre, meg élő adást stream-elünk olykor. Mind a két téren nálam problémamentes. Egyedül Linux (Cinnamon) alatt nem sikerült ablak tartalmat mentenem eddig, azt komplett képernyő mentéssel oldom meg (teljes képernyősen kitéve az ablakot az adott képrenyőre). Ez Windows alatt teljesen jól működik, a háttérben is lehet a mentett ablak, akkor is jó lesz.
Sőt, ha teszel fel virtuális hangkártyát (van ingyen és pénzért is), akkor tudod úgy menteni a hangot OBS-sel, hogy mentés közben teljesen más szól mondjuk a hangszórón, fülesen...

Az OBS alapjában véve nem képernyő rögzítő progi, hanem streamer. Az egyszerű képernyő (vagy akár ablak, tartomány) rögzítés csak egy felhasználási módja. Ezért bonyolultabb a kelleténél annak, aki nem a teljes funkcionalitását szeretné.

Esetleg azt nézd meg, hogy alapértelmezetten MKV-be ment vagy sem. Ugyanis az MKV nem érzékeny rá, ha bármi miatt megszakad az írása, a megszakadás pillanatáig jó lesz. Ellenben ha mp4-be mentesz, az nem bírja a "szabálytalan" véget, az simán elveszhet kompletten vagy sérülhet tartalmilag. Emiatt az OBS-ben van is olyan opció, hogy automatikus konverzió MKV-ról mp4-re a rögzítés végén (ez csak egy copy - nincs átkódolás vagy ilyesmi -, mert a tartalom azonos, csak a tárolási formátum más).

A másik a HW gyorsítás használtala. Támogatja nyilván a diszkrét GPU-kat, de pl. az Intel CPU-ban lévő iGP is használható HW gyorsításra, ha olyan a kimeneti formátum (felbontás, színtér, leképzés, stb.), amit az támogat hardveres kódolásnál. Ezt egyszer kell kikeresni (utánanézni doksiban), majd beállítani, és onnantól nincs vele gond.

Én még 2 fps-nél többet nem tudtam VLC-ből kicsikarni Windowson (DirectShow device screen://), az meg a legtöbb esetben nem elég. Lehet, hogy megvan a trükkje, de az engem is érdekelne.

Szerk: kipróbáltam és megy több fps-sel is, lehet, hogy kevertem valamivel, nem tudom.

Ahogy látom ffmpeg ezt a DirectShow filtert ajánlja, nyilván ez működik VLC-vel is. Illetve Windows 8+-on inkább a Desktop Duplication API-t, amit viszont ahogy nézem VLC (még?) nem támogat.

Szerkesztve: 2022. 12. 05., h – 13:31

én OBS-t használok és van hozzá HDMI rekorder box - ami USB 3.0-ra tolja ki, amit HW-es tömörítéssel rögzít az OBS szoftver - így bármilyen anyagot fel tudok venni egész képernyőt vagy csak egy ablakot. Van még külső MIC bemenet, hanggal kiegészíthető a felvétel vagy a streaming adás.

For Whites Only meeting room!

https://www.flashbackrecorder.com/express/

Ha editálni is akarod az eredeti formátumban, akkor kell csak megvenned a pénzest. Az új verzió mintha csak 720p-ben rögzítene, de az előzőben nem volt ilyen limit, akinek 4k kell for free, az használja azt.