MacOS Ventura - kezelőfelület betűtípusa, mérete?

Fórumok

Sziasztok!

Kezdő Mac-esként abba futottam bele, hogy nem találom a kezelőfelület testreszabásánál azt az opciót, hogy mekkora legyen a betűméret. Találtam support oldalon olyan bölcsességet, hogy a képernyő felbontásnál lesz majd erre is opció - de nincs. A Megjelenés menüpontban sincs. Az Íróasztal és Dock beállításoknál sincs. A Kisegítő lehetőségeknél van olyan, hogy nagyítás, de nem akarom a nagyítót használni, hanem a teljes kezelőfelületen szeretném a betűméretet növelni. Vajon hova rejtették ezt a beállítást?

A gép egy Intel procis Mac Mini, HDMI-vel kapcsolódik egy 2K-s monitorhoz, tehát nem beépített monitorról van szó.

Előre is köszi a segítséget.

Hozzászólások

System Preferences > Displays > alul Display Settings > Resolution: scaled > kivalasztod a meretet ami tetszik

Nálad Ventura van, és van ilyen? Nálam a felbontás van, a színprofil, a képfrissítés Hz-ben, és az elforgatás. Alatta van még a Night Shift, és a "Haladó.." feliratú gomb, ahol a kiterjesztett képernyő beállításai vannak.

A felbontások listájában csak fix értékek vannak, és nincs olyan, hogy skálázható.

Frissítettem a leírást, hogy egyértelmű legyen, hogy ez egy Intel procis Mac Mini, HDMI-vel kapcsolódik egy 2K-s monitorhoz, tehát nem beépített monitorról van szó.

Köszi, ezen túlvagyok. Mint feljebb írtam, nem jelenik meg nálam olyan opció a felbontásnál, hogy méretezhető. Csak fix, pixelszámokkal megadott felbontások közüllehet választani.

Viszont nem szeretném a képernyő natív felbontását elállítani. Ha ilyen primitív megoldás megfelelne, akkor ezzel az erővel a redmondi csodarendszert is használhatnám.

Mac-en máshogy megy, leaglábbis retina display esetén, van a rendering felbontás, meg a fizikai. ezzel a méretezés dologgal csak a rendering felbontást állítod.

Dobj már képernyőképetket pls. a relaváns Rendszerbeállításokról, meg a rendszerinformációk display részéről.

Pontosan, milyen tipusu monitorod van? Alapvetoen a felulet, fix DPI-hoz keszult, igy nem meretezhetoek az elemek. Ezen kivul, ketto sweet spot van, nem retina monitorokhoz a 100-120 DPI (az Apple jellemzoen, kb 110 DPI-vel adta ki a nem retina asztali gepeit), nagyfelbontasu, "retina" megjelenitonel, pedig 200-240 kozotti DPI a jo. Ertelemszeruten, ami 100 dpi alatt van, ott minden nagy lesz, ami 120 felett, ott pedig minden kicsi. Ha a monitorod kb 160 DPI-t reportol magarol, akkor kb retinanak fogja nezni es meg fog jelenni ez a skalazas. Itt, akkor kapod a legszebb eredmenyt, ha 2:1 skalazol (tehat a logikai felbontasod fele lesz, a fizikai felbontasnak, azaz egy 4k monitort 1080p nagyfelbontasu monitornak hasznalsz). Tehat a 160 DPI-s 27"-es 4k monitorod, igy kb 80 dpi nem retina monitornak felel meg, amin minden orias lesz. Windowsnal 96 dpi-nel van a "sweet spot", de nagyon sok, az olyan tipusu monitor, ami mind a ketto platformon borzalmas es skalazasert, kuzdelemert kialt (ezeket alapvetoen nem kell megvenni). Ilyen monitor pl. a korabban emlegetett 27"-es 4k, de a 27"-es 1080p is "elcseszett", a 32"-es 1440p-vel egyutt. Bovebben kb itt es itt nezhetsz szet.

Lenovo L27q-30 monitorom van. A dpi-t nem feltétlen akarom állítani, mert egyébként teljesen jó minden a monitoron. Egyedül a Mac kezelőfelület, a menü, a párbeszédpanelek betűméretét venném nagyobbra. Ez Linuxon egy csomó ablakozó felületen (KDE, Cinnamon, XFCE) gond nélkül állítható. Nem gondoltam volna, hogy a Mac ennyire bedrótozza a kezelőfelületet.

Szerkesztve: 2022. 11. 17., cs – 16:57

Ez egy 27"-es, 1440p-s monitor, tehat 2560x1440. 108 DPI. Ez kb, a tokeletes pelda. Az Apple iMac 27"-es nem retina modelljei is (ahogyan a tobbi monitora is, 27"-es Thunderbolt es Cinema Displayek) ugyonilyen felbontasu/dimenzioju panelt tartalmaznak. Ezen minden akkora meretu, amit kitalaltak, en is egy ilyen felbontasu, 27"-es kijelzot hasznalok. 

Szerk: ezt, hogyhogy nem sikerult valasznak kuldeni?!

Nem igazan ertem, hogy milyen egermozirol beszelsz. Elvileg, ugyonakkora kellene legyen nalad minden, mint nalam. Nalam pedig jelenleg minden ugyonakkora, mint amekkora kb. az elmult 20 evben volt. Ahogy nott a kijelzo meret, ugy nott a felbontas, hogy az elemek merete, ne nagyon valtozzon. Sok weboldalon, igy is negativ zoomot kell beallitani, hogy kenyelmesen olvashato legyen.

Ebben nincsen tul sok hulyeseg? 27"-es meretben, a DPI alapjan, a 16:9-es 2560x1440-es kijelzo NEM szamit retinanak, ott nem skalaz az OS. 13.3"-as meretben, a 2560x1600 16:10-es kijelzojuk retinanak szamit a DPI alapjan, ezert ott van skalazas. Ha van valkainek 16:9-es, 2560x1440-es 17-18" meretu kijelzoje, meg azt is retinanak fogja nezni, de 20-21" meretben, mar nem. Miert akarna barki, retinat hasznalni 27"-en? Az olyanm mintha lenne egy 27"-es, 1280x720-as kijelzod. Az nem jo semmire. Egyszeruen nem birom vegignezni. Azt se ertem, hogy miert akarnek venni 27"-es 4k displayt. Az nem retinaban kicsi, oda 40-42" kene 4k-nal, retinaban pedig 1080p logikai miatt, iszonyatosan nagy lesz minden. 

egy ideig en is kuzdottem vele, apponkent kulon lehet allitani a menu fontmeretet, mar ahol lehet, de nem az igazi.

a retina mod meg nem mindne monitoron allithato, nekem pl. az lg ips monitort tv-nek erzekelte hdmi-n, csak akkor lehetett allitani felbontast vagy barmit 1080p helyett ha displayporton kotottem be atalakitoval... lecsereltem egy samsungra, azzal nincs ilyen gond.