Macbook magyar billentyűzetkiosztás

Fórumok

Hogy van ez? Eddig azt hittem van erre valami szabvány. A betüket megtalálom, de a többi írásjel kb mind máshol van.

Van erre valami térkép? Vagy át lehet állítani?

 

Update: ezzel a két layouttal müködik: https://github.com/gaborbata/mac-hun-keyboard (egyikkel a builtin, másikkal a külső bill.)
Reboot után a custom layout használható olyan appokban is, ahol előtte nem (Mail, MS Office dolgok, etc..)

Arra, hogy a kűlső billentyüzetetn í-0 fel van cserélve még nem találtam megoldást, így két layoutot kell használni...

Hozzászólások

Nem ismerem a Mac-et, de elvileg van erre szabvány, ISO, a számát nem tudom, de a magyar, 101 és 104 gombos qwertz szabványosítva van. Ugyanúgy kéne működjön Mac-en, nem csak az ékezetes karaktereknek, hanem mindennek, számok, írásjelek, stb.. Max. a PC-s Ctrl helyett Command, az Alt helyett Option billentyű van, stb.. Nagyon másnak nem kéne lennie. Windowson, Linuxon, BSD-ken legalábbis egységesen működik, nem látom be, hogy az Apple miért csinálná ezt is teljesen máshogy.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Annak idején kerestem ilyen szabványt, mert én is úgy gondoltam, hogy van. (pont Mac kapcsán, mert roppant idétlen a magyar billentyűkiosztás) Nem találtam. A layout többé-kevésbé szabványosítva van (ANSI vs ISO), viszont az egyes nyelvi billentyűzeteken a speciális írásjelek meg egyéb karakterek (\|<> és társai, amelyekhez az Alt vagy Ctrl kell) egyáltalán nincsenek. A betűk elrendezése pedig a Mac billentyűzeten is megegyezik a Windowsos kiosztással.

Már csak egy problémám van, ha külső billentyüzetet használok, akkor az í és 0 fel van cserélve. Erre valami megoldás?

én a Karabiner-Elements nevű programot használtam erre. felül lehetett írni, a 0-í parancsot, csak bizonyos billentyűzeteknél. régebben jól működött. azóta machez mac billentyűzetet használok

https://karabiner-elements.pqrs.org/

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Én ezeket használom, ahhoz a billentyűzethez épp jó, ami bent van:

 

$ cat ~/bin/tilde-switch.sh 
hidutil property --set '{"UserKeyMapping":[{"HIDKeyboardModifierMappingSrc":0x700000035,"HIDKeyboardModifierMappingDst":0x700000064},{"HIDKeyboardModifierMappingSrc":0x700000064,"HIDKeyboardModifierMappingDst":0x700000035}]}'
$ cat ~/bin/reset-tilde-switch.sh 
hidutil property --set '{"UserKeyMapping":[{"HIDKeyboardModifierMappingSrc":0x700000035,"HIDKeyboardModifierMappingDst":0x700000035},{"HIDKeyboardModifierMappingSrc":0x700000064,"HIDKeyboardModifierMappingDst":0x700000064}]}'

Sajnos nem müködik ahogy szeretném. most van 2 HU layout, az egyikkel jó a beépített billentyüzeten az í-0, de a külső billentyüzeten forditva van, a másikkal jó a külső, de a beéített van forditva... fizikailag mindkét billen ugyanott, ugyannyi billentyü van.

+ van néhány apple tool, pl Mail, ahol át sem tudom állítani magyarra.

Ez amit ir az OP az tenyleg valos problema 2022-ben osxen? Azt hittem ez az oprendszerek csimborasszoja :D

faszt, a zárójelek 10000x jobb helyen vannak mint a wines magyar kiosztáson (mindegyik a 89 és a mellette levő 2 billentyűn vannak). option-q a kukac (q mint kukac). Nemtom mit rinyáltok, nem túl meredek a tanulási görbéje és ennyi idő alatt már meg is jegyezhettétek volna a gyári magyar kiosztást.

Rajnak születni kell! Szóval majd legközelebb :D

De hogy ontopik is legyek: az egész magyar layout úgy van elbaszva ahogy lehet! Nem tudom kinek volt anno az az ötlete, hogy egyedüliként a nullát az egy elé rakja (ellentétben a többi 41 verzióval), de emiatt pl osx-en mobile.de-nél nem tudsz rendesen a részletes keresőbe beírni adatokat (évjárat, km, teljesítmény), vagy ha youtubeon a számbillentyűkkel szeretnél navigálni a videóban akkor az Ö-t kell nyomnod, hogy visszaugorjon az elejére. Rikoltó agyfasz az egész!!

Erre még nem is gondoltam!!! :D

De akármiennyire régre mész vissza (~100 év kb) még az írógépeken is a 9 után van a 0. Elméletileg a magyar kiosztást a németből vették, ahol szintén ez szerepel DIN 2137:2012-06 szabvány szerint. Szóval logikus, csak megint szembemegy mindennel.

De akármiennyire régre mész vissza (~100 év kb) még az írógépeken is a 9 után van a 0

Pontosabban nincs 0 sehol. 2-től 9-ig vannak a számok, és az emberek l betűt használtak 1 helyett és o betűt 0 helyett.

Itt egy fénykép: http://www.nfe.hu/wp-content/uploads/2019/07/erika.jpg

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Logikusabb, de nem ezért tették az 1 elé, és nem a 9 után. Hanem hogy vakon 10 ujjas szabályos gépíráskor az erősebb, jobb kéz alatt legyen az összes ékezetes karakter, ahogy az ű, ő, á, é, úgy az ö is oda essen (az í-nek viszont már nem maradt hely, az sajnos a bal kéz alatt van). Tehát a sok ékezetes karakter diktálta ezt a kényszert. Ami nekem a magyar szabvány ISO kiosztásban nem tetszik, az a Z/Y csere. Ennek az az oka, hogy a német QWERTZ kiosztást másolták anno, de míg németül volt értelme a Z/Y cseréjének, magyarul az Y gyakoribb a kettős betűk miatt (ty, gy, ny), plusz az amerikai kiosztástól is kevésbé különbözne. Mindegy, most már ez van, ez szabványosodott, ezt szokta meg mindenki. Kivéve az Apple, mert nekik mindig újra fel kell találni a kereket, már csak azért is, hogy az övéké ne legyen szabványos, ahogy az átlag csóringer paraszt tömeg PC-je, mert az égő lenne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Elég idős lehetsz, ha emlékszel 628-ra :)

Mellesleg igazad van, most néztem utána, mert én úgy gondoltam, hogy mivel az arab számrendszerrel került hozzánk a nulla, ők is találták fel, de nem, tényleg az indiaiak voltak, akik elúször használták számolásra is. Ábrázolása már jóval korábban megvolt egyes helyeketn (babiloniak, maják).