TrueNas Enterprise Storage - Vélemények?

Sziasztok!

QNap Enterprise megoldásait leváltva keresek alternatívát. Van valakinek személyes tapasztalata a TrueNas-ról?

Hozzászólások

Hát, ezt a kettőt eléggé nehéz összehasonlítani, és eléggé fura az Unraid ajánlás a vállalati TrueNAS megoldások helyett, ugyanis az Unraid pénzért is "csak" egy szoftver, a TrueNAS Enterprise vonal pedig célhardver és hozzá való szoftver párosával komplett megoldás, HW/SW támogatással. Magát a TrueNAS Enterprise szoftver verziót nem is lehet külön megvenni és saját hardverre telepíteni, csak az iX Systems erre kitalált gépeivel együtt kapható meg.

DellEMC Unity vagy PowerStore is tud NAS-t ezek kettő vezérlővel rendelkező midrange tárolók.

Scale-out NAS megoldásnak pedig PowerScale.

Szerkesztve: 2022. 09. 16., p – 16:49

Én nagyon sokáig NetApp-t használtam (FAS sorozat). Aztán inkább váltottam VM-s megoldásra, mert egyszrűbb managelni, menteni (ha szükséges visszaállítani) mint egy storage-t.  

Ezek szerint senkinek nincs a TrueNas Enterprise-zal tapasztalata, pedig az érdekelne igazán...

Tudtommal nincs magyar képviselet, így nem igazán veszi senki itthon (szerintem). Mert aki vállalati cuccot akar, annak kell a support meg a megbízható forrás (joggal várja el), akinek meg ez nem kell, az nem is költ vállalati cuccra.

Nekem TrueNAS Core-ral van csak (de aránylag hozzú távon) tapasztalatom (szerver hardveren, nem kidobott desktop PC-n), az rettentő megbízhatóan működik. Ha a gyári támogatott hardver/szoftver csak annyira jó, mint az ingyenes, akkor már jó vétel annyiért, amennyiért kínálják (a saját ajánlataikat nézve, amiket e-mail-be kapok olykor).

Vállalatiként? Semmit.

Nincs olyan ügyfelünk, aki ilyesmit meg tudna (és akarna) fizetni, csak mikro- és kisvállalkozásoknak, önkormányzatoknak dolgozunk, ott egy (legalább) rendes szerverre telepített TrueNAS Core (meg mellé mégegy replikának) már a csúcs, amit sikerült elérni. Saját részre a "legkomolyabb" rendszerünk egy 4 node-os Ceph klaszter.

Más kérdés, hogy (nyilván ilyen irányú negatív tapasztalat hiányában) hamarabb építenék egy Ceph klasztert, ha komolyabb tárolási kapaciát vagy sebesség igény merülne fel ezen ügyfeleknél, minthogy vetessek valami méregdrága, vendor lock-in-t garantáló megoldást amihez ráadásul minden mást is fejleszteni kellene (jellemzően), hogy partiba legyen a storage-dzsel.