Sebezhetőségnek nyilvánítottak egy 1989-es videó klipet

Fórumok

Ilyennel sem minden nap találkozni: sebezhetőségnek nyilvánítottak egy 1989-es videóklipet, ami látszólag ártalmatlan, valójában azonban sok fejfájást tud okozni.

A 2005-ös laptopok merevlemezeinek működésében okoz zavart, súlyosabb esetben akár tönkre is mehetnek tőle, ezért sebezhetőségnek nyilvánítottak egy 1989-es videó klipet.

https://cve.mitre.org/cgi-bin/cvename.cgi?name=CVE-2022-38392

Hozzászólások

A katonai díszlépés is sebezhetőség lehet egy híd számára. Mi ebben a meglepő? (Sajátfrekvencia)

Írtak erről bővebben, lett hozzá patch audio driver szinten, szűrte azt a freqit ami rezonáltatta a hdd író-olvasófejét. 

sudo mount -o ro /hup.hu
Szerkesztve: 2022. 09. 04., v – 18:45

Én meg felhígultnak nyilvánítottam az IT-szakmát.

Ekkora baromságot kitalálni. Kb. ezer hasonló 80-as évekbeli gépi dobos popdal van, ami kb. így szól, ilyen ritmusban, tiltsunk be mindent. Egyébként se értem, hogy ki használ még most is laptopban merevlemezt, jó, talán retró laptopnál elmegy, de fő mobilgépként használóknál már elvárható lett volna, hogy mindenki áttérjen SSD-re. Használtam meg újonnan a kisebb modellek tényleg nem kerülnek már sokba, nem tudom azt se elfogadni, hogy valaki ilyen keveset ne tudjon fejlesztésre költeni. Használtan 6-20 dollár között mennek a 64-120-250 gigás modellek, újonnan 20-30 dollártól indul.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Inkább mondjuk úgy, hogy elkéstek vele. 10 éve még fel lehetett volna fújni és kidobatni több százmillió HDD-t, adatvesztéssel riogatva. Sőt az akkori zenelejátszó és/vagy fejhallgatóipart is megdobta volna, ha FUD-dal leszoktatják birkáékat a laptophangszóró használatáról.

Ezt jó is hogy írod, mármint a fejhallgatót. Laptopoknál tipikusan elég gyopár a beépített hangszóró, ki a rák hallgat komolyan zenét azon? Mert aki zenét is hallgat ilyen eszközön, az tipikusan fejest, fülest használ, akár vezetékes, akár BT formájában, és nem a beépített cincogókon fog dobozhangon élvezkedni. Egy szerintem elég szűk a keresztmetszete azoknak, akik 1) laptopon 2) beépített hangszórón, 3) ilyen típusú popzenét hallgatnak és 4) HDD-t használnak még, konkrétan a 0-hoz konvergál.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Valahol kinyomozták, hogy miért különleges ez a szám, és miért nincs ezer másik ilyen. A szám végleges keverésénél talán kicsit gyorsítottak a felvételen, vagy ilyesmi. Emiatt a zenei hangok nem a standard frekvencián szólalnak meg, hanem kicsit feljebb. Mivel a relatív hangközök továbbra is stimmelnek, ezért nem hangzik hamisnak, legfeljebb az abszolút hallású emberek szúrhatják ki, hogy nem a normális hangolás szerint szól. Így került a basszus szólam egyik hangja különlegesen közel az 5400rpm-es HDD-k sajátrezgéséhez. Normál hangskála esetén a zenei hangok átugorják a problémás frekvenciát.

Egyébként az egész úgy került elő most - amikor már tényleg alig van bármi relevanciája - hogy valami blogger sztorizgatott a Microsoft supportnál tizensok éve történt különleges esetekről és ott került elő, hogy egy időben meglepően sok olyan panaszt kaptak, hogy a géppel valami hiba van, ha ezt a zeneszámot játsszák. Ami eléggé őrült dolognak hangzott, de mivel sok ügyféltől jött, ezért valaki utánajárt, és kiderült, hogy tényleg. Azóta, hogy már tényleg mindent SSD-vel szerelnek gyakorlatilag feledésbe is merült az egész, kb csak a sztoriértéke miatt lett elővéve.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Valahol kinyomozták, hogy miért különleges ez a szám, és miért nincs ezer másik ilyen. A szám végleges keverésénél talán kicsit gyorsítottak a felvételen, vagy ilyesmi.

De van, de van! :-D

A normál zenei a hang avagy a kamarahang jóval Janet Jackson előtt már létezett!!! :-O A jelenlegi ISO 440 Hz helyett 415...460 Hz is volt már. Sőt, egy hangszeren belül a hangközök is eltérhetnek a 12. gyök 2-től . Ilyenkor a hangzás jellege megváltozik. Nekem pl. olyan lemezjátszóm van, aminek a sebessége +/- 7% tartományban állítható. Ezzel a szabványosan hangolt zenekar 409,2..470,8 normál a hanggal is lejátszható. Azaz a szabványosan hangolt zenekart pl. klasszikus hangzásúvá lehet állítani.

A diszkeknek van specifikációja, ahol megadják az egyes frekvenciatarományokban megengedett maximális gyorsulás értékét. Ezen kívül van mechanikus rezonanciájuk, de lehet elektronikus is, amit a szervo okoz. Akik ezekkel nincsenek tisztába, rögtön hibát vagy varázslatot vélnek felfedezni. Ugyanilyen jelenség volt az a szörnyű hiba, amikor emberünk ráüvöltött a szerver diszkekre és megbolondultak. Pedig csak a specifikáció szerint megengedett gyorsulást lépte túl az adott frekvencián.

Lehet, blogolni fogok az ssd-ről is... Felfedeztem, hogy a 10. emeletről megfelelő szögben elhajítva egyes típusok tönkremennek. :-D

Nem kell ahhoz klasszikus zenekar. Alternatív rockos/metálos és punk bandák néha csinálták régen, hogy szándékosan lejjebb hangoltak, ilyen pár Hz-et a sztenderd 440-ről, nem sokat, épp csak negyed hangnál is kevesebbet, ez csak annyit eredményezett, hogy kicsit sötétebb, hamiskásabb, nyersebb lett a hangzás, nem olyan „szabályos”. De laptop ezektől se ment tönkre. Hangsúlyozom, hogy régen, ma már ez az ötletesség, kísérletező kedv kikopott a zenei világból, minden stúdió grid rácshoz illesztett autotune-os MIDI-sítést végez minden zenén, és ilyen autotune-os popvirnyogást csinálnak belőle, minden száraz, unalmas, ötlettelen tőle.

Plusz az analóg korszakban elég nehezen volt szabályozható a lejátszási sebesség, lemezjátszót is elég nehéz teljesen pontosra belőni, kazettát még annál is nehezebb, mert eleve a szalag is meg tudott nyúlni, ha szét volt nyúzva, meg a kazetta elején nem akkora a sebesség, mint a végén, így csak átlagolni lehetett.

10 emeletről megfelelő szögben hajítva minden tönkremegy. Nekem már esett le SSD-m egy magas szekrény felső polcáról, simán túlélte, lett a házán egy kis karcolás, de mai napig semmi baja. Jó nagyot koppant a padlón, de a háza benyelte a becsapódást. Egy HDD tuti nem élte volna túl. Bár a 10-ről dobva bármi sérülékenység, ha téged vagy a laptopodat találja el, adjunk is neki CVE-t.

Másrészt azt nem értem még, hogy miért a videóklippet nyilvánították zsebezhetőnek. Az audiosávot kellett volna, a videótartalom semmilyen mechanikus rezgést nem okoz egy HDD-nél.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tényleg nem kell a klasszikus (?) zenekar. A módszer neve hangolás, ami tán évezredek óta ismert fogás a zenészek körében ugyanúgy, mint a hangmérnökök és karmesterek számára.

az analóg korszakban elég nehezen volt szabályozható a lejátszási sebesség, lemezjátszót is elég nehéz teljesen pontosra belőni

Természetesen voltak kategóriák. ;) Itt egy kép, amely alá ezt írták: A lemeztányér bal oldalán lévő fordulatszámváltó karral állíthatjuk be a kívánt sebességet, rajta egy finom-szabályzó forgatógombbal a közepén (+/- 6%-ban) és egy kartonból, nyomdai úton készített stroboszkóp tárcsával állíthatunk a névleges fordulaton.

Az én példányom 1978-ban készült és pár éve még gyártották.

a kazetta elején nem akkora a sebesség, mint a végén, így csak átlagolni lehetett

Az látszik, hogy a magnó működéséről lövésed sincs. Persze egy elromlott, elkopott mechanikus eszköz az más. A magnóknál van egy főtengely, amelynek a sebessége állandó. Minél vastagabb, annál pontosabb a szalag sebessége. Ehhez a tengelyhez szorítja hozzá a szalagot egy gumi görgő. A két orsót meg csúszó kuplungok hajtják. A jobb oldali (felcsévélő) azért csúszik, hogy ne nyúljon a szalag. A bal oldali meg a főtengelyhez képes feszíti  a szalagot. Szóval a fejek előtt állandó sebességgel halad a szalag a tekercsek méretétől függetlenül. Analóg magnóba ritkább a szabályozható sebesség, de azért előfordul.

Az audiosávot kellett volna, a videótartalom semmilyen mechanikus rezgést nem okoz egy HDD-nél.

Hacsak nem a tápon keresztül. :-D

Mindenesete a HDD specifikációjában azért szerepelnek a megengedett gyorsulás + frekvencia + amplitúdó értékek, mert azokat nem szabad túllépni. Ha egy beépített eszközzel túl lehet lépni a határértékeket, akkor nem a klipp a vírus, hanem hibás a tervezés. Ha a specifikáció nem tartalmazza az adott rezonanciát, akkor a HDD gyártója a hunyó.

Mikor először láttam zsebszámológépet, az érdekelt, hogy mi történik, ha egyszerre több gombot nyomok meg. (Még elég fiatal voltam. ;)) Vajon tönkremegy a szerkezet egy olyan művelettől, amire a gyártó nem gondolt? Itt látszik, hogy néha létezik ilyen is. Talán a gyátró megmérte a HDD-t a szokásos hálózati frekvenciákra, a tipikus ventillátor fordulatszám + lapátozás kombókra és az átlagos laptop rakosgatás hatásaira. Aztán valamit kifelejtett...

> Másrészt azt nem értem még, hogy miért a videóklippet nyilvánították zsebezhetőnek. Az audiosávot kellett volna, a videótartalom semmilyen mechanikus rezgést nem okoz egy HDD-nél.

Mert ezek csak a videóvágáskor különálló dolgok, amúgy összetartoznak. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy nem érted, miért az egész vírus kódját nyilvánítják vírusnak, mikor vannak benne kódolva cuki cicás JPG-k is, az például nem okoz kárt. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Ha pedig visszafele lejátszva hallgatjuk meg, akkor a sátán prédikál róla személyesen. :D

Ha értenétek rendesen az összeesküvés-elméletekhez, akkor tudnátok, hogy nem a hangsávban van a lényeg, hanem a videóban kell a tömörítési hibákban, blokkokban, zajban az ufókat és a gyíkembereket leleplezni. Mert ott vannak, csak át kell látni rajta. Akármelyik színvonalas FB-csoportban meg tudják erősíteni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 09. 04., v – 21:39

Tech2 is hallgat H&L-t? :D

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Szerkesztve: 2022. 09. 05., h – 09:43

Ez jutott eszembe erről. A filmben kedvenc részem, ahol a bíró majdnem elröhögi magát amikor Halford elénekli a tárgyalóteremben a szóban forgó dalt, ill. visszafele játszák le, mert úgy a felperes szerint ki lehet hallani sátánista szövegeket. Szánalom...

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Anno c64-re volt valami cucc, ami az olvasófejet hajtó motort rezonáltatta - de már nem emlékszem, mit zenélt.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Erről ez ugrik be, amikor évekkel ezelőtt láttam leesett tőle az állam. (Csak kissé related, akusztikus privát kulcs kinyerés cpu hangja alapján.)

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS