Finom NYÁK marása CNC-vel

Van egy belépő szintű 3018-as kínai csodám, amivel szeretnék NYÁK-ot készíteni. A marófeje 0.1mm-es, 30 fokos, félbevágott kúp kinézetű.

A szomorúságom az, hogy bármilyen előrenyomással, mélységgel és fordulatszámmal próbálkozom is, kb 1mm széles nyomot hagy. (Na, jó, lehet, hogy csak 0.9mm).

Gyanítom, hogy a motor rázhat ennyire, bár akkor fura, hogy miért adnak hozzá 0.1mm-es kést. Tehát ha kell, cserélek motort, csak milyenre? A másik ötletem, hogy a félbevágott kúp alakú kés tömegközéppontja nem a tengelyben van. Ez lehet az ok? Másféle marófejjel jobb eredményt érhetnék el?

Ha van ötletetek, hogy milyen motorra érdemes lecserélnem a mostanit, vagy milyen vágókésre, ne tartsátok magatokban! A cél, hogy egy DIP tokozású IC két lába között egy vezetéket még át tudjak vezetni.

Hozzászólások

A BME V2-ben volt egy NYAK furo. Foldszinten, komoly asztalon stb.

Ha maga a motor es a tokmany nem is rezonalna, 0.1mm-es pontossagot elereni nem trivialis. Forgalmas ut melletti panelhaz 10. emeleten egy kilazult csavaros IKEA asztalra rakott router rantgatja a teljes tomegenek jo reszet kitevo motort, mikozben a szomszed becsapja az ajtajat...

Ha ilyenrol beszelunk, akkor 0.5mm-nel pontosabb marasban egyaltalan nem remenykednek.

Szerintem még ennél egy kicsit belépőbb szintű: ilyen.

Lézer fejjel nagyon pontosan megy, viszi a 0.1mm-es pontosságot. Csak a forgó fúrómotor, ami rángatja. Maga fejmozgás tőlem lehetne lassú, de ha a fúró is megy, már nem pontos.

Egyébként a 0.5mm nem lenne rossz eredmény a mostani 0.9-1mm-hez képest. Tehát nem vagyok idealista, de szeretném a lehető legjobb pontosságot kihozni ebből.

Sorja van?

Van mérőórád?

Ha nincs: akkor fogd be a marót fordítva és kisujjad körmével kóstold meg mennyire üt. Ha bizserget akkor üt a tokmány.

Ezt az okosságot innen schmidteltem:

https://gravirmaro.hu/hasznos-tudnivalok/

Sorja nincs. Az egész marási mélység < 0.1mm, mivel a réz csak 0.037mm vastag a lemezen.

Mérőórám sincs.

Szinte biztos, hogy gáz a tokmány. Próbáltam egy másik tokmánnyal is, ami olyan, mint a régi fúrógépeken. Azzal mintha kisebb lett volna a kitérés, de sajnos azt nem lehetett stabilan rögzíteni a tengelyre, így a remegés miatt lecsúszott róla. Érdemben tehát nem volt jó megoldás. De nem kizárt, hogy a fúrófejet rögzítő mechanika a ludas. Persze ettől nem lesz most jobb, csak ha van alternatívája.

Ha a patron azt jelenti, amibe a fúrófejet teszem, akkor igen, pont egy rendes maró motort eresek rendes patronnal, de olyat, ami a 42mm-es átmérőjű lyukba belemegy rezgéscsillapítóval az oldalán. Amit linkeltél, az egy kézi szerszám. Nekem meg egy beszerelhető kellene, de igen, pont ilyet keresek, és konkrét linkeknek nagyon örülnék.

ami a 42mm-es átmérőjű lyukba belemegy rezgéscsillapítóval az oldalán. Amit linkeltél, az egy kézi szerszám

Nézd meg a képet amit linkelt. A tokmány után van egy 20-as szakasz ami pont erre van. Közdarabot lehet esztergáltatni.

A sima 3018 es a 3018pro kozt tobbek kozt ez volt a kulonbseg, hogy adnak hozza rendes tokmanyt (ER11, amibe befoghatok a nyolcad inches, 3.175 mm-es szerszamok), illetve a motor tengelye nem mozdul el felfele. Youtube-on van amugy video, ahol valaki osszehozza a nyakmarast sima 3018-cal, szoval megoldhato. A nyakmaras kb. 19 percnel kezdodik, de erdemes vegignezni az egeszet, ha ilyened van.

Ha kezzel, szepen lassan elkezded forgatni a motort, akkor a szerszam hegye gondolom jobbra-balra mozog, ahelyett, hogy egy helyben allna, ugye? A motor tengelye meg nem kalimpal? Letapogattad elore a nyakodat? Ha nem, es tul melyen marod, az is okozhat ilyen jelenseget. Ha - a videoshoz hasonloan - a leptetomotorod tengelye mozog fel-le, az is gond lehet (o egyszeruen ratett egy gumit), es az is tul mely - es emiatt vastag - vagast okozna.

Amugy ha jol emlekszem, a sima 3018-ason nem FET-en, hanem relen keresztul kapcsolja a fohajtast, szoval a fordulatszamot nem szabalyozza, az s parancsokat ignoralja. (es a visszafele forgatast sem tudja, szoval az m4 ugyanazt csinalja, mint az m3, mondjuk az amugy is felesleges)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem úgy néz ki, mintha relés lenne a vezérlés. A fordulatszámot is tudja állítani, bár a forgásirányt tényleg nem tudja módosítani.

Letapogatás sincs a 3018-ban, de csak a csatlakozó nincs beforrasztva. Beforrasztottam, és tud letapogatni, bár ebbe még nem mentem jobban bele. Ha egyáltalán nem tudok vékony vonalat marni, akkor nincs értelme.

Tesztelés alatt apránként állítom a mélységet, és az első értéknél megállok, ahol már nyomot hagy, emiatt gondolom, hogy nem a mélységgel lesz baj. Tesz alatt a vonalak hossza sem túl nagy. Egyelőre 1cm-es teszt vonalakat húzok.

Próbáltam kézzel is forgatni a fejet, de én nem látom a mozgást. Próbáltam úgy is, hogy kézzel forgatom a fejet, és úgy maratok vele, de ezzel sem lettem okosabb. A maráshoz úgy tűnik azért jó, ha van fordulatszáma.

Tehát nem tudom, hogy mennyire a tengely finta, vagy mennyire a rezonancia a baj. (A videót még nem láttam, megnézem, köszi.)

Vagyis túl gyorsan nyomom előre? Kezdem én is gyanítani, hogy a marással lesz a gond, mivel csináltam egy egyszerű mérést a tengely ferdeségére, és úgy néz ki, terhelés nélkül, a levegőben forgatva teljesen rendben megy, nincs rázkódás, és nincs elmozdulás vízszintes irányban.

Tehát tényleg a marásnál lehet a gond. Ezek szerint sokkal lassabban kell marni? F10? vagy még ennél is lassabban?

Mindenképp most ezzel fogok próbálkozni.

Amúgy mi az ajánlott sebesség a fúróra? Minél gyorsabb, annál jobb? Vagy ez is olyan, mint a fémet fúrni, hogy lehetőleg minél lassabban forogjon a marófej?

hat en 25 eve tanultam errol, komoly hattere van a kiszamitasanak, sokmindentol fugg, es altalaban a szerszam (maro) katalogusaban is meg vannak adva milyen anyaghoz milyen elotolas es fordulatszam ajanlott.  volt is olyan hazink, hogy irni kellett meretezo programot, ami a beirt adatok alapjan kikopte ezeket...

Ez nem túl biztató ... De azért F2-es előtolással sikerült végre 3 vonalat marnom ahol a két szélső vonal közepe pont 2.54mm-re van egymástól.

Úgy tűnik, nem ment elég mélyre a maró, mert még mindig van kontakt a vonalak között. Ráadásul épp csak elfér a 3 vonal, tehát ha a két szélsőt megfúrom az ic lábához, akkor úgy kell forrasztani, hogy mindkét irányban ráfollyon a forrasz, mivel a láb körüli körnek már nincs helye.

Valahol azt írták, hogy az üvegszálban nagyon kopik a marókés, így az is érdekelne, hogy mennyi ideig lehet jó egy kés? Milyen marókést érdemes használni? Itt megint konkrétumok érdekelnek, beszerzésre és alakra is. Érdemesebb inkább 20 vagy 10 fokosat venni? És lehet, hogy jobban járnék 0.2mm-es végűvel 0.1mm helyett?

"mivel csináltam egy egyszerű mérést a tengely ferdeségére, és úgy néz ki, terhelés nélkül, a levegőben forgatva teljesen rendben megy, nincs rázkódás, és nincs elmozdulás vízszintes irányban." - mivel mérted és hogyan? Mert itt azért néhány század mm-ekről beszélünk...

Inkább csak tized miliméterről van szó, de engem leginkább az zavart, hogy az 0.1mm-es hegy majdnem 1mm-es nyomot hagyott. A mérés pedig az volt, hogy egy vízszintes fémdarabot nyomtam a tengelyhez, amit azután felpörgettem. A pörgés végén megnéztem, mennyire nyomta el a fémlapot a tengelytől. Persze minimális rést nem tudok ezzel mérni, de azért a néhány tizedmiliméteres eltolást észrevettem volna. Tehát lehet, hogy van kitérése, de nem akkora, mint amennyivel szélesebb nyomot hagy. Persze a kés még mindig lehet, hogy nem pontosan középen van.

Szerkesztve: 2022. 07. 06., sze – 08:28

itt van jó minöségü német cucc: sorotech Webshop Ez pont nyákhoz való
az ajánlott beállítások is le vannak írva ("Kunststoff" ami téged érdekel)

Szerkesztve: 2022. 07. 06., sze – 13:30

Hi!

Mint esztergályos mester írok. ez nem vicc!

A szerszámnak van keresztéle, mint a mezei csigafúróknak?

Ha igen, akkor ezért rángat!

Jó lenne látni! :)

továbbá: a vörösréz egy nagyon kenődő anyag.

kenést igényel a forgácsolása!

különben rátapad a szerszám élére és olyan mintha életlen szerszámmal dolgoznál!

wd40 megfelel hozzá.

Tegnap nem csináltam semmit, ma folytatom, mert nem lettem kész vele! :)

Szia! Ne akarj két ic láb között vezetősávot vinni. A másik, hogy foto-maszk + vegyi maratásban nem gondolkodtál? Mindenki más így csinálja ;-)

Harmadik, hogy mi a francért kell otthon NYÁK-ot gyártani. A JLCPCB-nél szállítással 9USD 5db max. 100x100mm-es kétoldalas NYÁK. A minimális vezetősáv méret és a sávok közötti távolság 0.15mm. Ez háztájiban nem nagyon kivitelezhető, főleg nem CNC-vel. És a furatgalvánt még meg sem említettem.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

En is jatszottam ilyennel sokat. Sajnos limitalt az amit ezzel a modszerrel meg lehet valositani. Pl. 144 labas QFP mar necces, 4 retegu nyak ? :D

Hetfon reggel megrendeltem egy nyakot, csutortokon az asztalomon volt ... inkabb tobbszor ellenorzom es kivarom. Ha megis elszurok valamit, akkor javitom mashogy majd ujbol megrendelem.

Ezzel az eszközzel vélhetően nem fogod hozni azt az elvárt pontosságot, hogy két IC-láb között elférjen egy vezeték. Mivel mechanikai úton távolítod el a fölösleges rezet, ami a hordozófelületre van "tapasztva", így előfordulhat az is, hogy az a vékony vezetőszál a marás miatt elkezd leválni a nyákról, de nem veszed észre, és később bármilyen mechanikus vagy termikus hatásra megsérül.

Ez masra valo. Programozasnal ha valami interaktiv, interpretalt rendszered van, irod a parancsokat, es rogton jon a valasz. Ha forditott, akkor is azert masodpercek alatt kb. vegez (iGO meretu kodon pl. a ceges gepem mondjuk 15-20 percig molyolt ha mindent 0-rol kellett buildelni, de mondjuk percek alatt is oke).

Ehhez kepest ha Kinabol rendelsz, akkor nem masodpercek (vagy percek, nehanyszor tiz percek) mulva derul ki, hogy az ugy jo-e, hanem mondjuk 2-3 het a kesleltetes. Regen persze programozasnal is igy volt, a paksameta lyukkartyat kellett leadnod, es 1 het mulva kaptad a kinyomtatott papirt, miszerint: "syntax error in line 10, sorry", de ez ma mar nem a legjobb. Ezt tudja a breadboard, otthon cnc-zett/vasalt/maratott nyak meggyorsitani a maga korlataival (pl. SMD alkatreszek eseten nem egyszeru, ill. a breadboard jelentos kapacitast rak a rendszerbe).

Lehet, hogy nem tudsz 4 retegut kesziteni (jo, biztos lehet 2 retegenkent), egyszeru furatgalvant, meg ugy altalaban nem leszel versenykepes a JCLPCB-vel, de ez ebben az esetben nem is problema. Itt fejlesztesrol/prototipusrol van szo.

Amugy van olyan hardware-es ismerosom, aki mogott ott van par evtized tapasztalat, de meg mindig rendszeresen elront valamit 0-rol fejlesztett projecteknel. A legtobben olyan 2-3 probalkozas utan terveznek jo nyakot. Biztos te is rontottal mar el ilyet. :)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Amugy van olyan hardware-es ismerosom, aki mogott ott van par evtized tapasztalat, de meg mindig rendszeresen elront valamit 0-rol fejlesztett projecteknel. A legtobben olyan 2-3 probalkozas utan terveznek jo nyakot. Biztos te is rontottal mar el ilyet. :)

Beszelj vele es nezzetek at egymas munkait! En ezt csinalom egy ismerosommel es sok hibat csiptunk mar el egymasnak...

Persze mindenkinek minden azonnal kell, de majd leszoksz rola :)

Nyilván rontottam el, de jellemzően nem annyira, hogy használhatatlan, csak annyira, hogy valami workaround kell. Következő fejlesztési iterációban javítom. Amúgy is a gépész kollégáim kitalálják még, hogy ne akkora legyen, máshol legyenek a rögzítő furatok, csatlakozók se ott legyenek, szóval ha hibátlan az elektronika és új feature-ök sem jutnának eszembe, akkor is hozzá kell nyúlnom. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A BME ETT-n van nyákkészítés akár 1 napos határidővel. Nem vészesen drága, de ha tudsz várni 5 napot, teljesen megfizethető. A cég neve UniPCB. Az oldalukon van is kalkulátor. Tényleg egyszerűbb és végül olcsóbb is így sztem.

Ha nem szelektív HAL bevnatot kérsz, és nagy hőnek teszed ki (pl hőlégfúvó), akkor igen, ráncosodik. Összeszerelési metódusnak megfelelő technológiát kell kérni. Én 2003 óta használom a őket. Gond nélkül. Nyilván, ha bga, több réteg, egyéb körülmény van, akkor máshol készíttetem a nyákot, de protónak, "gyorsba" megfelel.

Többször volt úgy, hogy éjjel leadtam a doksit, és másnap délután érte mentem. Számomra nem olcsóbb alternatíva az otthoni nyákreszelés.

Nalam meg puceran nagyon gyengenek tunt, nagyon serulekeny volt. Sima pakas forrasztas is odatett neki. Soha nem lattam ilyen serulekeny bevonatot senki masnal, ugyhogy nem is tudom mi ez ...

Selective HAL Mi ez? HAL mint "Hot Air Surface Levelling" ? Mert akkor nem ertem, hogy mikent kapcsolodik ide.

Itt a megrendelo lefulet, hogyan kell megrendelni, hogy ne szar legyen? :)

Komolyan erdekel, mert ez volt az egyetlen dolog ami miatt masik ceg mellett dontottem ... az ar, sebesseg minden megfelelo volt. 

Lehet, hogy az a darab nem sült le rendesen. Elképzelhető hibás alapanyag. Az alap verzióban a réz fólián a bevonat "tüzión". (Nem vagyok technológus, nem ismerem pontosan) galván ón. A szelektív hal ezüst esetében pedig egy ezüst tartalmú réteg. Ez utóbbi nem ráncosodik hő hatására.

Igazából nem is a forrasztásgátló lakk ráncosodik, hanem az alatta levő réteg.

A webes felületet megnézem otthon, bevallom sosem használtam. Mindig emailben rendeltem.

Update: galvánón helyett szelektív ezüstöt kell kérni a felületkezelés szekcióban.

Hat nem tom, tobb alkalommal is hasonlo volt.

A solder mask alatt tudtommal semmi sincs csak a rez, mi lenne? A PCB-re felviszik a solder maskot (film vagy festek), levilagitjak, mossak.

Azert nem ertem, amit irsz mert a HAL az gyakorlatilag kb. a vege a folyamatnak:

https://youtu.be/Su0PIw5OaYQ?t=950

A szelektív hal esetében pedig egy ezüst tartalmú réteg. Ez utóbbi nem ráncosodik hő hatására.

Szerintem az ezust tartalmu reteget viszik fel a padekre (nem az osszes trace-re) solder mask reteg curing utan de solder bath elott.

Mindenesetre, kiprobalom majd oket ujbol.

allpcb 1 nap alatt megvolt a 3x7 cm egyszerű nyák 100 db...hétfőn leadtam a rendelést, következő héten megkaptam.

igaz DHL nem volt olcsó, de gyors.

Szerkesztve: 2022. 07. 11., h – 08:53

Srácok! Ezek hoki CNC gépek. Random radiális vezető rendszerrel (ágyszerkezet), mindenféle szir szar marónak titulált 90 fokos süllyesztő szarral. Nem nagyon lehet sorjamentesen tized pontosságú mélységben szépen forgácsolni. Ez forgácsolás, nem DJY megszuszakoljuk projekt. Volt itt egy hozzászóló hozzáértő, aki a kereszt él fontosságáról papolt. Nem véletlen tette.

Kúrvára nem mindegy a miként és mit akarunk esete.

Pedig én rendes "hús vér acélt" faragok jó pár éve.

 

És még valami!!! Marásnál nincs "kés"!!!!