Szerver furcsaságok

Sziasztok!

Egy ismerősömnek van egy saját kis webszervere, gyakorlatilag sima LAMP stack, fut rajta 5-6 weblap (ebből egynek van kicsit nagyobb forgalma, de még mindig 1000 látogató/nap alatt van), és időnként minden különösebb előjel nélkül rendkívül lelassul az egész, néha adatbázis kapcsolat hibára hivatkozik (mariadb), de nem értjük mi okozhatja ezt. Ha megpróbálja konzolból újraindítani bármelyik érintett szolgáltatást (pl. service mariadb restart) nem sikerül, Időtúllépés a kapcsolatban hibával.
Látott már valaki hasonlót esetleg?
Fizikai hiba lenne?
centos8 fut rajta ha minden igaz.
Köszi előre is

Hozzászólások

nálunk most volt egy linuxos szerver ami ugyanezt csinálta, mdstat is jónak jelezte a raidet, de mind a 2 winyó ami benne volt (tükörben) rossz volt. - A logok nem jelezték.

Szóval +1 a smartctl-re.

Ha nincs hardverhiba, első körben

https://github.com/major/MySQLTuner-perl

Láttam már olyat, aki evett olyat, hogy az adatbázishoz hiányzott a zIndex. :P másfél évig szívtunk vele, ugyan Oracle volt, de az adatbázis, az adatbázis.

PHP_opcache?

Én ezen a vonalon mennék elsőre, de nem tudjuk, hogy milyen oldalak vannak fent (WP, natúr HTML, Drupal, stb.).

ʕ -`ᴥ-'´ʔ 

"NINCS ERŐS KÁVÉ, CSAK GYENGE EMBER"

Azért illene eljutni addig, hogy néztek egy apache statust, (vagy nginx vagy lighttpd, ami van, ott az annak megfelelő), és egy mysql kapcsolat listát, meg egy top -ot mondjuk. Ha ezekben nincs izgalom, akkor ellenőrizni a menedzsment eszközökkel a hardware-t, mert ahogy írták pl. akár diszkhibára is utalhat.

IOwait nem magas?

iostat -x 1
vmstat 1

mariaDB-ben kapcsoljatok be a slow logot, hogy latszik-e mi fogja meg.

A kulonbozo top-ok (pl iotop) mutat valami furcsat?

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség