[POL] Gondolatok egy háborúról II

Mivel [POL] cimke alá került ez a blog, ezért átírom.  :D

Az Ukrajna elleni orosz háború igazi oka az orosz hatalmi elit, ami szeretne megszabadulni egy önállósodó mezőgazdasági versenytárstól.

Mi motiválja az Putyint arra, hogy barbár módon lebombázzon és rakétákkal támadjon civileket? A szakértők és politikusok nagyjából egyetértenek abban, hogy a cél elfoglalni Ukrajnát, és engedelmes oroszbarát kormányt felállítani Kijevben.

Eddig talán locsemege is teljesen azonosulni tud velem, de én nem ideologia konteókat szednék elő hanem sokkal pragmatikusabb okot. 

Dr. Olekszandr Perekhozhuk:

"Mint olyan tudós, aki az ipargazdaságtant, a nemzetközi kereskedelmet, a piacok szerkezetét, a nemzeti és nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszerpiaci árképzést tanulmányozza - különösen az orosz gabona- és műtrágyaexportőrök piaci erőhasználatát és árdiszkriminációját - úgy látom, hogy az orosz elnök és oligarchái ennél jóval többet akarnak elérni.
Tudósként kötelességemnek érzem, hogy figyelmeztessem az egész világot, különösen az EU és az USA, valamint a közel-keleti, afrikai és ázsiai országok politikusait, és elmagyarázzam Oroszország Ukrajna elleni háborújának valódi okait."

Abban sok szakértő és politikus egyetért, hogy Ukrajna megszállásához nem csak az orosz elnöknek, hanem az orosz oligarcháknak is komoly gazdasági érdeke fűződik. 

Ahoz hogy megtudjuk, hogyan képzeli el az orosz elnök, és az oligarchák a geopolitikai megoldást, ismerni kell az orosz szokásokat és hagyományokat. Az orosz gazdaság létének alapja az oligopolisztikus piaci struktúrák dominanciája, amik a hazai és nemzetközi piacokon hatással vannak az árképzésre. Az orosz gazdaság szinte minden szektorát orosz oligarchák monopolizálják. Ez az energia- és nyersanyag-ágazatokban, a bányászatban, a kereskedelemben, a közlekedésben, hírközlésben, feldolgozóiparban monopóliumokat jelent.
Az orosz kormány az agrár- és élelmiszerszektorban sem a kis családi vállalkozásokat támogatja és népszerűsíti, hanem inkább nagy monopoliumokat alakít ki.
Mint a világ legnagyobb földgáz- és olajexportőre, világszerte is befolyásolja az energiaárakat. Az hogy mi köze a háborúhoz az energiaforrások és az élelmiszerek árbefolyásoló képessége kérdésre adott válasz  megmagyarázza Oroszország Ukrajna elleni háborújának valódi okait.
 

Búzapiaci verseny

Oroszország az elmúlt 15 évben a világ egyik legnagyobb búzaexportáló országává fejlődött. A búza világpiaci beszállítójaként azonban Oroszországnak nemcsak olyan országokkal kell versenyeznie, mint az EU, Kanada, az USA és Ausztrália, hanem a szomszédos országokkal is, mindenekelőtt Ukrajnával vagy Kazahsztánnal. Kazahsztánnak nincs közvetlen hozzáférése a világ kikötőihez, így kénytelen az oroszokon keresztül, Oroszország ellenörzésével szállítani búzáját a világpiacra. 
Ukrajna a legnagyobb feketeföld talajterülettel és egyben a világ legtermékenyebb talajával rendelkező ország, és közvetlen hozzáféréssel rendelkezik a világpiachoz. A Fekete-tengeren fejlett kikötői infrastruktúrával rendelkezik. Sikeresen versenyezik Oroszországgal a búza világpiacán.

Az Oroszországból, Ukrajnából és Kazahsztánból érkező gabonaexportot „Black Sea Grain Pool” néven ellenörző platformtól Ukrajna eltávolodott, és önállóan jelent meg a világpiacon annak ellenére, hogy Oroszország szerette volna ellenörzése alatt tartani az ukrán és kazah búzaexportot. Az orosz oligarchák szemében Ukrajna veszélyt jelent Oroszországra, mivel versenytársnak számít a búza világpiacán. 

Dr. Olekszandr Perekhozhuk:

Ha Oroszország a fekete-tengeri régió teljes gabonakereskedelmét irányítja, új "élelmiszer-fegyverként" használhatja a gabonát. Az "élelmiszerfegyver" veszélyesebb, mint a gáz-, olaj- vagy bármely hadászati fegyver. A három ország olyan népes földrészekre exportál mint Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia. 

Az ukrajnai barbár bombázások és a polgári lakosság elleni rakétatámadások egyértelművé teszik, hogy Oroszország határozottan ki fogja használni a világ gabonapiacán elfoglalt pozícióját, és megragadja a lehetőséget, hogy a búza exportkereskedelmét "élelmiszer-fegyverként" használja.
 

És innen adódik is a válasz, hogy Kína nem hogy nem támogathatja az oroszokat ebben a háborúban, hanem egyenesen ellenérdekelt félként szemléli a fejleményeket, és ha kell be fog avatkozni az oroszok ellen.

Lehet ütni az elméletet minden oldalról! bolond, locsemege... mindenki aki számít!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 03. 30., sze – 20:00

Jó reggelt, végre valakinek feltűnt. Az Oroszoknak a tengerhez való hozzáférés kell (Krím megvan?), nem véletlenül Mariupolt gyakják a legjobban.

Szó sincs itt kisebbségekről, meg náci ukránokról. Szakadár területek? Egyszerűen arra visz az út a tenger felé.

Ennek fényében el lehet gondolkodni arról, vajon a balti államoknak mi van, amit az oroszok szeretnének? Tadá.

Szó sincs itt kisebbségekről, meg náci ukránokról. Szakadár területek? Egyszerűen arra visz az út a tenger felé.

Azért nézz rá az orosz ajkúak eloszlására! Láthatod, hogy pont a tengerparti részeken (szakadár területek) és a Krím félszigeten döntő többségben vannak az oroszok.

náci ukránok: lásd nyelvtörvény, ellenzéki pártok betiltása, ellenzéki média betiltása.

Szóval ezekről is vastagon szó van. A legfontosabb szerintem mégis az, hogy a NATO ne növelje tovább Oroszország fenyegetettségét.

Azt elismerem, hogy gazdasági érdekek is vastagon bejátszhatnak.

náci ukránok: lásd nyelvtörvény, ellenzéki pártok betiltása, ellenzéki média betiltása.

Apropó Oroszországban hogy is állnak a nemzetiségek jogai? Mert az ellenzéki pártok betiltása, ellenzéki média betiltása ott is megvolt már.

Amúgy ott sántit az egész náci elmélet, hogy egyrészt kijelentették, hogy ukrán nép nem létezik, az ukránok azok oroszok, testvérnép stb. Aztán mégis a civil testvéreket halomra lövik, a célpontok a városok. Ha nem csupán csak a területet akarnák, akkor nem mondanának olyanokat, hogy addig ágyúzuk, amig meg nem adják magukat. Meg nem vadásznának a kormány és a parlamnent tagjaira. És persze nem teljesíthetetlen követelésekkel állnának elő, hanem tárgyalnának. A béketárgyalasokat csak az ukránok gondolják komolyan, a ruszkik nem gondolkodnak, csak lőnek.

A legfontosabb szerintem mégis az, hogy a NATO ne növelje tovább Oroszország fenyegetettségét.

Ez meg egy bullshit, ezt még Putyler sem tudta elmondani röhögés nélkül.

Update: Úgy tűnik Putyler tovább rettegehet, éppen ellentétes hatást ért el, a Svédek és Finnek is csatlakozni akarnak most már a szövettséghez:

az amerikai külügyminisztérium egyik illetékese szerint az észak-atlanti szövetség külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán szóba került Svédország és Finnország csatlakozása a NATO-hoz. Moszkva korábban "súlyos következményekkel" fenyegette meg a két országot, ha ilyet terveznének.

Szerintem az oroszoknak ezek kellenek:

1) Donyecki terület

2) Luhanszki terület

3) A Krímtől északra lévő terület a Krím biztonságos szárazföldi ellátásához

4) Ukrajna ne legyen nyugati érdekszféra, maradjon pufferzóna

4/a) Ukrajna ne legyen NATO tag

4/b) Ukrajna ne legyen EU tag

4/c) Ukrajnánk legyen egy Oroszországhoz lojális kormánya

Ezek közül van, amit el tud engedni Oroszország, de a 4/a) az, amit semmiképpen sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, csak az vacak, mert akkor is eltűnik a pufferzóna. Ha Kelet-Ukrajna orosz, Nyugat-Ukrajna amerikai befolyású, akkor megint baj van, a NATO megint közelebb került az oroszokhoz. Még úgy is, ha Kelet-Ukrajnát nem tekintenék az oroszok saját területnek, hanem feláldozhatónak néznék.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Oroszaknak az 1990 előtti állapot kellene. Nincs választásuk azon kívűl, hogy vissazvonulnak, háborús jóvátételt fizetnek, és leszerelik nukleáris fegyvereiket. Más dolgokról, nincs miről tárgyalni. Az hogy Ukrajna mit csinál, az saját belügye, az oroszoknak semmi közük nincs hozzá. A háborút katonailag és gazdaságilag elveszítették, ha megtámadják a balti államokat akkor nekik végük van végérvényesen és örökre. Néhány gazdasági szankcióktól megfeküdtek, olyan hülyék hogy beásták magukat a sugárszennyezett csernobili talajba... 

Az oroszoktól kellett üzemanyagot lopni a csernobili generátorok működtetéséhez... Micsoda startégiai érzékkel rendelkezik a barom állat putyler!? Ha a nagy előd CCCP nem hagyta volna örökségül a világra Csernobilt, és ez az egybittes agyú putyler részt vállalt volna a mentesítésben, és most nem veszélyezteti a hűtőrendszer folyamatos működtetését alapelvárás kultúrkörökben. Viszont putyler nem egy intelligens ember, csak egy levitézlett kgb ügynök a múltszázadból.

Nincs választásuk azon kívűl, hogy vissazvonulnak, háborús jóvátételt fizetnek, és leszerelik nukleáris fegyvereiket.

Elég gőgös ez a beképzeltség. Már miért ne lenne? Például opció egy nukleáris világháború megindítása is. És ehhez még csak stratégának sem kell lennem, hogy le tudjam írni.

Igazából irritál a szűklátókörűséged, az, hogy nem analitikusan tekintesz a világ eseményeire, hanem azt kommunikálod tényként, amit szeretnél. Nem lenne érdekfeszítőbb egy beszélgetés több alázattal, mindig megengedve, hogy akár tévedhetünk is, és alakulhatnak másképp is a dolgok, mint ahogyan számítunk arra?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért gondolod, hogy az igazság csak akképpen lehet, ahogyan gondolsz arra? Egyrészt nem arról írtam, lehet-e egyezkedni vele, hanem arról, hogy van-e más választása. Jakubovics azt írta, hogy nincs más választása, mint..., én viszont azt írtam, hogy de, van. Miért ne lenne?

Ezen felül lehet egyezkedni Putyinnal, értelmes ember, az más kérdés, hogy vele nem megy az a tárgyalási stratégia, amihez az USA hozzászokott, hogy a végén mindig mindenben neki lesz igaza. Az egyezkedés nem annak szinonimája, hogy az lesz, amit a másiknak mondunk. Putyin világosan elmondta, van, amiből nem enged. Eleve háborút indítani igen kemény dolog, tehát ezt jó volna elhinni neki, de valamiért Zelenszkijt úgy fűtik az amerikaiak, mintha az orosz álláspont megmásítható lenne. Nem az.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Persze, csak ha a kérdés úgy merül fel, hogy

a) csak ő farag rá, a nyugati érdek érvényesül

b) mindketten ráfaragnak

akkor eléggé b) irányba húz a mérleg. Pontosan ezért kell a Nyugatnak olyan lehetőséget is biztosítani, amelyben Putyin legalább részben elérheti a céljait. Egyelőre ugyanis a Nyugat tűnik kompromisszumképtelen, agresszív baromnak. Tegyük hozzá, a hasonló című, általam indított topikban épp azt fejtegettem, hogy az USA részéről szerintem ez szándékos, valójában ez egy USA - orosz háború ukrán és orosz katonákkal. Az USA célja a háború elnyújtása, nem pedig a gyors megegyezés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem. Még túl erősek. A másik topikban írtam, előbb az USA beáldozza Ukrajnát, ha ez kevés, a NATO által jönnek a közép-európai országok. A cél Oroszország katonai és gazdasági kifárasztása. Utána már elég egy puccs, társadalmi zűrzavar, színes forradalmak unalomig ismert forgatókönyve, s máris betagozódik Oroszország is az egypólusú nyugati birodalomba. Utána Kína jön, szépen megfojtják, meglesz az is, más meg lényegében nincs, ami számítana. A baj, hogy persze mi is fel leszünk ehhez áldozva.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mások az USA és Oroszország érdekei, ami azért nem túl meglepő. Arra reagáltam, hogy eléggé cinikus dolog azzal vádolni Oroszországot, hogy az ő célja saját leamortizálása. Mégis melyik entitás kezd önsorsrontásba? Az nem célja, legfeljebb benézett valamit, rosszul becsülte fel az ellenérdekelt fél lehetőségeit, ráadásul nincs vége a történetnek, ebből még továbbra is bármi lehet. Akár Oroszország bukása, akár számára kedvező fordulat, lehet jó vagy kevésbé jó kompromisszum, és legvégső esetben akár totális nukleáris háború is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"ő célja saját leamortizálása."

Ha a célja nem is, az eredménye mindenképp. Plusz most Putyin elérte, hogy az északi országok is csatlakoznának a NATO-hoz. Újabb siker.

Szóval eddig amit Putyinnak sikerült elérnie:
- Halott orosz katonán és megsemmisített orosz katonai technika
- A nyugat fegyvereket küld Ukrajnába
- Az orosz gazdaság szankcionálva van
- Sokkal inkább akarnak az országok gazdaságilag függetlenedni Oroszországtól, mint eddig, 
- Eddig független országok belépnének a NATO-ba
- Több fegyver van a NATO országokban, Oroszország mellett mint eddig
... stb...

Mi is volt az, amiért ezt megérte?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az EU tagsággal szerintem kevésbé van baja. Bá tegyük hozzá, az EU tagság szuverenitás elvonást jelent, tehát lényegében egy nyugatos top management-et. Az EU tagsággal Magyarországon is éppen ez a baj. Kiüresíti a demokráciát, mert hiába választott a többség konzervatív kormányt, ha az EU elit vadliberális, s politikai alapon szankcionálják a magyar kormányzati intézkedéseket, tehát nem élhet a nemzet a szabadságával. Nyilván nem, hiszen nem szabad.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bá tegyük hozzá, az EU tagság szuverenitás elvonást jelent, tehát lényegében egy nyugatos top management-et.

Hát ha valaki szabadon hozzá akar férni az adott piacokhoz védővámok nélkül, akkor bizonyos szabályokat be kell tartania. Pl az externáliákat egységesen kell kezelni. De már annyiszor sokan elmondták azt, hogy a demokrácia nem azt jelenti, hogy mindent szabad... 

EU elit vadliberális, s politikai alapon szankcionálják a magyar kormányzati intézkedéseket

Mit jelent a vadliberális? Van a liberalizmus, és van a neoliberalizmus. Az előbbi politikai fogalom, az utóbbi közgazdasági. A demokrácia meg egy hatalmi berendezkedést jelent.

Igen, ugyanakkor a szabadság folyománya éppen az, hogy nem kell az EU-n belül politikai homgenitásnak lennie, így a liberalizmus egyáltalán nem feltétele az EU tagságnak, bár az EU elit szereptévesztésben van, s hajlamos azt gondolni, hogy ez így van. A demokrácia meg teljesül, épp a napokban voltak választások.

A piacokhoz való hozzáférés nem Magyarország érdeke, hanem a Nyugaté, hiszen ők akarják teríteni a vackaikat nálunk, fordítva jóval kisebb ez az arány.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A piacokhoz való hozzáférés nem Magyarország érdeke, hanem a Nyugaté, hiszen ők akarják teríteni a vackaikat nálunk, fordítva jóval kisebb ez az arány.

ÍKicsit máshogyan van ez: Mivel alapvetően összeszerelő ország vagyunk ezért mi gyártunk a külföldi piacokra. A ZF hungária hónapokban ünnepelte a 100 milliomodik váltó legyártását. Ennyi sutót nem adtak el nálunk az elmúlt 30 évben.

Az első dolog amiben egyetértünk. Viszont mi vezérünk munka alapú társadalmat épít, nem jólléti társadalmat. Ennek a németek nagyon örülnek, mert a kormány nem szociális fejlesztésekre költi pénzét, hanem munkahely teremtésre (összeszerelő üzemek építésére.

Jó, csak egy pénzügyi és gazdasági válság után nem mondhatod, hogy fejlesztjük az oktatást, tanuljatok sokat, mert a munkanélkülinek most nincs állása és pénze, továbbá most kell kifizetnie a számláit, tehát bármi áron munkahely kell. Mivel a magyar tőkések gyengék voltak még munkahely-teremtésben, a németeknek meg jó volt ez a hely az olcsó munkaerő, de elfogadható munkamorál és kis távolság miatt, így jöttek örömmel, mi meg örültünk ennek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem a hazai KKV is nagyon örülne ha kapna átlagosan 10mFt támogatást az államtól, hogy felvegyen egy melóst. A szlovák és cseh helyi KKV cégek meg tudnak jelenni a külföldön is pl. nálunk olyan elektronikai fejlesztésekkel, amire van vevői igény. Pl. műszertechnikában, elektronikában elég erősek. Nálunk K+F-re KKV-ként támogatást nyerni, több mint kihívás. A multik meg rendre nyerik el a támogatásokat.

Van Magyarországon R&D. Kutatás-fejlesztésen dolgozom. Mindettől függetlenül igen. Nem azt írtam, hogy nem kell képzés, hanem arról beszéltem, hogy recesszió idején azonnal kell kezelni a munkanélküliség kérdését, ha kell, akkor közfoglalkoztatással, ha kell, akkor külföldi tőke bevonásával. Ettől még kell oktatás, kell a hazai cégek megerősítése, foglalkoztató képességének növelése. Viszont az nem megy, hogy valamelyik hülye kitalálja az íróasztal mögül, hogy tanuljon a nép, mert ha épp munkanélküli, akkor nem tudja fizetni a rezsit, kaját, nem jelenik meg a piacon fogyasztóként és adózóként, ezzel tovább rontva a gazdaság helyzetét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hány választópolgár él Magyarországon? Hány választópolgár él az EU-ban? Jól érzed magad akkor, amikor játszod a hülyét? Mondom, szuverenitás elvonás, ha van egy kormányzatunk fölé húzott réteg, ahol a magyar választópolgárok szavazati súlya elenyésző.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nyilván szuverenitás elvonás, bármilyen szövetséghez vagy társasághoz tartozol, ezzel jár. Ezt nem vitatta senki. Ha családod van, az is szuverenitás elvonás, mert vár otthon az asszony este, nem mehetsz inni minden nap a haverokkal. A baráti társaságod is szuverenitás elvonás, mert az lesz a közös program amiben megegyeztek. Cserébe ha megfelelően választod meg a társaságot, az előnyök jóval meghaladják a hátrányokat. Ez a helyzet az EU-val is. Bizony, be kell tartani a játékszabályokat, cserébe van szabad mozgás, munkavállalás, kereskedelem. A jelenlegi kormányzat mellett pedig kifejezetten előnyösnek tartom, hogy legalább külső kontroll van.

Azt értem, hogy neked nem tetszik, hogy az EU nagy része a tiéddel ellentétes véleményen van, de ez a demokrácia kérem.

Attól még ez probléma, mert a nagy szervezetek által tudják legyűrni a kis, rebellis államokat, akik nem állnak be a fősodor irányába. Épp erre a problémára hívtam fel a figyelmet. Demokrácia, ha a Földet és egy globalizált egységkormányt tekinted alapnak, én ezzel szemben a nemzetállamot tekintem annak, s innen nézve ez antidemokratikus.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Míg Viktátoriában évek óta mindenkit üldöznek, Putytátoriában mindenkit el is kaptak. Lényegében már nem él senki Oroszországban, azok is elsősorban szibériai bányák körüli lágerekben. És most ennél is rosszabb lesz? Vagy hogy kell elképzelni? Ne a korábbi narratíváitokból induljak ki, hanem valami reálisból?

:)

lásd nyelvtörvény, ellenzéki pártok betiltása, ellenzéki média betiltása

Na ez egy olyan dolog amiben igazat adok neked, bár érdemes lenne megnézni, milyen intézkedések születtek '14 előtt és után. Az biztos, hogy ezek semmiképpen sem segítettek a helyzeten.

Viszont a NATO fenyegetés dologban nem. A NATO még mindig egy védelmi szövetség, nem folytat területszerző háborúkat.

Viszont a NATO fenyegetés dologban nem.

Szerinted nem növelné Oroszország fenyegetettségét, ha Ukrajnában NATO országok csapatai állomásoznának és/vagy atomcsapásra képes rakétabázisokat telepítenének?

A NATO még mindig egy védelmi szövetség, nem folytat területszerző háborúkat.

Vajon egyéb háborúkat folytatnak-e a NATO tagjai? Vajon megtámadtak-e más országokat?
Persze nem a területszerzés a (mondvacsinált) céljuk, hanem a terroristák elleni harc, a demokrácia biztosítása, a zsarnokok megdöntése.

A NATO még mindig egy védelmi szövetség, nem folytat területszerző háborúkat.

  • A NATO hamis zászlós akcióval bármikor kreálhat egy ürügyet, aztán addig megy, ameddig akar. Ha megakad, jöhet egy újabb hamis ürügy...
  • Ukrajna elfoglalása vagy érdekszférába emelése stratégiai jelentőségű az oroszoknak. Az EU-nak is stratégiai jelentőségű lett volna, hogy Ukrajnát egy az EU és az oroszok érdekeinek megfelelő országgá formálja, csak hát az USA-nak meg pont nem volt érdeke, és most már a lehetőség is elúszni látszik.
  • Területszerzés? Egy terület értékeinek elpusztítása is jelentős kárt okozhat a terület tulajdonosának.

:)

"A NATO hamis zászlós akcióval bármikor kreálhat egy ürügyet, aztán addig megy, ameddig akar."

Ha ezt tényleg meg akarja tenni, akkor az ellen semmit nem segít Ukrajna elfoglalása, ellenben az, hogy Oroszország most erősen legyengiti magát katonailag és gazdaságilag, csak segítene a NATO-nak ha támadni akarna.
Ez pont hogy arra érv, hogy Putyin maradjon a seggén, ne pedig a saját katonáit öldösse, a saját tankjait küldje felrobbanni, és szétbassza a saját gazdaságát. Mint ahogy azt most teszi. És elérte, hogy a NATO-ba be most akarnak lépni új államok, illetve a NATO-tagok komolyabban fognak felfegyverkezni.

Szóval ha tényleg be van szarva a NATO-tól, akkor nagyon nem gondolta át ezt a dolgot.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ha ezt tényleg meg akarja tenni, akkor az ellen semmit nem segít Ukrajna elfoglalása

Úgy tűnik, jelenleg nem akarja megtenni, tehát Oroszország akár jól is járhat Ukrajna "elfoglalásával".

Oroszország most erősen legyengiti magát katonailag és gazdaságilag, csak segítene a NATO-nak ha támadni akarna.

Ez is egy lehetséges forgatókönyv. Ennek ellenére az oroszok bevállalták. Úgy tűnik, valamivel nagyobb tökeik vannak, mint amekkora szíve és agya az ukránoknak...

elérte, hogy a NATO-ba be most akarnak lépni új államok, illetve a NATO-tagok komolyabban fognak felfegyverkezni.

Az EU-s országoknak eddig is érdeke lett volna normális honvédelmet szervezni, de valamiért a csillámpónik kergetését fontosabbnak tartották. Nem az oroszok léptek irreálisat, hanem az EU élt álomvilágban.

Szóval ha tényleg be van szarva a NATO-tól

Miért lenne beszarva? Reálisan látja a NATO erejét, ezért megteszi a tőle telhető lépéseket.

nagyon nem gondolta át ezt a dolgot.

Tíz-húsz év múlva kiderül.

:)

"Ez is egy lehetséges forgatókönyv."

Annyira, hogy már folyamatban van.

"Ennek ellenére az oroszok bevállalták"

Putyin vállalta be. 

"Reálisan látja a NATO erejét, ezért megteszi a tőle telhető lépéseket."

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy még a saját országában folyó dolgokat sem látta reálisan.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Annyira, hogy már folyamatban van.

A valóság: fogalmad sincs, ténylegesen mi van folyamatban, mi fog még történni, és ezeknek együtt a jövőben milyen hatásai lesznek.

Putyin vállalta be.

Az orosz vezetés vállalta be. Ha az oroszoknak nem felelne meg ez a vezetés, másik vezetésük lenne. Az is erre utal, hogy a fajtád le akarja váltatni velük Putyint (bár a megöletését kedvesebb ötletnek tartjátok, ha jól vettem ki a megnyilvánulásaitokból).

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy még a saját országában folyó dolgokat sem látta reálisan.

Tippelek: nem tudod bizonyítani, de talán még erős érvekkel alátámasztani sem.

:)

"fogalmad sincs, ténylegesen mi van folyamatban"

Ez egy olyan dolog, aminek nem csak én, de még te is utána tudsz nézni.

"Az orosz vezetés vállalta be."

Az úgy kb. Putyin. Aki túl önálló, meghívják teázni. Vagy beleül az autójába, és nem száll ki többet (érdemes megnézni ezeket a halálokat, valamiért szeretnek generálisai autókban meghalni).

"Ha az oroszoknak nem felelne meg ez a vezetés, másik vezetésük lenne. "

Aha, úgy hogy aki megerősödik egy kicsit ellenzékben, az megy a böribe. Figyeltél te egyáltalán mi történik az orosz ellenzékiekkel az utóbbi évtizedekben? Érdemes lenne utánaolvasnod, az eddigi hozzászólásaid alapján lesz ott pár meglepő sztori.

"Tippelek: nem tudod bizonyítani, de talán még erős érvekkel alátámasztani sem."

Hát, elég megnézni az elbaltázott ukrán háborút. De ezt amúgy minden oldalról állítják róla, nem csak én.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez egy olyan dolog, aminek nem csak én, de még te is utána tudsz nézni.

Tévedsz/hazudsz. Egyikünknek sincs hozzáférése az információk jelentős részéhez. Különösen nem a hiteles információkhoz.

Az úgy kb. Putyin.

Egyedül semmire sem menne.

Aki túl önálló, meghívják teázni. Vagy beleül az autójába, és nem száll ki többet

Szerintem a legtöbben pontosan tudják, hogy az előnyökért milyen lehetséges hátrányokat vállalnak.

Aha, úgy hogy aki megerősödik egy kicsit ellenzékben, az megy a böribe.

Ti akarjátok leváltani Putyint. Mármint látszólag, hiszen most úgy fest, hogy az egy demokratikusabb rendszerre vágyó oroszok bebörtönzését kívánjátok.

Hát, elég megnézni az elbaltázott ukrán háborút.

Mi elbaltázott benne?

De ezt amúgy minden oldalról állítják róla, nem csak én.

Ezzel szemben a valóság: a különféle oldalak 99%-a egyedül abban ért egyet, hogy elítélik a katonai jellegű háborút, és sajnálják a civileket. Semmi másban nincs teljes egyetértés.

:)

Nem hülye, sokkal inkább arról van szó, hogy csontvázak dőltek ki a hadseregük szekrényéből. A tábornokai félretájékoztatták. Mindenki csak picit hazudott többet a valóságnál, mint a Hofi-féle 10 disznó, ami a végére papíron 14 lett, amelyből eladtak 10-et, a „többit” megtartották saját ellátásra.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Putyin erős ember, tartanak tőle, igen nagy a megfelelési kényszer. Az elváráshoz közeli dolgot mondanak neki, mintsem a valóságot. Ugyanakkor a tábornokok felé ugyanez van. Senki sem hazudik nagyot, mindenki csak kicsit. Ha valami majdnem kész van, azt készre jelentik, majd befejezzük ténylegesen, amikor csak adminisztrálni kellene az eredményeket. A valóság és a top management információi között nagy lesz a szakadék. Putyin egy erős hadsereg tudatában indította a háborút, fogalma sem volt a morális deficitről és arról sem, hogy a hadászati eszközök egy részét szétlopták. Legalább is ezt gondolom erről.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pluszban a rendelkezésre álló érdekrendszer és pénzmozgások alapján feltételezhető, a háború indításhoz fűződő érdekek megtámogatásra találtak a titokszolgálatok oroszok felé szellőztetett jelentéseik által is.

Az ukrán hadsereg még messze nem állt készen a keleti tartományok "megtisztítására", hogy készült rá, az biztos, voltak jelentős csapatösszevonások, állásépítések Donbas környékén. (Valószínűleg Krím visszafoglalása is tervben volt...)

Viszont kellett volna még idő nekik, "valakik" biztosan rásegítettek információval-dezinformációval, hogy Putyin korábban induljon el, mint a hadi készültség szempontjából ideális lett volna. De hadsereg vezetése is dezinformálhatott, a "minden szuper nálunk az ellenség meg gatya" jellegű információkkal. - (Akár megkockáztatom, közöttük is voltak másként gondolkodók vagy kettős ügynökök, akik segítették Putyin túl korán történő "indítását", azaz "lépre csalását".)

Nagyon "sakkozott" itt mindkét oldal, a háború megvívásának lehetséges következményein, - szinte patika-mérlegen "alakították ki" ezt a háborút, - majd Putyin "a puding próbája az evés" alapon "belecsapott a lecsóba". - Én locsemege álltal írottakat elfogadva csak így tudom elképzelni.

A háború biztosan nem nekünk, európaiaknak érdekünk, még az ukránoknak, de oroszoknak sem. Ebbe belehajszolták őket a nagyhatalmi érdekek és Amerikában a demokraták támogatta hadiipar. (Pl. a Lockheed Martin, stb. - Ők azután igazán a háború elhúzásában, azaz a minél tovább tartó haszonszedésben érdekeltek!)

Nem sok kell, hogy kiderüljön, az ukránok vették rá őket, hogy vesztükbe rohanjanak. :)

Normális világban a vezető vállalja a politikai és jogi következményeket is saját rendszerének hibái miatt. Nem kell azt a f_kalapot fürdetni, joga volt neki is lemondania. Ha meg nem tette akkor felelős saját emberi hibáiért is. A vezető azért vezető, hogy a általa felügyelt rendszer jól működjön. Az hogy tanácsadói nem merik azt mondani amit nem akar meghallani, nehogy már mások hibája legyen! Olyan mértékű Putyler rajongásban éltek, mint egy kiskamasz. Lehet még a szobátok is Putyler meztelen felsőtestével van kiplakátozva.

Lehet még a szobátok is Putyler meztelen felsőtestével van kiplakátozva.

Nem vagy komolyan vehető vitapartner ezzel az infantilis színvonallal. Teljesen mindegy, milyen vezető a főnököm, ha nem együtt kocsmázunk, s nem vagyunk évtizedek óta haverok, én meg például szorongó típus vagyok, megtörténhet, hogy görbíteni fogom a valóságot, s azt fogom mondani, amit hallani szeretne, aztán legfeljebb majd meglátja, mi lesz a valóság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ugye most csak trollkodsz? Senkit sem érdekelnek a magyarázatok, a főnököt az eredmények minősítik. A főnök olyan emberekkel veszik körül, akikben megbízhat. Ha ez nem így van akkor neki nem a főnöki székben van a helye.

Az elmúlt 1 hónap történései.

Mik azok a konkrét történések az elmúlt egy hónapból, amelyek alátámasztják a feltételezésed?

Na most az jön, hogy Putyler annyira fineszes, hogy mindnekivel elhiteti hogy Ő valójában hülye. :)

A mesevilágodban bizonyára. Legyen rajtad gumi, amikor a földön fekvő Putyint seggbe kúrod. :)

:)

Szerintem látod az eredményét te is: a különleges katonai művelet nem érte el célját. Ukrajna nem adta meg magát, nem kergették el a kormányt, nem találtak nácikat, miközben gazdaságilag öszeomlott Oroszország, és Putyin emberiség elleni bűncselekmények elkövetésére adott parancsot.

Én úgy látom, a különleges katonai műveletnek még nincs vége, és a jövőbeli konkrét hatásai sem mind láthatók. Egyelőre nem tűnik irreálisnak, hogy Putyin elérhet Oroszországnak kedvező célokat. A dezinformációk miatt az ehhez tartozó ár még ismeretlen. De ami már most nagyon valószínű, hogy Ukrajna kincstára és gazdasága a háború végén nem lesz valami jó állapotban. Ha ukrán lennék, engem elsősorban ez érdekelne. Most, hogy sokan eljöttek Ukrajnából, lehet, hogy az ukránokhoz is eljut, valójában milyennek látják a nyugatiak Ukrajnát. Szerintem idővel ennek a felismerésnek lehet hatása az események alakulására.

:)

A probléma abban áll, hogy nem ismerik az orosz katonai történelmet. Elakadt az offenzíva? Indítanak még egyet. Szétvernek egy seregüket? Odatolnak még kettőt. A veszteségek egyáltalán nem érdeklik őket. Azon a vidéken 400 éve nem vesztettk háborút és ezt sem fogják elveszíteni, még akkor sem, ha az aktuális német kancellár szerint az oroszok veszíteni fognak a háborúban. A német kancellárok történelmi tekintetben hagyományosan azt gondolják, az oroszok vesztenek, aztán rá kell jönniük, hogy tévedtek. Volt olyan, aki még öngyilkosságot is elkövetett emiatt. 

Szerkesztve: 2022. 03. 31., cs – 08:07

Az oroszoknak a Krímhez a Dnyeper is kell. Pont. - (De bárki Putyin helyébe tudja magát képzelni, mit tenne azokkal, - ha persze a katonai erő is megvan hozzá, - akik ezrével öldösik az orosz ajkú "druszákat" az érdekszférájának tekintett szomszédságban. Ez is pont.)

- A nyersanyagban, gázban, olajban gazdag keleti területek iránti érdeklődése, pedig csak az USA megalakulása óta a szokásos politikai eszközkészletet jelentő "einstand". (Végül is ha az USA gazdagságának, hatalmának növelésére bevált módszer, akkor neki sem kell a spanyolviaszt feltalálnia.)

https://www.bitchute.com/video/AVjq2nijHmAt/

Faszomat kell már ennyit sírni, a “nyugati” média másfél héttel előre megírta a Lerohanta vezércikket, épp ez kellett a fősodratnak. Megkapták, lapozzunk.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Itt sokan elfogadják a nyugat és Ukrajna által adott értelmezést, hogy milyen gyenge Oroszország, mekkora veszteségei vannak, milyen rossz a gazdaságának, ...

Érdekes lehet a másik oldalt is meghallgatni. Egy volt CIA-s tiszt elemez az oldalán, van ott rengeteg cikk ebben a témában.

Pl.:

The Ukrainian Army Has Been Defeated. What’s Left Is Mop-Up,

Update on the Military Situation in Ukraine,

De-Militarization of Ukraine,

Attacking All Things Russian Rather Than Putin Is Moronic.

Biztos volt ott egy ásni tilos tábla és megszegték a tilalmat. :) Gondolom, közlekedési birságot vetnek ki azokra a harckocsikra is, amelyek a behajtani tilos tábla ellenére mennek be egy utcába, nem állnak meg STOP táblánál, nem adnak elsőbbséget jobbkezes utcában, valamint olyan helyre mennek be, ahol súlykorlátozás van érvényben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Emiatt nem érdemes aggódni, hiszen a nyugati Új Szovjetunió is épülget. Bár lehet, hogy mégis érdemes aggódni miatta, hiszen a nyugati Új Szovjetunió erre hivatkozva fog újabb és újabb lépéseket tenni, hogy még Új Szovjetunióbb legyen. Remélem, azokat a lépéseket is kritizálni fogod, ha már eddig nem tetted. ;)

:)

Nagyon egy húron pendültök, de van egy rossz hírem: Putyler nem Napoleon, Ő nem fogja a világrendet megváltoztatni. Amit elért az elmúlt 20 évebn, az nem az ő érdeme, Jelcin megágyazott piacgazdaságnak, Putyler meg beszántotta a termést.

Ez van srácok, de azért ne legyen örihari!

Fogalmam sincs, miért nekem mondod. Nem én támadtam meg Ukrajnát. Hívd fel Putyint, vitasd meg vele a nézeteltérésed. Én csak véleményt formálok az aktuális eseményekről, s igyekszem felhívni a figyelmet mindarra, ami vaskosan nyugati propaganda érvek nélkül.

A másik, hogy nem baj, ha nagyon magabiztos vagy. Én óvatos vagyok, mert szervizben van a jövőbe látó üveggömböm, amit jóslásra szoktam használni, így aztán elég csúnya felsüléseim lennének, ha magabiztosan mondanék bármit is a jövőről. Mondom, lehet szerencséd, lehet, hogy betűről betűre úgy lesz, ahogy írod, de mégis csak épp annak a legkisebb a valószínűsége, hogy éppen úgy történik a jövő, ahogy írod. Nem nekem lesz akkor kínos, ha majd emlékeztetünk itt többen arra, mit írtál korábban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez nem jövőbelátás, ez objektivitás. Mekkora az esélye annak, hogy a XX. században született egy Napoleonhoz hasonló katonai stratéga.

-356: Nagy Sándor 

395: Attila

1162: Dingisz khán

1492: I Szulejmán

1769: Napoleon

1870: Lenin

A következő világátalakító hadvezérnek 2315-ben kell megszületnie. :) Az meg nem Putyler!

A március végi előadásban öt pontban összefoglalta, miért nem volt értelme háborút indítani, de 1. nem keresett válaszokat arra, az oroszok szerint miért lehetett mégis értelme háborút indítani, 2. megelégedett azzal a magyarázattal, hogy Putyin őrült. Az Oroszország-szakértő húsz+ év után idén február 24-e után jött rá, hogy Putyin őrült. Pont most. Tök hiteles. Egyébként 2004-ben állítólag Gyurcsánynak melózott társadalmi munkában. Akkoriban "az ELTE Ruszisztika Központjának a tanára" volt. Úgy tűnik, annyira érti az oroszokat, mint a "haladó" magyar értelmiség a magyarokat. Az is vicces volt, amikor az előadás során egy "független" :) ukrán közvélemény-kutatás adataira hivatkozott. Gyász b+. Pont, mint te. :D

:)

Szerkesztve: 2022. 04. 14., cs – 21:26

Az oroszok elismerték, hogy Moszkvának az ikonikus orosz hadihajónak vége. A két Neptun rakétát -amik eltalálták-, a Vulkan elhárítórakéták nem voltak képesek hatástalanítani. A BBC összefoglaló: https://youtu.be/pCQtQ_RnwJ8