Tőzsde, bitcoin, ingatlan és narrow money m1

Fogalmakat dobálok be, gondolkodni valónak, de nem célom bemutatni semmit. Csapongok.

Először ismerjük meg a Narrow Money M1 kifejezést (by google translate)
Meghatározás:
A szűk pénzre vonatkozó céldefiníció a készpénzre, azaz a bankjegyekre és érmékre, valamint az azonnali készpénzre váltható vagy készpénz nélküli fizetésre, azaz egynapos betétre használható egyenlegekre terjed ki. Az adatokat az időszak végén kell mérni.

Lássuk a  chartot: Narrow Money (M1)
Sorrend: USA, OECD, Hungary vagyis országszinten a másodikok vagyunk. Nálunk kvázi kp is került ki a piacra: államkötvény (MÁP+), CSOK, Babakötvény, NHP hitelek, KAVOSZ hitelek
// Esetünkben nem volt ennek hátránya (sőt!), bár most már fékeznie kell az országnak.

A FED egy ideje már leállt az eszközvásárlással ami a fogyasztás csökkenését hozza idővel magával, még ha lassan is, mivel a dolgoknak van tehetetlensége. Lásd megrendelt autó 1 év múlva érkezik.

Jelenleg a tőzsde kezd kifáradni lassan átesik medvébe. 

Eközben itthon az MNB fékez nyár óta (NHP kivezetése, kamatemelések). A fiskális politika még öntözte a gazdaságot, de már ő is fékez.
Idén a KAVOSZ-os hitelek szigorodtak és drágultak, amit a fiskális politika öntött a vállalkozásokra kihelyettesítve az MNB addigi tevékenységét.

Többnyire a *coin rajongók röhögnek a FIAT pénzeken miközben kedvenc eszközük értékét FIAT pénzben mérik és mivel a *coin is egyfajta eszköz, így a vele való kereskedés valós piacoktól nem független. Az csak akkor lehetne részben független, ha *coin-t csak más *coinnal lehetne vásárolni. Ha *coin kell, akkor vegyél FIAT pénzért hw-t, majd bányássz magadnak.

Zsiday-t én csak mérsékeltem tartom vátesznek, szerintem népszerűbb, mint az indokolt volna. Viszont hozzá hasonlóan én is lufit látok, csak én már korábban éreztem, hogy gáz lesz. Eddig nem lett. Tévedtem. Azt kell tudni: gáz mindig lesz, mert azzal zárul egy-egy ciklus. Álmomban nem gondoltam volna, hogy ami most van az egy ilyen háborús helyzetben megtörténhet. BTW Zsiday-nak megjelent egy cikke a portfolion, érdemes elolvasni:
https://www.portfolio.hu/uzlet/20220114/zsiday-viktor-ugy-tunik-a-tozsd…

Abból a tézisből, hogy a magyar ingatlan túlértékelt, nem bírok engedni. Téves elképzelés a különböző országok azonos méretű városait, vagy annak az országban betöltött szerepe alapján mérni össze az ingatlanok árait. Ezt az emberekkel sem tesszük. Ezen logika szerint, ahogy az ingatlannál teszik beszélhetnénk magas emberek fizetéséről, vagy 100 nm-es lakásban élők vagyonáról is. Véleményem szerint ami számít: mennyi idő alatt tud valóban kigazdálkodni egy ingatlant az illető. Nem a nettó fizetésével osztanám el az ingatlan vételárát (mert ez is téves), hanem a megtermelt felesleggel vagyis havonta keletkező megtakarítással + a jelenlegi, de később felszabaduló bérleti díjjal. Sokan az gondolják, hogy az ingatlan jó befektetés. Mindenki ezt mondja. Főleg azok aki soha nem néztek utána és nem számoltak utána, de cserébe egy öltönyös ember ezt mondta egy youtube videóban nekik. Szerintem nem az. Ha az lenne más befektetésekkel szemben, akkor ma már az emberek 99% nem tudna ingatlant venni. Nézzük! Amennyiben 100 évvel ezelőttről indulunk, mondjuk tetszőleges pénzzel és az akkori annak megfelelő ingatlannal.
1920: https://www.humbleisd.net/domain/10765
2000: https://www.humbleisd.net/Page/101665

Mindkét dátum vizsgálatakor az átlag ház az átlag éves fizetés 3x. (Országos átlag, Amerikában. Azért ott, mert ott fizetőeszköz nem változott.)
1920->2000-re az ingatlan 20x lett drágább. Ez évi 3,87% hozam.
Mindeközben éves 5% hozammal számolva a pénzt 49,5x jön ki.

Már hallom is az ellenérvet, de a házat ki lehet adni. Igen. Jó esetben az a pénz elég az üzemeltetésre, max 1% marad, ha nagyon ügyes vagy.

Összefoglalva: Remélem a pénzesőnek lassan tényleg vége és ezzel az áruhiánynak is, mert kapitalizmus feladta a túltermelés. Attól működik. Attól lesznek közel tervezhetőek az üzletek, hogy az árakat legalább egy rövidebb intervallumra kialkudják és tartják, nem pedig beszerzésenként egyeztetnek, ahogyan ez most történik.

Hozzászólások

 

Mindkét dátum vizsgálatakor az átlag ház az átlag éves fizetés 3x. (Országos átlag, Amerikában. Azért ott, mert ott fizetőeszköz nem változott.)
1920->2000-re az ingatlan 20x lett drágább. Ez évi 3,87% hozam.
Mindeközben éves 5% hozammal számolva a pénzt 49,5x jön ki.

csakhogy altalaban eleg leraknod 10-20-35%-at az ingatlan aranak, es igy maris 10x, 5x vagy 3x-os attettel termeli a hozamot. 100k-ra ritkan adnak 1 millas hitelt a brokerek, mig a bank siman ha ingatlant veszel.

Itt bármikor felpattanhat a törlesztő olyan mértékre, amit nem fogsz tudni törleszteni.

francokat, aki megégette magát a Svájci Frank alapú hitellel, az nem vesz fel többet változó kamatozású hitelt, a fix kamatozású pedig elejétől a végéig fix összeg

Én erre azért nem fogadnék, szerintem 50-50, hogy ki tanult belőle, és ki nem. Aki csak addig jutott, hogy Facebookon szidja a bankokat (miközben a fél életét hitelből finanszírozza), az ugyanúgy meg fogja égetni magát a következő lehetőségnél is.

Szerkesztve: 2022. 01. 14., p – 12:21

Abból a tézisből, hogy a magyar ingatlan túlértékelt, nem bírok engedni.

Miért? Inkább a bérek alul értékeltek. A szakemberhiány és építőanyag árak tekintetében nem várnék nagy változást ebben az évtizedben, a befektetői kedv sem látszik csökkenni. Esetleg a készházak piacán lehet változás.

a házat ki lehet adni. Igen. Jó esetben az a pénz elég az üzemeltetésre, max 1% marad, ha nagyon ügyes vagy.

Hogy jött ki az 1%? Csak házra érted vagy lakásra is?

Van aki belyeget, en ingatlant gyujtok.

Kb. nem erdekel, bukni nem bukok rajta, hobbi. Van olyan ingatlanom amiben nem jartam osszesen 3x legfeljebb 20 ev alatt.

Befektetesnek szar, mert most kb. csak 5x annyit er mint amiert vettem. Ugyanezt mashol sokkal jobban meg lehetett volna porgetni. Lenyeg, hogy nem erdekel. Nem kell kenyerre.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nem szol. Minek szolna. Ha szol akkor kirakatom. Piacon elerheto berleti dij -20% amiert odaadtam neki/k/.

Csereben ugy kezeli mint sajatjat. Mindent maga csinal, vagy csinaltat. Nemelyik a teljes konyhat felujitotta, kifestenek, lecserelte a csaptelepeket, etc...

Amig hatosag, vagy tarsashaz vagy barmi hivatalos bikmakk nem keres addig nem erdekel. Pont ugy, mint aki kontenerben tarol, szobrot, vagy XVI. Lajos asztalt. Van. Ennyi. Semmi cel vele, azon kivul, hogy jolesik a kis tudatomnak. Ezt a celt kell szolgalnia.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nekem semmi kedvem albérlőkkel baszkodni. Amikor (kb 1,5 év) elkészül (felépül és be lesz rendezve) az új házam, akkor a jelenlegit amiben élek kiadom. Túl értékes ahhoz, hogy csak álljon. Eladni az első években nem akarom. Ha pedig öregségemre mégis úgy döntök, hogy majd itt akarok élni, akkor meg túl jó ahhoz, hogy ilyet találjak. Iszonyat szar a jelenlegi kínálat (minden árszinten). A 2008-2015 közötti válságban sem volt sokkal  jobb, de akkor azért még lehetett mazsolázni jó tervezésű és minőségű ingatlant.

nyolcas.com, és akkor nem kell baszakodni velük ;)

nem tudom, bérbeadói oldalról milyenek, én bérlői oldalról vagyok velük most kapcsolatban, és a legjobb albérletem az elmúlt ~10 évből, full elégedett vagyok. a szerződésemben meg benne van, hogy ha akarnám se kereshetném meg a főbérlőt. de nem is akarom, a cég ad 0/24 hotline-t, ami tök hasznos volt, amikor beázott a lakás a fölöttünk lévők miatt, vagy az ázásnak különböző utóhatásai (leszakadt csillár, pl) előjött.

Nyilván elkérnek érte adott pénzt, és pl a karbantartást sem tudom, hogy néz ki - amikor beáztunk, az ő festőjük jött javítani, én nem fizettem érte semmit, de hogy utána a felettünk lakó biztosítása állta-e az egészet, és ha nem, akkor azt a tulajon verik-e le...

Vagy néhány hónapja nem működött a bejárati ajtó zárja, nem ment bele a kulcs. Hála égnek dupla ajtó van, szóval nem volt nagy para, néhány napon belül jött a lakatos, de hogy azt ki fizeti.

Cserébe én aláírtam közjegyző előtt, hogy szó nélkül kiköltözöm, ha felmondják a szerződést, meg bírói végzés nélkül kirakhat a rendőr, ha nem akarok elmenni. És valszeg ha kárt okozok, azt is gond nélkül leverik rajtam, nem okosban, kpban fizetünk, hanem utalva.

TLDR én tökre elégedett vagyok, és ha lehetne ilyen cégbe pénzt tenni, már csak azért tennék egy kisebb összeget, hogy több ilyen bérlet legyen pesten. 

Hozzánk jönnek három havonta, de előre bejelentve, megnézni a lakást, mennyire van rendben. Ha kurva lennék, nyilván meg tudnám oldani, hogy akkor ne legyen ügyfél, de mondjuk a komolyabb állagromlást viszonylag hamar megfogják valszeg. 

A srác, aki mutogatta, tett néhány nem túl PC megjegyzést, amikor megnéztük a lakást, hogy kinek nem adják ki már csak ránézésre sem, és mennyire örül nekünk, hetero fehér párnak. Cserébe mi elég olcsón kaptuk meg, bár a nyóckerben a lakást. 

A linkedin oldalukon is van pár, nekem, mint bérlőnek nem túl előnyös megjegyzésük, de ott valószínűleg nem én, mint bérlő vagyok a célközönség.

De a végén valszeg azon áll/bukik úgyis az egész, hogy milyen szerződést kötnek a tulajjal. Ha olyat, hogy ők vállalnak felelősséget azért, hogy a normál wear&tearnél komolyabb károkat ők megoldják/kiperlik a bérlőből, akkor valszeg jó vagy. 

Amennyiben a tulajdonosnak tudomasa van rola, akkor a btk. tartalmaz egy "prostitucio elosegitese" cimszoval keresheto kifejezest.

Ezt egy ajanlott levellel szoktak elintezni. Onnan mar tudomasa van rola.

Pontosan igy segitettem egy ismerosnek a teljes lepcsohazat terrorban tarto kokos kurvat a meleg himringyojaval kipakolni. Tulajdonos maga ment be a rendorsegre feljelentest tenni, hogy ot is halalosan megfenyegettek cimszoval. Ajtot rajuk rugtak es elvittek az alarcosok. Zarcsere, fizetes elmaradasa cimszoval az ottmaradt dolgaik meg visszatartasi celbol a kukasoknak megorzesere at lett adva.

Problem solved.

Amugy jellemzoen cegek a lakas tulajdonosai amik kiadjak a lanyoknak, mindenfele csoves joco neven futtatva.

Teljesen jol felepitett ceghalok vannak mogotte, a vegen egy alapitvannyal aminek megy a penz, aminek van egy kedvezmenyezettje ami altalaban szinten egy ceg. Gondolom ismersz valakit aki hallott valakirol aki fenykepen mar latott hasonlot. Nem ? ;)

Marmint btk, ado es minden egyeb kikerulesere keszitett rendszert.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2022. 01. 15., szo – 10:31

Az egyik szomszedomnak 76 db ingatlanja van. Nyilvan orokolte meg minden de eleg jol elkaristol belole…

Mert ugye nem mindegy, hogy HUF-ra hoz 1%-ot vagy EUR-ra.

Milyen 1 %-ot?