Olaszországi ingatlan II.

2018 márciusában vásároltam magamnak Dél-Olaszországban egy lakást. Eleinte ide bloggoltam, majd később átraktam egy dedikált oldalra. A minap kaptam egy levelet egy hölgytől, hogy részben a blogom hatására, szintén vásárolt tőlem nem messze egy ingatlant. Nagyon megörültem a visszajelzésnek. Nem titkolt szándékom volt, hogy segítsek a blogommal másoknak. Nekem elég nehéz volt, mert nem találtam mást aki végigcsinálta volna a procedúrát. Vásárlásom óta eltelt 4 év meghozta számos vállalkozás létrejöttét, akik ma már Olaszország különböző részein tevékenykedve magyaroknak segítenek ingatlant vásárolni. Időközben az olasz kormány is nagyot lépett e témában előre. Ma már nagyon sok mindent ami az ingatlan vásárláshoz kell, idehaza a követségen is el lehet indítani. 

A hölgy levelének olvasása után egyből felmentem az https://www.immobiliare.it -re. Ooops! Találtam egy lakást. Addig forgattam amíg meg nem tetszett. Mondom azért felmegyek az https://www.idealista.com -ra is körülnézni. Hoppá! Itt van ugyanaz a lakás -10% a tulajdonos által hirdetve. Már az alapár is vonzó volt, de ez extra vonzóvá teszi. Azóta a sógorom elment személyesen megnézni. Csinált sok képet és videót. Ha nem derül ki semmi szar, akkor megveszem. A lakás 80 méterre (út másik oldala) van a tengertől. 70 nm + 70nm tetőterasz. Fel kell újítani és berendezni. 

Itt van: gmaps

Lényegében 2 háló + nappali. Egyik hálóba megy egy emeletes ágy, a másikba egy francia ágy, a nappaliba pedig egy 2 személyes kinyitható kanapé. A tetőteraszra pedig egy pergola, + telibe műfű: chill+napozás. Amúgy kiadásra vettem. Amikor meg nincs kiadva, ügyfeleimet és barátaimat látom majd vendégül benne. Felújítás után kb 1000-2000 euro per hét lesz a bérleti díja (szezonfüggő).

ps.: Kérem senki se zsibbasszon az 1 euros ingatlanokkal. Nógrádban ahol a faluban van 10 cigány és senki más nálunk is annyiba kerül. :)

=====
UPDATE: 2022.01.20: Lefoglalózva, most intézi a sógorom a közjegyzőt. Ha meggyógyultam megyek le, jelenleg coviddal vagyok itthon. 

Hozzászólások

Nagyon menő vagy. Ha én lennék a nemtomki behívnálak a tv-be, hogy ne csak itt a segglyuk blogban tudd ezt elmondani. 

Itt többnyire informatikusok vannak. Többnyire jól keresnek. A többség szereti amit csinál és kitölti az életét. Az ilyen emberek kevesebbet költenek, mint a jövedelmük. Felesleg, megtakarítás keletkezik. A többség 40+-os. Belőlük kerül ki a nyaralóvásárló. A megtakarító és a kisbefektető. 

Ha te nem állsz ezen a szinten, akkor vagy fiatal vagy, vagy más problémáid lehetnek pl  tudásoddal, ambícióddal. Ez nem az én vagy a többiek hibája. Senki nem vette el előled a lehetőséget. Legyél szorgalmas, dolgozz és tanulj sokat. Ehhez méltó önértékeléssel, az eredmény is meglesz. Nem olyan nagy dolog venni egy lakást 30 misiért. Hidd el.

ps.: Csak hogy felbasszam a proli irigységed benned: Most kezdek építeni egy házat a II. kerületben. kb 560 millió az értéke. itt pince látványterve: https://floorplanner.com/360vr/57052941-1637916618   ez a mostani olasz kaland, az apró.

Csodálni tudlak csak. És ezt teljesen őszintén. Végre valaki aki nem tűnik narcisztikus, műveletlen balfasznak. Ezt szintén őszintén.  Inkább az az ember vagy aki megkapja a kellő lelki támogatást a környezetétől. Hajrá, csak így tovább! (Írjam, hogy ezt is őszintén?)

Tudnal megosztani par kepet az ingatlanrol? En is erosen gondolkodok valami hasonlo befektetesen.

https://www.youtube.com/watch?v=VaC2XUiqEaA

 

Aki alul lakik azé a kert, aki felül azé a tetőterasz.  70nm nettó a lakás kb 75 nm a tetőterasz. Az olaszok az alsót többre értékelik. Mi magyarok meg a  felsőt.

 

mod: rámértem gEarth, inkább kb 50nm minden nélkül a  lakás nettó. 

Nagyon jó. Hónapok óta nézem ami a Balatonon van, igazi elmebetegség.

Gábriel Ákos

Szerintem is. Úgy voltam vele 30-at max dobnék egy balatoniért. Ez kb ennyibe lesz felújítva. (30-35)

 

ps.: az airbnb-s kínálatban ez lesz legközelebb a parthoz és ez lesz a legjobb állapotban. Extravagáns lesz a felső terasz. Igazi parti/chill helyszín.

hogy lehet ide lejutni? van kozelben nagygepes repter? 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Koszi! Hasonloban gondolkodom. Meg nem olvastam vegig a blogot, de ami kesik...

Mit tudsz mondani a haz gepeszeti szintjerol? Milyen a hangszigeteles (falak, ablakok, ajtok stb.)?

Pont most voltam Napoly kornyeken, de nem voltam elajulva. Igaz, uj epitesu sved hazhoz vagyok szokva, de tudom milyen a magyar 70-es evekbol szarmazo haz is (idegesit is sok mindenben).

Es, ami a legfontosabb, milyen a lako- vagy tulajdonos kozosseg? Mennyire szabalykovetoek? Mennyire hajlandoak a kozos dolgokra eroforrast aldozni?

Amiben én élek azzal nincs gond. Tavaly beköltözött fölém egy nő. Aki reggelenként futópadozik. Nem egyértelműen hallatszik át, a ritmusából jöttem rá, hogy futógép. A ház maga kb úgy néz ki mint nálunk egy panel, de nem az. Körbe van kerítve, nelső parkolóval is rendelkezik (nekem kicsi) egy szinten csak 2 lakás van. Amelyek csak a konyhájuknál találkoznak, de ott dupla fal van. Egy ilyen házban 14 lakás van. Teljesen rendben van. Csak olyan helyen vennék lakást, ahol lehet parkolni, és minden lakás nagy és egyforma. Itt ez 142 nettó + 2x10 nm terasz + 18 nm garázs. 

Van közös költség. 25 euro per hó. Most volt 3 éve teljes homlokzati felújítás 7600 euro per lakás. Én befizettem egyben, de két évi részletet adtak rá. Mindenki kifizette.

 

Kulturált helyen kell venni lakást. Ez kb Budapest II. kerület kategória ahol én vettem.

Itt, amikor lakast veszel, teljesen transzparens infot kapsz a haz helyzeterol beleertve penzugyeket, megtortent es tervezett felujitasokat stb. Olyan, mintha egy kis reszvenytarsasagba lepnel be. Lattam ket tok egyforma hazat egymas mellett, de kulon Brf-ben (tarsashazi egyesules) voltak. Nagyon mashogy nezett ki a kozos koltseg a hazon levo hitel utemezese miatt, es nagyon mas aron is mentek el (szamomra epp jol, pont ellentetes iranyban :) ) a lakasok.

Hogy nez ez ki Olaszorszagban?

Svedorszag. Itt nincs se kozjegyzo, se ugyved alapesetben. Muemlek kastelyt meg nem vettem persze :)

Azonban, minden total transzparens (puritan/reformatus gyokerek, hogy meg fuggony sincs az ablakodon):  minden hazkozossegnek publikalnia kell az eves jelentest (pl. bostadsratterna, allabrf). Baromi hasznos tud lenni, ha epp vasarolni akarsz.

A kozjegyzo, vagy ingatlanos atad neked valami hasonlo reportot a hazrol?

A bankomtol ket kattintas hitelt/hiteligeretet szerezni, ingatlankozvetitonel (amelyek megint csak kotelesek egy kozponti adatbazisba reportolni, pl. booli, hemnet) egy A4-es papirt alairasa, hitel lehivasa es kesz az adasvetel. Ezt nyilvan nem varom el mas orszagtol...

Több rokonom él ott, második generációsként, de én nem voltam még ott soha. 

Report: XML:"AccessDenied"

Én kp-ra vásároltam az elsőt. Az első hitelezése csak jövedelmi alapon mehet. A második már lazán mehet hitelre is, csak fedezeti alapon, bevonva az elsőt fedezetnek. Nem tudom, hogy külföldi jövedelmet elfogadnak-e. Lakcímkártyához villantani kellett féléves megélhetési költséget és 2 év full biztosítást. Ez kevesebb, mint 10e euro a számlán.

Ami nehézség az olasz nyelv. Ha nem beszéled fullosan kell a tolmács. Nincs magyar-olasz tolmács. nekem Bariból jött egy angol-olasz tolmács, akivel csak egy meghatalmazást adtam a sógoromnak, hogy vegyen nekem egy lakást. Így csak pár száz euró volt a tolmács (nem emlékszem, blogomon kint van), de több mint  a közjegyző díja. Miután meghatalmaztam a sógorom, olaszul ment minden a képviseletemmel.

Ehh, nem ment a direkt link.

Lap aljan az eves beszamolokra pelda egy random tarsasagtol: https://www.allabrf.se/brf-askangsbacken-bromma/dokument ; https://www.allabrf.se/documents/brf-askangsbacken-bromma-annual_report…

Nem kell google fordito, latszik rola, hogy olyan, mint egy egyszerusitett ceges beszamolo...

 

Itt helyben van egy rakas ingatlankozvetito, amelyik kulfoldi ingatlanokra specializalodott. Nyilvan nem ingyen dolgoznak, de erdekes lenne megnezni, hogy mennyivel jobb rajtuk keresztul, mintha magam jatszanam vegig.

Én nem fogom itt előadni a rosszmájú kisnyugdijast, feltételezem hogy tisztes munkával hoztad össze amit összehoztál, le a kalappal és vállalom, hogy irigykedek :)

Nem, a legtöbb 40-es informatikusnak nincs cashben 35+ milliója amihez csak a megfelelő olasz lakást keresi. Teljesen el vagy tévedve.

Oregon tudtommal a vegyiparban visz egy céget, informatika az hobbi nála egyébként is (fixme).

Aki a mai árak mellett saját erőből (örökség és lottónyeremény nélkül) épit fel egy egzisztenciát (felsőoktatás, albérlet, gyerek, saját lakás, saját autó) az 40 évesen örülni fog, hogy minden hitelét kifizette. Ez a magyar realitás, nem az, hogy nem tudom hova tenni a tizmilliiókat.

(magyar környezetben gondolkozz ezen)

Természetesen, némileg ügyetlen volt a példa a hitellel, nagyobb értékeket és ingatlant nyugaton is abból finansziroznak, csak az arányok a kérdés :) Mondjuk hogy egy IT-s fizetésből a lakás- és autótörlesztő/lizing, rezsi és egyéb fixek kifizetése után mennyire maradsz laza.

£210-£230k körül vette, ha jól emlékszem.

Északon minden olcsóbb, bár mostmár itt is mennek fel az árak.

Egész jó környéken vette, Manchester, Chorlton-cum-Hardy. Mostanában elég trendi környék, csendes külvárosi városrész, de nekem kicsit messze van a városközponttól (30-40+ perc villamos, vagy még több busszal, vagy £15-20 Uber basic rate-n).

Apple News+ The Sunday Times

Why everyone under 30 is moving to Manchester

At present they rent a flat in Leeds, but the couple, aged 23 and 29, who met at university, looked around the capital, only to find that the cheapest flat they liked was £600,000 (256.000.000 Ft).

“The prices were crazy,” says Hwang, who works in digital marketing, with a side hustle YouTube vlog called Welcome to Soomin. They paid £320,000 (137.000.000 Ft) for the one-bedroom, 600 sq ft (56 négyzetméter) flat in Manchester, which is on the 45th floor. It doesn’t feel like they have settled for second best: the building has a gym, swimming pool, garden, tennis courts, co-working space and concierge; the area is teeming with bars, cafés and restaurants. “I like the fact that it’s very international,” says Castledine, who works as an SEO specialist for WasteOnline.uk. “Soomin is from Korea and Manchester has Korean restaurants and supermarkets. Because of WFH we can now live anywhere — my company is based in Doncaster and Soomin’s is in Liverpool. But we wanted to be in Manchester.”

...

Affordability is a key draw: the average house price in London is £516,285 (221.000.000 Ft), which is 12.3 times the average annual gross salary; in Greater Manchester only 7.4 times the average salary is required to buy (the average price is £210,171 (90.000.000 Ft)), according to Movestreets, a property search app.

https://apple.news/AoHojsK9TSP2wvX64dFSR4g

Nem tudom. Néha vannak érdekes cikkek (mint pl. a fenti), de az se nagyon zavarna, ha nem tudnám olvasni őket. A hírek nagy része ingyen olvasható, a News+ csak az amúgy paywall mögé bújtatott tartalmakra jó. De ezen felül vannak még külön fizetős újságok is (The Telegraph egy cikke jött épp szembe, £2.99/hónap), szóval kicsit átbaszás jellegűnek érzem a News+ előfizetést.

Csak azért van nekem is, mert előfizettem az Apple One-ra. De azt valószínüleg lemondom majd miután megnéztem a TV+-on ami érdekel, meg kipróbáltam az Apple Fitness-t. Drága.

Ha meg vagy elégedve a jelenlegi hírolvasóddal, akkor nem biztos, hogy érdemes Apple News-ra váltani. Én is csak azért kezdtem el használni, mert kényelmes, hogy ootb jön a termékekkel.

Nem, a legtöbb 40-es informatikusnak nincs cashben 35+ milliója

akkor legyunk oszintek, rosszul csinal valamit.

(magyar környezetben gondolkozz ezen)

hat igen, meg nem talaltak fel a repulot, vonatot, EU-t, a youtubeot ahol meg lehet BARMIT tanulni, es milyen jo lenne valami eszkoz amivel tudunk egymassal beszelni nagy tavokon keresztul... OH WAIT

Félrebeszélünk egymás mellett. Én a valóságot próbálom felfedni mindössze. Te azt mondod hogy az átlag 40-es magyar informatikusnak van 35 milliója befektetni (tehát ez az átlag), akinek meg nincs, az lúzer (tehát az átlagnál ügyetlenebb).

Én meg azt mondom hogy eltéveszted az átlag meg az ügyetlen számosságát/arányát.

A többiben (pl. hogy remote dolgozni is lehet vagy bármit megtanulni) nem tudok nem egyetérteni, de nem is ez volt a célom.

messzirol indulunk... :-)

minden ember a maga sorsanak kovacsa. igaz/hamis?

egy 40+-os informatikusrol feltetelezhetjuk hogy beszel angolul legalabb, es van egy egyetemi diplomaja. igaz/hamis?

ha ezek adottak, akkor a legrosszaabb esetben is el lehet menni a Ghez gurizni Zurichbe evi 350k CHF-ert (120 millio forint) mondjuk 4 evet (az 480 millio forint) amibol felre kell rakni 7.3%-ot, hogy legyen 35 misid. aztan ha a honvagy, hazaszeretet, turul ver hazahiv, akkor lelepni 4 ev utan. igaz/hamis?

edit: lehet hogy csak 300k, bocs.  de azert 4 ev utan mar eloleptetnek, es akkor 431k, szoval egyezzunk ki 350ben:)

Jól érzem magam a közegben. Lényegében ezzel töltöttem az életem. Ideje megtanulni. Nem akarok örök lelkes amatőr lenni. Meg kell mondjam van amiben többet tudok mint ami ott van és rengeteg dologban meg kevesebbet. Helyre billen a világ, kommunikációban kompatibilissé válok a szakma felé és félszavak is elég lesznek. Nem egy gyors fejlődés full egyedül autodidakta módban tolni a  dolgot. Simán lehetsz hülye. Nincs kontroll. Én vagyok olyan fakír, hogy mindig keresek magamnál jobbat, akitől tanulhatok miközben szembesülök vele, mennyire nem tudok semmit. Ez utóbbi fájdalmas szokott lenni.

+1

Senior dev szintig vittem szakmai végzettség nélkül, de érzem a fehér foltokat a tudásomban. Ezekre azokat a könyveket olvasom, amiket a gólyák tanulnak, pl. nemrég végeztem 10k sor Minix forráskóddal. De tervben van valami ipari informatika mesterképzés is, mikor a gyerek már nem igényel ennyi erőforrást, visszavágyom a PLC-s világba.

igen, az igazsag az, hogy a snowball effect kemeny. tobbel nott a vagyonunk tavaly, mint amennyi az osszvagyonunk volt 3 eve.

az igazsag az, hogy penzbol lehet penzt csinalni. gusztustalan, de ez van. sajnos ha valaki 50 ezer dollarbol akar csinalni evi 5 ezret annak 10% hozam kell, de ha valaki 500k-bol annak csak 1...

en is gondolkozom kulfoldi ingatlanon, de ekkora tavbol felek belevagni, meg az utan is, hogy kovettem (mindket) blogod.

svajcban? igen. de ugye svajcban az ingatlannal kifizeted a 35%-ot, aztan mar havonta csak kamatot fizetsz, a maradek 65% toket soha nem kell visszafizetned, raadasul leirhato az adobol.

a mostani albink harmadanal olcsobb lenne az uj, nagyobb keco, ami a tora nez.

A valós költség a beszálló elmaradt havi hozama/kamata és a fizetett kamat valamint a karbantartási üzemeltetési költség. Mínusz kiszálláskor keletkezett nettó profit visszaosztva. Ez utóbbival nem számolnék, max évente becsléssel vígasztalnám vele magam, ugyanis ha sohasem realizálom nem könnyít rajtam, miközben minden más teher valósan megfizetek a jelenben.

Itthon egy kőépületet 50 év alatt amortizálsz le. Vagyis évi 2%-ot számolhatsz el erre. Szerintem minőségi életnél ezt el is vered rá.

Így megérné?

Ps; az otthon nem ingatlan befektetés, mert az otthon bár ingatlan csak felárral. 

Szerkesztve: 2022. 01. 14., p – 10:06

Jó dolog a sikeres "gazdaságban gondolkodók" fejtegetéseit olvasni-hallani. (Szeretem Bence tőzsdei vlogjait is.)

Figyeljetek a "gazdaságos üzemnagyságra" egy határon túl nem érdemes növelni semmilyen befektetést, "céget". Mert a problémák növekedése végül elviszi a hasznot és az élhető életeteket. (Mindannyian ismerünk olyanokat, akik a exeik "kiházasítását" követően, a negyedik feleséget is "befogadják" és a negyedik otthonuk-házuk megépítésének is nekikezdenek. - Vagy ugye, a negyedik cégüket is elindítják, az első három "gallyra" kerülése után. Bár díjazom a sportot, de közelről is látom, ezek küzdelmes életek! :) )

Ha a növekedéshez nem tudsz alkalmazkodni, akkor az lehet káros. Így halnak meg a tuják is. Gyökér kicsi, lomb nagy, szél viszi. :)

Az embereknél a gyökér a tudás. Képezni kell magadat, mindig. Meghallgatni olykor a hülyeséget is, mert lehet inspirál és asszociálsz valamire, ekkor már megérte. Általában amúgy így van. Ha magaddal nem vagy elég kritikus egy hülyeséggel szemben biztosan az leszel, és már ebből is tanulsz. Ugyanis magadnak miért nem tetted fel ugyanezeket a kérdéseket soha, mint a vizsgált hülyeségnél? Önreflexió. Enélkül nem megy.

Másik gond, amikor valakinek elviszi a pénz a figyelmét a munkáról. Többet keres=> többet van távolt és az élvezeteknek él

Nekem az az öröm, ha elégedettek a cégemmel a vevők. Röviden: jobbat, olcsóbban, gyorsabban ... ez nem csak egy szlogen, hanem egy vizsgálati alapelv is minden változtatásnál: 
- Jobb lett?
- Olcsóbb lett?
- Gyorsabb lett?
3 nem? Akkor nem kell megcsinálni.