Retro: Sebastian Hetze, Linus Torvalds és Dennis Ritchie beszélgetésben a USENIX Annual Technical Conference rendezvényen

1997 januárjában ...

Hozzászólások

Szerintem elavult, túl labirintusos pályák, 2,5D-s játékmotor, csomó limitáció. Ennek ellenére néhány éveként ki szoktam tolni az Doom 1-2-őt is, mert nagy klasszikus, tiszta nosztalgia, valamilyen szinten ma is szórakoztat, meg más, mint a mai játékok, ami néha üdítő. Persze nem az eredetit játszom, hanem Doom Legacy-t (jó a Doomsday meg a többi fork is), OpenGL-lel, modernebb GPU effektekkel (dinamikus fények pl.), high res textúrákkal, rendes egeres + WASD-s irányítással, célzáskönnyítés nélkül és függőleges mouselook segítségével, hogy kicsit realisztikusabb legyen. Minek néznék DOSBoxban pixelpaca-halmazt, ha nem muszáj. 486-os, P1-es gépeken muszáj volt, mert a hardver gyengesége limitált. Mai 64 bites hardvernek, sok giga RAM-mal, 3D-s gyorsítással (egy integrált GPU-nak sem probléma ma már ezeket FullHD-ben vagy 4K-ban futtatni, max grafikán) nem tétel.

De épp így szoktam tolni Duke Nukem 3D-t, Quake 1-2-őt, Doom3-at is, megint csak modern portokkal, EDuke32, Darkplaces Quake, Yamagi Quake 2, dhewm3 formájában.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem elavult, túl labirintusos pályák

Akkor neked a jobboldali pályát találták ki.

2,5D-s játékmotor, csomó limitáció

A sakkban meg pár fabábut tologatsz, a fociban meg egy bőrgolyót kell rugdosni. A játékélmény független attól, hogy a játékot mikor találták ki.

Minek néznék DOSBoxban pixelpaca-halmazt, ha nem muszáj.

Ki mondta, hogy te nézd? Más még attól nézheti, ha az esik jól neki.

486-os, P1-es gépeken muszáj volt, mert a hardver gyengesége limitált.

Hát nem. Egy 486-oson még épp elfut 320x200-ban az egy nagyságrenddel bonyolultabb Quake (#1, #2); a Doom simán futhatott volna 640x400-ban, egy P1-esen meg 800x600-ban, vagy egy táposabb P1-esen (AMD 5x86ADZ @ 160 MHz) meg akár 1024x768-ban is. Azon már vajmi kevéssé lett volna pixeles.

Sajnálatos, de sajnos senki nem él örökké, a régi nagyok sorban halnak kifelé. Pedig engem nagyon érdekelne Ritchie véleménye a jelenkori informatikai trendekről, ha még élne. Ken Thompson meg Brian Kernighan, Rob Pike, Bill Joy, stb. még él, de ők nem sok mindent kommentálnak, túl diplomatikusak. Ezért is értékelem, hogy eddig Stallman legalább mindig megmondta a magáét, bajba is került miatta.

Arra is kíváncsi lennék, hogy miről folyt a fotón elkapott beszélgetés. Emlékszem az első években Thomson nagyon lesújtóan nyilatkozott a Linuxról, komolytalannak tartotta. Még az is lehet, hogy Torvalds a képen le lett oltva, hogy inkább kussoljál fiam, fiatal vagy, most, hogy lenyomtad a Doom LAN partit, igyad a kakaód :D

Az is tuti, hogy egy mai konferencián nem beszélgetnének ilyen nyugodtan, rohanná le őket a sok hülye, hogy dedikálja nekik a windowsos laptopjaikat, meg iPadjeiket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)