[KV] D3 vitamin védőhatása bizonyítást nyert

Hogy az egyik itteni elszabadult offtopic témáról egy másikra tereljem át a fókuszt:

COVID-19 Mortality Risk Correlates Inversely with Vitamin D3 Status, and a Mortality Rate Close to Zero Could Theoretically Be Achieved at 50 ng/mL 25(OH)D3: Results of a Systematic Review and Meta-Analysis

https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3596/htm

tldr:

- több korábbi tudományos cikk meta-analízisével immáron elég adatmennyiség jött össze, hogy statisztikailag is szignifikánsan kijelenthető legyen...

- a vérben mért D3 vitamin emelkedő szintjével egyértelműen csökken a koronavírus fertőzés halálozási aránya

- a regresszió alapján 50ng/mL értéknél a halálozás 0-közeli értékre csökkenne (ez extrapoláció, a valóságban valószínűleg egy az egyben nem történne meg)

- a korreláció megvan akkor is, amikor vérminták levétele a COVID tünetek megjelenése előtt történt, tehát...

- a magas D3 vitamin szint valóban okozza az alacsony halálozást, nem pedig a súlyos-halálos kimenetelű koronavírus fertőzés csökkenti le a D3 vitamin szintet

Aki videóban preferálja: Dr John Campbell videóját és csatornáját tudom javasolni. Ő szigorúan tartja magát a peer-reviewed tudományos folyóiratcikkek és hivatalos források szemlézéséhez.

Ha valakinek van rá ideje és angoltudása, a fenti cikknek az bevezető (Introduction) fejezetét érdemes elolvasni. Ez a rész olyan nyelvezetet használ, hogy kb érettségi kémia és biológia tudással is követhető. Elmagyarázza a háttérben levő mechanizmust, a D vitamin szerepét az immunrendszer működésében, valamint a citokin-vihar problémáját, ami a legtöbb COVID haláleset okozója.

Az eddigi hivatalos D-vitaminszint ajánlások leggyakrabban 20ng/mL-t határoznak meg minimumként, mert az angolkór (lágy csontozat szindróma) megelőzéséhez ennyi elegendő. A mostani tanulmány szerint 30ng/mL alatt már meredeken emelkedik a koronavírus halálozás, tehát az ajánlásokat érdemes lenne felülvizsgálni.

A vizsgált adatokat 2021 márciusáig bezárólag gyűjtötték, tehát az oltások szélesebbkörű elérhetősége előtt. Egyrészt az oltás így nem befolyásolta az eredményt (ez jó mert tisztábbak az adatok, de rossz is hiszen nem tudjuk az oltások hatásosságára hogyan hat), másrészt nyilván csak az eredeti variánssal szembeni védettséget tudta mérni. Ettől függetlenül D vitamin (pontosabban az abból képződő kalcitriol) működési elve, általános immunválasz-szabályozó szerepe alapján erősen valószínűsíthető, hogy a túl alacsony D vitaminszint az oltással elérhető immunitást is lerontja és jelenleg nincs ok feltételezni, hogy ez a hatás bármilyen módon függene a vírusvariánsoktól.

Ezt az utolsó mondatot szándékosan fordítottam meg, szerintem nem helyes úgy tekinteni a D-vitaminra mint valami koronavírus elleni csodaszerre. Helyesebb úgy, hogy a hiánya okozza a súlyos kimenetelt. A cikk lényegében azzal érvel, hogy a "hiány" szintje jóval följebb kezdődik, mint eddig gondoltuk.

Fontos!

Mindezekkel együtt/ellenére senkinek nem javaslom, hogy túllépje a hazánkban hivatalosan ajánlott napi D-vitaminbevitelt, valamint a kockázatokésmellékhatások tekintetében ne random internetes forrásokhoz forduljon, hanem kezelőorvosáhozgyógyszerészéhez. Lehetnek olyan betegségek, amikor nem javasolt D-vitamint bevinni. A D-vitamin túladagolása és esetleges káros hatásai nagyon függenek a mellette bevitt K2 vitamin és kalcium és akár más tápanyagok mennyiségétől. Legjobb, ha háziorvos mondja meg a tutit, hogy érdemes szedni. Háziorvos fel is írhatja receptre a D vitamint, ami akkor számít, ha pl valaki egészségpénztári kártyára akarja kiváltani.

Fontos #2:

Természetesen senkinek nem javaslom az oltás, maszkviselés, távolságtartás stb. helyett a D vitamin szedését. De ha valaki személyes meggyőződésből mégis ragaszkodik az oltásmentességhez, D vitamin szedésével valószínűleg javíthat valamit az esélyein.

Hozzászólások

Nem oltástagadó, de oltástól félő ismerősnek is mindig ezt mondom,hogy legalább a D vitamint szedje.

Azért én megnézném a D-vitamin pár éven át tartó, magas szinten történő bevitele után, hogyan néz ki a delikvens érrendszerének rugalmassága, képződő szűkületek állapota...

> És mennyit kéne szedni?

Szendi Új vitaminforradalom könyvét mindenképpen érdemes elolvasni, az pontosan leírja, hogy mitől lehet érelmeszesedést kapni, és azt is, hogy hogyan kell megállítani (jó esetben visszafordítani) a folyamatot. Spoiler: K vitamin, de tényleg érdemes elolvasni, mert rengeteg egyéb összefüggés is benne van.

>szentirasnak veszik

Nem szentírás, hanem érdemes elolvasni, azt írtam. Aztán lehet gondolkodni, utánanézni, satöbbi.

> tudosok 100ai rengeteg tanulmanyt keszitenek, amire sokan ravagjak hogy "kamu"

Sajnos nyilvánvalóvá vált már jó ideje, hogy a tanulmányok egy részét megrendelésre készítik minden tudományos alap nélkül. Ezt már mindenki tudja. A kérdés mindig csak az, hogy éppen melyik kamu és melyik nem. Sokszor a józan ész prediktora segítségével el lehet dönteni az evolúciós logika alapján. Sokszor meg csak sejteni lehet. Ilyen ez a popszakma.

Ha belenéznél Szendi bármelyik könyvébe, láthatnád hogy a tudományos írásoknál megszokott módon teli van tűzdelve szövegközi hivatkozásokkal. (+ Végjegyzetben több száz tételes listában a cikkek, könyvek.)

„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”
"Az Antikrisztus ledarálja Mészáros Lőrincet."

"Szendi Gábor programozó matematikus, forgatókönyvíró, dramaturg, író, publicista, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének egykori tudományos munkatársa. " via wiki

Mr mindenhez is értek és most jól leírom nektek az IGAZSÁGOT™. Most csak  3 990 Ft 2 793 Ft a Libriben. :D

Megnézheted, rengeteget javít, feltéve, ha megfelelő sok K (K1 a legjobb a mai tudásunk alapján) vitamint viszel be mellé. Ajánlom figyelmedbe a D vitamin konszenzus tanulmányt. A K1 nem csak, hogy nem engedi lerakódni, hanem akár vissza is fordítja a folyamatot. ;-)

Ui.: Az én D vitamin szintem a 125 és 200 nmol/l között van már közel 2 éve. 250 nmol/l felett nem javasolják pótolni, de toxikus hatást kb. csak 400 fölött észleltek, ott is csak elenyésző esetben.

Szerkesztve: 2021. 11. 18., cs – 08:30

(ha laborban méretitek, valószínűleg nmol/l-ben jön az eredmény, ebből 2.5 osztót alkalmazva jön a ng/ml érték)

Szerkesztve: 2021. 11. 18., cs – 08:48

De hat _franko_ megmondta, hogy tudomanyosan igazoltak, hogy a D vitamin nem er semmit.

Meg azt is, hogy 1-2% a halalozasi arany. A kiterjesztett teszteles meg azt jelenti, hogy IFR == CFR.

Meg azt is, hogy a bergamoi lelegeztetogepekrol epphogy elve lejottek par honap mulvai riportjabol kell extrapolalni, hogy hanyan lesznek long-covidosok.

Mindjart idejon, es megmondja, hogy cherry-pickkeled a neked tetszo tanulmanyokat. :)

a regresszió alapján 50ng/mL értéknél a halálozás 0-közeli értékre csökkenne

vs

D vitamin szedésével valószínűleg javíthat valamit az esélyein.

Éppen csak egy kicsit. ;-)

A D-vitamin túladagolása és esetleges káros hatásai nagyon függenek a mellette bevitt K2 vitamin és kalcium és akár más tápanyagok mennyiségétől.

A D vitamint szinte lehetetlen túladagolni, inkább pont az a probléma merül fel, hogy nem "szívódik fel" elegendő (nem lesz belőle aktív hormon).

Emiatt kell sok A vitamin, amit általában be is viszünk természetes úton, de azért érdemes lehet abból is kicsit pótolni. Leginkább pedig a magnézium pótlás szükséges, mert az is kell hozzá és abból szintén hiányos az emberek nagy része.

A K1 vitamin pedig ahhoz kell, hogy a kalcium a csontokba kerüljenek és ne az érfalba, de kálcium pótlás az általában teljesen felesleges, mert pont a D vitamin miatt, sokkal jobban hasznosul az, ami a szervezetbe kerül.

Szerkesztve: 2021. 11. 18., cs – 10:36

LOL, tavaly május környékén már mindenki tudta ezt aki nem egy kő alatt élt. (Szendi Gábor:Napfény vitamin - Első kiadás Jaffa kiadó 2012 május. Új vitaminforradalom - 2013) A vicc az, hogy ismereteim szerint Merkely is aláírt egy tanulmányt, ami a D-vitamin jótékony hatásairól szól a légúton terjedő fertőzésekkel kapcsolatban. Az alternatív oldalakon is megjelent a koronavírussal kapcsolatban azonnal a D-vitamin összefüggés.

De aki nem kő alatt élt, az már régen szedi is rendszeresen, ráadásul K vitaminnal együtt (mert a K vitamin meg a meszesedés ellen kell, ahogy enpassant is írta - bár én K2-ről tudok, ezen nem veszünk össze).

Ha még azt is kihoznák, hogy a low-carb paleo is hasonlóan segít, vagy hogy terápiásan használható a paleo-ketogén gyógyításra, akkor elérnénk arra az alap szintre, ahol évtizedek óta lennie kellene az orvoslásnak. Persze akkor nem volna szükség a gyógyszerek 95%-ára, úgyhogy biztosan nem engedik, hogy eljussunk idáig. LOL még egyszer.

"Az oltás megvéd és csak az oltás véd meg."

Köszi, nem árt ápdételni magunkat ahogy halad előre a _tudomány_, elolvasom.

Szerk.: érdekes, hogy Szabó Gál Bence írta, a GAL termékcsalád atyja. Aki egyébként éppen abban volna érdekelt, hogy a drágább K2-t együk, hiszen a drágább dolgokon mindig több a haszon is. Érdekes, és jó hírnek tűnik, hogy olcsóbb lesz a vitaminozásunk, ha ezt elfogadjuk.

Érdekes, és jó hírnek tűnik, hogy olcsóbb lesz a vitaminozásunk, ha ezt elfogadjuk.

Igen 480 adag 4000 Ft-ért elég jó ár, bár én 10-szeres dózisban eszem egyelőre.

Aki egyébként éppen abban volna érdekelt, hogy a drágább K2-t együk, hiszen a drágább dolgokon mindig több a haszon is.

Igen, nagyon úgy tűnik, hogy Ő tényleg alaposan utánanéz a dolgoknak és aszerint alakítja a termékeit és nem fordítva. Lásd pl. https://szabogalbence.hu/konyvkritika-jegyzetek/ vagy a fenti K vitamin leírást. Nagyon részletes és mindenre kiterjedő.

Ebben az egészben inkább az a szomorú, hogy a világ pár évtized után eljutott oda, hogy ma vitamin hegyeket szed be mindenki teljes természetességgel (én nem! :D ), mert a globalista ellátási lánc a profitoptimalizálása miatt az élelmiszerek (pláne a zöldség-gyümölcs) által gyakorlatilag nem jut ezekhez hozzá szinte senki. Legalábbis nagyon kevesek teszik/tehetik meg, hogy viszonylag legalább azt a kevés élelmiszert, amiben maradtak értékesebb tápanyagok, azt egyáltalán megtalálják, és elmenjenek érte.

Pont Szendi oldalán van erre sok utalás, hogy mennyi szemetet termel a mostani üzemi élelmiszergyártás, a genetikailag széppé, és tartóssá módosított zöldség-gyümölccsel is amik felnőnek egy mesterségesen vegyileg kezelt földszerű labdában valahol, viszont tápértékben szinte semmi nem maradt bennük még a 70'-es évekhez képest sem. Gondolom, sokaknak feltűnt a sok íztelen/műízű, gumiszerű, valami, amik hasonlítanak azért almára, banánra, paradicsomra, stb.

Azt gondolom, szinte senkinek nem kell ecsetelni, hogy milyen pl. a nagyüzemi állattartás, és a "húskezelés" is.

Aztán marad a multivitamin, mert nincs más, ami megint egy jó biznisz lett, remélhetőleg van bennük valamennyi-bármi is abból, amit ráírnak...

Meg persze a modern gyógyítással kapcsolatos üzletről is vannak remek írásai is. :D 

Meg persze a modern gyógyítással kapcsolatos üzletről is vannak remek írásai is. :D 

Nemcsak írásai ;) Termékei is, amiket reklámoz ezerrel. Úgy hogy nem kétlem, sokat tud a modern gyógyítással kapcsolatos üzleti lehetőségekről. Azt már - pont emiatt - nem venném készpénznek, amikor orvosi/tudományos kérdésekről nyilatkozik, vagy ír cikkeket, könyveket tucatszám.

Amikor azt láttam, hogy egyik könyvében a rák ellen a C-vitamin infúzió hatásosságát emlegeti, kicsit kivert a víz.

Nézd, amiket leírtál, azokról jó sokat lehet beszélgetni, vitatkozni, sajnos ezek a viták viták általában alapismeret nélkül folynak, folyhatnak, meggyőződések alapján.
Én nem olvastam Szendi könyveit, és nem is akarom. (Nem hiszem, hogy sok olyan dolgot tudok meg ami új, és nem szedek szinte semmit. Lehet, hogy ezért nincs semmi komoly bajom. ;))) ) 
Szendinek pár cikkét olvastam, és amiért véletlenül az oldalára jutottam az sok éve a HPV oltás miatt volt, aminek a dömpingszerű elterjesztése a világon nagy vitákat váltott ki, maga a feltalálója is óriási hibának, és felelőtlenségnek tartotta a 12-14 éves korosztály oltását. Ettől függetlenül ma is oltanak.
Abban a néhány cikkben amit olvastam, egyértelmű volt, hogy folyamatosan a világ sok országában megjelent hivatalos kutatások, tanulmányok eredmélyei alapján foglalta össze a témát, folyamatosan leírva a forrásokat. Tehát nem légből kapott dolgokat talált ki.
A legdurvább cikke az egyértelműen a Halálos orvoslás, amiben szintén tanulmányokra hivatkozik, és nem tudom, hogy a benne lévő dolgokkal (kórházi fertőzések, félrediagnosztizálások, gyógyszermellékhatások, műhibák, stb.-stb.) van-e olyan ember aki nem találkozott, vagy nem olvasta hivatalos formában.
Nyilvánvaló, hogy az összes dolog ami a cikkben van, az létezik az összes egészségügyben, és az adatok alapján tényleg a vezető halálok a világon, csak épp nem került be soha a listába.
Az, hogy a gyógyszeripar/gyógyászat hogyan viselkedik a világon, az csak azok számára nem világos, akik nem értenek semmit az egészből. Hogy mennyi gyógyszert, oltást vonnak vissza évente a forgalomból az akár halált, rákot, stb. okozó mellékhatásaik miatt, azon csak az hitetlenkedik, aki tudatlan, hisz pl. idén is vontak vissza olyan dohányzásról leszoktató szert, ami rákot okoz, és megírta szinte az ÖSSZES magyar média is. Hogy ezek hatalmas részét próbálják eltusolni, bagatelizálni évtizedek óta, mint a műhibákat, mellékhatásokat, az lehet, hogy valakiket meglep, de nem is vitás.

Fontos rész: Itt a HUP-on (is) nagyon elterjedt dolog, hogy mindenki abból éljen meg, amiből akar, ha az egyébként nem törvénytelen. Az is elterjedt vélemény, hogy szapulnak valakit azért, mert valamit forgalmaz, árusít, mert az valamiért őt "leminősíti", a "hitelességét" aláássa. Én Szendi oldalán nem szoktam nézni a hirdetéseket. Most direkt megnéztem, a Halálos orvoslás cikk megtalálása után, hogy miket reklámoz, árul(?). Én azt láttam, hogy különböző vitaminokat, étrendkiegészítőket, természetes alapúnak leírt dolgokat. Ha valaki nekem megmondja, hogy ezzel mi a probléma, akkor megkérdezném, hogy a gyógyszer/vitamin/étrendkiegészítő TV/média reklámokkal nincs-e baja, és szed-e vitaminokat, vagy természetes alapú étrendkiegészítőt, gyógyhatású készítményt.
Mert innentől fogva nonszensz, hogy ugyanezért kritizálja pl. Szendit, vagy bárki mást...

Nekem semmi információm arról, hogy a C-vtaminnal történő bármilyen kezelésnek vannak-e hivatalos eredményei, nem is fogok erről véleményt nyilvánítani, azt tudom, hogy rák kezelésének a legbiztosabb módja jelenleg a sebészeti beavatkozás lehet (méheltávolítás, mell, bőr, stb.). Hogy a többi ilyen formában nem műthető (néhol) méregdrágán eladott kezelési módokkal próbálkozás mennyire hatékony, az megint csak meddő, ezerféle kimutatás alapú vita lenne.
 

Nekem semmi információm arról, hogy a C-vitaminnal történő bármilyen kezelésnek vannak-e hivatalos eredményei, nem is fogok erről véleményt nyilvánítani,

Itt van a kutya elásva. Szendi meg, aki kettőnkhöz  hasonlóan nem szakember (nincs orvos, biológus, vegyész vagy más releváns diplomája) nagyon is magabiztosan nyilatkozik szóban-írásban rengeteg hasonló kérdésben. Szerintem sok produktumára messze nem lenne sértő a „megélhetési (ál)tudományosság” minősítés.

Van olyan orvos is, aki elhiszi neki a C-vitamin infúzió hatásosságát a rák ellen.

https://www.youtube.com/watch?v=qdgmvsQNiAQ

„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”
"Az Antikrisztus ledarálja Mészáros Lőrincet."

"LOL, tavaly május környékén már mindenki tudta ezt aki nem egy kő alatt élt."

Természetesen én is olvastam már 1 évvel ezelőttről is olyan tanulmányt (nem ilyen Szendi doktorosat, hanem peer-reviewed fajtát), ami erre utalt. Csak a tudományos világban annak van jelentősége, ha p értéket sikerül 0.05 alá vinni (aka. 95%-os konfidencia), és ehhez most jött össze elég nagy esetszám. Mindössze ennyi az apropója a mostani cikknek.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Oltasellenesek, szevasztok!:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem tudom feltűnt-e - meg a többieknek is - ebben a dokumentumban külön vicces, hogy Merkely Béla is aláírta (állítólag/elvileg), de amikor kitört a Covid, akkor hirtelen mintha elfelejtette volna.

Mostanra elég valószínű, hogy ha bevitaminozták volna a népességet tavaly márciustól kezdve, az nem lett volna túl drága, biztonságos lett volna (pláne K-vitaminnal együtt adva ugye), és jó eséllyel rengeteg életet megmenthetett volna. (Még akkor is ha lett volna 20-30% antivimanier, aki nem hajlandó beszedni az állami K-D vitamin kombót :-P ) Valamiért mégis csak az ijesztegetés, illetve a kísérletben való részvételre buzdítás ment részéről is. Érdekes...

Ezt egyebkent en sem ertem. Gyakorlatilag 0 risk (marmint az ajanlott napi dozisokon belul maradva), es az akkori tudasunk szerint vagy bejon vagy nem. De ha mast nem is, az esetleges influenza rafertozest bizonyitottan megelozi. Ez volt az amitol tavaly annyira feltek, hogy ingyen oltasi programot hirdettek, aztan szerencsere elmaradt.

Plusz politikailag is hasznos potcselekves: lehetett volna demonstralni, hogy az allam teszi a dolgat. Raadasul hazai cegek is gyartjak, nem kell hozza import, olcso tomegtermek.

Az az erdekes, hogy most amikor allandoan a "svajci sajt" modellrol beszelnek, hogy oltas-maszk-tavolsagtartas-lockdown-teszteles kombinacio egyuttesen kell a jarvany megfekezesehez, valahogy a D vitamin megint nem szerepel az ajanlasok kozott.

En mondjuk nem osszeeskuves-elmeletet latok benne, hanem szimplan hulyeseget.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

En mondjuk nem osszeeskuves-elmeletet latok benne, hanem szimplan hulyeseget.

Mekkora a valószínűsége, hogy minden ország, összes vezető politikusa és egészségügyi szakembere mind hülye?

Varga Domokos György felállított egy érdekes elméletet, ami sokkal logikusabb és benne senki sem hülye.

Varga Domokos György: Kovidos oltásválságunk... 4. Reálpolitikusi (miniszterelnöki) megközelítés

Biztos vannak más logikus magyarázatok is. Ha tudtok ilyet osszátok meg, mert számomra a mindenki hülye, de hallgassunk rájuk, nem igazán elfogadható! ;-)

> En mondjuk nem osszeeskuves-elmeletet latok benne, hanem szimplan hulyeseget.

Ezzel az a baj, hogy hiába közelíted meg az igazságot, ahogy például most is, ha ezt az alaptételt nem vagy hajlandó elfogadni, akkor lehetetlen megértened.

A megoldás egyébként pofonegyszerű: be kell vezetni a feltételes gondolkodást: "mi van ha..." alapon. Mi van ha igazak az összeesküvés-elméletek, ha valóban vannak összeesküvések? Engedd meg magadnak ezt az átmeneti hipoztézist, majd ezzel a szemmel nézd végig újra ami történt az elmúlt majd két évben!

Plusz nézd meg Európa bevándorlás-politikáját, és a pénzrendszert különös tekintettel a FED működésére.

Én arra jutottam, hogy minden olyan magyarázat, aminek valamiféle predikciós értéke is van, az abból indul ki, hogy vannak összeesküvések. Mondom, a Covid-ot másfél éve előre megírták a neten, hogy mi lesz, és nagyjából az is lett. Miközben a normik két hétre előre sem sejtették, hogy mi lesz. A tudomány módszere az, hogy aminek prediktív ereje van, az a legjobb hipotézis. Nevetséges feltételezés, hogy nem volna mögötte összeesküvés.

Az a baj ezzel, hogy a legtöbb ember a világon az alapteóriát sem képes átgondolni, hogy a mainstream média csupán egy eszköz, és a világon szinte mindenhol ugyanazok a tulajdonosai, csak éppen szépen álcázzák ezt. Ami pedig nem mainstream média, az hiteltelen.

Már ez konteó számukra, ergó ami bennük van, az szerintük "független", és "tudományos". Pedig ez kurva nagy tévedés, de eddig eljutni szinte lehetetlen egy átlagembernek, pedig ez már évtizedek óta így működik. A globalizmust a legtöbben úgy képzelik, hogy multicég, ami fasza, mert Coca-Cola, McDonalds, és társai, amik csak üzletileg globálisak, és nyamik. :D

Innentől azt, hogy a "tudomány" az nem független a globalizmustól, azt már felfoghatatlannak tartják, hiszen onnan ismerik.

Természetesen amit leírtam, az szerintük lehetetlen, és aki ilyet mond, az hülye. A gondolkodás és kételkedés ma már elképzelhetetlen szinte, olyan ez, mint a vallásoknak a szentírás, a hívőknek megkérdőjelezhetetlen.