Low power alaplap [Megoldva]

Fórumok

Szükség lenne egy nagyon kis fogyasztású házi szerverre. Intel J4125, illetve N5030 vonalon indultam el, de úgy tűnik ezeket nem lehet kapni.
Az egyetlen értékelhető találat az Amazonon az AsRock J4125B-ITX alaplap volt, ami egy butított változat és a célnak épp nem felel meg.

Tudtok valami alternatívát, ami elkerülte a figyelmem és olyan 10W TDP körüli gép építhető belőle (s jelenleg is beszerezhető)?

Az elsődleges szempont az alacsony fogyasztás. Kis forgalmú email és webszerver lenne rajta, a mentés ütemezetten történne róla más gépre.

UPDATE (2021-10-24)

Amit elfelejtettem, hogy virtualizációra képesnek kell lennie. A Proxmox mail gateway bejött, így azt a gépnek tudnia kell futtatnia. RPI és társai ezért kiesnek, mert Proxmox nincs ARM alapon.
(Vagy ha van valami ezzel összemérhető tudású, nem konfigurációigényes (pilótavizsgás) spamfilter, akkor szóljatok! Esetleg F1 Scrollout?)

UPDATE (2021-10-25)
Egyelőre az a felállás kezd kialakulni, hogy a 3 "gép" lesz.
1. RPI 4GB, amire a PVE7 felmegy és azon csak a PMG megy. 
2. ODROID-HC4-OLED, amin az egyéb szükséges 24/7-es szolgáltatások. Itt 2x1TB Samsung Evo 870-es HDD Raid 1-ben szolgálja ki az igényeket, amelyek ennek a gépnek az esetében a levelezés/webszerver funkciók.
3. ODROID-HC4-OLED, amin az időnként szükséges fájlok kerülnek tárolásra 2xIronWolf 4TB-on, RAID1-el. Ez a másik Odroid alá lesz NFS-sel becsatolva, lévén az Odoridnak 1 db USB2-es portja van, ami valószínű jelentős bottleneck lenne a rendszerben. 

A rendszer backupját egy RPI 1-es végzi el, USB-SATA átalakítóra kötött IronWolf lemezekre, amelyek csak a backup idejére kerülnek felpörgetésre. A backup maga naponta 1x cron-ból, rsyncen keresztül történik. 

Az ODROIDok és az RPI4-es is nagyjából 4W-ot fogyaszt idle módban, így a teljes rendszer fogyasztása (a hálózati elemeket nem számítva) olyan 14-15 W körül lesz (az SSDk plusz HDDk idle fogyasztása esetén). Storage használata esetén 26W körülre emelkedik az érték. Természetesen ezt később megmérem.

Ezzel a felállással évente 1.4 MEGAWATTÓRA energia takarítható meg a jelenlegi szerverhez képest. 

Megoldás:

A megoldás végül is egy teljesen átlagos Asrock B460 Steel legend + i5-10500 CPU lett, amihez társítva lett 32 GB DDR4-2666 (Corsair) memória. Mellette pár darab EVO 870 SSD.
A feladatnak megfelel, rendszeres mentés van és ha pár órát állnia kell a rendszernek, az kibírható. 6 virtuális gép van rá telepítve.

Az idle fogyasztás 17W. Proxmox backup/restore: 33W körül.

 

Hozzászólások

Raspberry?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Egy kis mail szervernek bőven elég, itt mérték gyakorlatban a fogyasztását:

https://www.pidramble.com/wiki/benchmarks/power-consumption

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Teljes virtualizáció és Windows szerver is lesz rajta?

Mert konténer vagy paravirtualizáció megy rajta simán. Nekem k3s van rajta és így teljes kubernetes-ként üzemel. A memóriában erősebb változatot vedd.

10W-ot vastagabb virtualizáció mellett nem fogsz tudni elérni. ARM proci és minél vékonyabb szoftver = a proxmox felejtős. 

A virtualizáció a Proxmox Mail Gateway (PMG) miatt kellene erre a gépre. A PMG bejön, mert relatíve keveset kell konfigolni és ahhoz képest hatékony rendszer.
Tehát vagy virtualizálni kellene a gépen vagy kellene találni alternatív megoldást a PMG-re, amit lehető legegyszerűbben lehet működésre bírni. 
Szemezgetek az F1 scrollout-tal, de nem nagyon van tapasztalatom vele. A PMG kényelmes, na! :D

Én több helyen használtam Scrollout-ot, de már mindenhol átálltam PMG-re. A Scrollout-ot egy srác csinálta, egész jó, de már nem fejleszti.

http://www.scrolloutf1.com/deploy/update

A PMG szvsz jobb, többet tud, tényleg nagyon könnyű használni és megy LXC konténerben. Aláírt cert, meg DKIM egy kattintás benne :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Azért ez elég perverz, én meg nem próbáltam :)

Van itthon egy marék raspberry a fiókban, kedvet kaptam tesztelni :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

OrangePi Zero, Friendlyelec ZeroPi. 

Sokan ajanlottak RPi-t es klonjait. Ha hasonlo, ARM alapu gep megfelel, akkor inkabb odroid. Jo a support es a community.

SATA hattertar: odroid-hc4

USB: odroid-c4

Sebesseg: odroid-n2

Volt x86 megoldasuk is, de mar elmult.

hardekernel.com, de az afa+vam+postai vedelmi penz miatt lehet, hogy jobb europai boltbol beszerezni.

A 10W sajnos szinte lehetetlen. Én inkább egy használt külső tápos mini PC-t javasolnék és a megspórolt pénzből áramot. Egy 20W körüli fogyasztás se nagy tragédia, hisz majdnem ennyit egy NAS is fogyaszt. 

A 10W sajnos szinte lehetetlen. Én inkább egy használt külső tápos mini PC-t javasolnék és a megspórolt pénzből áramot. Egy 20W körüli fogyasztás se nagy tragédia, hisz majdnem ennyit egy NAS is fogyaszt.

Esetleg lehet egy notebook is, azt már 2 éve nem lehet reális áron kapni. 

Nézzel szét a Supermicro Atom/Xeon/Zen -es integrált CPU-s cuccai között. A 10W-ot nem biztos, hogy hozzák, de 15-25W körül jó eséllyel találsz használhatót.

A PMG-t tedd virtuális gépre, legyen valahol egy VPS-en, és a levelezés lehet helyben egy kisfogyasztású valamin. A PMG és a levelező szerver között akár VPN is lehet, és akkor jó vagy. Igazából lehet érdemes meggondolni a virtualizációt a teljes sztorira és arról tudsz mentést készíteni olyan NAS-ra, ami alacsony fogyasztású (+diszkek).

A legyen kényelmes minden működjön, és a nagyon keveset fogyasszon, az valszin nem lesz kombinálható, ahogy ezt fentebb említették. A TDP-nél egyébként vedd figyelembe, hogy ezek maximális értékek, nem egy konstans fogyasztás.

Számomra a régi 5-6 évest jelent, de biztos vagyok benne, hogy már 10+ éve támogatják a virtualizációt. És az emlegetett 5-6 éves notebookok USB 3 portokkal rendelkeznek.

Saját tapasztalat, sokkal többet számít virtualizációnál a nagy I/O, mint a nagy buszsebesség. Azaz jobb egy SSD USB2-n, mint egy HDD USB3-n.

Jaja, ha rpi, meg odroid és hasonló barkácsok opció neki, akkor talán valami minipécé is.

Fujitsu Esprimo Q920 tud elvileg hardveres virtualizációt, 4th gen T -s procikkal, max 35w tdp. Az i3-as Q520 áltozatban 800Mhz-re lemegy idle és azt hiszem 8W-ra jelzi úgy a hwinfo a proci fogyasztását. Két 2.5" sata és/vagy optika helyére is egy.

i5-4570T 2 mag 4 szál, i5-4590T 4 mag 8 szál. Vagy ha pénz nem számít vannak újabb generációs minigépek is a sorozatban. Pl. Q956 i7-6700T;   Q556/2 i5-7500T.  Meg HP és Lenovo hasonló gépek.

Szerkesztve: 2021. 10. 24., v – 16:55

Lemértem: ASROCK ITX J4105,  PICO PSU 12V-os tápról a fogyasztása 1 ssd-vel 18-20 watt. Szerintem hasonló lenne a 4125 is.

RPI -nek a 4-5 wattos fogyasztásával semmilyen itx-es alaplap nem tud versenyezni. A cpu teljesítménye kb harmada egy j4105-nek , ha jól emlékszem.

Szia,

a 10W TDP merevlemezek nélkül értendő? Én is notebookot javaslok, annó hosszú évekig használtam NAS-nak.

Szerkesztve: 2021. 10. 25., h – 09:20

Huh. Ha ennyi kis eszközöd van, akkor a tápokon nagyobb lesz a veszteséged, mintha lenne egy valamivel nagyobb. A fentebb említett Supermicro-s cuccokat megnézted?

Az USB-SATA és a mentés nem biztos, hogy jó választás.

Szerk: Mi a jelenlegi szerver?

Időközben megnéztem a SuperMicro servereket is és a fogyasztás alapján a Supermicro A2SAV retail (MBD-A2SAV-O) hozná ugyanezeket a paramétereket, azonban akkor nem kell perverz dolgokat művelnem a PMG-bel és Proxmoxxal. Ha azt nézzük, hogy mennyi egy Odorid és abból nincs elfekvő, akkor árban is nagyjából ugyanott van egy SM alaplap mint 2 odroid (persze memória még kell hozzá).

A jelenlegi szerver egy Dell PowerEdge 720xd 12 HDD-vel, elsődlegesen hobby fejlesztésre (HyperBorg) és cross-compilationra. Ez a szerver nagyon alacsony loadon megy napközben, ezért elküldeném aludni amikor nem használom és IPMI-n keresztül éleszteném fel, amikor ténylegesen szükség van rá. Jelenleg 170W körül fogyaszt.

Miven vannak napelemeink (10kWp) + akksi (15kWh), ezért ennek a szervernek a fogyasztása láthatóan terheli éjszaka az akksit, ami miatt az akkumulátor (lítium-vas) élettartama csökkenhet, mivel a Li-Fe akksik jobban bírják, ha sokszor, de kevesebbet vannak merítve, a szerver viszont az éjszakai nem napelemes nem termelő üzemmódban mindig konstans 2kWh körül meríti, ami a felhasználási mintát tekintve felesleges és a teljes éves energiaegyenlegre káros hatással van.

Egyelőre még billegek, lehet hogy SuperMicro lesz belőle a végén ...

Egy Dell Poweredge kétprocis géphez képest egy sima entry szerver lap egy i3-mal és ECC memóval is óriási megtakarítás, mert az 30W-ot enne. :) Nem biztos, hogy bele kell szállnod a spéci hw-be.

Ha a Poweredgeben két proci van, meg sok kis memó modul, akkor megteheted, hogy 1 cpu-t kiveszel, meg a RAM-okon szervezel, és máris nagyban csökken a fogyasztás. A 12db SATA HDD mondjuk nem segít sokat, az igaz. Érdemes a power profile-t (ez mondjuk HP-n van, nem tudom dell-en hogy kezelik) megnézni, hogy a speedstep menjen.

Gondolkodtam ezen is, de a probléma az, hogy ha kell a szerver, akkor nagyon kell a szerver. Mind a 24 mag és memória is hozzá, egyébként a fordítási idő jelentősen nő. Így ha a PowerEdge-t skáláznám le, akkor lábon lövöm magam, mert fogyasztásban sem lesz nagyon alacsony, de legalább amikor kellene sem fog menni.

A 12 db HDD-t meg tervezem racionalizálni, mert sok kicsi HDD helyett pár nagyobb kevesebbet fogyaszt. 

Ha meg már alaplapozunk, akkor meg lúd-legyen-kövér alapon meg akarok küzdeni minden Wattért :)

A thread-ban már van említve, hogy a PowerEdge menne offline-ba és azt szükség esetén éleszteném fel (amikor a hobby projekten reszelgetek). Viszont jelenleg ezen a gépen van a levelezés is virtualizálva, így azt és pár másik szolgáltatást (NextCloud pl) egy kis fogyasztású szerverbe szervezném ki. Ami van alaplap, az nem tud virtualizációt, így mindenképpen új megoldás kellene. A virtualizáció a PMG miatt kellene főleg, s ha lehet, akkor nem szeretnék nem official utakon menni.

Szóval 2 szerver kell. Az egyik már megvan, azt nem skálázhatom le, mert kell, de nem megy tovább 24/7-ben. Mellé kell egy kis fogyasztású 24/7-es levelezés, dokumentáció, nextcloud (ezzel mysql/psql) támogatásra.

Furcsa, de azt látom én is hogy integrált ITX-ből csak egyetlenegy tipus van  a magyar boltokban.  Én j4105-itx (asrock)et és egy j4005 itx (Asus) -et használok, pico psu-val.

A 4105 annyiból jó hogy 4 sata van benne. 

Kérdés, hogy mennyit szánsz rá, de ha kicsit komolyabbat akarsz ARM alapon, akkor ebbe az irányba nézegetnék (én már régóta szemezek vele):

http://macchiatobin.net/

A fórum szerint a single shot verzió 5-6W-ot eszik, de láttam 17-20W -ot is másik threadben, nem tudom, hogy melyik a valós.

Én is keresem 1-2 éve a jelenlegi n3150 alapú NAS-om utódját  ( 1 ssd + 3 HDD 35W) , de úgy tűnik ez a termékkategória gyakorlatilag megszűnt. rpi és klónjai többnyire a  4 sata csatlakozó elváráson buknak el.

En hasznaltam RPi4-et szervernek, de az USB-SATA atalakitokbol egy eletre elegem lett. Vettem egy sima mATX alaplapot 6 SATA porttal a vinyoknak, beletettem egy 120-as m.2 SSD-t a rendszernek es egy Celeron G4900-at. Eleg eros ahhoz, hogy az ido 99%-aban idle, igy vinyok nelkul, csak SSD-vel 14W-ot fogyaszt (falnal merve az egesz gepet). 

Nem osszeintegralt vacak es nincsenek vele kompatibilitasi problemak (sima X86), szoval lekopogom, jol mukodik azota is.

Megnéztem ezt belülről: https://www.synology.com/hu-hu/products/DS218play
4 magos  ARM Cortex A53   64 bites Linux fut rajta.
Erős érzésem van, hogy a Raspberry Pi3-ban is látott BCM2837 procit kapta, de ez utóbbi megerősítésében kérek segítséget, mivel nincs Raspberry pi3-am.
 

$ dmesg
[    0.000000] Boot CPU: AArch64 Processor [410fd034]

$ cat /proc/cpuinfo
processor    : 0
model name    : ARMv8 Processor rev 4 (v8l)
BogoMIPS    : 54.00
Features    : fp asimd evtstrm aes pmull sha1 sha2 crc32
CPU implementer    : 0x41
CPU architecture: 8
CPU variant    : 0x0
CPU part    : 0xd03
CPU revision    : 4

1 GB RAM van benne, amiből 390 MB reserved.
Lényeg, hogy ha ilyen kis erőforrással működik NAS, akkor valójában túl sok erőforrás nem kell egy otthoni szerverhez.
Egy Odroid-HC4 a fentinél jelentősen erősebb és bármiféle barkácsolás nélkül fogadja a 2 diszket, ami a szoftver RAID1 miatt nekem fontos.

Szimpi a hozzáállás, én is hasonlóképp..

Nálam sok vacilálás után végül nem ARM hanem x86 lett, Shuttle XH270 személyében, i5 6400T, 2db memoria modul, 2HDD,1 m.2 SSD, 1SATA SSD felállásban. Ennek fogyasztása ~20W, mely napi átlag falból mérve.
Fontos szempont volt számomra hogy kikapcsolt állapotban 0W-os legyen, igaz lemondtam a WoL-ról.

Korábban HP T610 Plus volt, de kevéske lett, viszont remek és flexibilis cucc.

Az itthoni "infra" fogyasztása egy 8 portos "green" zyxel sw-vel, kis fogyasztású UPS-el, 1db orangepi R1-el és a fenti géppel 32-33W, de a gép éjszaka pihen, ekkor az R1 aki a tűzfal/AP, ekkor ugye ~10W.

Sok sikert a megfelelő kiválasztásához! :)

udv

letix

Aprócska update.

Mivel itt szerencsétlenkedem azzal, hogy szinte reménytelen a dolgokat beszerezni, átnéztem, hogy mi van a rackszekrény mélyén és az egyik sarokban találtam egy ASUS e45m1-m pro alaplapot.
2C/2T alaplap, mezei kommersz dolgokkal, állítólag 17W-ot fogyaszt PicoUPS-sel (az még nincs) Ramból most van 4 GB benne, de szerintem feltornázom a maximális 8GB-ra. A magok száma eléggé kevés lesz a Proxmox virtualizációkhoz, de majd remélem rendesen ütemez :)

Ezen egy AMD E-450-es APU van, ami tudja az AMD-V-t szóval elvileg a Proxmox fut rajta. Majd kiderül. 

Egyelőre ezt átmeneti megoldásnak szánom, megmérem mennyit fogyaszt, aztán ha elmúlik a chiphiány, akkor majd váltok valami J4105-re vagy hasonlóra.

ASUS e45m1-m pro

RAM: 4GB
Táp: Corsair CX430

Diszk: semmi

Üresen 28.7 W-ot fogyaszt.

A nagy kérdés, hogy OS telepítés után mehet-e lejjebb? Felteszem OS nélkül a CPU energiagazdálkodási lehetőségek eléggé korlátozottak/nincsenek.
 

A CX430-as táp nem biztos, hogy ideális neki. Nézz hozzá egy 200-250-300W-os arany hatásfokosat, csodákat tesz hosszútávon. A CX430 egy 80plusz bronze kategóriás történet, ami pont kis fogyasztásnál borzalmas (50-75%, csak 50% -os terheltség körül van a 85% körüli hatásfok) hatásfokkal dolgozik. Igazából a 80+ platinás lenne már jobb, de azok még 400-500W-osban is ritkák.

Az OS-t gyorsan ki tudod próbálni mondjuk egy Ubuntu 20.04 Live CD/DVD/image-dzsel.

Kisfogyasztású = kevés hőt termel. Tehát a ventillátoros komponensek eleve kiestek. A maradékból pedig azok a komponensek részesítendőek előnyben ahol a hűtőborda is kicsi vagy jobb ha az se kell. Tehát például 12V dugasztáp+picopsu. Se ventilátor se hűtőborda.

Vagy itt vannak a kis ARM-ok. Dugasztáp és jó esetben hűtőborda sincs. Ventillátor sehol.

Szerkesztve: 2021. 10. 28., cs – 22:55

HP ThinClient T620 PLUS  ( CPU x86-64: AMD GX-420CA quad-core )

PCEngines nekem nem jött be, fenti HPE cucc jobb és olcsóbban is meglehet kapni ( ebay ).
 

PCEngines: AMD GX-412TC ( 4 x 1 GHZ ), 6W
HPE T620 PLUS:  AMD GX-420CA ( 4 x 2 GHZ ), 25W

Nekem nem a teljesítménnyel volt gondom, hanem a PCengines APU2 túlmelegedett és kifagyott ( passzív hűtéssel nem tudta megoldani amire nekem kellett volna ), kellett volna rá valamilyen hűtést csinálni/barkácsolni - ezzel szemben a HPE -t megkapod olcsóbban és van rajta hűtés( venti + alu-borda+doboz).

PCEngines-en még gondolkodtam hogy építek egy OpenWRT alapú kis WIFI-Routert/WIFI-AP -t ( 1db 2.4ghz mini-pcie, 1db 5ghz mini-pcie ), de nem lehet, mert melegszik mint a dög  :D

Mindegyiken megy a virtualizáció (linux kvm) gond nélkül.

Ráraktad (jól?) az alutömb téglalapot a cpu és a hozzá való fémház közé? Nekem nyáron 60-62fok, télen 50-54, és stabil végig, lassan 3 éve. Igaz az idő nagy többségében idle, és ilyenkor 800 mhz-re vissza veszi magát. Nem lehet vmi bios/firmware fuckup volt a fagyás hátterében? 3 éve még nagyon instabil firnware-eket hoztak ki hozzá, kellett neki vagy 1-1,5 év mire stabilizalódott.

Szerkesztve: 2021. 10. 29., p – 23:16

alaplap: Gigabyte B450M S2H

CPU: Athlon 3000G (2 core+SMT)

RAM: 2*8 GB RAM

adatok: 240GB m.2 SATA SSD

táp: FSP HEXA+ 500W

 

Proxmox fut rajta, minimális terheléssel (~4-5% CPU használat), kb 20W-ot fogyaszt.

Gondolkoztam, hogy hogy lehetne a fogyasztást csökkenteni, de sokkal lejjebb már nem nagyon van hova...

Odroid HC4 2 darab forgótányérral: https://cdn.hardkernel.com/wp-content/uploads/2020/10/ODROID-HC4_power-…
SSD esetén 10 wattot levonhatsz a fenti terhelt állapotbeli fogyasztásból, idle esetén is kb. 1 wattot.
Az 5..6 watt körüli fogyasztás pedig igen kellemes. Már csak a hálózati eszközök 5..10 watt/darab folyamatos fogyasztást kellene lecsökkenteni értelmes szintre.

Azt lenne jó tudni, hogy miért tüntek el a boltokból a J41XX itx alaplapok, meg a többi itx integrált alaplap. Illetve mikor lesznek kaphatóak.