[TAPASZTALATOK 2021.11.01-ig] Milyen laptopot - 2021 vége?

Sziasztok!

Laptop vásárláson gondolkodom.

A jelenlegi eszköz egy dell Latitude E5540-es. 15", i5-4210, 16GB RAM, 512GB SSD. Ennek a leváltásán gondolkozom. Egyrészről mert úgy érzem most van lehetőségem rá anyagilag, másrészt mert jobb lenne gyorsabbnak lenni, nagyobb memóriával rendelkezni. A felhasználás fejlesztés Eclipse-szel, valamennyi videó vágás és játék.

Szomorúan konstatáltam, hogy bár a jelenlegi eszköz 7-8 éves, de a jelenlegi kínálatban nem érzem azt hogy igazán egyértelműen nagy előrelépéssel lepipálnák a versenyzők. Súlyban nem sikerült előrelépni lefelé abban a kategóriában, amit keresek. A 1,5 kg-os ilyen-olyan üzleti laptopok a projektvezetőknek valók e-mailezni a tudásuk alapján, fejlesztői munkára alkalmatlanok és a képernyőjük is kicsi. Tudásban a számok alapján sem látom azt az ugrást mint annó pentium/core 2 duo érában. RAM-ban pedig végképp nem, úgy kell keresgélni, hogy mibe lehet (! nem az hogy alapból van) még tenni. Ezek közül a súlyt engedem el legkönnyebben. Nem örülök neki, de ott a legkönnyebb kompromisszumot találnom. 15" körülit választanék, hogy ha épp nincs külső monitor akkor is legyen képernyőméret. A szemem nem tökéletes, így a hiperfelbontás számomra nem segítség egy kis méretű kijelző mellett.

Másik témákat olvasva azt látom, hogy ilyen elvárásokkal a gamer területen kellene nézelődnöm - a ráírt teljesítményt szeretném hogy hozza is. Ezt néztem ki, persze bekattintgatva ezt-azt: https://www.usanotebook.hu/laptop/dell-g-series-g15-5515-g5515fr7wd2/P7…

Van valakinek véleménye róla? Használ valaki ilyet vagy hasonlót? Hol lehetne megtapogatni egy ilyet? Melegszik? Hangos (a mostani gép elég csendes, ez nem szeretném, hogy változzon, nyilván játék közben mehet a venti ott nem érdekel, munka közben amikor nem teker a proci, akkor legyen csendes)? Intel-AMD Ryzen vonallal nem vagyok képben egyáltalán, nem tudom van-e különbség végfelhasználói szemmel. A helyszíni garancia is plusz pont.

Chip hiány miatt számíthatok arra, hogy nem lesznek laptopok sem elérhetők mostanában és jó lenne még most venni?

Ajánlanátok-e mást amivel van pozitív tapasztalatotok és a fent leírtakat fedi?

Szerk, kieg:

-néha 3d nyomtatás miatt is kell a kraft, hogy a fusion 360 működjön rajta

- a lenti tapasztalatok miatt, plusz chip helyzet, elérhetőség, kevés idő kihasználni, egyelőre úgy néz ki halasztom a dolgot kicsit, de figyelni fogom a híreket 

Szerk, tapasztalatok (tudom, hogy minden szempont nem tud érvényesülni, de ezek mind feljöttek nálam) 

- nagyon utána kell járni mindennek, sajnos nem működik az, hogy veszek valamit és csak azért mert drága, már hátradőlhetek, mert jó is lesz 

- emiatt sajnos egyből nem is éri meg megvenni valamit, max garival mert nem lesznek ismerték a hibák 

- talán úgy érdemes elkezdeni a keresést, hogy kinézett laptop neve + known issues. Ezzel elkerülhető, mondjuk hogy egy olyanba sétáljon bele az ember, mint a 2020-as lenovo legion 7-nél, hogy tönkremegy a zsanér (wtf!!! És még nem is cserélik gariban!!)

- ez valami új divat, hogy ugyanaz a marketing név alatt rengeteg belső van, így vigyázni kell pontosan mit néz vagy vesz az ember. Még videókariból is (nem mindenki írja ki a max tdp-t, pedig ebből látni, hogy nincs-e visszafogva). Meg kijelzőből is van hogy beír mindent a bolt aztán azt kapja a paraszt amit épp sikerült, pedig nagy a különbség. 

- aztán ha az ember szeretne linuxozni akkor laptop neve + Linux, így kiderül hogy mekkora 0 egy vagyonokba kerülő gép linuxos támogatása. És nem nem az kell, hogy Linux alatt jöjjön akkora 3d teljesítmény mint win alatt játékokhoz (bár elvárható lenne), hanem mondjuk, hogy egy kijelző, esetleg billentyűzet világítás ne égesse ki az ember szemét. Vagy hogy a dedikált videó kari ne húzza le az akksit, vagy hogy működjön benne a hangszóró, vagy ne menjen végig max órajelen a proci és a hűtés. Ezeket csak akarni kéne megoldani.

- a slimes cuccok további kompromisszumot jelentenek mégpedig az esetlegesen kisebb súly, tetszetősebb külső vs throttling között 

- számít a billentyűzet (nekem) ez már egy csomó gépet kiejt, ezt csak élőben tudja megtapperolni az ember 

- a hülyegyerek rgb diszkó kikapcsolható-e, kikapcsolható-e Linux alatt is? 

- hány fokban nyitható fel a képernyő? Van ahol ez csak 130°, ami nálam például zavaró, mert egy meredekebb tartón van a laptop helykihasználás miatt

- számít (bár nálam sokadlagos most) a kinézet és a súly. Ami okés lett volna laptop az itthon csak fehérben kapható, így gyártja a gyár (Psref.lenovo.com alapján meg lehetett nézni). A fehér szín csúnyán tud sárgulni, ez tapasztalat. De ami miatt nogo, az az hogy egy fekete keret van a kijelző körül (miért nem fehér az is mint a káva?). 

- a tápnak is van súlya, soha nem adják meg notival együtt, pedig vinni kell azt is. Ja és van olyan gyártó ahol a laptop merít akksiból mert annyira kicsi a táp hozzá :O ha elmenne kis wattal (kevesebb mint 100)l, akkor felmerülhetne egy gan töltő vásárlása 

- méret: befér-e meglevő táskába 

- forrasztva van-e a ram, egyebek 

- állítható-e a hűtést végző ventik fordulatszáma? 

- hány külső kijelzőt támogat? 

- mux switch van-e? Hardveresen kerüli ki az integrált gpu-t ami teljesítményt javít játék során 

- tpm chip, thunderbolt 4 kérdéses. Utóbbi egy minimális elvárás az USB-C port felé, praktikus ha nem kell millió kábelt dugdosni, de per pillanat, mivel intel proprietary, ezért szinte csak az inteles procival szerelt laptopok tudják. Egy tb4 dokk amúgy jó drága. 

- simán kihagynak kamerát a laptopból (2020 covid és home office mellett ez mégis mi a franc?, rád nézek rog strix g15) 

- érdemes a technikai dolgokat notebookcheck tesztben megnézni ha van, ott olyan dolgok derülhetnek ki, hogy bár drága a laptop mégis gagyi alacsony pwm-mel oldják meg a fényerő csökkentését így aztán megfájdul tőle az ember feje(!!) 

- ugyancsak érdekes még a fenti oldalról a betekintés szöge (nálam annyira nem), backlight bleed, zaj, melegedés (hőkamerás kép) 

- érdemes YouTube videót nézni (pl JarrodTech) a laptopról mert sok cikk csak marketinges ömlengés, itt a hszekben is lehet néha érdekeset látni 

- érdemes redditet is tűrni, hogy miket tapasztaltak emberek (coil whine) 

- venni garival lehet érdemes plusz bolti és vagy plusz gyártóival, pixelhiba, elállás és a fenti előre nem látható gyártói gányolás miatt

Hozzászólások

Én fejlesztői laptopnak legutóbb gamer laptopot vettem és azt is fogok. Egyszerűen úgy van tervezve, hogy ne legyen benne thermal throttling, jól vannak összerakva, van bennük anyag viszont éppen ezért nem könnyűek és nem is arra vannak optimalizálva, hogy akkus üzemben sokáig bírják. Ha a súlyt és a több órás akkus üzemet el tudod engedni, akkor szerintem jó a gamer laptop.

Én mondjuk ASUS felé mentem el, de szerintem a Dell is jó (előző előtti laptopom Dell volt), az ASUS viszonylag erős a gamer kategóriában.

Van valami indok, hogy pont tavasszal? Nézelődtem most, majd írok tapasztalatokat, csak kíváncsi voltam, hogy ces vagy valami ilyesmi miatt, esetleg ár miatt. 

Egyrészt akkorra terveztem a cserét, másrészt most nem lehet mindenfélét kapni, egyszerűen nincs választék, harmadrészt arra várok, hogy kicsit mérséklődjenek az árak.

Amúgy idővel jobb lett a Linux támogatás a strixedhez? Az összes gamer notinál hulladék ahogy néztem 

Nem, nem jobb, a laptopok többsége esetén a Linux problémás, nem szűkíteném gamer laptopra. Nagyrészt megy, az apróságokkal van baj, mint a sleep, a lecsukott állapotban való hibernálás (mielőtt lemerül hibernálja magát), váltás az integrált és a dedikált GPU között, pár periféria esetleges, energiamenedzsment esetleges... sajnos kevés laptop van, aminél tökéletes a Linux támogatottság. Együtt lehet élni a dologgal, de... :/

Amúgy ha laptop (vagy akár asztali minigép) kimondottan linuxra kell akkor érdemes ránézni a slimbook-ra, esetleg System76, bár az másik árfekvés.

 

Ellenben van egy régebbi (2 mag, 2. gen pentium, 6 giga (4+2) ram, ssd) fujitsu panasonic gép, W10 konkrétan kékhalálozik rajta megállás nélkül, akad, hangja recseg, minden baja van, próbáltam többször újrahúzni de valami driver gondja lehet, legújabb mint cinamonnal úgy fut rajta mint az olajozott villám, frankón működik a sleep/hibernálás, csak intel VGA van szóval ott sincs gond, sőt, üzemidőben a mint közel másfélszeresét hozza a W10-nek, igaz itt 30 és 45 percről beszélünk, ősrégi gyári eredeti aksi.

Én egy ilyet vettem:

LENOVO Ideapad 3 15ALC6 (kék)
AMD Ryzen 7 5700U 1.8 | 16GB DDR4 | 512GB SSD | 0GB HDD | 15,6" matt | 1920X1080 (FULL HD) | AMD Radeon Graphics

Egyelőre bejött...

Ja, és fele volt mint egy gamer...

Nekem hasonló van, de az egyel ezelőtti modell, IdeaPad 5 15ARE05 (sötét szürke), Ryzen 7 4700U 8/8 mag/szál 4+8 MB cache 2,0 - 4,1 GHz, 2×8 GB 3200 MT/s DDR4 (sajnos odaforrasztott, nekem bőven elég, de később bővíteni nem lehet), 256 GB NVMe x4 SSD (bővítettem egy 1 terás Crucial MX500-zal), 0 GB HDD, 15,6 matt FullHD IPS. Meg vagyok vele elégedve, megérte az árát, fele annyi volt (konkrétan 780 GBP), mint egy gamer vagy csúcs noti, hangja, hűtése is rendben, de a topikindítónak nem merem ajánlani, ezek miatt:
1) elég alap gép, semmi extra
2) írta, hogy játszani akar, és bár a Ryzenekbe integrált GPU elég badass, de egy normális dedikált GPU szintjét nem hozza
3) az én laptopomon a kijelzőnek van háttérvilágítás terén bleedingje, és tudom, hogy erre sok ember rohadt allergiás (megszoktam, ideális világban cseréltetném, de mivel hiánycikk, így nem tudok rugózni rajta)
4) a billentyűzet ilyen nagyon lapos, süllyesztett, kis nyomástávú, Mac-szerű, ami szerintem nem rossz, nekem bejön, de sok ember utálja az ilyet.

Utolsó pillanatban sikerült vennem, az előtte használt ThinkPad X220 már esett szét, meg kezdett elavult lenni (főleg kijelző, GPU, 2 magos proci), és pont olyan időszakban vettem tavaly, mikor hiánycikkek lettek a ryzenes laptopok, alig lehetett megtalálni őket, akkor is csak ilyen Ryzen 3-5-ös, Ryzen 2xxx-3xxx-es, meg csak 8 giga (odaforrasztott) RAM-os kiszerelésben (a 8 is elég lenne, de épp hogy csak, és nem időtálló, ha nem bővíthetem később), vagy csak TN panellel, vagy IPS panellel, de csak 768p felbontással, meg egyéb korlátozásokkal. Ha most kéne hirtelen laptopot vennem, az 11. genes intelesekre mennék rá, mert azokat lehet is kapni, nagyobb a választék, és nincsenek a ryzenesektől túlzottan lemaradva semmilyen téren, se CPU erő, se integrált GPU, se fogyasztás, meg inteleseken lehet Thunderbolt-csati, stb..

Ami miatt mindenképp Ryzenre mentem egy éve, annak az oka:
1) akkor még az Intel jobban le volt maradva
2) a Ryzenben az iGPU erősebb, és mivel AMD, ezért a linuxos GPU drivertámogatása is jobb, ez nálam nagyon fontos szempont, hogy rendesen a kerneles opensource driver vigye, és ne kelljen zárt NVidia driverrel szívni, amitől nem tud az ember friss kernelt használni, az NV nem támogatott rendesen Wayland alatt, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Elgondolkodtam rajta, már a poszt előtt, ezek jutottak eszembe:

- más ökoszisztéma, alapvetően Linuxot használok vm-ekkel. Ez nem lenne teljesen gond, hogy tanulni kell, mert szeretni szokták. De tartok tőle, hogy itt még kéne költenem, ahhoz hogy ott legyek használhatóságban mint most a Linuxszal

- egyszer használtam egy hétig macet a pillangós billentyűzettel. A touchpad jól használható volt, de ínhüvelygyulladásom lett tőle. Azt a rémes billentyűzetet viszont lecserélték.

- az M1-et innovációnak tartom, emiatt érdekelne leginkább

- nem tetszik, hogy forrasztva vannak benne a dolgok, nem tudom cserélni ha elromlik a merevlemez. Tendencia, hogy egyre rosszabbul javíthatóak 

- drágább mint ha ugyanazért nem Apple terméket vennék teljesítmény arányosan. Plusz a sok bizbasz átalalító is egy vagyon 

- videó vágás csak tanulnám, a mostani gépem bazi lassú ehhez

- játékból viszont nem a space cadetet nyomogatnám, hanem mondjuk battlefield, gta igényűt. Egy asztalit meg most nem vennék külön játékra (azt használom erre, egy régi core 2 duosat), mert egyre inkább többlaki az életem 

Ezek miatt úgy érzem, hogy nem az alma felé billen a mérleg nyelve

Linux meg a Mac kozott kisebb a kulonbseg mint Win meg Linux kozott.

milyen kolteste gondolsz? Van egy csomo ingyenes virtualizacios cucc, vagy ott van a parallels megoldasa, abbol a legfullosabb verzio kemeny 100 euro egy evre.

minden hasonlo uzleti laptopba minden bele van forrasztva mar joideje. Ez nem apple sajatossag.

Mivel nincs arm-os nem mac ami hasznalhato, nem igazan van alternativa.

atalakitokra nem tudom mire gondolsz, usb-c ezer eve van mar. Mas hasonlo kategorias szarokba is.

Jatekra nekem ps4 van, ig arrol fogalmam sincs, hogy milyen.

Franko, igen, köszönöm a pontosítást helyettem is.

A másik, hogy mielőtt megveszem, rákeresek, megnézem a kézikönyvét / netes szétszerelési videóját, és ha nem jól szerelhető, akkor nem lesz az enyém. Egy üzleti laptopnál alap, hogy SSD/(NVME SSD)/HDD, WiFi, GSM modul, MSATA, RAM, CPU cserélhető. Meg a kopó alkatrészek.

asus zenbooknal irhatnal evjaratot, mert en a cegnel kettoben is csereltem ssd-t a sajat kezemmel:)

Szoval elso kezbol tudom, hogy nem ugy van:) Sot az egyikben meg akksit is csereltem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Megneztem a mienket: 2018-as beszerzes, asus zenbook ux310uq

Memoriat nem neztem, de mind ssd-t, mind akkumulatort sk csereltem.

 

Remelem a vasarlok buntetik azokat a laptopmodelleket, ahol fixen be van forrasztva az ssd meg az akksi.

Kar, hogy az apple-nel nem ennyire tudatosak a vasarlok, de remelem ide nem gyuruzik at teljesen.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Remelem a vasarlok buntetik azokat a laptopmodelleket, ahol fixen be van forrasztva az ssd meg az akksi.

egyrészt azt veszik "ami van": covid kapcsán évekig raktárak mélyén tengődő készletek is kipörögtek, másrészt megy a vékony-könnyű-úgyis csak pár chrome példány fog futni rajta felkiáltásra..

Lenovo T14 gen1-eket rendeltek a cégnél még év elején, annyit késett hogy közben gen2 lett belőle. 5 darab jött meg az 50-ből, a maradékot már 2022-re ígérik. Szóval szerintem olyat vegyél, ami van. :D

Vagy a fentebb is ajánlott új macbook pro, azokra csak 3-4 hetet kell várni.

"Everything fails, all the time."

Mondanám az M1 procás macbook-ot, de írtad a játékot, így ez akkor neked nem alternatíva. Pedig ár/érték arányban azt tartom a legjobbnak jelenleg.

A játék miatt a gamer laptop jöhet szóba neked. Rog-ok pl.

-42-

A fiam most nyáron kapott ilyen gépet, előtte jó sok tesztet megnéztem (egyáltalán nem voltam/vagyok jártas játékos gépek terén), leginkább a Youtube volt segítség.

Nyilván nagyon gyors stb, nem tudok róla rosszat mondani, de hát itt azért elég szubjektív dolgokat is kérdezel. Javaslom, minél több teszt videót nézzél meg (sokkal több és jobb van, mint írott cikk), a jobbak sok aspektusra kitérnek.

A költségvetés nagyon nem mindegy, mert nagyon tág a tól-ig. Ez a Dell nagyon jó ár/érték arányban, Asusnak is vannak jobb árú gépeik, de mindkettőnek vannak drágább gépeik is.

Ha teljesítményre és kicsit extrábbra vágysz, akkor következő lépcsőnek az XMG NEO tűnt jó választásnak a tesztek alapján. Ezenkívül a Dell XPS is megfontolandó (kicsit más).

Nagyon fontos, hogy a notebook videó kártyában például egy RTX3060 nem ugyanaz, mint egy asztali RTX3060, ezt újságírók is benézik. A notebookos nyilván sokkal gyengébb.

Azt döntsd el, hogy kb milyen videó kártyára van szükséged, az rendesen leszűkíti a mezőnyt.

Kijelzőben sajnos még csak most jönnek a QHD (vagy minek hívják) felbontások: a 4k felesleges, FullHD kevés. Mindenképpen egy-két jó monitor a megoldás.

CPU: nekem úgy tűnik, hogy a Ryzen most jobb teljesítmény/ár arányban, de nagyon kevés az olyan eset, amikor van választási lehetőséged: más szempontból pont az Inteles jobb, netán csak azt lehet kapni. Ami nincs raktáron, azt vedd úgy, hogy nincs, mert nagyon bizonytalan a szállítás (ahogy mások is írták).

Az USA Notebook oldalon elég pongyola az SSD extra: vedd figyelembe, hogy nem gyári esetén a helyszíni garancia nem fog élni, illetve SSD és SSD között is van különbség, érdemes rákérdezni. RAM dettó.

Dell XPS-t nem vennék. Kicsi a monitor. És egy ismerősömnek volt egy fél évig, ebből négy hónapot a szervizben töltött összességében, használhatatlan hibás volt az egész konstrukció. Tudom, mindennel be lehet szívni, de azért ez lelombozó egy ilyen drága terméknél.

A kérdéses Dell-t most még nézegetem, a notebookchecken írták, hogy pont ami náluk járt, az PWM-vel veszi lejjebb a fényerőt, de alacsony frekvenciával, úgyhogy simán megfájdulhat tőle az ember feje. Most ez nyilván olyan, hogy boltban nem derül ki. A webshopokban nem írják ki milyen a kijelző pontosan. Mivel munkaeszköz, ezért ezt a modellt ilyen kijelzővel nem szeretném - hátha van másik kijelzővel.

Nagy köszönet az infóért! A pofám leszakad, mi az hogy nem érvényes? Azt hittem gyárilag úgy kérik akkor a konfigot. Még a végén más késleltetésű lesz a RAM meg valami gagyi SSD-t tesznek bele :O :O

És az tetszik még nagyon, hogy most olvasgatva láttam olyat, hogy a videókártyák egy név alatt eltérnek. Ez milyen kretén marketinges szar? És hogy explicit ki kéne írni a max TDP-t, mert abból lehet látni hogy milyen. *Sehol* nem látok ilyen adatokat kiírva.

Ja és miért van az, hogy több kijelzőtípusa van egy laptopnak és mind bevan írva. Miért nincs ott a konkrét? És miért nem választhatom ki, hogy nekem melyik legyen? Vagy ha már nem, miért nincs odaírva a konkrét? Ez így nagyon gáz, hogy így működik.

Lehet valahogy Magyarországon kifejezetten a gyártótól venni Asus-t, Dell-t, Lenovo-t, ahol én konfigurálom a gépet?

XPS-sel nincs tapasztalatom, csak belefutottam tesztekbe, azok alapján nem tűnt rossznak (bár tény, hogy kifejezetten nem kerestem XPS tapasztalatra, legfeljebb másik mellett volt összehasonlításnak).

SSD/RAM: nem tudom, hogy USA notebook honnan veszi a Dell gépeket, de szerintem itthoni nagykerből (CHS/HRP/Ingram). Itt tipikusan adott konfigurációk vannak, nyilván Dell alkatrészekkel. Legózást csak úgy tudnak csinálni, ha saját hatáskörben módosítják a konfigot. Ha nem Dell alkatrészt tesznek bele, akkor a gyári garancia nyilván nem lesz érvényes rá. Persze lehet, hogy Dell alkatrészt tesznek bele, de nem tartom valószínűnek. A nagykerekben látszik a pontos konfiguráció, milyen a kijelző stb.

A videókártya TDP-jét sajnos valóban sok helyen nem írják ki, néhol nagyon nehéz megtalálni. A Dell esetén talán egy fórumban találtam meg. A RTX 3060 esetén 115W (G15 i7).

Szerintem itthon nem tudsz konfigurátorral gépet rendelni. Nagykernek lehet leadni egyedi rendelést (azaz kisker is tud egyedileg rendelni), a szállítási idő most bizonytalan.

Ha a G15 nem elég, javaslom, nézz körül a geizhals.at-n. Nagyon jól szűrhető.

Megnéztem, egész jó a szűrő! Ez több bolt ajánlatát fogja össze, mint az árukereső? 

Ausztriából rendelve hogy lehet érvényesíteni a garit? Ugyanúgy, nem országspecifikus?

Mondjuk a billentyűzet jó lenne magyarul vagy angolul inkább. Ehh :-(

vs árukereső: fogalmam sincs.

Garancia: nem tudom, végül nem jutottunk odáig, hogy ennek részletesen utána nézzek, szerintem márka és akár típus függő is (én azért néztem ezen az oldalon, mert az osztrák garancia sem okozott volna feltétlenül gondot).

Billentyűzet: sajnos kevés nem német billentyűzet van, igen ez egy kompromisszum, de szerviz úton szerintem ki lehet cserélni, ha egyébként olyat találsz, ami a szíved vágya és itthon nem beszerezhető vagy csak bizonytalanul, ideiglenesen akár matrica is megteheti. Nekünk nem lett volna gond a német billentyűzet sem.

Leginkább azért küldtem az oldalt, mert sok típus szerepel és nagyon jól szűrhető például videókártya alapján is, talán könnyebb rátalálni bizonyos modellekre, én ott találtam több potenciális jelöltet is. És elég sokféle van Ausztriában raktáron (sokkal több és sokkal jobbak, mint itthon). A jobb konfigurációk elég hamar elfogynak, akár csak 1-2 napig vannak.

Nekem leginkább az volt a meglepő sok játékgép esetén, hogy minden csatlakozó jobb vagy bal oldalon van, hátul szinte semmi. A sok oldalt kijövő kábel engem zavar, nemcsak esztétikailag, hanem funkcionálisan is. Ez elég sok típust érdeklődésen kívül helyezett. A gyártói oldalakon simán úgy fotózzák a gépeket, mintha kábel nélkül működnének, így ez első ránézésre nem feltétlenül tűnik fel.

Ja és miért van az, hogy több kijelzőtípusa van egy laptopnak és mind bevan írva. Miért nincs ott a konkrét? És miért nem választhatom ki, hogy nekem melyik legyen? Vagy ha már nem, miért nincs odaírva a konkrét? Ez így nagyon gáz, hogy így működik.

Legutóbb egyesével leveleztem a boltokkal, hogy hol mi van, mert a spec kimerül kb abban, hogy piros-fekete-fehér vagy szürke.

Szerkesztve: 2021. 10. 23., szo – 19:13

Pont ebben a cipőben jártam 2 hete, Dell 6510-et nyugdíjaztam (11 évesen). Végül Asus Zenbook Pro 15 lett az utód, határozottan elégedett vagyok vele. Fedora 34 szépen viszi minden részét, vicces a touchpad alatti screen, ha olyanom van, kipakolom rá a chat ablakot és akkor látom mit írogatnak nekem. _Franko_ kollégával egyetértek, nálam is versenyben voltak az Asus ROG laptopok, végül ez lett, mert utazás előtt gyorsan kellett, és ez volt a "boltban". Remélem ez is elketyeg vagy 11 évig.

Csaba

Én is nézegettem mostanában a kérdést....

Ryzenes üzleti szériás laptopok nem igazán vannak.

Az intel gen4-5 ös bázishoz képest a gen8  valami 2-2,5x-es ugrásra van, a gen11 meg még ezt fejeli meg 1,5x-el ha jól emlékszem. Valamint a hd3000/ hd4000-hez képest az Iris Xe vagy mi a neve szintén egy nagy ugrás, az nvme-s háttértár dettó.

Nem akartam elhinni, de benchmark alapján az m1 mindet elveri és még nem is drágább (hivatalos bolti árakat összevetve!). Valós tapasztalatom nincs vele, mert akinek ilyen van a környezetemben, az googledocs-ra használja, az meg annyira nem mérvadó :)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Így van. Plusz M1 architektúrán kötve vagy MacOS-hez. Csak kísérleti Linuxok vannak rá, amikben a drivertámogatás hibádzik még, felrakhatók, de nem minden fog működni, vagy nem ideálisan. Win10-11 meg nincs rá. Az is igaz, hogy egy szálon erősebb, de nem annyival, hogy az összes hátrányát érdemes legyen vállalni. Pedig amúgy az M1 nekem is tetszik, badass, ráadásul ahhoz képest, hogy az Apple minden brutálisan túlárazza a termékeit, még az ára is reális maradt, de én az életben nem vennék.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

TPM chip? Gémer laptopban nem biztos, hogy lesz.

Úgy tudom, TPM chip minden modern prociba integrálva van. Intel 10+ gen, Ryzen. Főleg, hogy most már Win11 követelmény is, nem hinném, hogy akármelyik jelentősebb gyártó be merné vállalni, hogy kihagyja, és a gépe a mainstream Windows-zal inkompatibilis legyen. Abban viszont igazad van, hogy régebben csak az üzleti notikra volt jellemző a TPM, konzumer szegmensben, meg gamer notiknál nem volt annyira bevett.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Omen by HP 2020 -at tolok december óta. Nagyon bevált.

Szerkesztve: 2022. 10. 26., sze – 12:49

Sziasztok,

Ezt nézte valaki?
Swift X AMD | Könnyű, nagy teljesítményű laptop | Acer Magyarország

Windows nélkül 330 ezer (br) a kisebbik (Ryzen 5500U, GeForce RTX 1650) és 390 ezer az erősebb (Ryzen 5600U, GeForce RTX™ 3050) model.
Mindkettőben 16 GB RAM és 512-es M2-es SSD van (amiről nem tudom, hogy bővithető-e).

Tartósság érdekel elsősorban, irodai és fejlesztői dolgok mellett szerintem a GeForce RTX 1650 is elég lenne egy kis AoE IV-re, StarCraft II-re.

Szia!

Most vettem a notebook.hu-n egy MSI Katana GF76 12UD -t:

https://www.notebook.hu/msi-katana-gf76-12ud-226-9s7-17l422-226

17" ips fhd,  i7 20mag, 16gb ram, 512gb nve , rtx 3050 ti

Windowsos laptopnak szánom a 2017-es 13"-os macbook pro-m mellett.

 

eddig ok.