[NL] Rutte elvtárs tennivalója

The front page of Der Spiegel this week: ‘Cheese, coke and killers, how lax drugs policies turned Holland into a maffia paradise’

A címlapért: https://www.reddit.com/r/europe/comments/q8ocp9/the_front_page_of_der_s…

Még nem találtam telex,index,444 cikket (2021.10.20 11:41) :).

A fordítás nem túl jó minőségű, de a lényeg talán átjön:

The Netherlands has become a mafia paradise due to an excessive drug policy, thinks Der Spiegel. The German weekly dedicates a remarkable cover story to the neighboring country.

After the Italian journalist and writer Roberto Saviano previously pilloried the Netherlands as a hypocritical narco-state and ‘one of the most criminal countries in the world’, the German magazine of the mirror from leather. In a nine-page cover story’Kase, Koks und Killer‘ (cheese, coke and murderers) gives a state of affairs of recent developments, including the murder of Peter R. de Vries, and sweeps the floor with the Dutch drug policy that German authorities are increasingly concerned about.

‘A country that has surrendered itself to drugs’, says of the mirror that this time puts a criminal Frau Antje on the cover. A few decades ago, the popular Dutch cheese girl was depicted high and drinking beer. Now she poses defiantly with a Kalashnikov and cocaine, hidden in a Gouda cheese.

The concerns are great in Germany, the story shows. The Bundeskriminalamt in Wiesbaden (the German national criminal investigation department) handled 161 cases in 2019, all of which pointed to the Netherlands. Much more than any other country. This confirms the status of the Netherlands as an important support center for the international drug trade and as a hub for the trade in Europe, according to German researchers. ‘The Netherlands is a country that wants to be free, but that has fallen into the clutches of the mocromafia due to naive policy’, according to the magazine.[..]

https://pledgetimes.com/cheese-coke-and-killers-german-magazine-wipes-t…

A hír nem kifejezetten új, viszont az, hogy a német hetilap címlapon foglalkozik vele igen. Két dolgot is jelez: egyrészt egyre súlyosabb a hollandiából feléjük irányuló drogkereskedelem, hiszen a prosperáló szervezetbűnözés folyton terjeszkedik, másrészt ott is elindult a cannabis legalizálásáról szóló komolyabb vita és körülnéznek példák után..

2019-ben még kérdő mondatként így fogalmazták meg a kérdést: "Is the Netherlands becoming a narco-state?" mára úgy tűnik ez a kérdés eldőlt.

https://www.bbc.com/news/world-europe-50821542

Szerencsére Mark Rutte elvtárs regnálása alatt olyan mintaállam alakul ami példaként szolgálhat minden európai ország számára. Ja, nem.

szerk:

**

Dutch police arrest politician over suspected plot to murder

Amúgy ez a biztonsági+politikai helyzet:

The prime minister's security service said Arnoud van Doorn, the leader of The Hague Unity Party, was arrested on Sunday.

He "displayed suspicious behaviour" as he walked through the same area of the city as Mr Rutte, the service said.

https://www.bbc.com/news/world-europe-58718789

Szerintetek hány másodperc telne el, hogy széttépjék az országot (MO), ha valamelyik ellenzéki párt elnökét letartóztatnák mert "gyanúsan sétál"-t.. Érdekes módon ilyen kiemelt figyelmet csak mi kapunk ;).

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 10. 20., sze – 12:59

Inkabb a fu legalizalasa legyen tema, mint az alkohol betiltasa (ENSZ es WHO nehany hulyeje szeret az utobbirol beszelni):

https://www.standard.co.uk/news/world/who-sexist-nhs-banning-pregnant-w…

Aztan johetnek a sotetzoldek iranyabol egyeb ijeszto betiltasi otletek. Sokat elarul a toleranciaszintjukrol es a gondolkodasuk iranyarol, hogy mig a husevok eskuvojen egyre gyakoribb a vegan opcio, addig a vegan parok eskuvojere egyre inkabb fel sem merulhet semmilyen allati eredetu opcio: egyelore csak a nasznepre szeretnek raeroltetni, maradjon is igy.

Meg hat a latszatintezkedesek idejen ilyenek is vannak, hogy keses tamadas eseten is felmerult a konyhakes vasarlasanak korlatozasa. Mert hat ennyire fontos lett minden egyes emberelet, hogy inkabb a konyhaban ne tudj mivel vagni, mert ha valaki mas is vesz olyat, meg megvag vele valakit. ( https://news.npcc.police.uk/releases/offensive-weapons-act-2019-bans-th… )

Ilyen hulye vilagban rajon az ember, hogy az a normalisabb oldal, amelyik nem akar dolgokat betiltani. (Nem, az nem a liberalis oldal. Az 1-2 generacioval ezelott volt a tiltasok ellen, nem most, mar prioritas a Fold CO2 kibocsatasanak alacsonyitasa akar szigoru tiltasokkal, es halalesetek 0.001%-rol 0.0008%-ra csokkentese akar szigoru tiltasokkal)

Mar is allamositanad?

En elobb megneznem a piacot, hogy ki csinal jobb 18+-os fuveldet. Egyikben kanapen vannak netflix-szel, masikban jatekkonzolok, harmadikban vicces falak es HiFi, negyedikben csak szimplan finom a suti, stb. :)

Piaci verseny + adobevetel (jovedeki es tarsasagi)

Csavarnek rajta egy olyat, hogy "csak fuveldeben fogyasztva legalis", onnan nem viheted ki (elso iteraciokent).

Aki epp nevel, mondhatja a gyerekenek, hogy ne menjen a fuvelde kozelebe, es orulhet, hogy mostmar nem az utcan adjak el neki gyanus kapucnis alakok.

A tini menetrendszerinti lazadasa meg nem herbal, furdoso meg amfetamin-szarmazek lenne, hanem "haver battya kicsempeszett egy jointot a fuveldebol, jovo het penteken ranezunk?" szinten maradna meg.

Motivaciot akarnek adni az allamnak, dehogy akarom allamositani :) Vagyok annyira liberalis, hogy siman az alkohol szintjere merjem hozni arusithatosag szempontjabol, de csak hogy legyen szabalyozas, komolyabban: "nemzeti fuvelde" :)

A hasznalati kikoteseket pedig siman az alkohol es a cigi szintjen meg lehet huzni. A jelenlegi szabalyozassal soha nem fogok egyeterteni.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A heroin, a crack es a kristaly meth keves fogyasztas ellenere is olyan fuggoseget okoz, hogy gyakorlatilag fegyver emberkereskedok kezeben (a nikotinfuggoseg ennek kozelebe sem er). Ezen harom szer barmilyen foku birtoklasat vagy atadasat olyan sulyossaggal kene buntetni, mint az emberkereskedelmet vagy az emberolest.

Ellenben a koffeinnel is kevesbe addiktiv THC eseten ilyen eros erveket hasznalni eleg nagy halmazelmeleti tevedes.

Nem látom hol hivatkoztam a THC-re, vagy hoztam fel ellene(vagy akár mellette) érveket, a halmazelméleti kapcsolódást pedig végképp nem értem, de nem baj.

Amire hivatkozni akartam, az az, hogy ha a piaci verseny és az adóbevételek szentségét nézzük csak, akkor mindent legalizálni kell, értsd a komplett BTK-t.

Meg hat a latszatintezkedesek idejen ilyenek is vannak, hogy keses tamadas eseten is felmerult a konyhakes vasarlasanak korlatozasa. Mert hat ennyire fontos lett minden egyes emberelet, hogy inkabb a konyhaban ne tudj mivel vagni, mert ha valaki mas is vesz olyat, meg megvag vele valakit.

Ezért kell betiltani a Tort, a VPN-t, a kriptovalutákat és a C nyelvet is. :(

A fordítás nem túl jó minőségű, de a lényeg talán átjön:

Hát, nekem nem jön át. Nem ismerem a holland törvényeket, de a berakott fordítás sem magyarázza el, hogy az állítólagosan laza szabályozás hogyan vezet a maffia felemelkedéséhez.

Reddit se nagyon segített, de van ott egy ilyen hozzászólás:

I wouldn't call a lax drug policy the issue but how illogical it is. Making it legal for coffee shops to sell weed but making it illegal for them to buy or produce it is a huge stimulus for criminal organizations.

Allowing a legal supply chain for weed would at least take a part of the profits of criminal organizations away. However, they now use their built up structures for cocaine and other drugs.

Szóval, lehetséges, hogy nem is a túl nagy liberalizmus, hanem pont az állami kontroll futtatta fel a maffiát? Érdekes téma, jó lenne több infó.

Oké. De nem csak a fogyasztás, hanem az árusítás is legális, nem? Úgy értem, a végfelhasználó felé. Szóval legálisan árulhatnak valamit emberi fogyasztásra, aminek az eredetét nem tudják igazolni, mert legálisan nem is juthatnának hozzá? Vagy mit jelent ez, ha egyáltalán igaz:

Making it legal for coffee shops to sell weed but making it illegal for them to buy or produce (...)

Cannabis in the Netherlands is illegal, but is decriminalised for personal use. Recreational consumption of the drug is tolerated, and it is available in coffeeshops.

[..]Cannabis has been available for recreational use in coffee shops since 1976. Cannabis products are only sold openly in certain local "coffeeshops" and possession of up to 5 grams for personal use is decriminalised, however, the police may still confiscate it, which often happens in car checks near the border.[citation needed] Other types of sales and transportation are not permitted, although the general approach toward cannabis was lenient even before official decriminalisation.

Though retail sales are tolerated, production, transportation, and bulk possession of marijuana outside of retail stores is illegal, preventing testing for contaminants and dosing. After legalization and regulation of the entire supply chain in other countries, some cities in the Netherlands are participating in a pilot project using officially approved growers and testers, and labeling of the amount of THC.[..]

https://en.wikipedia.org/wiki/Cannabis_in_the_Netherlands

It is a criminal offence in the Netherlands to possess, produce or deal in drugs. This applies to soft drugs as well as hard drugs. The use of drugs by persons aged 18 years or older is not a criminal offence in the Netherlands. But to prevent nuisance, municipal authorities may include a provision in their general municipal bye-laws prohibiting drug use in designated areas. If you use soft drugs in one of these designated areas, you may be arrested or ordered to pay a fine.

https://www.government.nl/topics/drugs/am-i-committing-a-criminal-offen…

**

vannak szabályaik, csak -érdemben- nem tartatják be őket.

Értem, köszi. Mondjuk, a nyitóban levő cím akkor így is helyes lenne: „Cheese, coke and killers, how lax strict drugs policies turned Holland into a maffia paradise”.

Amúgy kellene valami limit, maximum hány évet dolgozhat valaki az államigazgatásban. Nem csak választott pozícióban, hanem az egész bürokráciára kiterjesztve. Mert teljesen haszontalan állami bürokraták az egész felnőtt életüket a közigazgatásban töltik, aztán ez lesz belőle.

Ha a policy-t mint irányelv, eljárásmód és nem mint szabályrendszer fordítod máris tökéletesen fedi a valóságot. Az a törvény amit nem is próbálsz betartatni leginkább a nemzetközi jognak szól: meghivatkozhatod, hogy van, a polgáraid meg elvannak úgy, hogy tudomást sem vesznek róla.

Képzeld el a helyzetet amikor megállítanak  gyorshajtásért a rendőrök majd vigyorogva továbbengednek, hogy hajrá; ők se szoktak a táblákkal foglalkozni.

Drakonikus szigor nelkul ez az eredmeny. Lehet csinalni, csak a kornyezet nagyon szamit.

Amugy pontosan legalisnak kellene lennie es ha ado jon be akkor az jo.

Aki engedely nelkul dolgozik, az meg kerdes nelkul na jo jogallam ezert valaszthat kotel vagy tarko kozott.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerintem két vállalható álláspont van:
- legyen legális a fű és az alkohol
- legyen betiltva a fű és az alkohol

... az hogy a fű tilos, az alkohol meg oké, teljesen abszurd minden szempontból.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az elso felevel egyetertek. De az alkohol betiltasa akkor is csak kart okoz, hogy ha a fu neminkrementalis legalizasara az ultrakonzervativ, de tobbseg megtartasahoz szukseges szavazok meg nem allnak keszen.

(Ellenpelda az abortusz: ott mar igenis menjenek szembe a partkatonak a leghulyebb szavazokkal, akiket csak az abortusz betiltasaval tudnak elegedette tenni)

Legyen betiltva a fű és az alkohol + a cigi is. Én erre szavazok! Na jó csak vicc, aki van olyan hülye, hogy ezeket akarja fogyasztani annak duplázzuk meg a egészségi hozzájárulását. Ja és a kövéreket is számítsuk ide, de akkor már vegyük ide a kávé és cukorfogyasztókat is.

A fű betiltása miatt nem esik ki adó és járulék bevétel, ellenben az alkohol betiltása nagyon súlyos gazdasági-társadalmi problémákat idézne elő. Tudom nehéz ezt elfogadni a mélyliberális körökben, de ez van.. (Egy borászat ritkán foglalkozik például védelmi pénzek szedésével, vagy ne adj isten ember kereskedelemmel. :) )

A fű betiltása miatt nem esik ki adó és járulék bevétel

Ez csak reszben igaz, adokat erinto kiadas ugyanis keletkezik, nem is keves:

  • mas forrasbol szerzik be (nem adozott)
  • mas forrasbol szerzik be (buncselekmeny, igazsagszolgaltatasnak, rendorsegnek plusz felesleges korok)
  • ellenorizetlen forrasbol szerzik be (egeszsegugyi ellatorendszer terhelese: megveszi a herbalt mert a korzeti gengszter epp azt tart otthon, aztan vagy szarrakeseli a csaladot(rosszabb esetben barkit az utcan) es/vagy maga is megmurdel)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A logika ugyanaz:

"Tiltsuk be a fuvet"

50 ev mulva:

"Ne legalizaljuk, mert csak bunozok termesztik es aruljak"

 

Konzervativabbak szamara ertheto analogia:

"Tiltsuk be a fegyvereket, kerjuk meg a torvenytisztelo allampolgarokat, hogy adjak le fegyvereiket"

50 ev mulva:

"Fegyvere csak bunozoknek van, nem szabad engedelyezni"

 

Lasd meg: kapudrog elmelet. Ha a koffein lenne betiltva, a Red Bull lenne a maffia es a kave lenne a "kapudrog". A kapudrogot a szabalyozas teremti, nem a THC biokemiai osszetetele. (Norbisan: "vegyjele")

(Idetartozik meg: "minosuljon pedofilianak a 17 eves lany beleegyezeses megdugasa" --> a 17 eves lanyokrol beszelgetes a pedofil halozat futtatasanak a "kapudrogja", mert a torveny tulsagosan szembemegy a biologiaval)

Nem, nem jó irány. Ahol az embereket még hülyébbé tévő szereket lehet az iskolák mellett terjeszteni, az egyáltalán nem lehet jó irány. - Az embereknek okosodni kéne, ahhoz pedig jól kéne használni az időt, nem kábulatban mulatni.

(Az alkohol fogyasztásnak tradíciója és mértékletesen fogyasztva közösségi kohéziós hatása van. A "fű égetése" kilépés az emberi közösségből, elszigetelődés, zombilét.)

Pont ezert tartalmazza az en javaslatom (elso iteraciokent) a "kozossegi betepohelyeket". Ne parosuljon egyedullettel, valamint a kozossegnek legyen eselye eszrevenni, ha valaki mar segitsegre szorul kozuluk.

Az otthon egyedul szivas (gyakori eset) szerintem is aggalyos mennyisegu lusta, demotivalt embertomeghez vezethetne.

"alkohol betiltása nagyon súlyos gazdasági-társadalmi problémákat idézne elő"

pont mint a legális alkoholfogyasztás...  (azt hiszem, ezt pl. nevezhetjük társadalmi problémának: https://index.hu/belfold/2021/10/15/a-mai-napig-400-ezer-gyermeket-neve… )

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ha betiltanank az alkoholt, ezeknek a negyede meg meg is vakulna a metiles hazi kotyvalekoktol, ami rokkantsegely-kategorias. A gyerekeik is imadni fogjak az ily modon csokkent bevetelt.

Szerencsere az alkohol betiltasanak egyaltalan a felmerulesevel kritikus szavazokat lehet vesziteni.

Az osszes hibas szabalyozast, foleg tiltast tulaggodas generalta, ahol erzelmi ervek hangos kiabalasa elnyomta az ertelmes, logikus adat-alapu diskurzust:

"es ha a te gyereked iskolajaban arulnanak drogot?" (egy fu = heroin hozzaallasu konzervativ hangjan kepzeld ezt el)
"es ha a te gyereked iskolajaban lovoldoznenek?"
"es ha a te lanyod lesz 17 es megdugja egy pedofil?"

Es erre a logikara a te gondolatmeneted felvenne a hasonloan karos

"es ha a te gyereked jarna alkoholista szulok miatt szorongo gyerekekkel egy osztalyba?"

jelszot. Amit ha kello hangerovel mondanak, hasonloan karos vegeredmenye lehet, mint a fentieknek.

Almát hasonlítasz a körtével.

Valóban létezik alkoholprobéma, viszont évezredek óta velünk van az alkohol, kultúrája is van, nem is mindenki a bódító hatása miatt fogyasztja, sőt, a sör és a vörösbor is egészséges kis mértékben és az íze a lényeg, hacsak nem vagy tinédzser, egyetemista vagy alkoholista. A kivezetése társadalmi katasztrófát okozna és a legtöbb kormány azonnali bukását eredményezné, mert óriási tömegek fogyasztják. Sokkal többen, mint a cigit, a fűhöz képest meg aztán végképp. Szóval itt van egy példa, hogy milyen gondok vannak vele és nem lehet kivezetni. Ez is egy indok, hogy a füvet miért tiltsák, hogy ne legyen belőle még egy probléma, ne legyen társadalmilag elfogadott. Az ópium is romba döntötte Kínát. Ráadásul kapudrog, ha legális lesz, akkor a lázadó korszakukat élő fiatalok majd valami sokkal rosszabbal próbálkoznak.

Egyébként most is lehet legálisan füvezni, csak kell egy repülőjegy az adott országba, ahol ez legális. Bárki mehet, ugyanúgy, ahogy a társadalmi sokszínűségre vágyók is elmehetnek Arábiába egy hétvégére, nem kell, hogy Arábia jöjjön ide. 

Sok mindenben nem értünk egyet, de ez pl. "Egyébként most is lehet legálisan füvezni, csak kell egy repülőjegy az adott országba, ahol ez legális" még csak jogilag sem igaz. Külföldön is vonatkoznak rád annak az államnak a törvényei, amelynek az állampolgára vagy. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2021. 10. 21., cs – 08:56

Érdemes megnézni a Netlixen a sorozatot, amiben a holland cafe shop tulajdonos nő beszél a hollandiai könnyű drog (fű) liberalizáció álságosságáról és a körülötte levő trógerságokról.

Nem spoilerezek, csak ízelítőnek:

Legálisan - pl. cafe shopokban - árulni lehet, de termeszteni, importálni stb. illegális. Joker kérdés: honnan szerzi be akkor a cafe shop tulaj a drogot, amit árusít?

trey @ gépház

Majd megnézem, érdekesnek tűnik.

A titok nyitja amúgy az, hogy onnan, ahonnan elindult a tiltás, onnan fog elindulni a legalizálás is (helyben már el is indult):

Láthatjuk tehát, hogy a kender és származékai elég hosszú ideig (egészen pontosan a huszadik század harmincas éveiig) nem zavartak igazából senkit: szívta, aki szívta és ette, aki ette.

(...)

A kitartás meghozta gyümölcsét: 1937 nyarán megszületik az első olyan törvény (a Marihuana Tax Act), amely még nem tiltotta ugyan a marijuána előállítását és fogyasztását, de különadóval sújtotta a kendertermesztőket (akiknek ráadásul regisztrációs kötelezettséget és egyfajta zárjegyhasználatot is előírt, ami egy jó évtizedig fenn is maradt), Anslinger és kézivezérlésű szakértőcsapata pedig folytatta menetelését a növény kábítószerré történő nyilvánítása felé.

Érdekességként megemlítem, hogy az Amerikai Orvosi Szövetség tiltakozott a törvény ellen – eredménytelenül.

https://konteo.blogrepublik.eu/2011/04/07/a-gandzsa-osszeeskuves/
 

Nincs 100 éve, hogy illegális lett, azóta elkezdett újra legális lenni, szóval ki tudja, mit hoz a jövő.

Főleg, ha jól tudom, akkor a korábban baromi veszélyesnek kikiáltott drogokkal kapcsolatban (gomba, LSD, DMT - utóbbi érdekes kötődéssel Szára Istvánhoz az '50-es években) a legújabb kutatások erősen pozitív hatást mutatnak a depresszió és a függőségek leküzdésének területén - lehet az őseink tudtak egy-s-mást a természetgyógyászatról? Rossz hír ez a big-pharmának.