Hótegyszerű elektronikai problémához segítség kéne

Prológ:

Hozta a sors, hogy a szép új sütőmet az asztalos (aki nem villanyszerelő) be akarta tolni a végső helyére, és felkért, hogy legyek szíves bekötni az áramba (én sem vagyok villanyszerelő, de ezt titkolom). Én ezt sajnos egyéb sürgős elfoglaltságaim ellenére bevállaltam, és mondanom sem kell, hogy sikerült túlteljesítenem, lett az a 230V 400 is... (köszönöm, ehhez nem kérek commentet, asszony már tájékoztatott az ilyenkor esedékes tudnivalókról... )

No de nem estem kétségbe, volt már nekem nullszakadásom, tucatnyi cuccban cseréltem ki a varisztort meg mellette a biztosítékot, van is itthon készleten pár féle, pákám is van, nem is félek használni... de ez nem úgy néz ki, mint a többi túlfeszt kapott cucc, hanem egy ellenállás (-szerű valami?) van a varisztor mellett annak rendje és módja szerint eldurranva, service manual meg égen-földön nincs. Én meg ezekhez hülye vagyok. A sütő meg rohadt drága volt. És nyilván pár órája garanciája sincs.

 

Na és akkor a kérdés:

Értelemszerűen ez a probléma más hasonló, könnyen javítható, de már valamilyen szintű szakértelmet igénylő esetekben is felmerülhet, nálam legalábbis már többször előforult. Találtam is egy csomó topicot, ami specifikusan valami probléma megoldására vonatkozik, viszont nincs olyan topic (vagy csak én nem találtam meg), ahol lehetne olyat találni, hogy X, Y vagy Z kolléga ilyen jellegű hülyeségekben tud segíteni, nyilván megfelelő ellentételezés fejében (sör, adomány megjelölt alapítványnak, felőlem cash, ha az nem sért valamilyen policy-t, bármi), aztán publikusan vagy privátban leboxolják az érintettek a konkrét esetet.

Lehet, hogy ez csak az én lustaságom miatt van, vagy nincs is rá igény/jelentkező, de gondoltam felvetem az ötletet a kommunának, hátha másnak is jól jöhet valamelyik oldalról.

 

Epilógus:

Lehet, hogy maga az ötlet nem is arat földcsuszamlásszerű sikert, de akkor is, ha valaki meg tudja mondani egy képről, hogy mit kéne nekem odaforrasztani, az szóljon!

 

Dilemma:

Ha iderakom a képet, ez a topic is rögtön problémaspecifikus lesz. :D

Hozzászólások

Ez így elég sötétben matatás kép nélkül, persze képpel sem biztos a siker hogy tudnánk segíteni...

Ha tippelnem kéne, vagy sérült ellenállás vagy sérült diódáról lehet szó... :(

Egy típusszám, fotó a panelről sokat segítene. Egyébként ez nem elektronika, hanem elektromosság AKA villanyszerelés.

Na jó...

https://photos.app.goo.gl/h8kRLSGosMj4hnaj6

A panelről sajnos nem csináltam full fotót, de a sütő Gorenje BCS798S24X... Miután visszaraktam a helyére, eszembe jutott, hogy igazán fotózgathattam volna még, csak teljesen el voltam foglalva a megrázkódtatással, hogy nem volt biztosíték ott, ahol azt vártam volna... :D

Az R betű a piktogrammon alatta ellenállást szokott jelenteni jellemzően, a csíkokból meg az ügyesek kitalálják a 'méretét'.

A "fusible resistor" hol jött szembe? Ha ez egyben védelem is volt, és csak ez égett le, akkor szerencsés leszel!

Az ellenállását sem árt dekódolni, (lásd pl: https://www.allaboutcircuits.com/tools/resistor-color-code-calculator/ jobb ha szemre csinálod, mert a fotók csalnak a színekkel) de ha valóban biztosítékként is működik, akkor meg kellene sejteni, hogy mekkora áramot/teljesítményt bír. Mármint bírt ameddig működött :-)

Ez egy teljesen sima 10Ohm 10%-os ellenállás, szín alapján itt tudod megnézni (barna-fekete-fekete-arany-ezüst-nek nézem a képenlévőt):

https://kiszamolo.com/ellenallas-szinkod-kalkulator/

Azt pedig, hogy hány W-os a méretéből a goole megmondja, fotó alapján nehéz, de tippre 2W-os...

Élőben is ezek a színek látszottak, és nekem is ezek a számok jöttek ki, de hogy mi benne a trükk? Miért ellenállás, és miért nem a szokásos cserélhető olvadóbiztosíték? Vagy ne akarjak mindent tudni? Nyitott vagyok rá, én simán elhiszem, ha azt mondod, hogy van ebben logika... :D

Na a méretét pont nem mértem le, de egész rutinosan kapkodom már ki a helyéről, bár a fedél leszedése új mutatvány... Mit kell mérni, mire keressek a gugliban, amiből kiderül hány W-os?

Kellene egy teli kép a panel mindkét oldaláról, hogy be lehessen azonosítani mi volt a funkciója az ellenállásnak. Én ott a háttérben kapcsolóüzemű tápot látok felsejleni, megvan rá az esély, hogy előtte volt valami szűrű aminek ez a soros tagja.

Mielőtt megpótolod szerintem mérj egy ellenállást a a betáp másik ága és az ellenállás elektronika felőli oldala között. Simán lehet, hogy a SMPS IC (vagy bármi más) hamarabb befingott és az ezáltal előállt zárlat miatt indult meg az áram ami miatt kifújta a füstöt ez az ellenállás.

Ha van kéznél sztereomikroszkóp/nagyító érdemes alátolni a panelt és a primer oldalon szétnézni az alkatrészek között nincs-e máson gyanús repedés, kiégési pont/bármi gyanús.

Én ott a háttérben kapcsolóüzemű tápot látok felsejleni, megvan rá az esély, hogy előtte volt valami szűrű aminek ez a soros tagja.

 

Vagy meg egyszerubb: Inrush current limiter szerepe van.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A fusible épp annyiban nem sima ellenállás, hogy a biztit is helyettesíti. Akármilyen ellenállásra nem garantálja a gyártó, hogy ha túlterheled, akkor szakadásba megy és nem rövidzárba.

Ez nem azt jelenti, hogy az ellenállás értéke nem csökkenhet. Erről ugyan hallgatnak, de volt szerencsém ilyet mérni, és mérsékelt túlterhelés esetén simán lefele indult eleinte az ellenállása, de aztán felmegy neki.

Szóval ez védelmi elem, olyanra is kell cserélni. Meg aztán ellenállásból is van ezer féle, nagyon nem mindegy hogy hova kell épp huzal, szénréteg, stb. Különösen a teljesítményelektronikában, nyilván 0603 SMD-nek általában mindegy.

more - Ebuuu baj lesz ... :)

eloszor rakuldesz 400V a harom fazisbol a sutore - gondolom a ket feketet vagy feete/barnat kototted be a kek/fekete helyett aztan kep nelkul elmagyarazva akarod javitani a panelt... Te aztan szerecc veszelyesen elni... 

te szebben fogalmaztál, de én inkább úgy mondanám, hogy már az esélytelenek nyugalmával röhögök magamon :D

nyilván ELMÉLETBEN tudom hogy kell bekötni, csak ezt a sütőt 10+ alkalommal kötöttem ki-be mindenféle okokból, csak... nem is tudom, mit magyarázok, erre nincs mentség :)

A fotoban is az a szep, hogy kulcslyukon keresztul lett kb. az az egy alkatresz lefotozva.

Egy tavolabbi foto, a sutorol egy foto, a pontos tipusa. Lehet valaki meg kapcsolasi rajzot is talalna a neten hozza.

 

De vegulis lehet igy is, csak minek szivatod magad.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az ellenállást megmérted? Az egyik lába lóg a levegőben!

Ha belegondolok, hogy az elektronikai eszközök javítása néhány évtizede még 3..4 évig tanult szakma volt.
Ma meg "dobjatok egy fórumot, ahol mondanak okosat és megmekkmesterkedem".

Vagy csak én értek ebben némi ellentmondást?

A szakember (ha még létezik ez a fogalom) másvalaki tulajdonán végez beavatkozást, a kérdező meg a sajátját kockáztatja. Emiatt nem érzem jogosnak a mekkmesterkedést.

A közgazdaságtan is egy szakma, de a kiflivásárlást megoldod ugye nélkülük amíg lehet? :)

Ha a szakszervizek (autótól a mosógépig), tisztelet a kivételnek, előszeretettel kisérleteznek az üf pénzén komplett főalkatrész cserékkel műszeres hibadetektálás és javítás helyett, akkor nem sok esélyét látom, hogy egy általános szerelő, random panelt eléborítva, kigazdálkodható áron szakszerűen javítani tudná azt.

Szerintem sem jó ez az irány, de ettől még így látom 

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

No akkor összefoglalva az eddigieket:

  • Hótbiztos, hogy a varisztor meg az ellenállás cserés. Ezt meg tudom oldani.
  • Az ellenállás 10Ohm, 10%, egyebet nem tudunk róla, de a felhasználás jellegéből adódóan lehet, hogy valami trükkös variáns... ezt valószínűleg nem tudjuk kiokoskodni. Ez mondjuk ránézésre meg értékekre nagyon hasonlít, de ez ugye nem sok...
  • Nyilván a sajnálatos esemény elvihetett magával bármi mást is, ennek az előzetes felderítése teljesen biztosan meghaladja a képességeimet.

Szavazásra bocsátanám akkor, ti mit csinálnátok a helyemben?

  • Kicserélem a két csetreszt, és bízom a csodában (ezt pár éve a nullszakadásnál rengeteg dologgal eljátszottam, és többnyire bejött, de ez ugye nem az olvadóbiztosítékos megoldás). Hátránya, hogy ha valamit elizélek, rámehet a komplett cucc is, és akkor kb kiesik a következő opció.
  • Szerzek valakit, akinek minimum zener dióda volt a jele az oviban, és megszakérti/megoldja nekem (ugyanitt önként jelentkező kerestetik, vagy ha tudtok olyan céget Érd-Budapest vonalon, aki ilyesmit JAVÍT és nem kompletten CSERÉL, akkor azt is köszönettel venném).
  • Választom a fájdalmasabb utat, és gyári új panel. Nyilván ez a tuti, csak a költségvonzata miatt valószínűleg hosszabb sörmegvonással az ügy egy másik dimenziójában...

Szerintem, végezd el azt a mérést, amit @martonmiklos írt fentebb: https://hup.hu/comment/2687878#comment-2687878

Így kiderül, hogy az SMPS vezérlő IC vagy valami más a környékén is elköszönt-e, ha nem, akkor van esély, hogy csak az ellenállás és varisztor cserélvel megjavul. De ha azok is elpukkantak, akkor a következő bekapcsoláskor megint merev rövidzárad lesz, újra el fognak szállni.

Ez a készülék ha jól látom egy fázisról megy. De lehet, hogy tévedek. Esetleg azt lehet megpróbálni, hogy egy 100W-os villanykörtén keresztül adod be neki a fázist, és ellenőrzöd a kezelőpanel működik-e. A hőmérsékletet ne tekerd fel, a funkcionalitást ellenőrizni anélkül is tudod. Persze miután kicserélted amit kellett. Ha zárlatos valami, akkor az izzólámpa teljes fényerővel fog égni. Ha minden OK, akkor az izzólámpa nem, vagy csak alig világít, és a kezelőpanel működni fog.

Csak tán akad még valahol. LED-es és egyéb modern huncutság ide nem jó. Ha a sorbakötött fogyasztón csak kis áram folyik, akkor az izzólámpa minha ott sem lenne. Ellenben ha a fogyasztó zárlatos, akkor viszont az izzólámpa teszi a dolgát, vagyis felgyollad, ezzel áramot korlátoz. Mivel PTC azaz pozitív hőfoktényezője van. Barkács gyakorlatban bevált módszer.

Én is ezt a verziót javasolnám következő lépésként.

Régen TV szerelő műhelyekben is használták ezt a taktikát egy tápzárlat esetében... Talán egy aliexpresses PC tápegység gyártó videón is láttam, ahogy a technikusok a bukó tápokat így tesztelik, ott van mellettük egy 100W-os izzó :)

Jaja, ez egy tok standard "hivatalos" megoldas volt a szervizekben. Gyakorlatilag fixre ki volt epitve a munkapulton a biztositek-helyettesito izzo es a hozzatartozo konnektor.

Ma mar a programozhato, mindenfele aramkorlattal, meg vedelemmel ellatott csoda AC stabilizator labortapok koraban kezd odivatunak szamitani. De otthoni javitasnal meg mindig teljesen alap.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!