[Megoldva] CPU is not detected or fail - merre tovább?

Fórumok

Akasztják a hóhért. Összeraktam egy gépet alkatrészekből, nem indul. Az alaplap egy MSI B550M-A PRO, a CPU egy AMD Ryzen™ 7 5700G, meg valami 32 GiB RAM, de annak egyelőre semmi jelentősége. Bekapcsolást követően világít a CPU is not detected or fail debug LED az alaplapon. Az összerakásnál figyeltem arra, hogy azonos potenciálon legyek a gép házával, meg aztán a CPU 1-es lába jó irányban van, de szerintem nem is lehetne rosszul betenni. Hűtőt leszereltem, CPU-t kivettem, nem láttam sérült, elgyűrt lábat. Visszatettem, kallantyút rázártam, hűtőt visszatettem, a jelenség ugyanaz. Alaplap megkapja a rendes tápot meg a külön 12 V-ot is. Nem mértem, csak be van dugva csatlakozó, ami kell.

Nagyon szomorú vagyok. :( Egy ilyen CPU közel 130 ezer forint.

Nincs másik AM4-es CPU-m, így nem tudom azzal megnézni az alaplapot. Mit tennétek a felélesztése érdekében?

Megoldás: BIOS frissítés.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 10. 16., szo – 16:51

Se eszköz, se tapasztalat. Helyedben bevinném egy szervizbe és azt az néhány ezer forintot, amit felszámolnak az élesztésére, kifizetném.
Tuti siker, időben többet spórolsz annál, mint amennyit egyszeri esetért végigszenvednél.

Régebben volt az AMD alaplapoknál BIOS nyűg is, volt időszak amikor csomagoltak kölcsönprocit a BIOS frissítéshez.

Ha eszközöm lenne, megoldanám. Nyilván, ha van csere alaplap, csere CPU, akkor ki lehet zárni, hol van a baj.

Ahogy én látom, ha minden jó, akkor el kellett volna indulnia, csak nem tudna boot-olni, mert nincs mit. Illetve pendrive-val kínáltam volna meg, de addig se jutott, hogy BIOS setup, kép a monitoron, bármi. CPU a támogatottak között van az alaplap kompatibilitási listája szerint.

Jó, mondjuk elviszem szervizbe, kiderül, hogy döglött a CPU. Akkor ezzel mit kezdek, ahol vettem a CPU-t? Úttörő becsületszavamra mondom majd, hogy vigyáztam rá, aztán tessék, nem jó? Vagy ugyanez az alaplappal. Mert ha elviszem szervizbe, akkor néhány ezer forint, hogy kiderítik, vagy az alaplap, vagy a CPU döglött, de attól az nem fog megjavulni. Ahol meg vettem ezeket, nyilván azt fogják mondani, én tettem tönkre. Szóval fogalmam sincs, mit tegyek, hogy ne bukjak ezen sokat, és legyen jó, új gépem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

elviszem szervizbe, kiderül, hogy döglött a CPU. Akkor ezzel mit kezdek, ahol vettem a CPU-t? Úttörő becsületszavamra mondom majd, hogy vigyáztam rá, aztán tessék, nem jó? Vagy ugyanez az alaplappal.

Pontosan.

Elviszed a szervízbe, azt mondják, a CPU rossz. Visszaviszed oda, ahol vetted, és mondod, hogy nem működik. Adnak egy másikat helyette.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Igen, ez így van. Egyszerűen csak be kell adni garanciális cserére. A garancia/jótállás egy fordított bizonyítási teher, tehát nem a fogyasztónak kell bizonygatnia, hogy ő vigyázott rá, meg rendeltetésszerűen használta, hanem a kereskedőnek kell bizonyítani, ha nem. Semmilyen becsület szó nem kell ide, egyszerűen csak vissza kell vinni. Ennek ellenére 99,999%, hogy a CPU-nak semmi baja, csak a régebben gyártott alaplapon még régebbi BIOS van, ami nem ismeri. Persze, fennállhat az a maradék 0,001% esély is, hogy valóban a CPU rossz, de ez elég ritka. Előfordul, de mint a fehér holló. 33 éve van dolgom PC-kkel, de rossz proci még nem volt a kezem között. Soha! Még szénné tuningolt gépekben is inkább az alaplap, táp, stb. fingott ki, memória lett hibás, húzott GPU-t is láttam már megdögleni, de CPU-nál ilyen nem tapasztaltam. Még akkor se, ha villám vágott a hálózatba, és pusztultak bele a hardverek, a CPU érdekes mód akkor is túléli. Más részről viszont a hibás CPU-k léteznek, így aki nagyon balszerencsés, kikaphat egyet. Azt ne feledjük, hogy mindegy milyen drága termékről van szó, meg mennyire alapos a gyártóüzemben a minőség-ellenőrzés, nem tudnak minden selejtet 100%-ra kiszűrni, meg minden darabot 100% hibátlanra gyártani. Ott ahol olvastam is rossz CPU-ról, ott sem általában a CPU volt élből hibás (jó, azért előfordul), hanem általában user error állt a háttérben, pl. rosszul rakta a foglalatba, hogy a levágott sarok nem abba a sarokba ment, ahol jelölve volt, meg kalapáccsal barmolta bele a user a foglalatba, és annyira elgörbültek a lábai, hogy kitörtek, meg Athlon/AthlonXP korszakban lesarkazott AMD procik amiken még nem volt hőkupak, és a rosszul felrakott hűtővel le lehetett törni a CPU szillikon sarkait, éleit. Meg pl. pár éve Linus Tech Tipsék ejtettek le egy 10 ezer dolláros Xeon Platinum 8280-as CPU csodát, mert a csávónak konstans lyukas a marka, és nem tanult meg hardverekre vigyázni. Ennek ellenére a proci simán bootolt, de a memóriavezérlők fele működött csak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nekem egyszer akadt hibás cpu a kezembe. (P III tualatin cerka 1.3 Ghz)

Történt ugyanis, hogy az otthon hagyott gépembe anyám cdavarhúzóval meghúzta a cpu körül a csavarokat. Mondanom sem kell hogy a "csavar" az kondenzátir volt.

Vettem egy ugyan olyan lapot, teszem bele a procit, indítom, bios corrupted hibaüzi. Felhajtok 2009-ben egy doboz floppy lemezt aranyáron mert a lap csak floppy-t fogad el...

A lap okés volt, de a cpu az nem...

Ja, BIOS az lehet, mert ehhez a CPU-hoz csak a 7C96v25 BIOS jó - vagy újabb, de még nincs újabb -, míg sok más CPU-hoz elég a v20-as is. Jó tipp, ez lesz a baj valószínűleg, köszönöm. Mondjuk szívás, tényleg szervizbe kell vinnem, mert nincs másik CPU-m, meg Windows-om sem, amiről BIOS-t frissíthetnék.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért így utólag már én is tudom, hogy kellett volna kérnem BIOS frissítést. :) Eddig minden gépem elindult, s a működő gépen tudtam magamnak BIOS-t frissíteni. Nem rakok össze napi szinten gépeket, így nem ismertem ezt az issue-t.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

2021 van, erősen visszább vagyunk a pár évvel ezelőtti verzióhoz e téren. Sajnos.

Olcsón megúsztad amúgy: pl. nem kompatibilis SSD (nem viccelek) ennél jobban megszopat.. de úgyám, hogy túrós lesz a szád amikor a gépet visszahozzák 48 órán belül nehezen reprodukálható hibával, vagy a cégnél az ötödik hasonló telefon csörren két nap alatt. Ami hibát te is ennyi idő alatt tapasztalsz meg rendesen megterhelve a vasat, random műveletnél. Nekem a “kedvencem” amúgy a memória keresgetése az elérhető modulok halmazából, miközben tudom, hogy mással is beindulna.. csakhát nem akarok szopni pár nap múlva.

Komolyan, ennél még jumperelni is jobb volt 30 évvel ezelőtt.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ne is bosszants, RAM-nál lazán kezeltem ezt. Abból indultam ki, szabványos a csatolófelület, s nem hoz lázba, a gyártó konkrétan mely típusokkal csinált tesztet. Optimista vagyok, szerintem menni fog, de egyáltalán nem biztos, hogy az általam vásárolt RAM szerepel a támogatott memóriák listájában. CPU már más, mert ott a foglalat, azaz lábkompatibilitás mellett az is ott van, hogy van-e benne VGA, valamint nem mindegy, hogy elég izmos-e az alaplapi kapcsolóüzemű táp a CPU ellátásához, stb. Szóval ott nyilván néztem kompatibilitást.

Az SSD-t meg végképp nem tudom mire vélni. Ha valaminek SATA interface-e van, akkor is kell mennie, ha az SATA-n kommunikáló csillámpóni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mindegy, mondok meredekebbet. Nevezzuk fikcionak, biztos ami biztos. Mondjuk nekifutasbol rendelunk PC-t, “keresztul verem” a kormanyzati ugynoksegen. Becsult ertek, fedezet, vallalasok, alairas, stb. Burokracia. Azert szopok, hogy olyan gepem legyen amilyet akarok, es minden teren rugalmasan. En fogom (mi fogjuk) osszelokni, alkatreszenkent lesz garanciaja, azt baszok vele amit akarok. Jupii, de:

Majd amikor leerkezik 50PC-re valo alkatresz, es kiderul hogy pl. kompatibilitasi baj van a 100db 16G modullal akkor szopo van. Foleg, ha a valoban megfelelo elerheto modul mondjuk netto 8e Ft-tal lenne dragabb per db, vagy ha ez nem tetszik.. egy igazan jo megoldasra varni kellene meg 2 honapot, raadasul ez a tetel akkor lesz forintositva. Nah ilyenkor valahol baszoo van, velhetoen nalam, aki az egeszet intezte. 

En mindenkinek azt javaslom, ketszer nezzen korbe a specs, support es compatibility oldalakon, mert ha szerencseje lesz, akkor ugy jar mint te. Ha nem, akkor lesz par kellemetlen uzenete minden iranybol. Mondhattam volna 150 PC-t is 300 modullal, csak a fentiek miatt ovatosabb vagyok, ennyibe nem ugranank fejest elsore. Foleg ha az en farkam veri a csalant. Ugy ertem majdnem becsicskultam maar.

Meg egyszer: 2021 van gyerekek.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ui ez termeszetesen azt is jelenti, hogy az ilyen’ “RAMboo” jellegu memoriak, es egyeb retek-, ill. kevesbe retek noname alkatreszek mennek a levesbe. Brand elektronikai gyartasi nehezsegek ide vagy oda, a nem dokumentalt megoldasokra mar nem sokaig lehet felelosseggel tamaszkodni, mert mennek a godorbe.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hmm... Én ugyan nem IT-n dolgozom, de utoljára valamikor 2000-ben dolgoztam olyan gépen, ami alkatrészekből volt összerakva.

Pont az említett potenciális szopás és a rajtad csattan az ostor jelenség miatt az összes olyan cégnél, ahol 2001 óta dolgoztam, mindenhol valami cég valami készre összerakott gépét rendelték meg. Ráadásul jellemzően 1, vagy maximum kevés féle gépet.

Ha valami nem ment, a gyártótól jött ki ember a hibát elhárítani, ha nem ment, hozták a csere gépet.

Meg egyszer: 2021 van gyerekek.

Pont ezért fura, amit írsz.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Pl. van olyan gép, amibe lehet 2.5" sata ssd-t (vagy hdd-t dugni), meg lehet m.2 nvme-t dugni. Sata m.2-t, na azt nem.

Tehát kinézed a 2.5" sata ssd-t, aztán a rendelés előtt meglátod, hogy ugyanazon modell m.2 verziója egy ezressel olcsóbb, a készülékben ugye m.2 slot is van, tehát nosza, rendeljünk olyat... majd nem indul el, mert ugyan tényleg van benne m.2, de csak nvme-t tud az m.2 slot, sata-t nem.

Ehhez le kell tölteni internetről azt a képet, amin ezek a sata, nvme, pcie csatoló/protokoll/form-factor mind össze van gyüjtve, és kiakasztani a falra.

Pl ezt: https://www.binarytides.com/blog/wp-content/uploads/2020/08/types-of-ss…

Egy kihagyott apróságba azért ezen is bele lehet kötni: az M.2 fizikai csatlakozó formátumát hanyagul lerendezi annyival h. szimplán M.2. Holott a B és M típusú key-ing miatt lehetnek meglepetések.

Igen, ezzel az M.2-vel megszopatták a népet rendesen. Még az se segít, hogy milyen kulcsos csatijú M.2, B, M, B+M, stb.. Sokszor fordul elő, amit írsz, hogy van ugyan az alaplapon M.2, de annak a csatija mögé csak PCIe NVMe vezérlő van bedrótozva, meg van SATA vezérlő az alaplapon, de az meg csak SATA csatikra van kivezetve, M.2 csatira nincs. Nagyon meg kell nézni az alaplap, laptop leírását, hogy milyen SSD-ket fogad, milyen csati, milyen protokoll, mekkora méret. Néhány gépnél még az is számít, hogy az M.2 SSD nyákján melyik oldalon, merre állnak a chipek, mert ha rossz helyen, akkor beleütközik valamibe, nem lesz hely rátenni a bordát, vagy fedelet, vagy nem lehet az SSD-t becsavarozni a helyére. A másik szopópont, hogy olyan lapoknál is, ahol az M.2 fogad SATA és NVMe SSD-ket, ott is számít, hogy hány meghajtód van, mert a korlátozottak PCIe-sávok a prociban, és ha az ember túl sok meghajtót csatlakoztat, akkor vagy a SATA vezérlőn valahány port letiltódik, vagy egyéb NVMe eszközöktől (pl. videókártya) veszi el a PCIe sávot, stb.. Nagyon sok mindenre kell figyelni SSD vásárlásánál.

De ez már előtte is így volt az mSATA-val, aminek a csatija gyakran csak miniPCIe-nek szerepel. Meg sokszor a sebességgel is baj van, pl. az én ThinkPad X220-amban az mSATA/miniPCIe csak SATA2-re van bedrótozva, annak ellenére, hogy az alaplapi SATA vezérlő támogatja a SATA3-at is, de az csak a 2,5 colos helyre van kivezetve, meg a dokkra. Sok laptopon az ODD csatija is csak SATA2-re van korlátozva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem annyira nem volt hosszú, hogy össze kelljen foglalni. A másik buktató, hogy az RTFM sem mindig segít, sok pöcs gyártó csak szűkszavúan M.2-t ír, meg csak méretet, és nem tér ki az egyéb jellemzőkre, amik fontosak lehetnek. Ennek ellenére valóban a manual az első, amit el kell olvasni, de még arra is lehet bőven rá kell nyomozni. Az egy szavas összefoglalás inkább: szopás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amikor gépet újítottam, akkor elkezdtem én is nézegetni, majd a vége az lett, hogy pár ezer forintért (5 volt anno talán) összerakattam a boltban, ahol vettem, és ebben benne volt a bios frissítés is. Hazavittem, összedugtam, bekapcs, és működött. Nyilván aki ezt csinálja napi 8 órában, az ért hozzá, és tudja hogy mik a buktatók.

Jaja, én is rá kellett jöjjek mikor tavaly vettem összeszerelt gépet, h. 15 éve szerelgettem ilyeneket utóljára, azóta elment a világ előttem. Se türelmem se energiám baszkódni vele, 5 ezer pénzért összeszerelték az egészet, én még 1,5 évvel utána is szarakodnék rajta.

G6 Proliant-be vettem egy 2. CPU-t vagy 5-6 éve, máig se raktam bele, csücsül a szekrényben az antisztatikus zacskóban. Nyugdíj előtt még becsületből beleszerelem. A régi laptopba vettem ebay-en core2 prociból a kapható legnagyobbat, még azt se álltam neki beleszerelni vagy 3 éve. Fosok a CPU cserétől, és hogy elbaszom. Az is rajta van a bakancslistámon. Azt a tavalyi asztali gépet már direkt összeszerelve vettem, a korábbi példákból okulva.

Egyébként ahol vetted, ott jó eséllyel segítenek főleg ha internetes megrendelés volt. Apróság esetén ingyen is, független ez attól hogy az átvétel személyesen történt-e.
Hiszen érdeke a boltnak is, hogy ne dobd vissza. Erre 14 napod van interneten való megrendelés esetén.

8-án vettem át, a hét második felében tudok csak vele foglalkozni, szóval vagy kicsúszom az időből, vagy a utolsó nap lesz. De néztem, 2490 Ft-ért frissítenek BIOS-t, csak hát odáig el is kell menni a géppel. Ennyi pénzt hajlandó vagyok beáldozni, bár nem örülök annak, hogy fizetnem kell olyan valamiért, amit valaki más szúrt el. Kellene keresnem a közelben egy szervizt. Egy van, de nem tudom, mennyiért vállalják.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"fizetnem kell olyan valamiért, amit valaki más szúrt el." - Bocs, de ha te adtad a CPU/alaplap/memória/satöbbi, azaz alkatrészlistát, akkor a túloldalon az eladónak az a feladata, hogy a listán szereplő _alkatrészeket_ összelapátolja neked, nem pedig az, hogy validálja azt, hogy azokból lehet-e komplett, működő pécét építeni.

Gondolom -többek közt- ez határolja el a betanított munkaerőt a szakembertől. Utóbbi esetben az eladó szól/rákérdez, h ez így feltehetően nem lesz jó! Az előbbi esetben meg nincs különbség, hogy mit árul: babapelenkától kezdve, a vibrátorokon át, a barkácseszközökig (de tetszőlegesen bővíthető) minden-minden csak egy raktári azonosító amit meg kell keresnie, anélkül h tudná egyáltalán, h az mire való! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Jobb webshopoknál van gépösszerakó modul. Az vizsgálja azt, hogy egymással kompatibilis alkatrészek legyenek összeválogatva (jó eséllyel).

Ha bedobsz random alkatrészeket a kosárba, akkor ez azt jelenti, hogy pontosan tudod, hogy mit akarsz, akár az is lehet, hogy több különböző gépet raksz össze, bővítesz,stb. Ilyenkor a megrendelésed Polcos Jánoshoz fog kerülni, akkor megkeresi a cuccot a raktárban, bedobozolja, és feladja a postán.

Ha úgy döntesz, hogy inkább összerakod a gépet az első pontnak megfelelően és kifizeted azt a plusz 6000+2500 forintot, akkor a rendelésed Szerelő Szilárdhoz fog kerülni, aki napi 8 órában gépet szerel, és pontosan tudja, hogy lesz-e gebasz, és ha igen, akkor szólni fognak még előre, hogy figyelj, ez így esélyesen nem fog menni, úgyhogy azt javasoljuk, hogy X típusú HW helyett Y típusút használj, mert az mindig működik.

Dönthetsz úgy, hogy az elsőt választod, és megspóroltál 8500 forintot, de ha nem megy, akkor nem a céget kell hibáztatni. Nincs ezzel gond, sokan vagyunk úgy, hogy elismerjük, hogy bár lehet, hogy meg tudnánk valamit csinálni, de az is lehet, hogy nem, ezért inkább bízzuk ezt szakemberre, és kifizetjük ennek költségét. Ez egy üzleti döntés.

jah, csak szerelo szilardnak ki van adva, hogy melyik Y hardvereket kell nyomni, es hiaba tudja hogy X helyett a Z lenne a jobb _neked_, akkor is az Y-t fogja ajanlani. aki nem igy tesz az ritka kivetel, elobb-utobb tonkre is megy... :(

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Hát, ilyenkor jön az, hogy vagy megbízunk a szerelőben, vagy pedig: magunk válogatjuk össze az alkatrészeket netes böngészés alapján, és a, mi magunk rakjuk össze b, összerakatjuk valakivel, akinek ez a szakmája.

Ha most kiszoroznám, hogy mi időt égettünk el erre a topicra összesen, valószínűleg bőven-bőven kijönne az az összeszerelés ára.

A helyzet, hogy nem szúrták el igazából, bár ez valóban véleményes. Az AMD-nél az AM4-es socket elég hosszú elétű, elég jó CPU fejlesztési utat adott, és még valszin ad egy ideig. Ebből kifolyólag a chipset önmagában még kevés a kompatibilitás megállapításához, hanem a konkrét BIOS (Agesa nevű modul) ÉS cpu verzió kell, hogy kiderüljön, hogy out-of-box megy, vagy kell egy frissítés. Jelen állás szerint eladónak nem kötelessége ezt ellenőrizni, viszont aki nem kér frissítést annak illene egy ellenőrzést és telefont beiktatni, hogy ha probléma van. A B550-es chipset bő 1 éves, a 5xxxG széria pedig talán fél éves proci. Legalább adott CPU-nál illene ellenőrizni. Illene, de ugyanúgy illene a vevőnek is tudnia, hogy mit vesz vagy kérnie az összeszerelést.

Sajnos az alapprobléma abból a hazai hozzáállásból ered, hogy sokan sokszor 100k-t elpuffantanak a gépre, de mondjuk 10k-t egy összerakásra nem, mert az már nem fér bele, vagy konkrétan próbálnak spórolni. Ha a fenti alapján a 2500 pénzes BIOS frissítést probálnák ajánlani, akkor jönne a "na le akarnak húzni" duma, hogy ha beépítik cpu+lap kombó árába, akkor pedig mennek a juzerek máshova mert ott 1000ft-tal olcsóbb...

Lófaszt, mama.

Valójában az alaplapgyártók a hunyók. Az a nonszensz, hogy az alaplap nem képes a szoftverét upgradelni kompatibilis, de nem támogatott (értsd: még nem ismert tudású) CPU-val bekapcsolva. Induljon el valami nagyon buta compatibility üzemmódban, ami még a 20 évvel ezelőtt CPU-kon is elfut, és legyen képes szoftvert upgradelni. Vagy legyen benne egy 600 forintos mikrokontroller (amúgy van, időtlen idők óta ott figyel a billentyűzet kontroller...), legyen akkor neki egy dedikált USB port az alaplapon, ami csak erre való, és akár CPU nélkül is tudjon szoftvert frissíteni.

Ezt mindenki érti, csak nyilván az alaplapgyártók meg úgy vannak vele, hogy átlag ember vagy összerakott gépet vesz amit csak be kell kapcsolni, vagy összerakatja olyannal,

aki ezzel foglalkozik, az a néhány vevő, aki szerint ez fontos, az üzletileg nem igazán játszik. Az majd szépen visszaviszi ahol vette, ott pedig elmondják, hogy természetesen

megcsinálják a bios frissítést, 2500 forintért. Kell, vagy nem kell.

Azt nem tudom, miért érzed azt, hiszen van megoldás. Mondjuk valóban nem örülök annak, hogy bányászhatom ki a gépből az alaplapot, miután kevés a hely, de sebaj, kiszedem, az összes gyorskötözőt szétszabdalom, aztán majd kezdem elölről az egészet, ha visszakaptam az alaplapot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jó-jó, igazad van. :) Az imént szedtem ki egyébként. Tényleg kicsi a hely, semmit sem hagyhattam meg a korábbi beszerelés vívmányaiból, teljesen elölről kell majd nekifutni. Tudod, kényelmesség, amihez nem mindig jó ragaszkodni, mert esetleg az jár több munkával, ha ragaszkodom ahhoz, hogy ha beledöglök, sem szedem ki ezt a HDD-t, igaz, akkor meg nem férek el. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez nincs így. Volt egy kis pihenő, kirándulás, szabadság, ezért a kontinuitási hiány a történetben. A másik dolog, hogy a régi gépem működik, csak rendkívül öreg. Most is erről írok. Ezen felül van picike notebook-om is, bár tény, hogy azon közel sincs minden teljes értékűen konfigurálva, inkább csak arra használom, hogy ha elutazom, legyen nálam egy számítógép filmet nézni, menetrendet bogarászni, híreket olvasni, időjárást, térképet nézni. (Ugye, okostelefonom nincs.) Vagy mondjuk kaja készítésekor recept ötletekhez, amúgy meg úgyis úgy csinálom a kaját, ahogy nekem tetszik, de nagyjából valami azért legyen.

Szóval gépem van. Új gépem nincs. De viszem az alaplapot a kereskedőhöz, ráteszik a friss BIOS-t, utána majd összerakom az egészet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha nincs dobd fel a legújabbat

Ugye, ezt nehéz, ha épp a CPU nem indul el. :-/ Meg persze, nem tudom, hogy linuxos utility-vel meg tudom-e csinálni. Félő, hogy nem. Bár lehet, hogy magából a BIOS-ból is lehet, de akkor is kell olyan CPU, amivel ezt megcsinálom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyszer jártam már hasonlóan, visszavittem a boltba BIOS-t frissíteni.

Tulajdonképpen, ha itt lenne valakinek egy otthon porosodó, bármilyen gyengécske AM4-es CPU-ja, már jó lennék. Mondjuk külön szívás, hogy a VGA-t is át kell tenni, mert az alaplapi nyilván nem fog menni, akkor meg nem látom, mit csinálok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

<off> Elég bizarr az amd agesa, lásd eseted, maradtam intel vonalon. Az új "elérhető árú vgájuk" pcie4 x8, nevetséges pcie3 deszkában használni. Az egész cég részemről annyi, hogy a zintel olcsóbban adja a túlárazott szarjait.</off>

sudo mount -o ro /hup.hu

Nekem bevált az AMD, jó lesz ez is, de ez egy kellemetlen bug. VGA nem érint meg, nem lesz a gépben, a CPU-ban lévőt fogom használni. Csak vagy olyan CPU kell a frissítéshez, amelyben van VGA, vagy akkor a régi gépemből át kell rakni a VGA-t ideiglenesen, bár ilyen öregecske szegény:

NVIDIA Corporation G86 [GeForce 8500 GT] (rev a1)

Épp, hogy nem VESA buszos. :))

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nevetni fogsz, de tényleg az a helyzet, hogy egy álló képhez, meg egy kurzor villogtatásához nem kell komolyabb VGA teljesítmény. A viszonylag izmos gépet azért raktam össze, mert a régi már több, mint 13 éves, az egyik HDD-ben van 34119 üzemóra, nem RAID1, a ventilátorok már kezdenek zajosak lenni, s vélhetően SATA csatlakozó oxidációja miatt egyszer nem indult el e gép. Könnyen javítható volt, meg lehetne ventilátorokat cserélni, ugyanakkor nem költök már rá, félek, hogy a meghibásodási ráta (idő) kádgörbének a vége felé, az emelkedő szakaszába ér a gép hamarosan. Meg aztán nem lehet azzal vádolni, hogy gyakran cserélem a hardware-eimet. Telefonomat is majdnem 15 év használat után cseréltem. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megvan az előnye annak is, hogy intelnél minden évben új processzor új alaplap kellett, így az az 1-1 ismerte egymást legalább születéstől fogva. Míg következő évben nem jött megint az új-új páros, és lehetett cserélni a mindent is.

(Jah, csak vicc volt ez persze; a.j.k.a-t az intelnek az elmúlt másfél évtizedért)

Ha debreceni vagy adok kolcson CPU-t egy fw updateig. Amugy az Asusok pl tudnak biost irni magukba rescue modban processzor nelkul is. En csak ezert rendelem oket, pendrive be, hatul nyomod 3mp-ig es goo.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nincs mit, Asusnál hátul gomb van erre, bár gondolom ez modellenként változhat ott is. Sőt, flash közben ezek az alaplapok be sem lehetnek kapcsolva, csak kikapcs (de PS bekapcs) állapotban okés a buli. Laptop-businessből leshették el a metódust, ott ez sokszor megszokott.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ne ajanlgasd, mert keplekeny talaj. Amit kiprobalsz es mukodik az okes. Amit nem probaltam elesben en annak nem hiszek, itt tartok. Emiatt nem is linkelek semmit, csak mondom nekem mi mukodott. 

Ui ha neked megy valamelyik, akkor viszont leirhatnad, talan elorebb lenne vele barki, aki nem akar a gaming-afrika jellegu oldalakon szorfolni. Sot, ha olyan hw-t tudsz, aminek dedikalt fizikai kapcsolo van a seggen eme nemes celhoz, en magam fogom megkoszonni.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

BIOS frissítés volt? Az 5700G egy igen új CPU, nem biztos, hogy a raktáron lévő B550-es lapban pont jó a BIOS. Ha szerencséd van, akkor van cpu nélküli pendrive-os BIOS frissítési opciód. Nem csak az ASUS tudja, hanem lapfüggő, átlalában a felsőbb kategóriába szántakba épitik be, mint prémium opciót.

Simán hívd fel a bótot ahol vetted, hogy van-e náluk BIOS frissítés opció emigyen. Sok helyen ab ovo lehet kérni, és még kiszállítás előtt rátolják. Mivel 2-3 ezer forintos tétel én ahol csak lehet, ott eleve kérem (vagy kéretem a leendő tulajjal), hogy enélkül nincs élet.

Itt is volt ilyen lehetőség, de nem kértem, úgy voltam vele, megcsinálom magam. Arra nem számítottam, hogy el sem indul majd a gép. Most összerakva visszaviszem a boltba CPU nélkül, aztán ha elkészült, hazahozom, beleteszem a CPU-t, utána meg remélem, hogy örülök, s csinálhatom a layout-ot, a fix méretű GPT partícióba tett RAID1-be tett LVM-be tett ext4 filerendszereimet, másolhatom át a jelenlegi gépem már telepített oprendszerét és az adatokat, telepíthetem fel chroot-olt környezetben a bootmanagert, generálhatom újra az initrd-t, küzdhetek az ős ellenség UEFI-vel, javíthatom ki az fstab-ot, s ha semmit sem szúrok el, még akár lesz is egy boot-olható gépem, ami pont úgy fog viselkedni, mint a jelenlegi, csak cseppet gyorsabb lesz. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én még a B350 + 2400G gépünknél futottam rá, ott az eladó nagyon rendes volt, extra nélkül 5 perc alatt rápuffantották a BIOS-t. A 2400X az 1000-es széria CPU-ja, már GPU-val, és nyilván jó régi volt a raktáron lévő alaplap...

Ha G-s CPU, akkor arra figyelj, hogy legyen hűtés a CPU körül a VRM-eknél. Ha nincs is a proci feletti VRM-eken hűtőborda, akkor valami érdemi légáram érje el.

Külön hűtése nincs, a PCB viszi el a hőt, s ha jól emlékszem, az alaplap gyártója azzal dicsekszik, hogy vastag, 70 µm-es rézfóliát használ így jó a hőelvezetés a FET-ektől. Amúgy ez a CPU 65 W-ot disszipál maximum, a jelenlegi 95 W-ot, szóval nem hiszem, hogy ez akkora gond lesz. Jó, persze értem, hogy ez még így is kb. 50 A, ami azért már pokol, iszonyú kis csatornaellenállású FET-ek kellenek, gondolom, sokan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A VRM-eken igen sok amper megy, legyen légáram. :) 1-1,1V-os betápok mennek, ott 10-20-30A simán előfordul, és a 65W az a hőleadás, nem az áramfelvétel. Ráadásul van egy extra "power level", amit csak nagyon kis időre, turbó esetén szippant fel  a CPU, ez 50%-kal is lehet több, mint a normál üzem.

a 65W az a hőleadás, nem az áramfelvétel

Persze, de érdemi hasznos teljesítmény nem megy ki a CPU-ból, így lényegében ami villanyt megeszik, azt hővé alakítja. Persze értem, hogy ez átlagolás, mert rövid ideig lehet több, a hűtőbordának van hőkapacitása, amelybe be tud tárolódni a hő, s átlagolódik időben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt már írtam egy másik topikban is, hogy a TDP-vel nem kell foglalkozni, kamu marketing adat, minden gyártónál. A 65W-ot úgy kell érteni, hogy sem nem 65, sem nem watt, hanem az AMD kínálatában egy közepes fogyasztású, közepesen melegedős asztali proci, ami melegedésben és fogyasztásban kb. megfelel (értsd: nem tér el jelentősen) az Intel hasonló kategóriaként feltüntetett, asztali megoldásaihoz (amik szintén 65W-nak vannak feltüntetve, de sem nem a 65 nem igaz, se a watt, sem nem átlag), és 65 vagy több W-ra hitelesített, azaz közepes teljesítményű hűtési megoldást javasolnak rá. Az egészben a lényeg: 65W=közepes, ami nem 90+W és nem mobilproci. Ennyi. A marketingesek fantáziája ugyanis mindenhol nagyon szabadon tud szárnyalni, 50% dúsabb szempillák, meg megérdemeljük a hagyományos mosópornál +2%-kal jobb megoldásokat, lásd alul, mikroszkópikus 6 csillagos megjegyzés a lábjegyzetben.

Egyébként meg a gyártók már annyira csalnak minden adattal, hogy nem is lehet megbízni a specifikációikban, se a wattokat, se a nanométer, se semmit illetően, és itt nem csak az Intel 14 nm = 14 ++++ = 14 ++++++++++ = átnevezett 10 nm trükkjére gondolok, hanem pl. az FX-eknél az AMD is bekamuzta hogy x magos proci, közben meg egy x/2 magos + SMT megoldásról volt szó. Ezért én már előírnám, hogy a CPU gyártók kötelesek egy kész retail terméket (értsd: nem sample meg special binning) egy független laborban beméretni, hitelesíttetni, csíkszélesség, fogyasztás, hőtermelés, titoktartás mellett még a terveket, vagy VHDL kódot is leadni bevizsgálásra, stb., és csak azt az adatot tüntethetik fel, ami a bemérés, hitelesítés eredménye, ha ettől eltérővel próbálkoznak, kőkemény, sok milliós büntetés. Persze ugyanez az GPU-k, SSD-k, HDD-k, stb. gyártóira is nagyon ráférne, mert bullshitelni mindenhol rettenet szeretnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Most összerakva visszaviszem a boltba CPU nélkül, aztán ha elkészült, hazahozom, beleteszem a CPU-t," - Én CPU-val, tok-vonó vinném be, és oldják meg - amikor megyek érte, ott bekapcs, és ha működik, meg az a cpu van benne, aminek lennie kell, akkor rendben, ha nem, akkor fussanak még egy kört vele ők.

Szerkesztve: 2021. 10. 17., v – 23:58

az a problema, hogy a cpu ujabb, mint a bios.

szerencsere nem elunk a kokorban, 2021 van vagy mi.

szukseged lesz egy pendrivere, es a lap kiskonyvere. A kiskonyvbol kilesed, melyik usb portrol tud cpu nelkul biostfrissiteni, a tobbi ebben a videoban.

HUP te Zsiga !

Valamint a csoda dual-biost, amit (talán) a gigabyte már 20 évvel ezelőtt kihozott, sehol nem használják kb. A szintén 20 éves alaplapom tudott diagnosztikát is adni, a primitív változatban 4 db LED, 2 szín, 16 tipikus hibaködot. A szofisztikáltabbakon meg volt 2 db 7szegmenses kijelző és azon 00-FF 256 db hibakódot is tudott. Ma ebből szintén lófasz se maradt meg, a high end alaplapokon talán van ilyen, 150-250 ezer ft-os kategóriában.

Mellékesen aki emlékszik rá, az évek során a processzorba bekerült a memória vezérlő, LAN, audió, SATA kontroller, minden kutyafasza. Azzal a felkiáltással, hogy innentől az alaplapokra nem kell drága IC, csak bővítőkártya-tartóként fognak szolgálni, és szuperolcsók lesznek. Ti is ezt látjátok az árlistákon? Volt olyan hülye aki ezt elhitte? 

Tegnap elhoztam az alaplapot, összeraktam nagyjából a gépet, s úgy tűnik, valóban a BIOS frissítés volt a probléma megoldása. Nem dugtam rá még monitort, de a státusz LED-ek eljutottak addig, hogy a boot failed világít. Mondjuk elsőre megijedtem, mert megint CPU failed volt, de szerintem csak először találkozott ezzel a CPU-val, betölthette a hozzá tartozó default értékeket, szóval megijesztett, én meg türelmetlen voltam. Újabb bekapcsolásokra mindig eljutott a boot-ig.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen. :) Most már szétnéztem a BIOS setup-ban, egy-két apróságot módosítottam. Kajálok, aztán megcsinálom rá a RAID1-et, kialakítom a layout-ot a háttértárakra, majd file-osan átmásolom a telepített oprendszert. Kell majd új initrd, telepíteni a boot managert, aztán, ha szerencsém lesz, menni fog.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez _nem_ nyűg, nehogy ezt a marhaságot "rakd el magadnak". Egyszerűen arról van szó, hogy jóval újabb CPU-t rakott bele, mint azt az alaplap !_gyártáskori_! (akár 6-9+ hónap...) BIOS támogatott volna, de mivel még a CPU nem volt kapható, ezért nem is tudta volna támogatni. Ez nem AMD, hanem egyszerűen technológia specifikus. Meg lehet amúgy nézni az Intelt, hogy majdnem minden új CPU generációhoz kapunk szép új chipsetet és persze alaplapot, talán csak a legújabb lesz kivétel, de BIOS-t ott is kell frissíteni.

Ehhez tenném hozzá, hogy az E-21xx sorozatú Xeon lappal nekünk volt konkrét BIOS+BMC issue-nk, amit a fw frissítés javított. Mielőtt valaki rögtön temetni kezdené, az AMD-t, hogy jajjajjjj BIOSNYŰG! van, sőt mindíg!

Ennek szerintem sem kéne így mennie. Az újabb prociknak ilyenkor vissza kéne váltania egy úgynevezett vészmódba, ha más nem, korlátozott funkcióval, 1 maggal, csökkentett frekin, valós módban, épp csak annyira mennie, hogy a kedves user BIOS-t tudjon frissíteni. Ne az legyen, hogy olyan szinten nem megy az egész, hogy még a frissítést se tudja megejteni. Elég gyakran belefutnak a userek, sok fórumon panaszkodnak erre, teljesen jogosan, mert megértem, hogy frusztráló. Igen, a bolt ilyenkor felfrissíti, meg az AMD is tud állítólag upgrade procit biztosítani, de ez mind felesleges kényelmetlenség.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az újabb prociknak ilyenkor vissza kéne váltania egy úgynevezett vészmódba

Az Intelnél mintha úgy lenne, hogy a proci és chipset alapképességekkel indul, a BIOS "F2 Enter Setup" résznél is még klasszikus alap paraméterekkel fut és a csippanás előtt van felparaméterezve arra a BIOS által, amilyen képességet szántak neki.
Ergó alap paraméterekkel a BIOS-ig eljutsz, a benne levő upgrade-ig is így eljuthatnál ami által tényleg nem kell szórakozni CPU csereberével, se alaplap visszavitellel. Simán upgrade és reboot.
Nem értem, hogy ezt miért nem ilyen irányból közelítette az AMD.

Tudtommal ez Intelnél sincs így, bár lehet tévedek. Intelem rég volt utoljára, 1-3. genes Core i, azok se mai platformok, fene tudja, hogy 10-11. gennél ez hogy megy náluk. De hallottam a topikbelihez hasonló problémával inteleseket is. AMD-nek annyiból nehezebb dolga van, hogy egy foglalat, egy chipset támogat több generációnyi procit is, így nehezebb megoldania a kompatbilitiást, hiszen egy B450-es AM4-es lapba 1-5. genes Ryzenig pl. bármi megy, meg Athlon is, míg Intelnél egy chipset, egy foglalat max. 2 generációt szolgál ki, egy tikk-et, és egy takk-ot, így az egyes procik között a különbségek is kisebbek, ezért ezt a kompatibilitási problémát is könnyebb lekezelniük.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem vált vissza, simán nemmegy, ha a CPU nem kompátibilis. Szerveren is kellett már BIOS, sőt vmi boot fw-t IS frissítenem inteles szerveren.

Ez a technológia ilyen, nem tud visszaváltani gyenge módba, vagy alapmódban sem próbálja meg a BIOS (ha lenne ilyen).

Akkor újra, ez _nem_ AMD specifikus, hanem amióta a világ-világ ez így megy.

Szerk: az sokkal nagyobb baj, hogy nem írja elő egyik gyártó sem, hogy márpedig USB-s cpunélküli/nagyonújcpu-s BIOS frissítést tudnia kell az alaplapoknak, mert ez a technika már bőven nem újdonság.

Igen kalandos küzdelemmel elértem, hogy valamennyire már működik a gép. Először a Grub sem indult, amikor már igen, a kernelt nem töltötte be. Miután megcsináltam, az initrd volt rossz, nem ismerte fel a RAID1 tömböt, s nem tudta felcsatolni a rootfs-t. Ezt is megcsináltam, akkor a szolgáltatások mindgyike faild-et adott induláskor. SELinux relabeling után ez megszűnt, de beleállt a földbe. 1-es runlevel-en indíva láttam, hogy a Xorg nem indul. Persze, mert nouveau volt konfigolva, de ez AMD CPU, lelke mélyén Radeon. Javítás után elindult a gép. :)

Bizonyos kép effekteknél RAM szemét színes pixelek jelennek meg, ennek is utána kell olvasnom. Ez a hozzászólás már az új gépről íródik. Nem telepítettem, hanem másoltam file-osan az oprendszet. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE