Postfix / Dovecot – Quota

Sziasztok!

Egy kis segítség kéne, hátha valakinek van működő konfigja Postfix / Dovecot quotával, úgy hogy felhasználónként van megadva a quota mérete passwd fájlban.

A rendszer egy debian 10, amin fut a Postfix / Dovecot, nagyjából 10 felhasználóval, ezért lett a legegyszerűbb módban, linux user kezeléssel. Nincs a szerveren semmilyen sql telepítve szándékosan. Odáig jutottam a doksiban, hogy extra mezőt kell hozzáadni a passwd-hez, de ehhez telepíteni kell a libpam-pwdfile kiegészítőt. Ezt telepítettem, de itt akadtam el egy kicsit. Elvileg így néz ki az extra módosított passwd fájl:

user:password:uid:gid:(gecos):home:(shell):extra_fields

Két dolog hibádzik, hogyan lehet létrehozni és kezelni a bővített passwd fájlokat, és hogyan kell megadni a Dovecot-nak, hogy melyikkel dolgozzon?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 10. 11., h – 14:57

Miert nem hasznalsz normalis kvotat (file rendszeren)? Azt (is) tudja hasznalni a dovecot.

[szerk.]: Sajnos a problemaddal kapcsolatban nincs tapasztalatom.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Azt hiszem, azért nem használja a fájlrendszer quotát, mert a dovecot quotánál alerteket is állíthat megadott telítettségi értékek eléréseihez.

Én eximmel és sql-lel használom, így konkrétan a kibővített password fájlhoz nem tudok hozzászólni.

Gondolom, a postfixben a dovecot delivere van megadva kézbesítőnek. Ha nem, akkor illik azt.

A fájlrendszer quota elérésekor kap bármilyen értesítő emailt a felhasználó? Végül is az is egy lehetőség, nem vetem el feltétlenül.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerintem azt neked kell konfiguralni, nezz korul a warnquota es repquota parancsoknal (a repquota neked lesz hasznos). Valoszinu jobban jarsz ha neked is megy email idonkent, lehet a felhasznalok nem fogjak olvasni/erteni a levelet (vagy csak szimplan elfelejtik).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Próbáld meg értelmezni a dovecot dokumentációját.

https://wiki1.dovecot.org/AuthDatabase/PasswdFile

Először: nem kell neked a libpam_pwdfile, csak olyan formátumú file-t fogad el, amit a libpam_pwdfile is.

Másodszor: ezek a file-ok bárhol lehetnek a filerendszeren, a dovecot konfigban tudod megmondani, hogy hol vannak, a passdb/userdb szekció passwd-file alszekciójával.

Harmadszor: az extra mezőkben felvett kvótára itt van a példa: https://wiki1.dovecot.org/UserDatabase/ExtraFields