Milyen telefont vegyek?

Fórumok

Jelenleg egy Android One-os Xiaomi Mi A2 4/32 gigás modellt használok, de ebben is, ahogy az előző Doogee Y6 Maxban is, az aksi fingik ki másfél év után. Ebben a Xiamoiban fújódik fel, és már kihajlította a kijelzőt, így nem hinném, hogy gazdaságosan meg lehet csinálni, új telefont vennék.

Az elvárás az lenne, ne menjen tönkre cirka másfél év után, ahogy a kínai márkák. Mert amúgy azok megfeleltek eddig, de kezd elegem lenni, hogy rövid idő után, a gariidő lejárta után nem sokkal behalnak, annak ellenére, hogy vigyázva van rájuk, nem voltak leejtve, megkarcolva, tokban voltak tartva. Valamilyen szinten én is hibás vagyok, mert állandóan töltőn vannak hagyva, 100%-ra töltve, hogy hosszú ingázás közben bírják aksival, meg ha hirtelen kell menni valahova, akkor csurig legyen töltve, de ebbe belehal az akku. Ezt mondjuk már 2021-ben meg kéne tudniuk oldani szoftver, hardveres töltővezérlési szinten, nem tölti csurig, és feltöltés után lekapcsolja róla a töltést, ahogy laptopoknál már régóta lehetséges, de androidos vonalon ezt még nem sikerült megoldani a nagy Google-nek.

A 100-200 GBP ársávban nézelődöm, de az sem baj, ha kicsit több, mint 200. Egyelőre a Samsung Galaxy A21s van kinézve, ami meg is felelne szinte mindenben, de van pár gyenge pontja. FullHD helyett csak HD-s kijelző (néha néznék rajta 1080p-s sorozatokat, YouTube-videókat, meg olvasok e-könyveket), nem tudom rootolható készülék-e, meddig lesz támogatott, stb.. A rootolhatóság fontos lenne, pont a töltőbeállítás miatt, hogy limitáljam a töltöttséget, meg tervezek venni valami relés töltőfejet, ami fizikailag korlátozza a töltési időket. Természetesen külföldön venném, Amazonról, vagy hasonló helyről, újonnan, kártyafüggetlenül, így semmilyen előfizetéses, szolgáltatói akció nem érdekel. iPhone kizárva, még használtan is.

Ami még jó lenne, ha a Netflix/Widevine FullHD-re hitelesítve lenne, de nem dealbreaker, ha nincs. Kijelző mérete mindegy, meg a kamera tudása is, nem vagyok méret, videós, fotózós sznob. Nem játszok rajta, némi zenehallgatás, sorozatnézés, olvasgatás, böngészés fog csak rajta menni, tehát csak alap használat, nincsenek extra igényeim. A lényeg, hogy új android verziókat vagy 3rd party romokat támogató, hivatalosan rootolható (értsd: garanciavesztést nem okozó), IPS FullHD-s, min. 32 giga tárhelyes telefon legyen, de nem heroin árban. Még az is mindegy, hogy van-e rajta rendes audio jack, mert van normális USB-C Fiio K3 DAC-om, notch, fingerprint reader, NFC, 5G, dual SIM, SD bővíthetőség sem érdekel. Így inkább a tartósságon, rootolhatóságon, jó szoftveres támogatáson lenne a hangsúly, mert kicsit kezdem unni, hogy állandóan új telefont kell venni, annak ellenére, hogy vigyázva van rá. Ezen peremfeltételek mentén milyen készülékeket ajánlanátok? Nem ragaszkodom a Sámsonghoz sem, de azon meg a Motorolán kívül milyen más gyártó van, ami nem ilyen Xiamoi, OnePlus, Hauwei, Honor szintű kínai szutyok? Azok ugyanis hiába nagyon jók ár/értékarányban, és felelnének meg amúgy tudásban, ha ilyen rendszerességgel finganak ki, akkor kidobott pénz, hosszú távon nem éri meg.

Eljátszottam a Pine Phone gondolatával is, mert az nagyon cool, ha linuxos lenne, de nem tudom, hogy Linuxon megoldottak-e a stream, banki, taxis, közlekedési, navigációs appok futtatása, olyan szinten, mint Androidon.

Szerk.: nem írtam, de ilyen hajlítható, !4K-s (overkill), OLED-es (beégésveszély), meg 100:1 képaranyú baromságokat nem akarok, de ezek abban az árkategóriában, amit megjelöltem, nem is játszanak hála az égnek. USB3 csati nem lenne rá rossz, de nem követelmény.

Hozzászólások

Valamilyen szinten én is hibás vagyok, mert állandóan töltőn vannak hagyva, 100%-ra töltve, hogy hosszú ingázás közben bírják aksival, meg ha hirtelen kell menni valahova, akkor csurig legyen töltve, de ebbe belehal az akku. Ezt mondjuk már 2021-ben meg kéne tudniuk oldani szoftver, hardveres töltővezérlési szinten, nem tölti csurig, és feltöltés után lekapcsolja róla a töltést, ahogy laptopoknál már régóta lehetséges, de androidos vonalon ezt még nem sikerült megoldani a nagy Google-nek.

...

A rootolhatóság fontos lenne, pont a töltőbeállítás miatt, hogy limitáljam a töltöttséget, meg tervezek venni valami relés töltőfejet, ami fizikailag korlátozza a töltési időket.

Ez most valami rossz vicc? :D Mármint, hogy így használod, és hogy kókányolással("relés töltőfej") kel megoldani az optimalizált töltést? :D

Igen, nem vicc, így használom. Eddig úgy éreztem, hogy nem az én hibám, mert erre fel kéne lennie készülve a töltőelektronikának, ennyi okosság kéne legyen benne. Már nem először bizonyosodik be, hogy nincs, így tovább ezzel nem reszkírozok. Ezért most már szoftveres oldalról (rootolt Androidon lehet csak töltéslimitet beállítani, rootolatlanon a Google nem engedi), és hardveres oldalról is (töltő ténylegesen kapcsoljon ki). Úgyse kell gyorstöltés meg egyéb baromság, csak legyen töltött állapotban, ha valahova hirtelen kell elmenni, akkor ne azon kapjam magam, hogy út közben merült rám, meg mindenhová powerbankokkal a nyakamba akasztva kelljen menni, mert az is megoldás lenne, csak kényelmetlenebb, meg akkor épp úgy felmerül a kérdés, hogy a powerbankot hogy védjem a túltöltéstől.

Abban egyetértek, hogy ez egy rossz vicc, hogy a mai technológiai szinten ez még nincs megoldva, hogy automatizálva legyen, és ne nekem kelljen figyelni, hogy meddig hagyhatom töltőn. Laptopjaim is így voltak tartva, azoknak természetesen semmi baja nincs, de azoknál szoftveresen eleve be is lehetett állítani, hogy x%-ig engedje csak tölteni, és be is voltak állítva 60-80%-ra. Telefonnál a Google jobban tudja, mert ők értenek hozzá, te meg én nem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amúgy ezzel meddig húzod pluszban az akku élettartamát? Mert én most cseréltem akkut a fejlesztéshez használt Nexus 5X-ben, kicsit több mint öt év után, úgy, hogy ebből több mint két évig elsődleges telefon volt és szartam arra, hogy mikor mennyire kell tölteni, sokszor dróton lógott minden nap órákat, mert Android fejlesztéshez használtam, ahogy most is. A jelenlegi telefonomban az akku most kezd megdögleni, három év után, ennél is szartam arra, hogy mikor mennyire kell tölteni.

siman 2-3x kitolja az akku elettartamat, ha 20 es 80 szazalek kozott hasznalod.

Ennyire nem tolja ki, gyári specifikációk alapján valahol ~15 és 25 százalék között van az élettartam növekedés, ami azt jelenti, hogy az ~5 év helyett ~6 év lesz az élettartama. Miközben az akku 4-5 ezer forint (ha kapható) és ugyanennyi a csere és lehet, hogy a telefon se fog ennyi időt élni.

ezert tesznek az elektromos autokba is hasonlo korlatot (valodi vs. hasznalhato akku-kapacitas).

Teljesen más megfontolásból teszik ezt. Három fizikai jellemző miatt:

1, a 20-80 közötti charge görbe lehet nagy áramú, a 80-100 közötti görbe viszont kb. exponenciálisan csökkenő árammal tölthető, időben többszöröse a 80-100 százalék közötti töltés a 20-80 százalék közötti töltésnek.

2, a 0-20 közötti tartományban nem érdemes nagy áramot kivenni az akkuból, mert ahogy merül, úgy növekszik a belső ellenállása, melegedni fog, amitől még jobban növekszik a belső ellenállása. Ugyanez igaz a 80-100 tartományra, kb. kád alakja van a görbének.

3, ahogy öregszik az akku, úgy növekszik a belső ellenállása a 0-20 és a 80-100 közötti - amúgy is meredek - részen.

Az elektromos autók akkumulátora arra van kitalálva, megtervezve és legyártva, hogy nagy teljesítményt (50-150+ kW) tudjon leadni viszonylag kicsi melegedés mellett (ha csak 1% hőveszteség van az akkuban, az akkor már 0,5-1,5 kW). Másrészt egy autó akkupakkja 1-2 millió forint, ha később öregszik el, akkor azon nyerni lehet párszázezer forintot.

Mindez teljesen mindegy egy mobiltelefonnál, ezért a gyártók nem foglalkoznak a dologgal... lehet mindenféle alkalmazással próbálkozni, érdemlegesen nem tolja ki az akku élettartamát, gyakorlatilag nyertél az ügyleten ~500 forintot hat év alatt.

azt, hogy mennyivel tolja ki az akku elettartamat, igazabol nem fogod megtudni, mert a gyarto nem adja meg (papiron/reklamon persze tizmillio ev), raadasul gyartonkent, de akar szeriankent eltero, milyen akkut hasznalnak, vagy milyen batch-et kaptak a beszallitotol.

Az biztos, hogy nem art. Volt nekem is olyan akkum, ami mar 1-1.5 ev utan gyengelkedni kezdett, es pl. a sony, ami meg 5 ev utan is betonerosen megy (igaz, annak gyarilag van akkuvedelme - figyeli, mikor ejszaka toltik, es akkor szep lassan, egesz ejszakat kihasznalva tolti magat, stb...).

Az biztos, hogy az ali-rol vasarolt kvazi noname akku 85% max toltessel 3+ ev alatt 94% -os health-re csokkent csak, mig a gyari akku ennyi ido alatt megadta magat.

Az akkucserenel meg nem az ara a gond, hanem a tokolodes+ido, es ugye a felnyitott mobilt gyakran nem tudod rendesen visszazarni. nekem pl. ilyenkor mindig marad egy kis res, amin bemegy a por, aztan a front kamera mar kvazi hasznalhatatlan is, mert telement az uveg belso fele porral.

azt, hogy mennyivel tolja ki az akku elettartamat, igazabol nem fogod megtudni, mert a gyarto nem adja meg

Sok gyártó ad specifikációt ehhez: SoC és DoD vs degradáció grafikon, szóval lehet tudni: 15-25% az élettartam növekedés, ha 80 százalékra töltődik az akku.

Az biztos, hogy nem art. Volt nekem is olyan akkum, ami mar 1-1.5 ev utan gyengelkedni kezdett, es pl. a sony, ami meg 5 ev utan is betonerosen megy (igaz, annak gyarilag van akkuvedelme - figyeli, mikor ejszaka toltik, es akkor szep lassan, egesz ejszakat kihasznalva tolti magat, stb...).

Ezzel most semmit nem mondtál, onnan indultunk, hogy 2-3x kitolja az akku élettartamát, amit semmi nem támaszt alá.

Az akkucserenel meg nem az ara a gond, hanem a tokolodes+ido, es ugye a felnyitott mobilt gyakran nem tudod rendesen visszazarni. nekem pl. ilyenkor mindig marad egy kis res, amin bemegy a por, aztan a front kamera mar kvazi hasznalhatatlan is, mert telement az uveg belso fele porral.

Rendesen kell csinálni, ha pedig nem értesz hozzá, akkor el kell vinni szervizbe, ahol rendesen megcsinálják... 

Sok gyártó ad specifikációt ehhez: SoC és DoD vs degradáció grafikon, szóval lehet tudni: 15-25% az élettartam növekedés, ha 80 százalékra töltődik az akku.

mobilgyartokrol volt szo. mutass egy telefont, ahol ezek az adatok meg vannak adva!

 

Ezzel most semmit nem mondtál, onnan indultunk, hogy 2-3x kitolja az akku élettartamát, amit semmi nem támaszt alá.

Alapvetoen nem lehet tudni, mert nem tudod, mennyit huzott volna ugyanaz az mobilakku, ugyanabban a toltesi konfiguracioban.

En tapasztalatbol mondom, 4-5 akkus mintabol, hogy amelyiknek nem volt charge limit-je, az 2-3 ev utan mar gyengelkedett, amelyiknek meg igen, az meg 3-4 ev utan is eros maradt. Napi hasznalat mellett.

Ezen felul azt tudom, amit az accubattery szerzoje irt, miszerint sokat szamit. De megintcsak, nyilvan a sokezer mobilgyarto mellett ez YMMV.

 

Rendesen kell csinálni, ha pedig nem értesz hozzá, akkor el kell vinni szervizbe, ahol rendesen megcsinálják... 

Mutass olyan szervizt, ahol nem zarjak ki garancialis feltetelben, hogy a por/vizallosag elveszik.

Vagy ha nem is zarjak ki, ha visszamesz fel ev utan, hogy poros, elhajtanak, hogy biztos mert elejtetted/szetszedted te magad.

Kvazi gyarton kivul senki se ad garanciat erre a gyakorlatban.

Jah, könnyű dobálózni ilyen gyártói specifikációkkal. A konzumer ezekhez nem tud hozzáférni az esetek 99,99%-ban (ok, biztos van a földön olyan akku, aminek talán lehet látni az ilyen PDF-jét, a masik 100 ezer+ típusé meg 7pecsétes titok 50 év után is).

akkor el kell vinni szervizbe, ahol rendesen megcsinálják

Mi a garancia h. jól csinálják meg egy gugliban talált random szervízben budapesten? A review-k alapjan a Porsche Buda is jó márkaszervíznek TŰNIK ha a kocsidat odaviszed, oszt mégis bennehagyták a csavarkulcsot a motortérben (ahogy nézem azóta privatra tette a videót: https://youtu.be/A2aw2ce9y68https://olkt.net/porsche-buda-hazugsagok-markaszervizes-elmeny/). Szóval mi garantálja a nagy arcú szervíz nem 100% marketing 0% szakmaiság?

Nekem fent van a program, használom is, meg szeretem is, és tényleg működik is. Viszont nagyon hiányolom, hogy nem korlátozza a töltés mértékét, csak jelez, hogy elértük. Legalább valami webhook hívását jó lenne belerakni, hogy a konnektort le tudja kapcsolni, ha eléri a 80%-ot, és mondjuk automatikusan bekapcsolni, ha ezt követően lemerül 70% alá. Persze még jobb lenne, ha a telefont tudná vezérelni, hogy meddig töltsön, de tudom, hogy ez Android szinten problémás.

Nagy Péter

Nekem ezzel pont fordított a tapasztalatom. Mindig töltőn tartom a telefonom (íróasztalon wireless charger, autóban az első, hogy dugom fel, illetve otthon is a töltőn tartom), és kifogástalan akksival szoktam megválni a telefonjaimtól. Most pl. egy négyéves S7 Edge-em van, aminek az akksijával semmi gond nincsen, ellenben a kijelző már szanaszét van repedve.
Egy veterán Tab S-em is a töltőn él, és kb. mostanában érezni, mintha már gyengülne az akksi. Pedig erről már meg se tudom mondani hány éves, olyan régi.
Szerintem az akksit a ciklálás jobban öli, mint a töltőn levés.

Samsung Galaxy A3 (2017) mint a neve is mutatja, több, mint 4 éve minden este töltőre teszem, reggelre felmegy 100%-ig, eddig még jól bírja az akku. Talán kicsit gyorsabban merül a nap folyamán, mint újkorábban, de nem vészesen.

Ja, erről én is hallottam, hogy a Galaxyk tartósak, ezért is keresem főleg azokat, de nem muszáj Samsungnak lennie, tőlem lehet az is, amit írtak itt fent, hogy Sony, esetleg Motorola, vagy más, nem vagyok márkasznob, csak ezt az 1 éven belül döglő kínaiakat akarom elkerülni.

Galaxykkal egy bajom van, a felsőbb kategóriás variánsok túl drágák is, meg az én alap igényeimhez képest overkill kategória. Olyat max. telefonsznobok vesznek, akiknek az egész életük ekörül forog.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A FairPhone is jó választásnak tűnik. Valószínűleg az akkuja is jó minőségű, de ha el is romlana, 30 dollárért ad újat a gyártó, és szerszám nélkül, 1 perc alatt cserélhető. De az akku mellett minden más is cserélhető benne, és eleve 5 év jótállással adják, ami azért előre vetíti, hogy nem az a másfél év után javíthatatlanul meghibásodó, típus.
Igaz, kicsit felette van árban, de ha azt is beleszámolod, hogy legalább 5 évig garanciálisan javítják, illetve ha esetleg a saját hibádból elromlik, akkor is könnyen javítható otthon, úgy már nem olyan rossz vétel.

Nagy Péter

FP-nel inkabb az a baj, hogy az arahoz kepest erosen kozepszeru, de inkabb also kategorias HW-t kapsz. Es persze szokas szerint ordenare nagy es nehez is. Illetve a gyari csere-alkatreszek vannak ugyan, de arany aron; ha barmelyik mobilhoz ali-n keresel potalkatreszt, fele-harmadannyiert kapsz.

A FP otlete es kezdemenyezese jo, a megvalositas felrement.

Nekem most egy iPhone 11 Pro Max van használatban, meg egy Samsung S9 rendszeresen fel van töltve. Az iPhone-t ha leülök a géphez bele állítom a vezeték nélküli töltőbe. Ha autóban vagyok kábelre dugom ha már 60-70% alatt van, ráér tölteni alapon. AirPods + Siri hozzá sem kell nyúlnom. Semmi baja nincs. Bár elvileg ez kitanulja a töltési szokásaim és nem is tölti tele az aksit minden esetben. De nem hinném más gyártók ezt nem oldották már meg. Sőt én nem is töltöm csak max. 2A-es fejjel. Van nálam nagyobb a táskában ha tényleg gyorsan kell beletolni egy kis áramot. Nem értek az elektronikához, de manapság ilyen tákolás kb. a vicc kategória.

Szerkesztve: 2021. 10. 03., v – 22:30

Állandóan töltőn a készülék? Minek? Nem tudod előre, mikor fogsz indulni?

Próbálj ki egy Motorolát, az enyém 6 éves korában is kibír egy napot (igaz a 3. napjától kezdve custom ROMok vannak rajta), és fénykorában 3 napot is elment egy töltéssel - nem fordult elő, hogy reggel töltőről levéve ne bírja ki estig. Ja de, amikor Real Racing 3-at játszottam rajta órákig...

Ja még valami: az EU-ban NEM JÁR GARANICAVESZTÉSSEL a rootolás!

Ok, azért nézem a Motorolát is, de eddig nem találtam belőle megfelelő, aktuálisabb modellt. Azt jó tudni, hogy az EU-ben egyik gyártónál sem jár már garivesztéssel a rootolás. Néhány éve még kapásból ugorhatott emiatt a garancia. Az még jobb lenne, ha eleve rootolva jönne, de ez már szerintem luxus, nem feltétel nálam, ha kell, rootolom én.

Aksiidőre nem kell sokat bírjon, pár órát, azt se folyamatosan nyomom, míg utazok, addig egy kis böngészés, zene, videó, néhány közlekedési/stream app, semmi túl intenzív. Melóhelyre amúgy sem lehet bevinni, ott kikapcsolva úgyis le kell adnom, csak ingázás közben fontos, hogy legyen rajta minimálisan elég töltés. Amúgy magával az akksiidővel még nem volt gondom egyik telónál sem, amit minimálisan kellett bírnia, azt mindegyik bírta nálam, még ilyen MTK-s Doogee-k is, pedig azok nem valami acélosak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mert már volt, hogy elfelejtettem töltőre tenni, és mivel nem gyorstöltős, ezért nem tudott feltőltödni eléggé az útra, aztán később szívtam miatta, hogy rámmerült. Egyébként is ott lenne a teló a széken, 5 centire a töltőtől, eddig ezért rádugtam. Tudtam, hogy az aksinak nem tesz jót az állandó töltöttség, de azt hittem, hogy erről a töltőelektronika gondoskodik. Hát nem, itt tartunk 2021-ben is, hogy rootolás kell hozzá vagy az embernek saját magának nézegetni, hogy ne felejtse töltőn. Kész szégyen, mikor laptopoknál 15+ éve meg van ez oldva kulturáltan.

Az a pár óra azért változó, 1-6 óra, ennyit kibírnak valóban, de azért kell töltöttség rájuk. Általában naponta változó, hogy mit kell bírjon nálam, nem is mindig egyformán hajtom, van, amikor videókkal, meg DAC-ra kötött zenehallgatással jobban fogy, van, hogy gyorsabban beérek melóba, és csak egy könnyed böngészés alig visz le a töltöttségből.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Pont ugyanilyen telót használok (mi A2), GSM módban (+gps mindig rajta) napi 9 százalékot eszik. Ha használom is napközben akkor kb 20 max 25 százalékot. 2 éves, semmi baja, degradaciot nem érzek. Pedig rögtön az elején kétszer is esett (mert baszott nagy!), 2 helyen is tört a kijelző, de nem zavaróan.

Ne logasd a töltőn! Ez nem vezetékes telefon. Töltés nálam kb 1.5 óra nulláról százra.

Nem lenne jobb megoldás, ha az állandó töltőn tartás helyett inkább egy powerbankot vinnél magaddal amikor hirtelen menni kell? Van már belőle kicsi, könnyű, gyorstöltést is tudó, ameddig úton vagy fel is tölti a telefont ha szükség van rá.

Régebben én is állandóan (minden éjszaka, plusz nappal gyorstöltés is) fullra töltöttem a telefonokat, és hullottak is az akkuk. Amióta leszoktam róla, és csak napközben töltök rá lassú töltővel amikor szükség van rá, még egyetlen akku sem döglött meg (most épp Poco F2-t használok, ha most venni kellene, akkor is szerintem maradnék ennél a sorozatnál...)

A PinePhone-hoz hamarosan elérhető lesz a billentyűzetes tok. Ha megjelenik, biztosan veszek egyet kipróbálgatni mert kifejezetten szimpatikus, de szerintem még nem tart ott, hogy elsődleges telefonként teljeskörűen használható legyen.

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

+nagyon sok. Nálam kőkemény 1624 mAh (iSE) figyel, mindig féltem a "jaj menni kell és nincs feltöltve" helyzettől, mindig töltögettem.

Alapból most hogy nem igazán érdekel az állapota mintha jobban is bírná, de lehet hogy csak magamat hitegetem. Reggel lerántom a madzagról, használom amire kell, estére 15-20% környékén jár és úgyis megy a töltőre.

Amióta van egy kis powerbankom (kb zsebre vágható méretű, mintha összefognál 3-4 ceruzát) azóta tökre nem érdekel hogy áll éppen elektronügyileg a telefon, bejárati ajtónál ott van a kis pakk madzaggal, zsebre vágom és lehet haladni.

Szerkesztve: 2021. 10. 03., v – 22:53

Ahogy nézem, találok jókat, pl. Galaxy A12, A52, de sajnos mind HD+ kijelzős, nem 1080p. Szomorú, hogy a gyártók itt is azt játsszák, hogy 720p-n tartják a jónépet. Az is igaz, hogy ez 5-6 colos kijelzőkön kevésbé baj, mint 12-17 colos laptopokon. Ennek ellenére a HD+ nem dealbreaker, de ha egy mód van rá, a FullHD/FullHD+-osok között válogatnék először.

Nokia X10-ről vélemény? Mennyire tartós, ismeri valaki, akár csak az elődeit? Az X10 az 6,6 colos, FullHD+, 5G, 6 giga RAM, 64 giga tárhely, 3 éves androidos támogatás. Kicsit overkill nekem (elég lenne 4G-s, 4/32 gigás verzió is, 5 col körüli méretben), de nem sokkal van felette a 200 GBP-nek, még a 250-280 GBP sem lenne akadály, csak ilyen 500-1000 fontokat nem akarok elsznobkodni telóra, mivel annyira nem létkérdés. Ha laptop lenne, akkor lehet többet áldoznék rá, hogy többet is használom, de egy telóra értelmetlennek látom brutális pénzeket elégetni.

Egy dolog jutott még eszembe, ami jó lenne: USB3-as csati. Nem baj, ha csak USB 3.0, és nem 3.1, de lehetőleg ne 2.0-ás legyen, ha pl. HD/FullHD-s sorozatrészeket, meg flac albumgyűjteményeket másolok rá, akkor gyorsabban rámenjen. De az USB2.0 se akadály, azon ne múljon, ha a teló amúgy normális és tartós.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha nem repedt be, akkor az, hogy a felpuffadt akkumulátor meghajlítja a kijelzőt, simán semmi, akksi csere, és észre sem lehet venni. 
Én öszintén a akkucserét javasolnám inkább, mert ugyis kinyirod másfél éven belül bármi másik telefon aksiját is, akkor meg minek a telefont is cserélni?

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Talán igazad van, mert nem repedt meg, csak középen feldomborodott a kijelző. Aksit talán megérné cserélni benne, ha nem drága, és a kijelző nem tartja meg ezt a meghajlott állapotát.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Pár ezer (~5) az akksi (forintban), a ház nem ragasztott, ha van csavarhúzód hozzá, saját magad is simán megcsinálod akár youtube videó alapján. A kijelző meg simán visszanyeri a eredeti alakját. (meglepően rugalmasak ezek a kijelzök) (Erről is van youtube videó - Mindenről is van :) )

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Már meg is rendeltem egy pótakksit 7,5 fontért, nem tudom mikor ér ide. Rendes csavarhúzókészletem is van hozzá, az nem gond. Amitől én félek, hogy mikorra jön meg, meg hogy ha a kijelző nem nyeri vissza az alakját, akkor kések az új teló megvételével, november vége felé meg ahogy közeledik a fekete péntek, elkezd mindenki mániákusan vásárolni, árak az egekbe mennek, mindenhol hiány, aztán cseszhetem a telóvételt, hogy vártam vele. Ennyiből lenne csak sürgős, de adok neki esélyt, mert nekem is megfordult a fejemben az aksicsere, csak a meghajló kijelző része aggasztott.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Vissza fog állni, tapasztalat.  Lehet, egy minimálisan "huplis" marad, de a hátlap/rögzítés szépen egyenesre húzza még akkor is, ha ténylegesen meghajlana a keret. (bár akkor a kijelző már törött lenne)

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Na, megjött az aksi, be is szereltem. Kicsit megijedtem az elején, mert a csavarok a telóban nagyon apróak, nehezen találtam meg a készletben a szükséges fejeket, a külső két csavar 0.8-as ötágú csillag, a belső csavarok 00-ás + fejet igényeltek. Szépen bement az új aksi, maradt a régi után annyi ragasztócsík, hogy rögzült, szalagkábeleket is sikerült épségben tartani. Majd meglátjuk mennyire lesz tartós. A képernyő valóban nincs meghajolva, jó, talán, ha szándékosan úgy nézem, akkor egy nagyon pici ív mintha maradt volna benne, de aki nem tudja, észre se veszi, lehet ez a kevés is vissza fog simulni.

A következő lépés a rootolás lesz rajta, majd az időkorlátos töltőkapcsoló beszerzése. Egyelőre annyit vezettem be, hogy nincs töltőn, csak amíg alszok, és ha véletlenül megébredek, akkor is lehúzom. De ez azért elég blama, hogy az embernek kell őrjáratozni 2021-ben, hogy ne töltődjön túl az akku. Nem igaz, hogy ezt nem tudják olyan kulturáltan megoldani, mint laptopoknál.

Ennek ellenére a téma továbbra is érdekel, mert lehet le fogom cserélni a telót, fene tudja mennyit bír egy ilyen utángyártott akku, lehet pár hét, pár hónap, de ha nem töltöm túl, mint az előzőt, akár évek is benne lehetnek. Ezzel együtt én mindig a legrosszabbal számolok, úgyhogy nézegetem azért tovább az új telókat. Nem bízom ezekben a házilag utánberhelt megoldásokban, főleg nem telónál, asztali gépnél oké, laptopnál már lehet necces.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Régi cserélhető akkus telefonom akkuja felfúvódott, talán mert 7/24-ben töltőn hagytam. Vettem bele utángyártottat, egy hónapig sem bírta, szintén lufi lett. Szóval szerintem a töltő elektronikán múlik. Talán egyik kínai/koreai tud ilyet csinálni, a másik meg nem.

Helyi angol eBay-es eladótól, 2 napon belül meg is jött egy buborékos bélésű borítékban. Egyébként mindegy hol rendeled, csak BN36-os aksi legyen, ez a xiaomi-s kódja, de utángyártott aksik is ezt használják. Ez fontos, hogy BN36 legyen rajta, mert ekkor jó Mi A2-es telefonokhoz, és nagyon kell figyelni, mert ha valaki Mi A2 Lite-re keresi, ahhoz ez nem jó, azokra másik kell, azt hiszem BN47.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A 3c battery manager pro verziója tud olyat, h zenél/rezeg/értesít, ha egy általad megadható szint fölé/alá ér az akku feszültsége. Én ezt 4000mV-ra szoktam állítani, ez általában 65-70%-ot jelent manapság. Olyan megoldást én sem találtam anno, ami ugyanazt tudná, mint a normálisabb üzleti notik, h 80%-on tartja plö Hp.

 Ha rootolod, akkor nem kell idökorlátos töltöcsatlakozó, simán be tudod állitani, hogy ne töltse mondjuk 90% fölé, valami programmal. 
Mondjuk, ha én te lennék, akkor beszereznék valami wifis konnektorkapcsolót, és valami mobilautomatizálási programmal (pl: macrodroid) beállítanám, hogy kapcsolja ki, ha elérte mondjuk a 95%-ot a telefon, ha meg mitudom én, 60%, akkor kapcsoljon be. 
  Ha valami normális a utángyártott akksi, akkor simán bírhat annyit, vagy többet mint a gyári. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Update: ez az aksi is eddig bírta. Másfél év után ez is felfújódott, és domborítja ki a kijelzőt. Ami külön vicc, hogy ennél figyeltem, hogy ne legyen állandóan töltőn, ha fel volt töltve, ügyeltem rá, hogy le legyen véve, meg kicsit jobban lemerüljön, mire újra töltőre teszem. Persze ez is volt egy kicsit túltöltve itt-ott, de nem vészesen, mint az előző. Semmit nem ért, ezek az aksik meg kínai telefonok (még mindig ugyanaz a Xiaomi A2) ennyit érnek, híg fos kategória. Mindegy, veszek bele másik aksit, hátha még egy újabb egy-másfél évet átvészelem ezzel, de többet ilyen noname kínait nem veszek. iPhone nálam nem jön szóba a zárt ökoszisztémájuk miatt, így vagy Samsung Galaxy, vagy Pixel, nem érdekel, hogy drága. Eddig úgy voltam vele, hogy drága telefon nem kell, annyit nem használom, nem vagyok telósznob, de úgy néz ki, hogy az ember nem akar hülyeségeken szívni, nem szabad fillért rágni ezen, meg kell venni a prémiumot. Már eddig is hajlottam azok felé, mert jobb a szoftveres támogatásuk, tovább kapják az Androidokat, meg a 3rd party ROM-ok is nagyobb választékban, újabb verzióval érhetők el azokra, most már az aksi miatt is indokoltnak látom azokat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"hig fos noname kinai" (btw a Xiaomi a vilag HARMADIK legnagyobb telefongyartoja, ennyire noname) telefonbol eleg sokat hasznaltam, legutobb egy Poco F2 Prot adtam el kb ket ev hasznalat utan iPhone-ra valtas miatt, tokeletes allapotban. Elotte Mi8-at hasznaltam, asszony a mai napig ezt hajtja (lassan 5 eves, semmi baja). Az elotte hasznalt Wileyfox es Lenovo is megvan, bar kikapcsolva regota, semmi bajuk.

"Samsung Galaxy, vagy Pixel, nem érdekel, hogy drága" - es az erdekel hogy a Samsung telefonakksik mar meme-szinten puffadnak, robbannak? :D https://www.youtube.com/watch?v=OfM0GqsIB6c

Igen, hallottam én is rosszakat a sajtóban a Samsung akkukról, de ehhez képest a környezetemben több embernek van Samu-ja, és mindenkinek szépen bírja 4-5 évig legalább, mármint a gyári akku. Azért gondoltam arra. Az is lehet én spilázom túl, vagy rossz helyről veszem a pótakkukat. Most ellenőriztem, hogy az első (gyári akku) majdnem 3 évet bírta, de ez a mostani, utángyártott másfelet. Rendeltem egy másik helyről, ez is utángyártott, ha egy-másfél év múlva tönkremegy, szerintem nyugdíjazom inkább a telefont, addigra lesz 6-7 éves.

Ráadásul nem csak az a bajom vele, hogy tönkremegy, mert tudom, hogy az aksi fogyóeszköz, hanem hogy nincs sokat használva a teló, így szerintem tovább kéne bírnia egy akkunak, illetve ha tönkre is megy, akkor csak a töltést nem kéne annyira tartania, és nem kéne felfújódnia, meg a kijelzőt görbítenie.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kollegám nagy Samsung rajongó, főleg hogy az utolsó 2-3 telefonja gariidon belül tönkrement Samsung (S széria) telefonok miatt kedvezményesen új modellre váltással lett meg. Én mondjuk sosem értettem hogy ha folyamatosan tonkremennek nála akkor miért ragaszkodik a márkához…

most nagyon szemez az iPhone-nal :D

Sajnos alsókategóriás telónak az aksija is alsókategóriás. Vegyél egy Galaxy A sorozatot, meg vegyél egy powerbankot mellé, és akkor nem kell állandóan töltőn lógnia a telónak. Ha hosszabb útra mész, viszed a powerbankot is, és útközben rátöltesz, amikor kell.

Elfelejtettem írni, de már powerbankom is van azóta. De attól függetlenül sem volt már a teló állandóan töltőn, úgy, ahogy a gyári aksival használtam. Tehát most jobban volt kímélve, és mégse nagyon bírta. Ha kibírná egy aksi 3 évet, és úgy menne tönkre, hogy csak a töltést nem tartaná annyira, akkor nem lenne vele bajom. De így, hogy ilyen lightos használattal, ilyen röpke időt bírja, és ráadásul puffad, meg a telót is qrja szét, ez így nagyon nagy gáz.

Mondom, ez kész agyrákság, hogy 2023-ban is probléma legyen még ez. Egy modern töltőelektronikának ezt le kéne kezelje, hogy ha fel van töltve, akkor ne töltse, és kapcsolja le a töltőről, akkor is, ha rajta van hagyva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem tudom mi történik nálad a telefonokkal, de nálam utoljára a Nokia 3650-es akksiját kellett cserélni púposodás miatt.

Nekem is volt Xiaomi telefonom és én is tovább adtam működőképesen. Most egy OnePlus 8 Pro-t nyúzok. Anno prémium kategória volt, de utólag megelégedtem volna egy Nord-dal is féláron. Sajnos a mostani készülékre minden frissítés utoljára érkezik, úgy néz ki a OnePlus ezen típusával csak az indiai piacra fókuszál,  mert minden ott jelenik meg, itt meg fél-1 évet ígének.

Ha most vennék telefont megnézném a tapasztalatokat a Oneplus Nord aktuális szériájáról.

Lehet ránézetnék az otthoni elektromos hálózatra, hogy nem-e az okozza ezt.

Szerintem rosszul fogtad!

Jelenleg egy Oneplus 8T van használatban nálam. Legtöbbször egész éjjel töltőn van. Emlékeim szerint több, mint 2 éves a telefon. Előtte egy Xiaomi Note 10 volt, azt a párom használja azóta. Na ő aztán végképp nem kíméli az akksit. Nálunk egy sincs felpuffadva.

Lehet neked nincs szerencséd az akksikkal?!

Xiaomi-t használok kb Mi 4C óta .. perpill meg Mi 10T Lite van nálam, hétfőn jön egy Redmie Note 11 Pro ... 

Akksi problémám még sose volt, főleg ilyen felpüffedős lofsz...

Hozzátéve, itt azért rendesen meg van hajtva a készülék, Diablo Immortal + LoL Wild Rift játékokat rendszeresen tolom rajta... (már a mostanin, csóró Mi4c az megsemmisült egy katasztrófális esés után).

Mi10T Lite -on ha pl megy a WildRift, vagy a DImmortal nem nagyon érzem hogy szanaszéjjel égetné az aksi a kezemet... Szóval nem tudom mit csináltál a Xiaomi telefonoddal.. Rosszul tartod! :)

Vegyél Nokiát. Nekem egy Nokia 7.2 van, már vagy 2-2.5 éves, tökéletesen működik, az aksi talán kicsit fárad. Android One van rajta, rendszeresen kap frissítéseket.

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Samsung A32 5G

Kb. 4 év után úgyis cserélni kell, ennyit bírnak.

Szand ra a penzt es vegyel egy rendes google telefont, nagyon megeri. Pixel 4a-t most hozzaddobjak 400 font alatt, ettol lentebb csak kinai fosokat vagy alsokategorias gagyifonokat kapsz. Tapasztalatombol kiindulva minimum 3 evig nem lesz gondod telefonra, de inkabb tovabb.

3 eves a Pixel 2 XL-em, eredeti akksival tokeletesen teszi a dolgat, kifogastalan allapotban van, aktiv hasznalat mellett meg mindig tudja az 1 napot.

A 6 eves nexus 6-om szinten az eredeti akksijaval megy meg mindig, szinten kifogastalanul mukodik, de 3 eve mar csak masodik telefon amit nem hasznalok aktivan, csak otthon van az asztalon kulfoldi simmel, bekapcsolva.

Felesegem Nexus 5x-e szinten 5 eves, 3 eve mar az is masodlagos telefon, de a mai napig kifogastalul mukodik gyari allapotban.

A nexus 5x-ben elkúrták a SoC által generált hő háztartását, elvezetését. Használattól függően néhány év után bekrepált a SoC. Két megoldás van rá: alaplapcsere, illetve van szoftveres hack x darab cpu egyenkénti letiltásáig, amig a működők maradnak csak bekapcsolva.

Valószinűleg a hölgy nem nagyon izzasztja a SoC-ot, és nem szokta betenni a szélvédő alá sem nyáron navira :)

Nekem a céges Xiaomi Mi A2-ben az akkumulátor szétrepesztette a telefont is, kb 2 és fél év után.

Cserekészülékként pont egy ugyan olyant kaptam... Noha ennél legalább már tudom, hogy kb 1 éve van még hátra. :)

 

Amúgy ma kajak arra ébredtem, hogy álmomban a telefonban fölfúvódott az akksi, és szétroppantotta azt.

Többféle Xiaomi volt/van itthon

  • Redmi Note 3. 4 évet használtam. Az utóbbi időkben laggos lett, néha lassan indulnak rajta a progik, néha pedig lassan reagálnak. Lecseréltem, mert telik rá, de bírta volna még. Netezésre és navigálásra használtam főként, illetve telefonálni. Még ma is 2-3 napot bír egy töltéssel az én használati szokásaim mellett.
  • 2x Mi 4C. Gyerekeknek vettem olcsó hús kategóriában. Szerették, de megörökölték az asszony telefonjait. Amúgy semmi bajuk, biztonsági kamera lett belőlük. ~3 éve mennek. Elsősorban játékgépek voltak.
  • 2x A2. Ezeket az asszony elejtette, mind a 2 kijelzője cserélt. Az egyik vödörbe esett, és én törtem el a kijelzőt amikor szét akartam szedni. (Hajszárítózni kell őket szétszedés előtt.) Amúgy semmi bajuk, a gyerekek hajtják őket. ~2-3 éve mennek. Netezés + játék a fő felhasználás.
  • Poco X3 NFC. ~1,5 éve megy. Telefon, chat, netezés, navigáció.
  • Poco X3 GT -  ez pár napos, erre cseréltem a Note 4 -et.

Amint látod, nekem nincs érdemi problémám a márkával. Azt sajnálom, hogy az Android One -os telefonjaikkal felhagytak, bár a MIUI -val sincs bajom. A privacy meg az okostelefon nem férnek meg egy bandában sehogy sem, ezt a békát már lenyeltem. Nem zavar jobban ha kína lopja az adataimat, mint ha a nyugat.

A GT -m gyorstöltős, 10-15 perc alatt 3-4 órára elég töltést vesz fel. Ez bőven elég, arra, hogy amíg felveszem a bicajos ruhát és összepakolok, elég töltésem legyen a hazaérkezésig, GPS track rögzítés mellett is. Gondolom az A2 is hasonló lenne.

Egy szó mint száz, javítsd meg az az A2 -őt, és változtass a szokásaidon. Egy 4-5 Ah -s powerbank megoldhatná a töltési bajaidat, és ezek mérete sem kényelmetlenül nagy. Elég akkor magaddal hurcolnod, ha nem jön ki jól a töltés időzítés.

" vagy 3rd party romokat támogató, hivatalosan rootolható (értsd: garanciavesztést nem okozó),"

Felejtsd el a custom romolást: https://hup.hu/node/175257

Én iphone se 2020-ra váltottam, remek telefon. Egy kicsit talán drága, de ezen lesz friss, támogatott szoftver 5-7 év múlva is. Minimum.

SE 2020 szintén. Családban 4 db, problémamentes. Pár éve én is kísérleteztem az iPhone 7 mellett hogy milyen lenne echte kínai Androidos készülékre váltani de aztán úgy 3 készülék elhasználása után rájöttem h nem akarok ezekkel kínlódni. 

Gábriel Ákos

Én nem tapasztalom ezt a "másfél év után tönkremegy, mert kínai" jelenséget.

Szerkesztve: 2021. 10. 06., sze – 11:03

"Valamilyen szinten én is hibás vagyok, mert állandóan töltőn vannak hagyva, 100%-ra töltve.."

Én is ebben az irányban keresném a probléma okát.., 2 és fél éves "Mi" telefonom, szépen, naponta-másfél naponta töltéssel megy, (tanulás miatt órákat "nyomkodom" naponta,) A töltőt csak addig hagyom rajta amíg feltölt. Ügyelek arra, hogy 15-20%-nál töltőre kerüljön. (Szerintem, itt az akkumulátor töltése, amire igazán figyelni kell és nem a telefon.) Csak Xiaomi-t veszek megint, annyira elégedett vagyok vele, - de a páromnak is a Samsung-ja helyett, - az biztos.

"ne menjen tönkre cirka másfél év után, ahogy a kínai márkák." - ez teged nyilvan nem vigasztal, de van otthon egy 8 eves Lenovo A820, azt leszamitva hogy a kijelzoje be van torve, tokeletesen mukodik. A 3.5 eves Xiaomi Mi8-at asszony hasznalja, es az akksija ugyan nem bir ki tobb napot, tokeletesen mukodik. A mostani Poco F2 Pro-m ugyan nincs meg masfel eves, de az akksija peldaul  bivaly, es hibatlanul tud mindent. Ismerosi korben is eleg sok kinai telefon van, es egyaltalan nem latom ezt a 'masfel ev utan tonkremegy' jelenseget, szerintem semmivel nem nagyobb a hibaaranyuk mint mondjuk egy Samsungnak vagy iPhone-nak (most nyilvan nem a haromforintos noname legalja kategoriarol beszelek)

"Valamilyen szinten én is hibás vagyok, mert állandóan töltőn vannak hagyva, 100%-ra töltve," - ja, akkor meg is van a problema :D

Igen, ez kinyirja az akkukat. En MacBook Proban csereltettem pont az eveken at tarto ilyen hasznalat miatt akkut, pedig meg kb 6 oran at ment rola a gep, de puposodott... idonkent meg kell 'jaratni' az akksit, es nem lesz vele gond.

kezd elegem lenni, hogy rövid idő után, a gariidő lejárta után nem sokkal behalnak

1,5 év az rövid idő telefonnál? Az új jogszabály segíthet:

  • 100 és 250 ezer Ft között: 2 év kötelező jótállás van.
  • 250 ezer Ft fölött: 3 év kötelező jótállás van.

Érdekes az is amit többen írnak, hogy nem jó folyton töltőn tartani, mert szerintem rengeteg laptop van így kvázi asztali gépként használva, ott nem annyira jellemző ez a probléma ahogy látom. Nálam pl. időnként hagyja merülni az akkut, gondolom így kondicionálja. Telefonban nincs ilyen?

Telefonban nincs, Xperia 5 III és 1 III-ban láttam ilyet (400 és 500k huf telefonok...). Laptopok közül sem mindegyikben, pl. van két céges gépem, Dell tudja, HP nem. Keress rá hogy ACC (Advanced Charging Controller), lényegében bash scriptek amik sysfs-ből kiszedik a töltési infókat és legtöbb telefon PMIC-ét vezérelve szintén sysfs-en keresztül le tudják állítani a töltést. Ehhez viszont root kell. Cserébe nagyon sok telefonnál működik. Még egy retorikai kérdés a végére: érdekes, hogy minden formában próbálják zöldként eladni magukat a gyártók (iphone 13 másfél milliméteres antenna takaró műanyag ujrahasznosított PET palack, zseniális hogy ezzel előálltak keynoteon :D) de nem képesek belerakni az akku beállítások GUI részére egy kapcsolót, ami echo > 0-t nyom sysfs-be hogy 80%-os töltöttségnél, hogy kapcsoljon le. Vajon miért?

szerk.: hardveres megoldás némi referenciával tanulmányokra: https://chargie.org/

" de nem képesek belerakni az akku beállítások GUI részére egy kapcsolót, ami echo > 0-t nyom sysfs-be hogy 80%-os töltöttségnél, hogy kapcsoljon le. Vajon miért?"

De képesek, benne van a menüben "optimalizált töltés" néven. Csak ez egy telefonnál nem olyan egyszerű, hogy megállunk 80%-nál és kész, mert a user meg azt szeretné, hogy amikor leveszi a töltőről, akkor 100%-kal induljon neki a napnak. Legalábbis ez az általános, nem az, hogy egész nap töltőn lóg a telefon.

Éppen ezért úgy csinálják, hogy éjjel (vagy amikor általában hosszabb ideig töltöd, a szokásaid alapján dönti el), akkor csak 80%-ig tölt és megáll (így kíméli az aksit, nem töltöget rá folyamatosan, nincs csepptöltés, nem melegszik stb), és amikor általában lehúzod a töltőről (mondjuk reggel 6), azelőtt egy órával feltolja 80%-ról 100%-ra. 

Viszont egy nappali random rátöltésnél nem fog megállni 80%-nál.

Egyébként ihpone esetén pl egy homekit-es okoskonnektorral meg lehet csinálni simán, hogy 80%-nál kikapcsolja maga alatt a konnektort. Sőt azt is, hogy mondjuk 20%-nál bekapcsolja magának. De ez nagyon elvetemült szerintem :D

"Egyébként ihpone esetén pl egy homekit-es okoskonnektorral meg lehet csinálni simán, hogy 80%-nál kikapcsolja maga alatt a konnektort. Sőt azt is, hogy mondjuk 20%-nál bekapcsolja magának." 
 Ilyet tényleg lehet iphone-vel csinálni mindenféle extra mágia nélkül?  Őszintén, erről érdekelne minden/valami. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

"Ilyet tényleg lehet iphone-vel csinálni mindenféle extra mágia nélkül? "

Elvileg igen. iOS-en van egy gyári shorctuts nevű app, amivel különböző összetettebb parancsokat és különböző eseményekre automatizmusokat is lehet csinálni. Akkumulátor töltösségre pl van trigger (ha feljebb megy mint x%, ha leesik x% alá) amire akciókat tudsz tenni. Ez össze van inegrálva midnennel, a homekittel is, úgyogy van egy okoskonnektorod amit homekittel tudsz kapcsolgatni, akkor azt innen is tudod kapcsolgatni

Egy rákfenéje van az egész shortcutos automatizálásnak, hogy sok olyan akció van, amihez feloldott telefon kell, lockolt telefonnál simán csak értesítést küld. De szerintem a homekites automatizmusok mennke lockolva is (kipróbálni nem tudom).

Android 11-en már szintén gyárilag megtehető már ha jól értem a leírásokat. ( https://developer.android.com/guide/topics/ui/device-control )

Amúgy egy ideje pont ez motoszkál a fejemben, hogy az miért nem jó kezdőlépés, valami automatizálási szoftverrel figyelni az akku töltöttségi állapotát, és valami zenét lejátszani, villogtatni, stb. Ez legalább a napközbeni "jaj-de-folyton-figyelni-kell" helyzetet megszüntetné. Persze a legjobb lenne, ha szoftverből lehetne kapcsolgatni is a töltést, akkor egy ilyen szoftvert kellene elindítani. (Pl. az Automagic Premium már nem támogatott, de még elfutkoz jó pár eszközön.)

A review-k egy-két csillagos, magas száma engem nem győzött meg. Megette a fene, ha a töltés-vezérlés gyárilag nem tudná optimálisan végezni a dolgát és ha ehhez külön app kéne. (Ha a gyártó még erre sem képes, akkor milyen minőségű lehet a hardver többi része. Azt a telefont nem venném meg.)

Ez egy elég spéci igény, hogy valaki így akarja töltögetni a telefont. A gyártó nem erre készül. Feldugod, feltöltöd (maxig, vagy amíg le nem húzod a töltőről) aztán használod, kész. A userek agybajt kapnának ha ezzel (is) kéne foglalkozni, hogy fel akarta tölteni a telefont, de csak 80%ig töltődött fel valami hülye beállítás miatt.
A gyártók addig jutottak, hogy mikor a szokásaid szerint hosszú ideig töltöd (jellemzően éjjel), akkor van optimalizált töltés (a folyamatos csepptöltés helyett).

Szerintem, ha ennyi időre gondolkodsz, akkor felső közép vagy felső kategóriás teló 1-2 generációval ezelőtti változatát érdemes nézni használtan vagy 1-2 éves "beragadt" készletről, kis (6" alatt) képernyőmérettel. Ezeknek általában már jó az ára és jól bírják aksival normál használatban hosszú ideig - ugyanakkor még van rájuk soft update. :)

Nem akartam új topikot nyitni, de én is ebben a cipőben járok. Csak én inkább 2-3 évesben gondolkodok. (kedves cég adott új telefonként egy samu A12 -t ami még a (szintén saját a lányomtól megörökölt) törött kijelzős SGS4-hez  (Los 10 -el) képest is dühítően lassú. Szóval úgy döntöttem sajátot veszek céges célra.

Gyakorlatilag a SGS9 meg a Pixel 3 maradt a listán. Sajna a kínaiak a 6" alatt kitételt már  3 éve se teljesítették. Ez ügyben lenne két kérdésem a területen jártasabbaktól.

Egy az amazonon vett pixel 3 (USÁból) működni fog kis hazánkban is ? (pl. töltő) (ezek a google által felújított telefonok: ott  van (volt?)  ilyen tevékenységük.).

Mo-on létezik-e valami refurbisedre szakosodott, használtság alapján - megbízhatóan kategorizált, korrekt webshop, vagy ilyennek nálunk nincs kultúrája,  és járhatom körbe a cégeket piskom?

Az ebay-en, amazonon léteznek használt, felújított telefonokat áruló boltok. Külső és belső tulajdonságok alapján kategóriába sorolva a telefonokat.(4-5 lépcsőben) Így nagyjából tudod mit kapsz. Régebben az angoloktól vettem 2 telefont is. És mindegyik teljesen a leírásnak megfelelő volt  (egy A és B kategóriát vettem.) Az A olyan volt mint az új. Nem láttam rajta semmi hibát. Pedig nagyon néztem. A B-én volt egy-két karc, de én egy hét alatt többet tettem rá. :) A kérdés az létezik -e ilyen Magyarországon, vagy körbe kell járni 8-10 boltot személyesen. Mert akkor az, ha az időt is beleszámolom, többe kerül, mint ha újat veszek.

Az angolok most már kiestek, de a németektől nincs vám. De pl. Samsung S 9 -10 még vámmal is olcsóbb, mint a németektől.

Nos, ha a kínai cuccok nem szimpatikusak, akkor alaposan csökkentetted a lehetséges gyártók számát. A Motorola és HMD (Nokia telók) hardverek is keleten (Kína/Vietnám) készülnek. Sőt, még a középkategóriás Samsung A9 (2018)-em is Vietnámból jött, nem Koreából. Azt is megkockáztatom, hogy a Pinephone is Kínában kerül összeszerelésre. A Purism (USA) és Sony (Japán) kivételével nem is találtam most más gyártót, aki legalább a Foxconn közbenjárásával ne olcsó keleti országban gyártatna.

Egyébként vezetékmentes töltőn nem gondolkoztál? Kevésbé lenne terhes fel-le pakolni róla a telefont és nem kellene folyamatosan rajta tartani.

Ha már itt van ennyi telefonguru, akkor szeretnék tanácsot kérni kiválasztáshoz.

Amire használva lesz: E-mail (mellékeltek kezelése), böngészés, kevés töltés, sok telefonálás

Ami nem számít: kijelző/kamera felbontás/méret, márka

Alkalmazott szűrők: új, 5g, unlocked, price+shipping lowest first, aktuális android. Pl. ilyen jött szembe:

https://www.ebay.com/itm/334143019477

Érdemes, vagy nem (megvenni)?! Egyéb ötlet?

Én hozzá nem nyúlnék egy ilyenhez. No brand, no magyar képviselet, a franc se tudja hogy milyen szoftvert kotyvasztottak rá. A garanciával mi van? Határozott nem.

Vegyél valami névvel és magyar/európai képviselettel rendelkező telefont, ne ilyen zugcuccot.

https://www.phonearena.com/news/best-budget-5G-smartphones_id125833

Esetleg ezek közül valami.

(a google-nek meg fekete pont, hogy bármilyen garázscégnek kiállitja a play store engedélyt...)

Ezt a support dolgot telefonnál nem értem. A böngésző, levelező frissül a google által. Az android (lecserélendő készüléken 5) meg maradt 5 -ez pedig a samu 'support'-ja lett volna. Emiatt pl.: az eeszt sem megy. Akkor mivel indokoljam, hogy fizessen ki + ~40E-t egy matricáért? Hozzátéve, hogy a samu akkuja is hulladék (2 gyári után tapasztaltuk. 1 hibásat még ki lehet fogni, de kettőt?!).  

alapvetoen a rendszer security update-k ami igazan fontos a vegfelhasznalok szamara, szerintem. es azok addig jonnek mig a gyarto supportalja.

nalunk a csaladban vannak samsungok - nagyon regi, regi , frissebb -  de nem volt veluk akksi gond. frissites jott/jon rajuk ahogy igertek.

volt par olcso kinai brand telo, ami olcson igert jot, de kidobott penz volt. akkor mar hasznalt brand telot erdemes venni...szerintem.

"Ezt a support dolgot telefonnál nem értem. "

Azon is oprendszer van, amit a gyártó buildelt és telepitett neked. Kérdés, hogy mit rakott rá, és hogy szállitja-e a szükséges security fixeket. Ez egy brand nélküli, ebayről szalajtott készüléknél minimum kérdéses. De mindenki eldönti.

PC-t vennél külföldről olyan Windows-al, ami el tudja rejteni hogy milyen appokat telepitettek fel rá, és lehetőséged sincs sem ellenőrizni, sem letörölni ha van rajta valami szutyok?

Nincsenek csodák. Alaposan utána kell olvasni, igazi felhasználói tapasztalatokat keresni - ilyen gyanúsan jó ajánlatokkal kapcsolatban.

Lehet persze akár jó is, de ha valami gebasz előjön, akkor nem biztos, hogy egyáltalán foglalkozni fog (support) a témával a gyártó/eladó ennyire nyomott áru termék esetén.

Nekem csamcsunggal nincsenek jó tapasztalataim - Xiaomi-t nyúz a család, azok kifejezetten baráti készülékek, van rájuk Android frissítés is, ha törik, relative baráti áron van lehetőség a kijelzőt cserélni, de egy új aksi sem gond, ha arra lenne szükség.

Ennek az e-bayes telónak a képei engem a Wish-en fellelhető telefonoknál használtakra emlékeztet... Onnan meg apró bizbazokon kívül nem igazán szabad venni semmit...

ilyet azért nem vesz az ember, mert semmi sem igaz a leírásból. Valószínűleg rendelés után kapsz egy hasonlóan kinéző telefont, amibe egy sokéves 4 magos soc van. A felbontás 720p. A kamerákból csak 1 igazi, a többi csak műanyag dísz. Nem 5G, hanem 3. A memória és tárhelykapacitás csak töredéke a reklámozottnak. Az android verzió meg lehet 6os. Csak rendszer szinten áthekkelték a kiírt értékeket, meg rátettek egy újat utánzó launchert, hogy a fogalmatlan vásárló azt higyje, hogy a telefon valódi és hozzáértés hijján a sok probléma, rossz minőség "normális", mert még nem látott olyan készüléket, ami tényleg olyan paraméterekkel rendelkezik. Valamelyik aluljáróban is vehetsz hasonlót. 

Rendben, köszi. Már meggyőztek a többiek. Függetlenül attól, hogy a saját eddigi okostelefonjaim kínaiak voltak és meg vagyok/voltam elégedve velük. Magamnak nem is vennék mást. Akinek veszem eddig Nokiát, Sony-t és samu használt. Sony árai elszálltak, samut meg soha többet. A hazai áruházakból keresgélek 4g készülékek között és nem vetem el a 10-es Androidot sem. Talán Nokia 3.4 vagy 5.3 Nem tudom, hogy a fentebb írt igényekhez megérné-e a felárat az 5.3. Egyáltalán a Nokia jelent-e még valami exkluzivítást a többihez képest, mint pl. 20 éve? Majd olvasgatok még leírásokat, teszteket, véleményeket.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

..és elnézést Raynes kollégától, hogy bepofátlankodtam a topikjába. Jövök egy újabb sörrel ;)

Amúgy nem azért írtam, mert kínai, hanem mert átverés :) Mert noname, más gyártók (xiaomi meg egy indiai gyártó) hasonló nevűjére hajaz és persze annyira olcsó, amiért egy alap telefont sem kapni, de a paramétereit csúcsnak hazudják. Youtube-on vannak videók hasonló átverős telefonokról. 

A nokia már HMD, azt hiszem lehet írta más. Csak a névhasználatot licenszeli a kínai gyártó. A mobilarénás tesztek elég lehangolóak szoktak lenni.

A nokia már HMD, azt hiszem lehet írta más.

A HMD az egy echte finn cég, átcuccoltak oda a Nokia berkeiből a telefontervezők. Saját gyártásuk nincs, de a tervezés saját.

A mobilarénás tesztek elég lehangolóak szoktak lenni.

Nekem most már 4-5 éve Nokia van, ár/teljesítményben teljesen jó, középkategóriás, vanilla Android, nincs benne semmi gyártói baszkolódás, azt kapod, ami az Android-ban benne van. Nem top telefon, de nem is kerül 300-500 ezerbe, nem is várható el egy 80-100 ezer forintos telefontól ugyanaz.

Ismerősi körben hullottak szét a Nokiák. Töltő csatlakozó hiba, GPS hiba, GSM hiba, fagyás, újraindulgatás, hivni nem lehet de fogadni igen. Legalább 4-5 különböző készüléken. Eredetileg lelkes voltam a Nokiával kapcsolatban (főleg az Android One miatt), de sajnos már nem vagyok az.

Kösz nem, a prohardvert és társoldalait bojkottálom, blokkolom. Régen oda jártam, lepra egy hely. Ráadásul régen ott írták ezt az okosságot, azért is vettem a mostani telóm, ottani ajánlásra. Kb. fingjuk sincs a témáról, csak hogy olcsó legyen. Nem véletlen, hogy a témát nem ott nyitottam.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Lehet írta már valaki, nem ovastam végig mindent. Nekem a Huawei p.smart 2019-ben van akkubeállítás, hogy intelligensen töltsön a telefon, mi állítjuk be, hogy kérjük vag sem, nem tölti fullra, hogy kímélje az akkut, nekem 2 éves a mobilom, mintha új lenne, annyit bír még.

Ez valószínű inkább csak szoftver kérdése, vagy rootolt teló, vagy a gyártó ezt beállította még a lezárás előtt. Az androidos telók 99,99%-a saccra nem tudja, azaz kb. az összes.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Sziasztok,

Samsung A70, mindenkinek ajánlom. Én használtan vettem a hardveraprón <50e-ért. Ugyan viszonylag keveset és rapszódikusan használom, de így 3-5 naponta kell tölteni.

Szuper kijelző, Android 11, USB-C, 6/128 GB, sztem még 2-3 évet tuti elmegy.

https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_a70-9646.php

pl. https://hardverapro.hu/apro/samsung_galaxy_a70_fuggetlen_128gb_dual_sim_mobilt/hsz_1-50.html, de van olcsóbban is...

 

Nem igazán értem az Oled-es fanyalgást. Egy Samsung S2 10"-os tabletet használok már 5+ éve beégés, színproblémák nélkül. Ráadásul használtan vettem...
Általában 1/20 fényerőn megy nappal, és intenzív használat mellett is bírja most kb.1 napig. (még 1  8,5"-os is volt a családban, hasonlóan jó képpel...)

Amúgy tapasztalataim szerint inkább megéri egy pár éves prémium termék egy új alacsonybb kategóriájúval szemben (ár-érték-használhatóság).
A laptop/autó/telefon kategóriáknál biztosan...

Sok sikert a keresőknek,
üdv

Eddig ragaszkodtam a Samsun S-szériához (más betűvel kezdődő modellek imho nem annyira jók), de most, hogy nekem is aktuális a váltás, szembesültem vele, hogy amit megvennék, azoknak az ára ingerküszöb fölött van. Megvehetném, de sóher vagyok egy telefonért két kiló körüli összeget adni.
Számomra egyedül a viszonylag jó kamera a szempont, meg egy normális kijelző (amoled).
Nézegetem az Oppo reno 5-öt: 5G-s, műanyag keretes és hátlapos - a szép fémkeret és üveghátlap úgyse látszik, mert tokban van a telefon. Négy évet talán tisztességben leszolgálna.
Ami nem tetszik, hogy nincs SD slot, viszont van belőle 512 gigás. Valamint a kamerája nem tudom, milyen. Ha ebben valaki megerősítene, hogy tudni fogok vele normálisan fotózni (legalább úgy, ahogy az S7 kamerájával), akkor már venném is.

Szerkesztve: 2021. 11. 19., p – 13:51

Alcatel 1S telefonom van, lassan 2 éve. Ez persze
nálad sok szempont alapján kiesik.
Nagyjából 2 naponta szoktam tölteni.
Éjfél körül rádugom, és 6-7 felé leveszem,
addigra nagyjából tele is van egy fél amperes töltővel.

Egyelőre végül elhalasztottam új teló vételét. Várok vele még, a mostaniban cseréltem akkut. Most már én is úgy töltöm, hogy naponta, de csak ~1-1,5 órát van töltőn, azt leszámítva egész nap nincs rádugva töltőre. Ez ma már, 2021-ben , 2022 fordulóján agyrém, hogy nekem kelljen figyelni, hogy ne töltődjön túl, mikor ez a töltőelektronika, töltőautomatika feladata lenne, amit hardveres és szoftveres oldalról is meg lehetne oldani. És még az se olyan nagy megoldhatatlan baj, hogy nem kezeli le az automatika, hanem nincs benne sehol kézikönyvben, fogyasztói figyelmeztetésben, hogy a usernek kell rá figyelni, csak akkor veszi észre, ha már szétnyomta a telefont a felfújt akku, meg felrobbant, kigyulladt.

Én visszasírom a régi eszközök aksiait. Nagy batár, nehéz féltéglák voltak, de elpusztíthatatlanok, 10 évig is töltőn lehetett őket hagyni, még 10 év után is tartanak egy kis töltöttséget (nyilván nem sokáig, egyre kevesebb ideig), és ha tönkre is mennek, akkor se fúvódtak fel, nem robbantak, égtek le, nem folyt ki belőlük sav/lúg, hanem csak megszűntek működni, nem lehetett őket tölteni, vagy lehetett, de nem tartották meg a töltöttségi szintet egy másodpercig sem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Látom, te is kipróbáltál egy feltörekvő kínait. Vannak brutál nagy akkumulátorral nem befutott márkák. Volt nálam egy F150 B2021 kevés nyomkodással majdnem egy hétig bírta. Egy ütésálló baromi ronda féltégla volt, nagy memóriával. és baromi olcsón. Ennek megjelent az új változata F150 B2022, ugyanolyan baromi ronda, de nagyobb, és kicsit drágább. Persze két hónap alatt nem derült ki a tartóssága (eladtam, zavart a nekem kicsi képernyő), de ekkora aksinál nem kihívás az akkumulátor kímélő használat. Persze, ha szép telefont akarsz, akkor ezeket felejtsd el.

Ha már ennyire elmerültek egyesek a töltés rejtelmeibe, lenne egy kérdésem: az új telefon töltőfeje 5v10w és 9v18w kimenővel rendelkezik (2000mA). Nincs szükségünk gyorsöltésre. Az akkut szeretnénk kímélni. A beállításokban nem találtam a gyorstöltésre opciót. Mit javasoltok:

- dugjam rá az xperia 500mA fejet és töltsem lassan

- mindenképpen a gyárit használjam?

Válaszokat előre is köszönöm!

ha nem szamit a toltes sebessege, mindenkeppen kimelobb a lassu tolto. En is ejszakara direkt egy regi, 5V1A -s toltot hasznalok, mert eleg.

De ami meg tobbet szamitana, az az, ha nem toltod tele, csak 80%-ra. Par mobil tudja ezt kapasbol, illetve root-olt qualcomm -okon lehet battery charge limit app-et hasznalni.

Csodak persze nincsenek, akku elobb-utobb meghal, de lassan, 80-85% -ig toltve, az akku minosegenek fuggvenyeben kb. 1.5-2x tovabb birja.

Szerkesztve: 2023. 03. 17., p – 21:08

Nekem most lett új készülékem (S20) és elég gyengécske az aksi az S10-hez képest és féltem, hogy ez idővel romlani fog. Elkezdtem nézegetni a töltésoptimailázó szoftvereket, de mindhez root-olni kell. Már majdnem nekifutottam, amikor egy leírás alapján rájöttem, hogy gyárilag van egy beállítás, ami korlátozza 85%-ra a maximális töltést. A főmenüre ki lehet rakni az ikont. Alapból így töltöm és ha mégis kéne, akkor egy klikk és máris mehet 100%-ig kb. 10 perc alatt. Ezen kívül az energiatakarékos módot is használom folyamatosan. Még igy is nagyobb a teljesítménye, mint az S10-nek volt (ami szintén elég volt nekem), ha meg kell a kraft, akkor szintén egy klikk és máris mehet. Így már elérem a bő két, szűk három napos uptime-ot.

Jaj, már, a PC Forum az informatikai online újságok Blikke és Borsa, el kell osztani tízzel, amit Sting ír és még úgy is gyanakodni kell, hogy még mindig fel van fújva.

Amúgy nem olyan egyszerű kihasználni, mert Wifi kapcsolaton kell lennie a telefonnak, Wifi kapcsolaton keresztül kell fogadnia a hívást és nyilván tudnia kell a támadóknak, hogy mi a telefonszáma a támadott telefonnak: "Tests conducted by Project Zero confirm that those four vulnerabilities allow an attacker to remotely compromise a phone at the baseband level with no user interaction, and require only that the attacker know the victim's phone number. [...] users with affected devices can protect themselves from the baseband remote code execution vulnerabilities mentioned in this post by turning off Wi-Fi calling and Voice-over-LTE (VoLTE) in their device settings"

Azzal egyetertek hogy a pcforum a magyar IT legalja, pont ezert linkeltem feljebb egy masik oldalt :D

A "nem olyan egyszeru" viszont nem igaz. Szepen ra kell inditani egy robotot ami vegigmegy az osszes letezo telefonszamon, aztan kesz, ott a tobbezer feltort telefon...

Az meg hogy kapcsold ki a modern protokollokat, nem megoldas, maximum ideiglenes workaroundnak ugy-ahogy elfogadhato. Ilyen erovel kapcsolt ki a wifit es a mobilnetet, aztan biztonsagban vagy :D

Szepen ra kell inditani egy robotot ami vegigmegy az osszes letezo telefonszamon, aztan kesz, ott a tobbezer feltort telefon...

Kevés. Wifi-n kell fogadja a hívást és a támadónak a Wifi hálón kell lennie.

Az meg hogy kapcsold ki a modern protokollokat, nem megoldas, maximum ideiglenes workaroundnak ugy-ahogy elfogadhato.

A publikálással együtt jött a javítás is a hibára, a workaround addig szükséges, amíg nem telepíti a user a javítást. A workaround-ból viszont sejthetted volna, hogy nem elég minden telefonszámon végigmenni.

"Wifi-n kell fogadja a hívást és a támadónak a Wifi hálón kell lennie" - a modszer ettol meg mukodik. Ha folyamatosan brute force-olsz, jonnek idonkent a 'kapasok', foleg hogy manapsag mar mindenhol van wifi

"A publikálással együtt jött a javítás is a hibára" - nem ugy volt hogy azert tettek kozze, mert hiaba jeleztek honapokkal korabban, nem jott ra javitas? Amugy Androidon az hogy mikor melyik telefon kap frissitest, brutal kaotikus...

"nem elég minden telefonszámon végigmenni." - miert? szerintem eleg, ha kitartoan, folyamatosan probalkozol, ott lesz kapas.

Ha folyamatosan brute force-olsz, jonnek idonkent a 'kapasok', foleg hogy manapsag mar mindenhol van wifi

Hát, eléggé feltűnő brutal force, hogy mindenkinek csörög a telefonja egy bizonyos Wifi hálózatra csatlakozva... ahhoz, hogy átmenjen az exploit-hoz szükséges adatcsomag, ahhoz a beszédhívásnak fel kell épülnie.

nem ugy volt hogy azert tettek kozze, mert hiaba jeleztek honapokkal korabban, nem jott ra javitas?

Március 16-án publikálta a Project Zero a hibát, amikor már kiment a márciusi security csomag.

Amugy Androidon az hogy mikor melyik telefon kap frissitest, brutal kaotikus...

Nálam rendszeresen havonta jön.

miert? szerintem eleg, ha kitartoan, folyamatosan probalkozol, ott lesz kapas.

Mert kurva gyorsan lebuksz és szinte semmit nem nyersz random emberekre célozni.

"mindenkinek csörög a telefonja egy bizonyos Wifi hálózatra csatlakozva." - ha kozvetlenul egymas utan sorban vannak a telefonszamok, akkor igen, de ezen egy egyszeru randomizalt sorrend is azonnal segit

"Nálam rendszeresen havonta jön." - nagyon gyartofuggo, azon belul meg modellfuggo, nagyon sok gyartonal hatalmas kesessel, vagy akar egyaltalan nem jonnek

"szinte semmit nem nyersz random emberekre célozni." - a tomeges spamek/scamek jellemzoen random emberekre celoznak. nem kell hatekonynak lenni, ha eleg sok usert spammelsz, nehany bejon, igy mukodik minden atveres, most pl facebookon megy brutal erosen egy Legos atveres, az is olyan hogy ha ezerbol egy ember beveszi es fizet, mar megeri...

ha kozvetlenul egymas utan sorban vannak a telefonszamok, akkor igen, de ezen egy egyszeru randomizalt sorrend is azonnal segit

Mennyire tartod életszerűnek, hogy ott ülsz egy publikus Wifi hálózaton, próbálgatod hívni a telefonszámokat over Wifi, hátha az illető telefonja pont abban a publikus Wifi hálózaton van és nem tűnik fel senkinek, hogy miért csörögnek a telefonok?

nagyon gyartofuggo, azon belul meg modellfuggo, nagyon sok gyartonal hatalmas kesessel, vagy akar egyaltalan nem jonnek

Idővel nem jönnek, de 2-3 évig szokott jönni, ezek meg friss telefonok.

a tomeges spamek/scamek jellemzoen random emberekre celoznak. nem kell hatekonynak lenni, ha eleg sok usert spammelsz, nehany bejon, igy mukodik minden atveres, most pl facebookon megy brutal erosen egy Legos atveres, az is olyan hogy ha ezerbol egy ember beveszi es fizet, mar megeri...

Oké, csináld. Tegyél le észrevétlenül publikus Wifi hálózatokon valami kütyüt, ami random hívja a telefonszámokat, hátha épp ott tartózkodik az illető. Számold ki egyszer a valószínűségeket, hogy mekkora esélyed van pont elkapni olyanokat, akiknek ez a SoC van a telefonjukban, engedélyezett a Wi-Fi hívásfogadás és ott vannak abban a publikus Wifi hálózatban, ahol te is ott vagy észrevétlenül... ezért nincs nagy világvége hangulat csapva a dolog körül (leszámítva a már említett bulvársajtót): ez nem egy tömegeket érintő probléma, viszont célzott támadásra nagyon is alkalmas.

Ja hogy csak ugyanarrol a wifirol hivva mukodik? na ez nekem nem volt meg :)

Igy azert joval enyhebb a helyzet, bar celzott tamadashoz ez is boven eleg (peldaul ceges kornyezetben egy megfeleloen magas szintu manager telefonjat megcelozva eleg csunya dolgokat lehet csinalni)

 

Attol meg mindig tartom, hogy szerintem ez sokkal komolyabb problema mint az hogy a Google Photos nehany oran keresztul nem mukodott a legujabb iOS verziokon :D

Ja hogy csak ugyanarrol a wifirol hivva mukodik? na ez nekem nem volt meg :)

Elvileg ez kell a kihasználásához az adott hibának, ezért nincs tele minden sajtó a problémával.

Igy azert joval enyhebb a helyzet, bar celzott tamadashoz ez is boven eleg (peldaul ceges kornyezetben egy megfeleloen magas szintu manager telefonjat megcelozva eleg csunya dolgokat lehet csinalni)

Igen, ezért írtam kapásból, hogy ez célzott támadásra alkalmas.

Attol meg mindig tartom, hogy szerintem ez sokkal komolyabb problema mint az hogy a Google Photos nehany oran keresztul nem mukodott a legujabb iOS verziokon :D

Az egy teljesen más kérdéskör.

Meg nem mondom, melyik fórum melyik témájában olvastam, de távolról csak denial-of-service érhető el, ahhoz, hogy hozzáférjenek a telefonhoz és futtatható kódot is injektáljanak, ahhoz azonos hálón kell lennie a támadott eszközzel. A többi sebezhetőséghez pedig az (is) kell, hogy a mobilszolgáltató is be legyen vonva a buliba, ami szintén azt eredményezi, hogy csak speciális és célzott támadásra jó a hiba.

Most kicsit jobban utananeztem
"Március 16-án publikálta a Project Zero a hibát, amikor már kiment a márciusi security csomag" - a Google Pixel telefonokra igen, masokra meg mindig nem, raadasul pont ahogy irtam is, eppen azert tettek kozze, mert a Samsung nem javitotta a problemat: "Project Zero researcher Maddie Stone tweeted that “end-users still don’t have patches 90 days after report,”"

Ne vegyél telefont, vedd meg a legolcsóbb xart a sarki boltban, ha mindenképp vennél vmit. Úgyis kipörög mind az upgrade periódusból, úgyis jórészt felesleges xarokkal lesz tele, úgyis megy a kukába az előző.

Milyen telefont vegyek?

Lehetőleg használt piacon elérhető, jó állapotú, hagyományos 2G GSM telefont.

Hint: Nyilván nem gondoltam komolyan, hogy meg is veszi. :P

Egy kérdésre azért válaszolj: Ha 15 éves netbook elég neki az Arch Linuxával command line toolokat pötyögve, akkor vajon mi baja lehet azzal, amit te "egérmozinak" nevezel, meg a 2048x1536 felbontású képekkel, amiket készít a Nokia C2-01?

Idézném...:

"FullHD helyett csak HD-s kijelző (néha néznék rajta 1080p-s sorozatokat, YouTube-videókat, meg olvasok e-könyveket),"

...

"Ami még jó lenne, ha a Netflix/Widevine FullHD-re hitelesítve lenne, de nem dealbreaker, ha nincs."

...

"A lényeg, hogy új android verziókat vagy 3rd party romokat támogató, hivatalosan rootolható (értsd: garanciavesztést nem okozó), IPS FullHD-s, min. 32 giga tárhelyes telefon legyen,"

 

... satöbbi. Röviden: jellemzően utazás közbeni szórakozásra használatos eszközt keres, telefon funkcióval.

ha uj mobil kell, gsmarena.com -on talalsz phone finder-t. celszeru a nagyobb markak mellett maradni, mert konnyebb a potalkatresz beszerzese ali-rol.

 

amugy meg ha latod, hogy puffad az akku, akkor rendelj ujat es csereld le. par euros tetel, nem eri meg halasztgatni.

Szerkesztve: 2023. 03. 20., h – 17:32

200 fontért nem tudom mit lehet kapni, 7 éve vettem 250 fontért kínai telefont (akkor még ért is valamit a font), de a gyártó (oneplus) egy év után megszüntette az addig flagship telefonja alól a szoftvertámogatást.

A Samsung legújabb A szériája most jelent meg, 5 év biztonsági frissítést ígér a gyártó, a kínai retkektől ilyet nem kapsz. https://youtu.be/oiPrZ1DnRg0 Az A54 pl. bizonyos paraméterekben jobb az S szériánál, amit majdnem kétszer annyitól kezdődik, mint amit a faszi mond a videón az A 54-ről. Gondolom neked az A34 játszik, ha nem akarsz túl sokat költeni rá.

Valamilyen Google Pixelt. Az összes többi televan szeméttel. Esetleg ha környezetvédelem a fontos akkor egy FairPhone-t.

Ezt mondjuk már 2021-ben meg kéne tudniuk oldani szoftver, hardveres töltővezérlési szinten, nem tölti csurig, és feltöltés után lekapcsolja róla a töltést, ahogy laptopoknál már régóta lehetséges, de androidos vonalon ezt még nem sikerült megoldani a nagy Google-nek.

A Google Pixel 7-es telefonomban pont hogy van ilyen opció, adaptív töltés néven. Amikor este töltőre rakom, csak 80%-ig tölt fel. Utána jó ideig csak szinten tartja magát, és hajnal 4-5 között szokott elkezdeni lassan emelkedni a töltöttség szintje. De annyira lassan, hogy kb 1.5 óra alatt viszi fel 80%-ról 100%-ra. Elvileg figyeli a szokásaimat, a naptrába felvitt programokat, és az ébresztőt is, ha valamiért egyik nap mondjuk 4-re van beállítva ébresztő, akkor már 4 előtt feltölti magát teljesen, de ha 11-re állítok ébresztőt, akkor is feltölti magát reggel 8-ig.

Nagy Péter