[okafogyott] Térerő gond - Mikrotik

Fórumok

A múltkori téma után végül vettem egy Mikrotik hAP AC3-at. Nagyon jó cucc, viszont a térerő szerintem nem oké. Most tekintsünk el attól, hogy nem csak ezen múlik a stabilitás, meg hogy kábelezni kéne (nem fogok).

Képek: https://imgur.com/a/F2adtUv (a képek sorrendjét nekem random váltogatja, hiába rendezem át). Egy kép mutatja az elrendezést felülnézetben: TV szekrény, a TV és a fal között egy UPC szolgáltatói router és a Mikrotik függőlegesen álló antennákkal. Budapest és UPC Wi-Free SSID az UPC, Budapest2 pedig a Mikrotik, mindkettő egyszerre megy 2.4 és 5 GHz-en. Aztán egyrészt van 2 wifi analyzeres kép arról, amikor a telefont kb. 30 cm-re tartom a routerek felett, másrészt 2 kép arról, amikor a szobámból nézem ugyanezt. Ez légvonalban kb. 5 méter, tengerszint feletti magasság ugyanaz, csak van közte 2 belső fal, amúgy semmi akadály. Szomszéd nem sok van, és sokkal messzebb vannak, mint 5 méter.

Csak egy valamit szeretnék megérteni: azonos környezetben az elvileg nem ipari hulladék Mikrotik a böhöm nagy antennáival hogy lehet ennyivel (10+ dBm) gyengébb egy (tapasztalatból) ipari hulladék szolgáltatói routerhez képest?

UPDATE: Visszaküldtem. Lesz még valszeg Mikrotik routerem, csak wifi nélkül. A wifit egy Unifi 6 LR vagy hasonló kategóriájú eszközzel fogom megoldani, legalábbis próbálni :)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 09. 23., cs – 09:32

A TV hátulja látszólag egy nagy pléhlemez. Mi van akkor, ha egy teszt erejéig a Mikrotiket a TV mellé teszed?
A UPC doboz valószínűleg sokkal kevésbé van árnyékolva ott a TV külső oldalán.

A "routerek felett 30 centivel" a Mikrotik szempontjából semmiképpen sem jó, azok a dipól antennák oldalirányban adnak 360 fokban, alulról és felülről egészen gyenge vételük lehet. A UPC dobozban nem tudom, hogy milyen irányban / polarizációban vannak az antennák.

A TV inkább műanyag szerintem, de azt gondoltam, hogy nem számít, mert én a routerhez képest nem a TV hanem a fal irányában vagyok. De arrébb tettem, még távolabb is, hogy jobb esélyekkel induljon a UPC-vel szemben. A térerő távolról nem lett jobb. Ha ott guggolok mellettük, hogy szintben legyek, akkor a különbség 2.4G-n csökken, 5G-n ugyanúgy fennáll.

Egyik cuccban sem tudom állítani a TX powert, feltételezem, hogy az országban/EU-ban engedélyezett maximum vonatkozik rá, de a fene se tudja.

Kiindulásképpen az AP és a mérőkészülék is azonos ponton legyen a mérés során, másként nehéz összevetni a számokat.

Ugyanazon a csatornákon sugározz a méréskor, mert a környezet nem egy zárt tesztlabor.

A mikrotikben lehet állítani a tx powert! De a country beállítás valóban ad egy limitet neki, kérdés, hogy a isp dobozában mi van beállítva? ( Saját tapasztalatból mondom, hogy amikor pl a mikrotik DFS miatt restartol 5GHz-en, addig a szolgáltatói cuccok meg sem nyikkannak, szóval vagy az egyik túlérzékeny, vagy a másik magasról tesz az előírásra. Szerintem teljesítmény esetén is lehet ilyen szitu)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Beállítottam, hogy mindkét router mindkét frekvencián ugyanazon a csatornán legyen. Illetve most olyan közel tettem őket egymáshoz, amennyire fizikailag lehetséges. A különbség továbbra is fennáll.

A mikrotiken láttam a manual-txpower beállítást, de a doksi szerint azt csak csökkentésre szánják, nem túlhúzásra. Úgyhogy most regulatory-domain az értéke.

A mikrotik webes felülete elárulta ezt:

Channel   2412/20-Ce/gn(17dBm)
Channel   5180/20-Ceee/ac/P(17dBm)

Ha jól sejtem, ez tudna sokkal többet is.

A Mikrotik nem ipari hulladék, de a WiFi-je nem jobb egy mezei TP-Linknél.
Hogy jobbnak tűnjön, némely gyártmány WiFi adója üvölt, de ez nem Kossuth Rádió (540 kHz), ahol a lefedettséget kizárólag az üvöltés mértéke (2 megawatt) határozza meg.
WiFi-nél kell fülnek is lennie, ami meghallja a tableted válaszát. A süketségen sok eszköz elvérzik, amit a válaszcsomagok ismételgetése általi lassulás és szakadozások kísérnek.

Nem a megfelelő embert kérdezed, nekem a upc doboz csinál mindent és meglepő módon elégedett vagyok vele :D

Cégben Unify Wifi 6 LR tányérok vannak de azok nem routerek, csak POE -s AP-k, tehát router is kell hozzá meg Poe switch vagy táp is. De azok nagyon durván húznak.

Hát igen, ma már elvárás, hogy kell egy olyan traktor, amely délelőtt 8 méter szélesen szánt, délután pedig 130 km/h-val vigyen el Bécsbe shoppingolni a párunkkal együtt.
Aztán kapsz egy olyat, amely szántásra sem igazán jó, ellenben kényelmetlen távoli utazásra.

Inkább ízlés/megszokás/jártasság kérdése. Mivel az ubinak van szoftveres kontrollere (nem tudom, hogy hardveres van-e egyeltalán btw.) és azt úgyis egy külön eszközön (szerveren) kell futtatni, ezért semmi hátrányt nem jelent ha a kábeles részen mikrotik eszközök vannak.

Az Ubiquity routingja csak egy kicsit megbízhatatlanabb mint a MikroTik WiFije. :-)

De egyébként tényleg szörnyű a routing, legalábbis a megfizethető edgerouter eszközökben biztosan. A UI ízlés kérdése, de debuggolhatatlan intermittent packet loss, érthetetlen jitterre, meg a PPPoE vagy NAT esetén váratlanul előjövő sávszélesség problémák is szoktak lenni.

A MikroTik routing + TP-Link switching + UniFi WiFi egy nagyon jól működő, bevált és olcsó recept. Persze 3 vendor, 3 féle rendszer, 3x tudásigény.

A wifi problémáknak mindig az az origója hogy rossz helyen van az AP. Nekem ugyanilyen UPC dobozom van mint neked és teljes megelégedéssel használom egy 6 helyiség+folyosós panel (=beton) lakásban (két laptop, két telefon, ipad, media playerek, néha ketten is home officeolunk, szóval azért használjuk is). Mert jó helyre raktam.

Szóval ha még mindig gáz, akkor találd ki honnan tudna rálátni minden helyiségre minél kevesebb árnyékolással, és tedd oda az ap -t. Akár powerline adapteren keresztül, akár úgy hogy a koaxkábelt átrendezed a lakásban. Tudom hogy az szopó, de én is végigszoptam és megérte.

Mi a valódi hiba? Mert a képen láthatóan egy hibásan bekonfigurált szolgáltatói eszközt látunk ami szükségtelenül ordít.

Én ehhez hülye vagyok, fogalmam se volt, hogy hibás lenne, sose állítgattam :)

Egyelőre hiba nem volt, csak azt kérdeztem, miért van ekkora eltérés a térerőben.

De most úgy néz ki, van konkrét hiba is, speedtest szerint egyelőre sokkal lassabb a mikrotik. De ezt még méregetem egy kicsit.

Ha a TV hátuljára felerősíted a routert, úgy hogy a két kis antennája túllógjon a tv felső peremén "nyuszifülként", jobb hatást érsz el. Próbáld ki a Mikrotik-es appokat, hátha könnyebben bekonfigurálod: https://play.google.com/store/apps/developer?id=MikroTik&hl=en&gl=US

Szerencsés esetben tényleg középre teszed az eszközt, 2.4GHz,et 6-7db-lel kisebbre kell állítani, mert az mindig erősebb lesz, emiatt nem az 5GHz-eset választja a telód.

Software és a Routerboard menüpontban firmware frissítést is csinálj, majd gyári állapot.

Ne próbálj túl széles mimo-s tartományban adni, mert lassú lesz a sok egyéb wifi miatt.

Szerkesztve: 2021. 09. 23., cs – 11:43

Egyébként mi a probléma, ami miatt mérni kezdtél?
   1.) a sok üvöltő WiFi 2,4 GHz-en egymást zavarja? Ezzel sokmindent nem tudsz tenni. Ha ez a frekvenciasáv kell (mert pl. ezt tudja csak a régi tablet), akkor költöztesd közelebbi értelmes helyre az AP-t.
   2.) 5 GHz esetén fentebbi csatornákon van még kevésbé zavart? Akkor oda kell menni.  Rosszabbul terjed az 5GHz? Igen --> szintén csak az utolsó ~5..10 métert célszerű WiFi-re bízni. Azaz 2..3 szobánként kell AP a normális WiFi-hez. Nálam is 2 WiFi van az ingatlan két részén, így van normális tempó a laptopokhoz is.

Ne feledjük, a fizika törvényszerűségei drágább termékekkel sem hághatóak át, csak jobban megközelíthetőek az elméleti határai.

Probléma először nem volt, csak a térerő eltérésre voltam kíváncsi, de most csináltam Speedtest-tel mérést, és az eredmény a probléma.

Amiket írsz, azt értem, de mind a két router egyenlő esélyekkel játszik, tehát ezek a problémák is egyformán érintik őket. Mégis a UPC sokkal jobb (jobb térerő, nagyobb sávszél). És ez eléggé elszomorít, mert pont a Mikrotiket vártam jobbnak, vagy legalábbis hasonlónak.

SpeedTest eredmények (laptopról, 100 Mbps csomaggal, a fent említett szobából, több méréssel, ja és a mikrotik kábellel lóg a UPC-n 1Gbps linken):

UPC 2.4G: 65-70 Mbps

UPC 5G: 100 MBps

Mikrotik 2.4G (UPC-vel egyező txpower országbeállítást törölve): 45-65 Mbps

Mikrotik 2.4G (alacsonyabb txpower országbeállítás miatt): 35-45 Mbps

Mikrotik 5G (alacsonyabb txpower, országtól függetlenül): <fél óra szünet, mert valami varázslatos okból elment az adás> 30-45 Mbps

Fennáll a veszélye, hogy a kukában végzi szegény.

A Mikrotik 5Ghz wifije jön-megy, többnyire nem ad semmi jelet. A konfigja megegyezik a 2.4G-vel, szóval szerintem nem user error. Ez olyan vicces, hogy nem visszaküldöm, hanem az emeletről fogom kidobni :D

Update: megvan a gond, "detecting radar"...

5Ghz-et én eleve nem szoktam lakásokban használni, mert a falak és egyéb akadályok nagyon zavarják (sokkal erősebben mint a 2,4-et). Ennek a hatása általában erősebben jelentkezik, mint a 2,4-es sávok terheltsége. Ott egy pár tucat AP még megfér egymás mellett úgy hogy az user experience-t nem befolyásolja.

Akkor ha jól értem a gondodat: a UPC-s eszközöd instabil, de "gyorsabb és erősebb a jel", a hAP ac3 meg stabil, de nem hajtja ki a netedet wifin keresztül?

Szerintem a gyors, kész megoldás várás helyett olvass utána a MUM prezentációk között, de még YT videó is van sok a témáról. Itt nincsen kaptafamegoldás.

Eleve nem tudom elképzelni, hogy lenne valós hátrányod abból, hogy nem megy csutkára a 100mbit, másrészt van az a gyanúm, hogy ha így váltogatod az eszközöket, akkor simán duplanatolt a hálózat, amiből a mikrotik jön ki hátrányosan...

Illetve még ott van az is, hogy a RouterOSv6 nem wave2 képes, csak majd a v7...a upc cucc meg szerintem az. Ha mindenáron a sebességet akarod vizsgálni, akkor előbb azt nézd meg, hogy a router mit tud és csak utána nézd, hogy a kliens ebből mennyit kap.

Mikrotikkel nem lesz next-next-finish élményed, ha ezt várod, szerintem válassz más márkát.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

> Eleve nem tudom elképzelni, hogy lenne valós hátrányod abból, hogy nem megy csutkára a 100mbit

Ebben lehet valami. Még csak tegnap csomagoltam ki, nem tudom. Azért szokott lenni nagyobb sávszélt igénylő feltöltés, letöltés is. Viszont nem is a sávszél a nagy baj, hanem a térerő. Ugyanis így sokkal hamarabb elfogy, ha pl. még távolabbi szobából vagy a kertből szeretném használni. Ott persze nem várom el, hogy menjen a 100 mbit, de még 10 se, csak éppen lehessen böngészni. Ez a UPC dobozzal ma éppen csak megy, Mikrotikkel nem menne. És nyilván nem akarom AP-kkal telerakni a "birtokot". Legyen csak egy AP, de az menjen jól.

> Illetve még ott van az is, hogy a RouterOSv6 nem wave2 képes, csak majd a v7...a upc cucc meg szerintem az.

Ez a Mikrotik AC3 egy viszonylag új cucc, a UPC doboz 2017 óta velem van. Ettől még lehet igazad.

> Mikrotikkel nem lesz next-next-finish élményed

Nekem pont ez a testreszabhatóság kell, amit ad a Mikrotik. Egyáltalán nem vártam next-next-finish élményt, nem tudom, hogy erre miből gondolták. Viszont a wifi rádió az olyan, amilyen, ha a hardver nem tudja, akkor beszoptam...

Hát úgy, hogy a Mikrotik-ben kevesebb az antenna és nem tud annyi DB-et. A Mikrotiknek a programozhatósága az ami szuperré teszi, nem a térereje. Abban semmi kimagasló nincs. Ezek a kiszállított UPC eszközök mind MIMO és 4x4 vagy valami hasonló 5Ghz-en 1000 Mbit/s felett tudnak dolgozni. A Mikrotiked meg 3x3 vagy 3x2-es és tud 850 Mbit/s.

Kevesebb antenna, kevesebb DB, egyenlő lassabb WIFI.

A másik problem tapasztalatom szerint ha valami szomszéd hasonló frekin sugároz mint te (minimum legyen 30Mhz eltérés). Brutál letudja árnyékolni a térerőt. Sokan nem hiszik el de én már vettem a fáradtságot párszor és kimértem.

5GHz-en non-DFS csatornat kellene hasznalni elso korben + a hap ac3-ra van wifiwave2-es driver, igaz nem a stabil agban, lehet azzal is erdemes futni egy kort: https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/WifiWave2

Es nem a kakaot kell feltekerni hanem at kell rakni mashova. Nekem 3 hap ac2-m van, belterben tok jo de kulterre kellett egy wap ac mert nem ment at a betonfalon.

Ez a wifiwave2 jól hangzik. Most azt mérlegelem, melyik a jobb: hegesztem a mikrotiket, hátha jó lesz, vagy visszaküldöm és veszek valami mást aminek tényleg nagyon jó a wifije plusz egy wifi nélküli mikrotiket. Azt gyanítom, hogy utóbbival összességében jobban járok, mert előbbire sok időm elmenne, és még akkor sem fogja megközelíteni az utóbbi minőségét.

> Es nem a kakaot kell feltekerni hanem at kell rakni mashova. Nekem 3 hap ac2-m van, belterben tok jo de kulterre kellett egy wap ac mert nem ment at a betonfalon.

Ha létezik egy darab olyan eszköz, ami beszórja az egész lakást, akkor azt fogom választani, minden mástól függetlenül. Amúgy persze igazad van, lehet meshelni, powerline-ozni, kábelezni, stb., ez egyelőre B terv.

https://evanmccann.net/blog/2021/2/unifi-6-lite-review -> Realistic Distance Speed Test -> https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5d3c73c906ac510001158d1b/…

Eszerint 10 méter és 2 fal ellenére is az összes Unifi cucc 100 Mbps fölött tud. Ez mennyire hihető? Ebből még nehéz stabilitásra következtetni, de szerintem ha ezt tényleg tudja a való életben, akkor ez bőven lefedné az egész lakásom.

Jó a cikk, és megerősített a hitemben, hogy amit szeretnék (2 fallal arrébb -65 dBm-nél jobb jel), az lehetséges és elvárt, ezt a szintet a UPC éppen csak hozza, a Mikrotik pedig bőven alatta van.

Szép ára van a Ruckusnak, de kösz az ajánlást, abszolút megfontolandó.

A kliens és az AP nem kizárólag a hasznos adatfolyam során kommunikál! De még ott is fura lenne, ha csak UDP forgalmad lenne :)

A "long range" eszközöket azért gyártják, hogy _egymással_ kommunikáljanak, aztán ha már áthidaltad velük a távolságot, akkor a közelükben a "short range" eszközök is csatlakozhatnak rájuk, ha arra esetleg nincs külön alrendszer.
...ja meg azért, mert a népek veszik "a nagyobb biztosan jobb" alapon...

Ennyi erővel vehetsz Audience-t, de akár még wireless wire-t is :), meg Arubát meg Ruckust...de az biztos, hogy izomból ritkán lehet ezt a kérdést megoldani. Abból a rahedli pénzből inkább fogadj fel valakit...vagy vegyél ki szabit és olvass utána jobban.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

> izomból ritkán lehet ezt a kérdést megoldani

Szerintem félreérted az egész témát. A béna UPC routerem már most elég faszán lefedi az egész lakást, csak szoftveresen instabil. Ezért keresek egy olyan wifit, ami tudja legalább a UPC lefedettségét, csak szoftveresen is rendben van. Ha a UPC vackának ez sikerült, akkor nem veszem be, hogy lehetetlen küldetés lenne pl. egy UAP-vel megoldani a feladatot. Ha még nagyobb sávszélt tud a MIMO meg minden más újítás miatt, akkor hurrá. De az nem oké, hogy beállítom a Mikrotiket, és elvesztettem a távolabbi szobáimban a lefedettséget. Akkor hiába a stabilitás meg a konfigurálhatóság.

Máshogy fogalmazva: ha azt állítod, hogy hiába keresek másik wifit, az azt jelenti, hogy a UPC cucca lenne a világ legjobb wifije és ettől nincs jobb. De ugye nem így van? :)

Én azt látom, hogy a leírt igények folyamatosan változnak...először jelerősség gondod volt, utána sebesség, aztán hatótávolság (a kert végében is legyen fasza), valamint az egészet 1 AP-vel elég legyen megoldani.

2,4GHz-en elvileg előhoztad ugyanazt a jelerősséget, tehát lefedettség gondod eszerint már nem lehet, max sebesség. 5GHz-n látszik, hogy a UPC doboza tesz a szabványra (ld DFS) és bár típust nem írtál, feltételezhető, hogy hw-esen többet tud mint az ac3 (4x4 mimo + wave2), tehát ez is indok sebességteszted az eltérésére. (mondjuk a duplaNAT-ra/bridge módra nem írtál semmit, ami szintén ok.

A 2 fal + kertvége (=külső fal+ növényzet) feltétel azért eléggé mutatja, hogy normálisan ezt több AP-vel kellene megoldani, főleg ha minőségi igényeid is vannak. Tökmindegy milyen gyártó milyen eszközéről beszélünk! Fentebb linkeltek egy esettanulmányt, amiben van szép görbe arról, hogy minden egyes fal mennyit vesz le a jelszintből, és tippre nem európai falakkal számolták azt...

És itt most végig az AP TX jelszintjéről beszéltünk, de ott van az RX ág (ami ugye a másik oldalról a kliens TX), azt is érdemes vizsgálni, még jó, hogy a mikrotikben azt is láthatod, nem kell egy mobilteleonra hagyatkoznod.  De ha egy laptopra felraksz egy inssider-t és lehet mérni, adatot gyűjteni különösebb hókuszpók nélkül (persze ott is azonnal előjön, hogy milyen wifi van a laptopdban...).

Olvasni/néznivaló első körben...de ezen az úton elindulva még van egy tonnányi a megfelelő keresőszavak beírása után (RSSI,SNR,CCI,CCQ,BitRate...):

mum#1, mum#2 / pdf

meraki doksi#1, meraki_doski#2

 

Ja, még valami: írtad, hogy 2017 óta veled van a UPC doboz. Ha jól olvastam a UPC-Voda fúzió óta cserélik ezeket mindenhol...lehet, hogy egy telefon és cserélik egy újabb, talán kevésbé instabil cuccra.
Illetve még annyi, hogy a több AP + kábel az igazi megoldás, mert a wifi mesh-ek 99% ugyanúgy a DFS zónát használnák (ld. Audience) amit csak a szabvány meghágásával tudsz stabillá tenni.
Esetleg még ott van lehetőségnek a powerline, de azon szerintem nem megy majd a csigabit.

 

u.i.: szerinted milyen körülmények között lehet optimálisan beszélgetni (kommunikálni)? Ott, ahol üvöltözni kell egymással (akár a távolság, akár a környezeti zaj miatt) vagy ott ahol normál kényelmes hangerőn szólal meg mindenki és a többi fél is számára kényelmes hangerőn hallja azt? Na, ez a wifi és most azon rugózol, hogy mindenki üvöltözzön, hogy áthallatszódjon a 2 faladon...és az a gondod, hogy valaki vagy nem elég hangos, vagy nem elég jó a hallása...pedig te már láttál 2 olyan embert aki erre képes volt, tehát ez a fasza irány.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

> először jelerősség gondod volt, utána sebesség, aztán hatótávolság

Ezek összefüggnek, nem?

> a kert végében is legyen fasza

Nem volt kifejezetten ilyen igény, ez egy nice to have legjobb esetben, ami egyébként a UPC-vel a valóság.

> 5GHz-n látszik, hogy a UPC doboza tesz a szabványra

Őszintén szólva én is. Ha nekik ezt így szabad, akkor én miért korlátozzam be magam? De megint ott tartunk, hogy nem hiszem el, hogy csak a UPC doboza képes erre, hogy 2 szobával arrébb értékelhető 5G wifit ad, és ez egy leutánozhatatlan teljesítmény lenne.

> Tökmindegy milyen gyártó milyen eszközéről beszélünk!

Fizika szempontjából igen, ebben nincs vita. De szerintem feltételezhetjük, hogy a UPC router sem képes áthágni a fizika törvényeit, tehát jogos elvárás, hogy más gyártók rádiója is képes legyen ugyanarra a teljesítményre.

> Na, ez a wifi és most azon rugózol, hogy mindenki üvöltözzön, hogy áthallatszódjon a 2 faladon

Irrelevánsnak érzem a hasonlatot. Az számít, hogy a UPC és a a laptopom között 5G-n átmegy a 100 Mbps, a Mikrotik és a laptopom között pedig a harmada. Az nem érdekel, ha közben bármelyik eszköznek az ordibálástól megfájdul a torka :).

Gondolod, hogy a UPC simán áthágja a törvényes határokat, és még senkinek nem tűnt fel, miközben minden második házból ilyen cucc sugároz?

Most vagy tényleg így van, és akkor én hiába keresek jobb dobozt, nem fogok találni. Vagy valójában ők mindent jól csinálnak, és pont kifogtam egy szar rádióval rendelkező Mikrotiket (amit egyébként többen megerősítettek már).

2 eszköz hasonlításából ez még nem derül ki. De még párat kipróbálok, és beszámolok róla, hogy melyik mit tud.

Ezek összefüggnek, nem? Egy pontig igen, azután nem ld a linkelt cuccokat.

De most akkor átmegy az 5GHz a mikrotikről vagy sem? Ha csupán lassabb, akkor arra magyarázat lehet az, hogy eleve nem ugyanazt méred a két esetben:

#1 speedtest server ->UPC box->laptop

#2 speedest server ->UPC box->ac3->laptop

 

Pedig neked csak az AP-laptop közti sebességet kellene vizsgálnod ha a wifi hibát keresed. (Pl btest.exe). 

Aztán meg mérned kell egy public btest server ->mikrotik sebességet, hogy egyáltalán mennyi a bejövő sebességed amit továbbítani lehet...de lehet, hogy ezt inkább az első körben kellene nézned :)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Na most ebben igazad van, de...

Egyrészt: mivel a UPC doboz egy CATV kliens is, ezért nem fogom tudni kiiktatni, hiába lenne nélküle gyorsabb a lánc. Másrészt: feltételezem, hogy a UPC és a Mikrotik közötti gigabit link és a Mikrotik NAT-ja nem szűk keresztmetszet, ami azért szerintem hihető.

Van rá némi esély, hogy bármi más routert teszek a UPC mögé, az mindig lassabb lesz. Nem tartom valószínűnek, ezért még teszek pár kísérletet, de majd beszámolok a végeredményről. Illetve lehet, hogy megcsinálom a mérést, amit javasolsz, de maximum a kíváncsiság kielégítésére. A való életben sajnos csak a UPC-n keresztüli forgalom releváns.

Szia!

Olyan eszközt keress amiben fizikailag 2db külön rádió-chip van:
-Egyiken menjen csak a 2.4GHZ,
-Másikon menjen csak a 5GHZ,

Ezzel lehet a legjobb teljesítményt kihozni.

 

Mikrotik hAP AC2 => Mikrotik hAP AC3

Most fogom Lecce-ben upgradelni. Kíváncsi leszek mennyit fog javulni. Nálam is 3 ytongszerű falat kell átvinni. Az ac2-nél  eléggé gyenge a jel ehhez és lemegy a sebesség. Megjegyzem az ac2 az átlagos SOHO Asus routereknek kb dupláját vitte eddig hatótávban.

A leccei dolgozószobám a lakás egyik vége, míg a nappaliban a TV a másik vége. Sajnos nem volt kábelezés, így marad a wifi. Jelenleg a TV-re van kábellel kötve egy Asus router Station módban. Az felrakva egy szekrény tetejére és így szépen megy minden. Egyedül a telefonon szarakszik a wifi. A környéken (lakásban / szomszédok) sok más wifi-s eszköz is van. Az utcán egyedül a saját ac2-et látom, pedig a lakás a negyediken van.