[Megoldva] Dota2 - Vulkan - Debian testing

Fórumok

Sziasztok!

Nem sokat játszok, de a Dotát napi szinten 1-2 meccsre. Duál boot, van windows is, ha nagyon muszáj játszhatnék ott is vele (meg a többivel), de nem kényelmes, ha lehet Linuxból játszanék, ha már alkalmas erre a gép.

Észre vettem, hogy SOKKAL, DE SOKKAL LASSABB a "vulkan shaderek feldolgozása" debianon, mint például OpenSUSE Tumbleweed-en vagy Manjaro-n volt. Megfigyeltem azt is, hogy pl. meccskezdéskor sokkal tovább tart betöltenie a képet, hősöket, vagy játék végén az összesítő is több másodperc mire bejön, akadozik.

Az fps ilyenkor több másodpercre lecsökken 1-3 fps-re, majd ha megjelenítette a hőst, akkor szépen felmegy 60-ra. Játék közben azért tartja a 60-at, nem döcög, de ezek nagyon idegesítőek. Ezek csak vulkan apival, és debianon észrevehetően lassúak, Tumbleweed hozza kb. a windows alatti teljesítményt.

Persze laptop, és melegszik, de az volna a kérdésem, hogy lehet ezzel kezdeni valamit? Lehet hogy csak valami konfigfájlt kellene szerkeszteni, vagy valami lib vagy tökömtudjami nincs feltelepítve? Vagy egyszerűen fogadjam el, hogy a Debian "régi" stabil kernele és a tárolóban lévő _nem_up_to_date nvidia driver erre képes? A windows is, meg a Tumbleweed/Manjaro még a cpu turbó módja (4.1GHz) nélkül is elfogadható teljesítményt nyújt 2.4 GHz-en ugyanazon (közepes/low 1080p) beállítások  mellett. Lehet hogy lassan növeli a cpu és nvidia órajeleket a debian?

Kikapcsolhatnám a steam-ben a shader-előtöltést, illetve átválthatnék OpenGL-re is, de gondolom nem véletlenül találták ki ezeket. Nyilván a többi játék is lassabb.

Amúgy a vas egy i5-9300H, nVidia GTX1050 3GB, SSD és 16GB ram.

Van valakinek ötlete?

 

szerk.:

megkerültem a problémát, vissza ment a Manjaro.

Üdv.