qemu disk error virtualizáció

Fórumok

Nemrég olvastam, hogy valahogy lehet hibát szimulálni qemu virtuális meghajtókon, de sehogy sem találom most. Teszteléshez nagyon hasznos lenne. Menet közbeni lemezmeghibásodást tesztelnék vele. Tudtok erről valamit?

Jó lenne valahogy a hot-swap funkciót is tesztelni, hogy hogyan viselkedik a rendszer, ha kiveszek egy meghajtót, és egy másikat teszek a helyére menet közben. Erről tudtok? Lehet egyáltalán ilyet?

Hozzászólások

virsh attach-disk <domain> <image>.qcow2 vdb --live --config <- hozzaadsz

virsh detach-disk <domain> <image>.qcow2 --live --config <- elveszed

hibahoz nem tudom eleg e beleirni baromsagokat a host-on a qcow2-be es ujrainditani a gepet :D

Én qemu alatt kipróbáltam zfs-sel, és bár az autoreplace on-ra volt állítva, hiába helyeztem vissza a meghajtót, nem hajtotta végre a replace-t. Pedig próbáltam úgy is, hogy új, ugyanakkora lemezt hozok létre a qemu-img paranccsal, hátha nem veszi észre, hogy új meghajtó. De így sem megy. A linux jól kezeli a visszatett új meghajtót, tud rá fájlrendszer létrehozni, be is csatolja, de a zfs nem vette be magától :( Nem tudom a zfs-nél kell-e keresni a problémát, vagy nem volt igazi hot-swap szimuláció?

nem vagyok annyira otthon a zfs-ben, de nincs a diszkeken egy device id ami egyertemuen azonositja oket? Az ujon meg tuti nem volt olyan. Biztos van valami zfs pool command erre is....de majd az okosabbak megmondjak

Amugy ez egy LVM-en is ugy menne, hogy a regit pvremove-olod (persze elotte pvmove az extentekre) es utana dugod be az ujat, majd pvcreate es vgextend. Gondolom a zfs-nel is meg kell mondani hogy most kijon a pool-bol a device meg megy be helyette egy uj? Mibol is tuzdna maskepp melyik disk-et kellene kezelnie a poolban?

 

ok: kozben megtalaltam ezt: https://serverfault.com/a/1032454

Szerkesztve: 2021. 09. 09., cs – 15:09

Proxmox alól futásidőben eltávolítottam egy meghajtót, hot-swap módon tette a dolgát a kernel, pedig a configban a hotplug résznél nem is volt bepipálva a disk.