Kézi számla rögzítése - KATAhoz

Fórumok

Sziasztok,

az lenne a kérdésem, hogy esetleg valaki tud ajánlani egy olyan számlázót, ami képes kézi számlát is beküldeni a NAV-nak? Ami egy picit egyszerűsíti összevonja a lehetőségeket, mert a NAV oldalán sokkal több dolgot lehet állítani, mint amit szeretnék csak rögzíteni egy "faék" KATA-s vállalkozás esetében.

Köszi!

Kalmi

U.I.

Online számlázó nem megoldás most nekem.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 09. 06., h – 20:48

A törvény szerint erre nincs mód. Ha nem számlázó programot használsz akkor csak kézzel tudsz adatot szolgáltatni a NAV felületén.*

 

Miért nem megoldás az online számlázó? Kicsit hazabeszélek mert én is pont egy ilyet fejlesztek ami a kéziszámlát próbálja kiváltani, hordozhatod, nyomtat, mindent csinál, még a mobilnet is beépítve van benne. ( https://www.barholszamla.hu )

 

* Nem vagyok jogász, ne tekintsd jogi iránymutatásnak.

Igen, ezért nem fogsz ilyet sehol találni. Githubon is többször felmerült ez az igény, talán ez volt a legutolsó issue, de nem lett érdemi eredménye: https://github.com/nav-gov-hu/Online-Invoice/issues/319

Látva, hogy milyen számlák készülnek kéziszámla tömbökbe, szerintem nem is lehetne normálisan megvalósítani egy ilyen adatfeladást. Ráadásul a felelősséget sem lehet egyértelműen megállapítani a problémás esetekben. Nem azt mondom, hogy a kéziszámlát teljesen ki kell irtani, mert  sok olyan helyzetet el tudok képzelni amikor ez az egyetlen megoldás amivel a számla kiállítási kötelezettségnek maradéktalanul eleget lehet tenni, de szerintem is minimalizálni kell a használatát. A ló túlsó oldalával sem értek egyet, azaz aki mindenáron rá akarja erőszakolni a vevőre az e-számlát. Szerintem az a jó, ha megvan a szabadság és a választás lehetősége, aki papír számlát szeretne az azt kapjon, aki meg e-számlát az pedig azt. Kézi számlát meg akkor, ha nincs se áram, se internet :) Gondolom azért sem fogják kényelmessé tenni a kéziszámlák rögzítését, hogy ezzel is a számlázóprogramok felé tereljék a népet... :) 

http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

A túlzott technológiai függőség persze sok területen káros, de a számlázásnál én pont nem bánnám ha megszűnne a papírszámla teljesen.

Akkumulátor, hőnyomtató bárhol elketyeg, a számlák pufferelése pedig megengedett amíg internet közelbe nem kerül az eszköz.

Persze mondhatjuk hogy mi van akkor ha sosem kerül internet közelbe vagy sosincs áram, de a valóság az hogy ilyenkor kéziszámlával sem lehet számlázni, mert 24 órán belül szükség van áramra és internetre az adatbevalláshoz mindenképp.

 

Esetleg ha felbérelsz két indiánt akkor füstjelekkel átjelezhetik egy szomszédos hegyre a kéziszámla adatait, ha ott már van internet. Csak néhány megfelelő füstjelben kell megegyezni az áfakulcsokhoz. ;-) Bár jobban belegondolva akkor már inkább Starlink + napelem.

Elárulod hogy a gépi számla miért nem jó megoldás? Nem erőltetni akarom, csak tényleg kíváncsi vagyok rá hogy mi az a feltétel amit a gépi számlák nem tudnak teljesíteni. Az egyetlen ami eszembe jut az hogy kicsit lehet késleltetni az üzleti adatok kiadását, de az 1 naptári nap amin belül a kézi számlát be kell ütni valóban ennyit számít? Vagy van valami különleges formátum igény? Esetleg világsztárok által dedikált számlák? :-)

Semmi extra vagy trükk. Idősebbek miatt. Aki írja, az nagyon nem ért a számítógéphez, aki meg feldolgozza az is idősebb személy, aki hibázhat. Nem egyszerű... talán, ha lenne valami egyszerűsített dolog, akkor az most jól jönne. A navos felület meg nagyon összetett.

Csinálsz egy webes formot, ahol csak a tényleg szükséges adatokat kéred be, majd API-n keresztül meghívni egy tetszőleges online számlázót, ami már előre fel van paraméterezve a többi szükséges dologgal?  Vagy valami olyan számlázó, aminek annyira le lehet butítani a felületét, hogy ne legyenek ott a zavaró/felesleges elemek?

http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Hát, szerintem a mi eszközeink pont ezt a réteget célozzák, azért is céleszköz hogy ne kelljen okostelefont meg nyomtatót kezelni. (Ez egyrészt egyszerűség másrészt gyorsasági szempont). Kevesebb mezőnk van mint egy papírszámlán, meg a nagy tovább gomb pluszban.

 

Ha gondolod írj privát üzenetet és segítek, akár demo szintjén is. Kipróbálnám hogy mennyivel könnyebb vagy nehezebb nekik az elektronikus megoldás. Na de nem ajánlgatom tovább magam mert rámfogják hogy pénzért csinálom :-)