Microsoft Reserved Partition

Aholy-Aholy!

Nos, elég régóta használok Arch linuxot, mert görtdülő, mert legózhatom a rendszert, mert lehet hegesztgetni, reszelgetni. Ha jól rémlik kb 6 éve kezdtem el használni.

Szép és jó volt, teltek múltak a napok-évek-hónapok etc., majd jöttek a frissítések során a furábbnál furább hibák, gépészkedés, downgradelés, majd örülés. Természetesen voltak jó hónapok, amikor minden flottul ment, de mostanság egyre sűrűbben akadtak bibik. Pl pulseaudio: tv-t hdmi-n rákötve a gépre, egy idő után a hang sercegésbe ment át, pulse kilövése, indítása, majd jó lett. Egy darabig, aztán lehetett szórakozni. Windows alatt simán nem volt ilyen gond. A másik, hogy a korábban írt pulse gond után gondoltam felrakom helyette a pipewiret. Öröm boldogság, majd mégsem jó, mert ha egy darabig nem megy semmilyen hang, akkor totál leáll, és hang már nem is lesz a következő rebootig. Mondom ok, google, archwiki, megoldás nem lett, vissza a pulse. Az legalább ment, még ha kissé bugosan is.

Következő érdekesség a monitorokkal, hogy ha egy új kernel jött, akkor ment a remegés, hogy kifagy-e az egész rendszer, vagy csak simán csíkozódik amikor engedélyezem a másik monitort. Amikor nem volt jó az új kernel, akkor vissza a régebbit ami ment, és ok.

És még lehetne sorolhatni kisebb-nagyobb gondokat, de felesleges. Meguntam. Sajnos én se leszek fiatalabb, és egy idő után elértem azt a pontot, amikor a rendszert használni akarom és nem reszelgetni. Persze, néha-néha nem gond, hogyha kell, mert szeretem megérteni a rendszer mélyebb részeit is, kicsit benézni a motorháztető alá.

Viszont, ahogy írtam eljött az idő a váltásra. Stabilitásra vágytam. Elkezdtem próbálgatni több disztrót is, végül a konzervatív Debian mellett kötöttem ki. Érdekes váltás egy full rolling után egy Debian, de ebben megvan az a stabilitás, hogy nem kell remegő ujjal benyomkodni a sudo pacman -Suy-t a terminálba. Itt csak egy sima sudo apt update && sudo apt upgrade és megy minden ahogy kell.

Feltelepítettem, elmetszettem a windows 8.1 rendszer partícióját hogy legyen egy kis zug a debiannak:

A lemez felosztása a következő lett:


Disk /dev/sdb: 465,76 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Disk model: Samsung SSD 860 
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 38FDCA2B-A059-4C0E-9A31-CDEE910C9DC8

Eszköz     Start   Vége Szektorok  Size Típus
/dev/sdb1    2048  616447  614400  300M Windows recovery environment
/dev/sdb2   616448  821247  204800  100M EFI System
/dev/sdb3   821248  1083391  262144  128M Microsoft reserved
/dev/sdb4  1083392 894853119 893769728 426,2G Microsoft basic data
/dev/sdb5 894853120 935868415 41015296 19,6G Linux filesystem
/dev/sdb6  --törölt arch root partíció-- 19,6G Linux filesystem 

Most éppen valamiért sdb lett az első lemez, de általában sda szokott lenni. Mindegy, nem lényeg.

Az utolsó partíció után lakott az arch linux, amelyet már töröltem, de a lényeg, hogy az arch linux grub-ja töltötte be a debian11-et.

Átmásoltam mindent, amit akartam, majd belaktam a debiant, és egy napon, mikor már úgy éreztem (ma), akkor belefogtam abba, hogy a debian telepítővel szépen feltelepítsem a saját grub rendszerbetöltőjét, és az archot eltávolítsam.

Na mondom, akkor nosza, úgy is olyan kicsi a 100MB-os EFI partíció, így fogtam és letöröltem a Windows Recovery, az EFI, és a Microsoft Reserved partíciókat is, és létrehoztam egy 528 MB EFI partíciót. Szépen bebootoltam a BullsEye live pendrive-ot, majd telepítettem a grubot, kicsit módosítottam a grub.cfg-t, hogy a windows 8.1-et töltse már be.

-- DE --

Akkor még nem tudtam, de egy óriási hibát követtem el, amit akkor nem tudtam. A debian bebootolt, de a Windows nem. Akárhogy reszelgettem, meg indítási helyreállítást csiszolgattam, csak nem akart elindulni. Hoztam létre neki az efibootmgrel bejegyzést az nvramba, de sehogy se indult. fixboot, bootrec /rebuildbcd, stb, semmi sem használt. Csak forogtak a kis körök egy ideig, majd kék képernyő, és kb azonnal újranidult, nem volt idő megnézni mi a hiba.

Felvettem videóra, a hiba 0x0000001 meg unmountable boot ... akármi volt.

Egy volt a lényeg, akárhogy maszíroztam az efibootmgrrel, a windows automatikus javítással, mindennel, sehogy se sikerült életre kelteni.

Utólag visszaolvasva, hogy a mi az a Microsoft Reserved partíció, kiderült, hogy azon tárolja a rendszer a boothoz szükséges konfigokat, fájlokat, így hiába adtam ki mindenféle parancsot, nem tudta megcsinálni mert nem létezett a partíció.

Debian alatt az fdisk elejtett olyan információt, hogy a lemezen nem sorrendben jönnek a partíciók, mivel az első 3-at töröltem, és egybe hoztam létre az EFI partíciót. Ekkor megcsináltam minden mentést, majd ráengedtem a windows telepítőt, újraindult és semmi. Ugyan az a hiba, hajam már nem maradt... Mivel gyanakodtam a fdisk által kiírt megjegyzésre arra szántam el magam, hogy újrapartícionálom az egész ssd-t.  Hagytam, hogy hadd csinálja meg a telepítő a kis partícióit és szerencsére elindult a rendszer és települt, ahogy kell.

Az egész abból indult ki, hogy oksi, akkor arch gyalu, majd debian grub fel, s ebből egy full újratelepítés lett mind a debian (ami szerencsére csak egy kitömörítés majd grub-install grub-mkconfig update-initramfs majd fstab szerkesztés) mind a windows tekintetében.

 

Az is megért egy misét, hogy az os-prober elsőre nem talált más rendszert a debianon kívül, aztán rájöttem, hogy nem kell felcsatolni az EFI partíciót az fstabban, mert akkor nem leli meg. Viszont, ahogy elindult a debian varázsütés szerűen eltűnt a windows bejegyzés a UEFI nvramból... :D

Majd végül jött a szokásos: jaj windows indult, akkor csak az óhajtott indulni minenáron, de ezt kicseleztem azzal, hogy az alapértelmezett {bootmgr} bejegyzést módosítottam arra, hogy a grubra mutasson. Ekkor már az efibootmgr is jelezte, hogy van ott egy windows boot loader bejegyzés ami a grubra mutat, de mégis miért tünt el, amikor a debiant indítottam, az rejtély.

 

Jó kis bonyodalom lett, de végül megtanultam, nem mindíg érdemes ész nélkül törölgetni partíciókat...

Hozzászólások

Dinamikus lemez létrehozásához is kell az MS Reserved, jókat játszottam már vele, mert nem volt semmi szabad hely a lemezen. Ha levágtál pár megát, akkor persze már ment..

Nem akarlak elkeseríteni, de az amúgy 2014-ben jelentett, és érdemi megoldást azóta sem kapott pulseaudio sercegés hiba nálam Debian/Ubuntu vonalon is előjön, jellemzően altatásból való visszatérés után... :( 

> BERUS
 

A sercegés nálam abszolút felismerhetetlenségig torzulva adja vissza a hangot... De szerencsére nem fordult elő eddig debian alatt. ( kb 1 hónapja van fennt fő rendszernek.)

Viszont audicaious alatt valamiért pár számnál minthantúl lenne vezérelve a kimenet mert vissza kell vennem az alk. hangerejét 90%-ra hogy ne recsegjen be.

Annyit még hozzá tennék, ha valaki ilyen "komoly szándékkal" lát neki, előtte a CloneZilla (esetleg más, korrekt rendszer-image-mentő program.) és egy rendszermentés legyen az első művelet amelyet megejt. (Sokat tud segíteni, ha elcsesződik egy fontos partíció és van visszatöltési lehetőség.) Igaz a szívások adott esetben máskor is felhasználható tudást "okoznak". Néha meg soha többet. :)