Optikai szálhegesztő

Sziasztok!

Alapvetően néha (évi néhány alkalommal néhány szál) szükségünk van optikai szál hegesztésére ügyfeleknél, ekkor mindig keresgélünk valakit, akinek van hegesztő és tud jönni, és nem annyira olcsóért megcsinálja. (Itt a keleti országrészben nem egyszerű találni egyébként)

Néztem a különböző hegesztő gépeket, és elég nagy különbség van közöttük, nagyjából 400-450k+áfától indul, van 700-800k-ért, meg persze bőven millió fölött is. Elgondolkoztam, hogy esetleg érdemes lenne-e venni egy olcsóbbat nekünk erre a néhány hegesztésre, plusz ugye természetesen innentől akár mi is mehetnénk "bérhegeszteni".

A kérdésem elsősorban a gépek paramétereire vonatkozik. Mire kell figyelni, mi az ami fontos, mi az ami kevésbe? Milyen paramétert kell nézni? Pl. hogy 5 vagy 9 másodperc alatt hegeszt, azt telibe kakálom, viszont nem mindegy, hogy milyen a hegesztés minősége, mennyi ott a jelveszteség, vagy hányszor kell újrapróbálni, mert "ez szar lett". Pár szálért jó az "olcsó" kínai, vagy ha már veszünk, akkor érdemesebb lenne egy drágábbra beruházni?

Hozzászólások

Én az https://www.equicom.hu/ -nál beszélgettem erről egy szakijukkal amikor Fluke-t béreltem. Az olcsó kínai cucc is teljesen jó megoldás lehet arra, ha itt-ott napi pár darab kötést kell megejtened, de nem arra való, hogy egész nap dolgozz vele, valamint esetleges javítása is jóval hosszadalmasabb - ha egyáltalán megoldható anélkül, h visszaküld ahonnan vetted. Ezek jellemzően párezer kötésre vannak "hitelesítve", azaz pl egy 800K gép 4000 kötésre, akkor 200Ft egy kötés. Uez egy 2x ennyibe kerülő gép esetén lehet akár 50Ft is.

Itt is lehet opció a bérlés (amennyiben elvégezted a hozzá tartozó tanfolyamot), és jó eséllyel 10-12 kötés esetén már jobban megéri, mint hívni valakit.

 

Ha veszel szálhegesztőt, ne csak a ti boldogságotokra használd, hanem segítsétek (pénzért) a környékbelieket is boldogsághoz jutni.
Az ár mindig egy dolog, a 'nincs' viszont nagyon bosszantó.

Nyilván, viszont ha kiírom valahova, hogy "optikai szálhegesztés", nem tudom keresőből mennyi találat fog beesni, így egyelőre azzal tudok kalkulálni kb., hogy ha veszünk egyet, akkor mondjuk 3 év múlva megtérül azáltal, hogy meg tudunk csinálni olyat, amit eddig nem tudtunk.

"Sose a gép a hülye."

Ami 6 hónap alatt nem térül meg, abba nem szabad beruházni!

Pedig van pár dolog, ami nem térül meg, viszont egyszerűen nélküle nem tudsz előrelépni. Legjobb példa a személyautó. Viszi a lóvét, de hiányában nem tudod a kétheti/havi nagybevásárlást elvégezni.
A témaindító szerint a keleti végeken a szálhegesztő szaki lett megjelölve ilyen korlátnak. Innentől kezdve itt a drága vagy nincs között lehet választani.

Hááát... Most tervezek 270 km-re költözni. Nincs sok cuccom. Egy franciaágy, két kanapé, két kicsi szekrény, könyvek ruhák, kerti szerszámok. A kapcsolódó teherautó (3,5 t, egy kanyar, bérelt) és a saját kombi tervezett költség olyan 100 kHUF. Elviszed ennyiért biciklivel?

léggömb? :-)

Nagyanyám pl. biciklivel hordta mindig a PB gázpalackot. Literre nem tudom, az mekkora, de súlyra kb. 20 kg.

Súlyban el tud a bicaj vinni sokkal többet is (én, csóró főiskolásként újságot hordtam, egy fordulóban 35 kg-t pakoltam a csomagtartóra tett biciklis táskába. A kihívás valószínű az lehet, hogy hova teszed és hogyan rögzíted.

Manapság pl. összecsukható műanyag ládába szoktam a boltban pakolni. Ezt nem tartana semmiből feldobni egy bicaj csomagtartójára és rögzíteni mondjuk gumipókkal.

Hmm. Azért jó ez a thread, mert eddig kényelmességből autóval jártam a kb. 10 percre lévő Tescoba, de most rájöttem, hogy ha a padláson lévő U lakatot és csomagtartót lehozom és felteszem a biciklimre, akkor akár mehetnék bicajjal is, ha szép az idő és nem akarok egy ládánál több cuccot venni.

Köszi, úgy is le kellene dolgozni a lockdown alatt felgyűlt kilókat!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Négy főre hétvégi bevásárlás: 35kg

Ezt úgy mondod, mintha nem pont azt írtam volna valamivel feljebb, hogy 35 kilót hordtam a biciklistáskában rendszeresen, heti 6-10 alkalommal.

A bicaj a súlyt elbírja (sík terepen), inkább az lehet a kihívás, hogy hány köbméter és mennyire gurul szanaszét a cucc.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

És eljutottunk a legnagyobb problémához: átmegyek a paneles részre és nem merem az utcára lakatolni a bringát, mert félek hogy elviszik.
Majd ha hazánkban is így merjük egész napra a vasútállomáson hagyni a bringáinkat, akkor lesz változás:
     https://static.bnn.de/karlsruhe/hauptbahnhof_13/alternates/LANDSCAPE_16…
     https://www.rnz.de/cms_media/module_img/340/170040_1_org_image_669d3c99…
     https://c8.alamy.com/compde/c6cf63/tausende-von-fahrradern-geparkt-bei-…

Ez így igaz. Viszont másik oldalról hányszor megszívjuk, hogy ésszerű olcsósítás által vezetve sikerül belenyúlni a használhatatlanba. Pedig nem is a legolcsóbbat néztük ki.

Csak egy példát had írjak: vettem otthonra barkácsboltban egy olcsóbb sövény nyírót. Nem voltam vele elégedett. Tuja sövényt kellett vele nyírnom (tetejét). Nem igazán vitte.
Idén hosszas internetes válogatás után vettem egy cseh normálisat. Dupla annyiba került, de lehet vele frankón haladni.
Az első megvásárlása pénzkidobás volt.

De elmondhatom forrasztópákától kezdve az élelmiszerboltban olcsóért adott Atom procis PC-ig. Szegény a szülő, olcsó PC-t vesz a gyereknek. Fél év múlva kukázza mert iskolai célra is gyenge és innentől az pénzkidobás volt.

Na meg cipőt a cipőboltból.
Persze az is benne van, hogy kényelmes a napi rohanás során a barkácsbolt polcáról leemelni egyet, ahogy az egyszerű anyukának is az élelmiszerboltban berakni a kosárba a PC-t, bármiféle ténylegesen hozzáértő szaktanácsa nélkül.
Eredményt fentebb leírtam.

"Legjobb példa a személyautó. Viszi a lóvét, de hiányában nem tudod a kétheti/havi nagybevásárlást elvégezni."

Kéthetente egy napra autót bérelni olcsóbb, mint venni egyet. (és így pl. egy fasza nagy autóvál járhatsz bevásárolni, amibe minden belefér, amit amúgy nem biztos, hogy megvennél). 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez mondjuk érdekes kérdés.

Van az amit megveszel, mert kell, és amikor kell, akkor ha neked van, akkor jó vagy.

A szálhegesztő pl nem ez a kategória.

Pl csapágybolt alkalmazottja mesélt arról, hogy van olyan csapágy amit egy évben 1-2 hétig gyártanak. Aki akkor vesz belőle, annak lesz. Sok éve volt 1.5M Ft/db, de 3.5M/db ár környékén lehet értékesíteni emiatt. Volt olyan év, amikor nekik nem jutott/ vagy kellett még belőle, és egy cégcsoportba tartozó román partnercég 5M/db áron akarta nekik "jutányosan" átadni....

De náluk van, hogy emiatt több darab is "áll" évekig.... Mert ha kell, akkor jó. 

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Hali!

 

Mi jelenleg egy Furukawa Electric FITEL S178Av2 optikai szálhegesztőt használunk. Az egyel régebbi éppen szervizben van (több, mint 27000 hegesztés után), így annak a pontos típusát nem tudom hirtelen leírni. Ez nem egy olcsó cucc, viszont szálmagra illeszt. Gagyi olcsó kínaival még nem találkoztam ami ezt tudta volna. Amennyiben bérbe adnád magad, mint hegesztőt mindenképpen legalább egy ilyen szintű készüléket javaslok. Azt viszont nem szabad elfeledni, hogy ha külsős munkákat szeretnél vállalni akkor nem csak a saját igényeidhez kell felszerszámozni magad. Tucatnyi apró kütyü kell majd, ha nem akarsz sikertelenül elkullogni pl: csőtörő fogó, lékelő szerszámok (külön a csövekhez és külön a külső köpenyhez) stb-stb. Nagyon fontos, hogy minőségi legyen a száltörő is (roppant bosszantó 4x-5x törni egy szálat mire jó lesz a szög). Valamint külsős munkákhoz nem árt ha fel vagy készülve segédanyagokkal is mint pl: a leggyakrabban használt kötéslezárókba bevezetők, tálcák, tálca tartók stb. Amire idáig eljutsz rá fogsz jönni, hogy kell neked egy normális OTDR műszer is... ha hivatalos bérmunkát végeznél az a minimum, hogy legalább egy FASTTest mérés legyen róla dokumentálva. Az OTDR amúgy is megkímél rengeteg munkaórától és sok-sok ősz hajszáltól. Konkrétan ma is egy ~600m-es szakaszon "eltűnt valahol" a jel... ha nincs a műszer akkor végig kell emelgetni az 1000 éves aknafedőket (némelyiket csak felvésve, csákányozva, feszítővasakkal), így viszont eltörtük a hegesztést, belemértünk és 1db aknafedő felemelésével megoldódott a dolog. persze nem akarlak lebeszélni a bérmunkáról! Egy szépen összerakott kötéslezáróra pont olyan büszke tud lenni az ember, mint egy pár évvel korábban összerakott és precízen bekábelezett rack szekrényre. Nekünk is eltartott egy darabig mire most már úgy fel vagyunk szerszámozva, hogy nem ütközünk különösebb problémákba ilyen téren. Persze ez nem jelenti azt, minden fenékig tejfel: ilyenkor jönnek a fogalmatlan tervezők (olyan kötéslezárót akarnak veled felrakatni ami véletlenül sem jó ahhoz az adott kábelhez), arról már nem is beszélek hányszor nem stimmelnek a kábelnév táblák (már ha vannak), kötéslapból totózzuk ki melyik kábel honnan-hova és a legszarabb ügy amikor nem jó a kötéslap (meghegesztesz vagy 50 szálat egy közepesnek sem mondható kötésben, majd a méréskor kiderül, hogy "-Jaaa azt már átterveztük... Miért nem szóltál, hogy nálad a régi van? -Szóltam volna wazze, ha tudom, hogy áttervezted... de azt qrva nehéz kiszopni a kisujjamból... és ugye a tervezőket nem nagyon illik elküldeni melegebb éghajlatra a "kis hegesztőmunkásnak").

Így hirtelen ez jött ki belőlem :-)

Üdv: Feri

Üdv:
Feri

Szerkesztve: 2021. 09. 02., cs – 11:50

nem annyira olcsóért megcsinálja.

Mennyiért csinálnak egy hegesztést, ha nem titok? 

 

LAN környezetben, néhány szál esetén érdemesebb talán méretre rendelni, olcsóbb mint egy fél millás gép. 

fs.com -on a 30 méteres kábelek (LC-LC os2/OM3) kb 20 dollár, de csinálnak méretre is, gondolom itthon is van cég erre, vagy lesz.(pl. a ti cégetek)

https://www.fs.com/de-en/products/12018.html

Mechanikus splicerrel is össze tudod kötni a kábeleket, néhány darabnál el lehet játszogatni, illetve ott vannak

a gyorssatlakozók, lehet polirozgatni, vagdalni.  50 eres kábeleknél nyilván nem járható, néhány  darabnál, főleg LAN-nál 10 Gbe -ig meg alternatíva.

itthon is tudsz rendelni méretre kábelt, trunk kábelt is.

Emlékeim szerint olyan 3-5000Ft magasságában hegesztenek, nyilván sok kötés esetén tud olcsóbb is lenni.

pl 4 szálpáras kábel esetén kalkulálhatsz úgy, hogy 8 pigtail (~1000Ft/db) + 8db hegesztés + kábelár (~2-300Ft/m)
mivel a munkaerő tudja a kényelmes irodában csinálni, épp amikor ráér, akkor 3000Ft-nál is tudhat olcsóbb lenni 1 kötés.

Ahogy írod, hogy optikai szerelésben mindig dolgozTATtok, nem magatok csináljátok, ez kb. hasonló helyzet mint az enyém: Sokat figyeltem, beszélgettem az alvállalkozókkal, sok infót összeszedtem, de magam kapásból nem állnék neki, mert több ez annál, hogy veszek egy gépet. Én kezdenék egy optikai tanfolyammal pár-tízezer Ft-ért, ahol szerintem arra is fogsz ajánlást kapni, hogy melyik gép miért/mire jó, vagy épp miért nem.
A gépek árában a minőségen kívül az is megmutatkozik, h vannak automata és félautomata gépek, amikhez más mértékben kell előkészíteni a szálakat, amikhez még egyéb szerszámok is kellhetnek.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Mi Fujikura 70s-t használunk. Szerintem jobb mint a Fitel (az is van). Vannak benne fancy dolgok (automatikus, szál betesz, nem feltétlen kell gombot nyomnom, lehegeszti; zsugorításnál dettó, színes display, van benne segítő videók (nem mintha kellene nekünk, de full kezdőnek jó jöhet, stb). Amit én hiányolok belőle és a szaros fitelben benne van, az a hűtés zsugorításnál. Itt ki kell vennem és várnom kell, amíg a zsugor kezelhető hőmérsékletre hűl. Ez azért lenne nekem fontos, gyorsabban tudnék haladni adott esetben. Mi nem csak LAN hálókban dolgozunk, vannak kapcsolatok telkókhoz is és besegítünk néha, így gyorsan behozza az árát. Mondjuk, nem tudom, milyen az ügyfélkörötök, mienkben LANokban is elég sokat használjuk, új építéseknél meg a szent tervezők már arra is optikát raknak, ahova szerintem hülyeség, pláne mono-t... (legutóbb valami 86 m volt, tartalékokkal az 1x8, amiből kelleni fog az elkövetkezendő 10 évben 2 egész szál... (kamerás rendszer van rajta)).

Összefoglalva, szerettem a fitelt, de szerintem a fujikura jobb(fitelt már nem is használjuk nagyon, az a tartalék gép lett leginkább). Szebben hegeszt (sokkal kisebbek a csillapítások, az otdr valamikor nem is látja, attól függ, a tekerése a szálaknak milyen, max sejti, hogy ott mintha, de a kábel "zajánál" ritkán nagyobb), kényelmesebb (az automatikus funkciók miatt), gyorsabb, szebben illeszt magra (ez mondjuk kábel függő is, de azonos kábelen kevesebbet sír adott esetben, meg ha sír is, összerakja elég jól, hogy a hegesztés jó legyen), héjra is jól összerakja, jobb az automatikus hegesztés módja (igen, mi használjuk, sok szemét kábele van a telkóknak, tudom, lehetne profilt kreálni nekik, de még azonos gyártónál is elég jók a szórások (a tipikus ne akarj magra illeszteni, mert rábszol...). Ja meg, ha összehegeszti a szálat és olyanok a szálak/pigtail, akkor nem látod szemmel sem nagyon a hegesztést.

Viszont telkós csapatoknál a "droid"-oknál ott van a sok kínai hulladék, amik jók 2-4000 hegesztésre és kuka, nekik az tetszik, mert ugye a leaszarom kategóriában  használják, nem is hegeszt túl szépen, de egész elfogadhatóan és amit ráírnak (x ezer hegesztés), azt kb addig tudja, aztán utána minden szál ajándék, de általában kb a körül "megnyekkennek". Tehát az olcsó gépek is tudnak jók lenni, csak nem mindegy, meddig (ahogy fentebb egy tanult kollega kifejtette ezt). Persze ott is vannak komolyabb gépek, ők is fitel, fujikura és nem tudom mi a harmadik japán, használnak a "fontosabb" kötésekre. De sima, alap céges hálókban az olcsó gépek is lehetnek elegek, nyilván kompromisszumokkal. De ilyen gépet az ember ne egy munkára és 2-3 évre vegyen (céges hálós környezetre gondolok), sosem rossz az, ha van és hopp elvágtak itt vagy ott, így vagy úgy egy kábelt, csak benyúlsz a szekrénybe, felveszed a két "bőröndöt" (1 a gép, 1 a cullangok (kazetták, pigtailek, csatik, patchek, stb-vel megrakva)), kimész és órákon belül megoldod a problémát.Nem kell jajistenemkithívjak, addigállagyártás/nemtudnakfizetnimosthazaküldjemavendégeket/akármi. Párszor nem jött rosszul, hogy van saját gép és "szakértelem" hozzá...