Biden: Chaos inevitable

"[..]A káosz elkerülhetetlen volt[..]", "[..]de az afgán kormányerők összeomlásának sebességét senki sem jósolta ilyen koraira[..]"
 

https://www.youtube.com/watch?v=E0mooS81hPY

2021. május 17. "De az afgán erők még nem állnak készen, ahogyan azt csatáról csatára látjuk."

https://www.bbc.com/news/av/world-asia-57139819

**

A kivonulás tényét nem kérdőjelezi meg szerintem senki. Az viszont, hogy rendezett taktikai kihátrálás helyett fejvesztett menekülés zajlik jól jellemzi a management képességeire oly büszke USA állapotát..

**

És természetesen a helyi eredmény a szokásos: "Afghan refugees should be shared ‘equally,’ says EU Parliament president"

https://www.politico.eu/article/afghanistan-refugees-eu-parliament-pres…

Hozzászólások

Semmi garancia nincs, vagy nem volt arra, hogy képesek lesznek fenntartani a rendszert. Simán ott állomásozhattak volna a következő 20 évben is. A tömegek mentalitását szemmel láthatóan nem sikerült megváltoztatni.

Akiét igen, azoknak nagy része menekülne. Egy részük nem mer és majd a saját hazájában "rejtőzködik", annak reményében, hogy majd "jönnek az amerikaiak".

Részemről ott egye meg őket a por. Van annak esélye, hogy az éghajlatváltozással más is lesz ott sivatagon kívül? Ígyis úgyis jön a következő években a menekülthullám ebből kifolyólag.

ott egye meg őket a por. Van annak esélye, hogy az éghajlatváltozással más is lesz ott sivatagon kívül?

Van náluk egy csomó érték a földben, eddig is vígan bányásztak egyes cégek :). akit zavart azt az őrző védők elcsendesítették. A felszínen pedig jelentős mennyiségű drogot termesztenek.

Felmerült kérdésként, hogy pl többek között a hollandoknak miért érte meg -nem túlzottan olcsón- egy ilyen helyen követséget fenntartaniuk :). Volt rá okuk. Ahogyan az amerikaiak se maradtak volna 20 évet, ha $ szempontból nem érte volna meg nekik vastagon.

nem egészen. *szerintem*:

1. vietnamhoz hasonlóan politikailag vállalhatatlan lett a folytatás (már obama is ígérgette a kivonulást, Bidé egyik fő ígérete volt, hogy ezt most meg is csinálják lesz ami lesz.. tanácsadók, hírszerzés stb sutba is lettek dobva :D )

2.  a befolyó pénz privát cégekhez és onnan meg ugye ki tudja hova került: a kormányzat oldaláról az nem kimutatható :).

[..]

és persze War Machine - https://www.imdb.com/title/tt4758646/

Az a befolyó pénz szerintem nem gazdagította az USÁt. Simán az adófizetők zsebéből átvándorolt a cégekbe. Mínusz az, ami az afgánoknál vagy más nemzetiségű melósoknál maradt.

Itt van egy összeg: https://www.aljazeera.com/news/2021/8/9/contractors-used-by-us-companie…

 

Meglátjuk Kína mire megy. 20 éves távlatban van esélye annak, hogy az sem fog tetszeni a táliboknak.

Szerkesztve: 2021. 08. 20., p – 13:27

.

Szerkesztve: 2021. 08. 20., p – 18:05

2021.08.20 - 17:08 - 'No country knows which plane its citizens are on' /Copyright: Reuters/

Governments don't know which planes their evacuated citizens are on, the Dutch foreign minister says.

"Because of the chaos at the airport, we do not at this moment have a clear picture of which aeroplane our own people are on, or the citizens of other European countries or Nato allies, or of Afghani personnel - no country does," Sigrid Kaag says.

"We know that there are at this moment more than 700 Dutch nationals still in Afghanistan... and we have to bring them back."

Most Dutch diplomatic staff were evacuated on Sunday, but the ambassador and a small replacement team returned to Kabul two days later to oversee the evacuation.

https://www.bbc.com/news/live/world-58279900

  • An Afghan interpreter for British forces says the UK has rejected his application for a visa, and told the BBC: “I know I will be killed”

[..]The great tribal council meeting in Kabul in June 2002 "was the moment when it failed," recalls Thomas Ruttig, who was a UN official from Germany at the time, but who later co-founded the Afghanistan Analysts Network. "The moment when U.S. Special Representative Zalmay Khalilzad brought back the warlords." They were the men who had destroyed the country in the earlier civil war, but who had helped the U.S. government of President George W. Bush in the fight against the Taliban.

 

Khalilzad and others forced the tribal council to include 50 additional men on top of the elected representatives – militia leaders who had ruled with fear and aggression before the arrival of the Taliban. They were men like Mohammed "Marshal" Fahim, a Tajik leader who stood accused of perpetrating massacres and kidnappings. And Rashid Dostum, the Uzbek leader who murdered several hundred imprisoned Taliban and later had his opponents raped with bottles. Both of them would go on to serve as vice president of the country. The new holders of power remained uncompromising. They immediately set about exacting revenge on their former enemies and plundering the new government.[..]

 

https://www.spiegel.de/international/world/the-trillion-dollar-illusion…

Szerkesztve: 2021. 08. 22., v – 08:55

Az megvan, amikor a kriptaszökevényt letette a 'kopter a Fehér Ház kertjében és eltévedt? :D

https://youtu.be/JeXW1Ys1KHg

trey @ gépház

Szerintem a figura személye kevésbé érdekes, az, hogy mit enged cselekedni vagy épp erőszakol ki személyesen annál inkább.

Trump híres volt arról, hogy igazi elszabadult hajóágyúként tört-zúzott az amúgy gondosan, terv szerűen kialakított külpolitikában(és minden más téren is): cserélődött is a kabinetje folyamatosan.

Számomra ebből a szempontból a párhuzam érdekes: ezt a "remek" kivonulást is Biden tolta végig mindenkin. Persze ott a másik fele, hogy az egész kormányzatban nem volt senki aki az ellenében szólt volna, hogy a szakadék széléről nem kéne ugrani.. legalábbis biztosítás nélkül nem célszerű..